Wednesday, August 22, 2012

Oncall

Assalamualaikum.

Ini well, kali pertama kerja di bulan Ramadhan. Kali pertama berbuka puasa sambil bekerja. Masa praktikal tak kira. Eceh. Ayat macam busy like a bee. Hey. Bukan kah aku boleh bertukar jadi lebah. Biasa lah. Nak jadi queen bee tak dapat jadi lah lebah kecik. Small and dangerous. Hik.

Ada jugak kena standby untuk pergi kerja atau perkataan dambaan pilunya oncall di hari Sabtu. Orang lain bersuka ria rehat kat rumah, aku kena kerja. Tak apa. Semua tu duit. Sebenarnya seronok jugak oncall masa bulan puasa. Patient tak ramai. Pukul 12 malam dah boleh tidur dengan aman sampai subuh. Tapi itu ikut jugak. Tak semestinya tak ramai patient.

Sebabnya pernah ada kes sampai pagi sebab ada patient. Orang lain 8.30 pagi dah wangi, hensem, cantik masuk kerja. Aku dengan comot, selekeh, tudung senget, tak mandi lagi dok tolak patient atas stretcher sorang-sorang T______T Setakat ni dah dua tiga kali jadi macam tu. Macam biasa, cakap berdasarkan pengalaman

Sekarang sudah jarang buat oncall dan overtime. Sangat jarang. Bukan malas tapi tak rasa nak buat oncall. HAHAHAAH. Haish. Mana ada malas. Jarang saja. Maybe sebab aku pun dah ada kenderaan sendiri. Makin galak balik kampung. Setiap hari balik. Sanggup redah traffic jam kat jambatan pulau pinang yang macam amp;amp;@"#%* semata-mata nak balik rumah.

Kes macam biasa. Ada patient demam, datang xray. Accident, lagi lah pergi xray. Patah tulang selengka, kaki, tangan dan patah lain-lain lagi. Sakit perut pun datang xray. Pening kepala pun datang xray jugak, tak boleh berak datang xray, tak boleh kencing, datang xray. Cuma aku tak pernah dapat kes patah hati saja. Kalau dapat kes tu, aku pun taktau nak xray macam mana. Setakat balut guna micropore ke gam UHU ke aku tahu. Tak pun lapik hati yang patah guna kain anduh boleh lah. Nak ubat patah-patah ni pergi jumpa dokte tulang ke hati ke. Kalau diri sendiri yang patah hati? Boleh pergi menanges bawah titi sambil makan choki-choki.

Sahur masa oncall, boleh lah nak lapik perut makan roti, biskut takpun kuih bukak posa tadi. Kalau tak rajin, tak sahur sebab rasa kenyang bila dapat tido. Dapat tido masa oncall sama macam jongkong emas jatuh daripada siling. Serius. Lagi serius daripada sirius black.

Oncall masa bulan puasa dengan oncall bukan dalam bulan puasa tak banyak bezanya. Yang bezanya... Hhmm... Yang bezanya... Hhmm... Mungkin bilangan patient. Mungkin saja. Tunggu lah lepas raya nanti. Tempat xray dah jadi macam pasar malam. Merangkak buat kerja.

No comments: