Saturday, October 27, 2012

Kali kedua

Ehem.

Beberapa minggu lepas dapat kes rare. Tak semua orang dapat. Dua minggu berturut-turut duty portable aku dapat kes kat wad psikatrik atau nama glemer, PSY. Heee. Automatik orang akan ingat PSY Gangnam style.

Wad akan mintak portable xray bila patient tak boleh nak bagi kerjasama. Depa pun tak berani nak bawak keluar patient. Kawan aku dah pernah buat portable xray kat wad PSY masa oncall. Aku baru ni nak merasa dapat buat. Teruja weih. HAHAHHAHAHA. Sebab bukan senang nak dapat kes.

Ramai jugak patient kat wad PSY. Dan ramai jugak yang muda-muda lagi. Cantik dan hensem. Tapi sangat sayang.

Depa pun tak mintak jadi macam tu.

Tapi yang aku pasti, masa buat portable xray dekat sana, tak ada pulak patient yang menari buat Gangnam Style walaupun depa duduk kat wad PSY.

Jadi, paham-paham lah sendiri. Hewhewhew.

Taknak upgrade telefon ke IOS 6

Assalamualaikum.

Balik rumah, aku godek-godek telefon. Bila dah tak tahu nak bukak apps apa kat telefon, tangan gatal bukak kat setting dan software update. Tu tempat yang aku akan bukak bila dah boring godek-godek Facebook, Twitter dengan Instagram.

Tangan yang gatal jugak aku tertekan download and install. Memang gatal sungguh tangan. Gatal cari masalah. Disebabkan telefon aku dah jailbreak, adalah dilarang sama sekali untuk update ke IOS 6. Tak boleh. Kalau lah boleh nak terjemahkan betapa tak boleh tu dalam bentuk banner, aku guna font scary saiz 72 siap guna darah lagi untuk tulis.

Dan macam biasa, tangan gatal dah tertekan.

Aku tak boleh nak stop download, pause dan lain-lain lagi. On off telefon, buang simcard pun tak jalan jugak.

Damn.

Dah start gelabah. Terus Google cepat-cepat macam mana nak stop download. Ada cara nak stop tapi tak berapa nak berkesan. Then aku ada jumpa cara penyelesaian. Tapi sebelum aku jumpa penyelesaian, aku buat macam-macam. Antaranya;

1. Turn off wifi. Ia akan pause downloading. Bila on balik wifi, sambung download balik. Huuh. Tak boleh pakai cara ni. Jadi cara ni boleh pergi mati tepi-tepi.

2. Biarkan aktiviti downloading IOS tu jalan. Dan pada masa yang sama, bagi bateri abes. Main lah games ke camwhoring ke buat video cerdik ke asalkan bateri abes. Nak amek gambar sambil buat pose duck face pun boleh. Tak salah. Mungkin lagi cepat bateri telefon abes. Sebab kamera tak sanggup nak hadap muka duck face sampai dia cepat-cepat nak tamatkan riwayat dia masa tu. Heeee.

3. Aku biarkan telefon turn off sendiri. Lebih kurang setengah jam, baru aku on dan cas telefon. Aku off wifi rumah jugak.

Guess what?

Menjadi.

Sebab...



Memory telefon tak cukup. Untuk complete upgrade, memory storage kena ada at least 2.5 GB. Memory aku kurang daripada tu. Jadi, tak boleh nak upgrade. Wehuuu. Lagipun, memang asalnya memory aku dah ak cukup walaupun tak amek video atau gambar. Aku tak perasan pasal memory tu. Tapi whatever. HAHAAHAHAH.





Everything goes back to normal.

Thursday, October 18, 2012

Sayu


Aku dah agak. Aku mesti kena fire since aku budak baru. Pagi-pagi dah kena tegur dengan manager. Dia tanya kes apa yang ada semalam. Aku bagitau semua kes yang aku masuk. Dia pesan. Kena cepat belajar. Aku akur. My bad. Tak ada courage nak buat kes sorang-sorang. Serius.

Keesokkannya aku duty portable. Sedih bila jadi macam tu. Pagi-pagi mood happy dah jatuh. Pergi ward pun rasa sedih. Kalau kes banyak kat ward tu biasa lah.

Nak cari balik keseronokkan. Buat kes lain. Buat betol-betol. Buat xray knee. Dapat true lateral. Woot woot. Mood sedikit naik. HAHAHAH. Dapat buat true lateral knee xray pun dah boleh bagi happy sedikit.

Perlukan keberanian. Itu baru sikit.

Wednesday, October 17, 2012

Kali pertama

Assalamualaikum.

Mungkin bagi orang lain ni bukan kali pertama masuk dewan bedah. Bagi aku, sebagai junior memang kali pertama since masa praktikal aku tak pernah jejak kaki kat dewan bedah. Malas. HAHAHAHA. Dah kerja baru nak masuk.

Balik daripada kursus mammogram, dapat tahu yang nama dah masuk dalam jadual untuk duty kat dewan bedah. Sebenarnya, panjang nak taip dewan bedah. Memandangkan aku bukan manusia yang rajin, aku sebut OT saja. Huuh. Terbayang aku cerita anak jiran yang kerja sama dengan aku macam mana dia mula-mula masuk OT. Biasa lah. Cerita kali pertama kalau masuk part anak jiran baru nampak macam dramatik sikit. Itu baru part anak jiran. Tak masuk lagi part anak kucing jatuh longkang ada bomba datang selamatkan. Itu bukan dramatik. Itu namanya melampau anak kucing jatuh longkang sampai bomba kena masuk campur. Nasib ambulans tak datang jugak. Kalau ambulans datang masuk campur, ini dah jadi cerita sinetron. Nama saja sinetron tapi jangan ada yang kata megatron turut serta berlakon sudah lah. Apa kaitan megatron dengan anak kucing serta sinetron.

Tengok.

Asalnya sebut pasal anak jiran. Dah berpanjangan jadi perenggan sinetron. Tak apa. Semoga tak ada anak kucing yang jatuh longkang. Jatuh hati tak apa. Aku boleh tolong sambut. Hik.

Dua perenggan membazir. Sangat membazir di mana tak ada kena mengena dengan dewan bedah. Meh sambung balik.

Masa nama aku dalam jadual, aku tak pernah masuk OT. Ada kes kat OT tapi aku tak naik. It's complicated. Kalau nak hurai, anak kucing dengar pun boleh jatuh longkang. Jadi, sebab nak tahu macam mana rasa masuk OT, aku ikut kawan. Jadi dapat tahu macam mana nak handle machine C arm kat OT. Setakat ni, aku dah masuk dua kali.

Masa kali pertama bertentang mata, tengok dokte buat kes PCNL, aku rasa macam sakit buah pinggang. Macam buah pinggang aku yang kena cucuk. Setakat ni dah masuk untuk kes orthopedic. Macam biasa. Ada sesi dokte belah isi badan, gerudi tulang, ketuk besi masuk dalam tulang, masukkan skru dan lain-lain lagi. Macam nak buat kerja kursus kemahiran hidup. Dengan darah menitik-nitik. Okay. Tak ada lah menitik sangat. Mengalir. Macam air sirap. Nyum nyum. HAHAHAHA.

Kami masuk awal. Patient tak ready lagi. Dok tersadai atas meja kami dah terpacak kat tepi. Biar cepat asal selamat. Bila dapat kol ada kes kat OT, istilah biar lambat asal selamat boleh pergi mati tepi-tepi. Memang nak kena fire dengan dokte kalau naik OT lambat.

Oleh yang demikian, terima lah nasihat orang kali pertama naik OT. Jaga kesihatan buah pinggang dan tulang anda. Semoga kita tak bertemu di dalam dewan bedah.

//
//
//

Serius. Rasa kekok. Nak sesuaikan diri dengan kerja tempat baru.

Ini dugaan terbaru.

Sunday, October 14, 2012

Rindu

Assalamualaikum.

Masa buat entry ni aku tengah oncall malam minggu. Malam di mana aku sepatutnya berpoya-poya kat rumah dengan keluarga, bantal, tilam, selimut dan peti ais. Bukan di hospital. Bukan bukan bukan. Masa ni aku rasa kat sini hujan. Aku rasa lah sebab dengar bunyi macam hujan dan kemain sejuk lagi. Kalau tak, tak ada lah ada aunty yang datang buat xray kata sini sejuk. Well aunty, tak payah pergi United Kingdom pun dah boleh rasa sejuk. Datang saja xray department. Macam mana kami boleh survive dengan suhu sejuk ni? Sebab kami semua reptilia. Heee. Sapa percaya memang lah ... Kami kan taf. Eceh. Sengaja highlight United Kingdom, tambah-tambah lagi tempat yang nama ..... Tak apa lah. United Kingdom tak bersalah. Yang salah ialah .... Kalau aku dapat dia, nak saja aku ...... . Macam seronok pulak main teka-teka. Isi tempat kosong dengan jawapan yang betol. Kasihan United Kingdom. Terbabit dalam konflik dan permainan isi tempat kosong. Memang kasihan United Kingdom tapi tak kesian pun kat Machester United. Pekdahnya kesian kat Machester United. HAHAHHA.

Sebelum abah balik daripada hantar aku kat rumah sewa, abah ada kata. Kalau esok lepas kerja bak balik rumah, abah boleh tolong pi amek kat hospital. Sayu aku dengar. Ikutkan hati memang nak balik rumah. Tapi kesian kat abah. Kena drive malam-malam pergi Penang semata-mata untuk amek aku.

Aku beritahu menatap indahnya senyuman di wajahmu buatku terdiam dan terpaku. Dia kata tak payah balik. Kesian kat aku dan abah. Aku balik kerja penat. Abah kena drive jauh. Aku akur walaupun ... Isk isk isk ... Nak balik rumah sebab rasa rindu dengan family dan rumah dan barang - barang dalam rumah. Daaaan pelbagai jenis aktiviti yang boleh dibuat di rumah. Eceh. Ayat macam nak buat sukaneka dalam rumah. Cari gula-gula dalam tepung. Hik. Berani kau nak main tepung dalam rumah. Tak pasal-pasal mak aku uli jadi kuih ketayap.

Banyak perkara yang aku rindu mahu buat di rumah.

Aku rindu;

  • berguling-guling atas katil sampai nak terhantuk kepala lutut kat dinding
  • rindu bukak peti ais cari makanan tersembunyi. Makanan yang selalu nampak dalam peti ais adalah ikan bilis.
  • download movie secara berleluasa. Nak cari movie memang rajin. Nak tunggu movie abes download memang malas.
  • kacau adik guna bantal peluk guna cara psiko
  • buat lawak cerdik dengan adik di mana kalau buat lawak cerdik tu dengan mak memang nak kena fire balik sampai rentung. Biasa lah. My mum is a super mummy. Ada kuasa ultraman dan kuasa bulan. Jangan main-main dengan beliau. Kami, anak-anak selaku AJK tingkatan empat dan AJK keceriaan serta raksasa kecik dah selalu kena fire. HAHAHAHA. Biasalah. Dah nama pun anak-anak nakal. 
  • main tukar-tukar channel tv. Bila dah penat tekan remote control, channel radio yang aku bukak. Nak bukak channel MTV kena line clear. Nanti kantoi ada video pitbull dok berjoget, tak pasal-pasal kena fire dengan supermummy. Nanti kena fire dengan ayat makan dalam. "hampa ingat rumah ni disko"
  • nak main game tumblebugs yang tinggal lagi satu level nak menang. Lepas format laptop abes usaha aku nak menang. Game ni pun dah tak boleh bukak. Isk isk isk :'(
  • sembang dengan family tentang macam-macam perkara. Yeah. 
  • nak bukak Myspace dan baca ayat-ayat cinta yang indah especially pantun buah-buahan. Ada orang kacak bagi. HAHAHAHA.
  • katil yang empuk. Tilam kat rumah sewa memang tak best sebab nipis. Jadi tak boleh baring lurus. Kena tidur mengiring. 
  • nak tengok CSI dan America's Next Top Model. Aku peminat tegar cerita ni tapi tak ada lah sampai tegar melampau-lampau kalau tak tengok boleh cirit birit atau makan tak kenyang mandi tak basah. Sebenarnya perumpamaan tu agak melampau tapi tak apa. Amek saja yang mana terlintas di kepala. 

Aktiviti macam tak menyeronokkan dan macam orang tak ada life. HAHAHAHA. Well. Bila dah kerja, baru lah hampa nak hargai aktiviti macam ni, yang hampa kata fak ada life ni sebab aku pun pernah kata perkara yang sama.