Saturday, October 27, 2012

Taknak upgrade telefon ke IOS 6

Assalamualaikum.

Balik rumah, aku godek-godek telefon. Bila dah tak tahu nak bukak apps apa kat telefon, tangan gatal bukak kat setting dan software update. Tu tempat yang aku akan bukak bila dah boring godek-godek Facebook, Twitter dengan Instagram.

Tangan yang gatal jugak aku tertekan download and install. Memang gatal sungguh tangan. Gatal cari masalah. Disebabkan telefon aku dah jailbreak, adalah dilarang sama sekali untuk update ke IOS 6. Tak boleh. Kalau lah boleh nak terjemahkan betapa tak boleh tu dalam bentuk banner, aku guna font scary saiz 72 siap guna darah lagi untuk tulis.

Dan macam biasa, tangan gatal dah tertekan.

Aku tak boleh nak stop download, pause dan lain-lain lagi. On off telefon, buang simcard pun tak jalan jugak.

Damn.

Dah start gelabah. Terus Google cepat-cepat macam mana nak stop download. Ada cara nak stop tapi tak berapa nak berkesan. Then aku ada jumpa cara penyelesaian. Tapi sebelum aku jumpa penyelesaian, aku buat macam-macam. Antaranya;

1. Turn off wifi. Ia akan pause downloading. Bila on balik wifi, sambung download balik. Huuh. Tak boleh pakai cara ni. Jadi cara ni boleh pergi mati tepi-tepi.

2. Biarkan aktiviti downloading IOS tu jalan. Dan pada masa yang sama, bagi bateri abes. Main lah games ke camwhoring ke buat video cerdik ke asalkan bateri abes. Nak amek gambar sambil buat pose duck face pun boleh. Tak salah. Mungkin lagi cepat bateri telefon abes. Sebab kamera tak sanggup nak hadap muka duck face sampai dia cepat-cepat nak tamatkan riwayat dia masa tu. Heeee.

3. Aku biarkan telefon turn off sendiri. Lebih kurang setengah jam, baru aku on dan cas telefon. Aku off wifi rumah jugak.

Guess what?

Menjadi.

Sebab...



Memory telefon tak cukup. Untuk complete upgrade, memory storage kena ada at least 2.5 GB. Memory aku kurang daripada tu. Jadi, tak boleh nak upgrade. Wehuuu. Lagipun, memang asalnya memory aku dah ak cukup walaupun tak amek video atau gambar. Aku tak perasan pasal memory tu. Tapi whatever. HAHAAHAHAH.





Everything goes back to normal.

No comments: