Friday, August 31, 2012

Manis II

Aku dah standby nak off machine ct scan sebab dah yakin tak ada kes dah untuk ct scan. Masa ni keyakinan sangat tinggi sampai kalau gempa bumi jadi lagi sekali pun keyakinan tetap steady. Tak goyang. Baru duduk depan control panel, telefon bunyi. Cis. Ada kes. Dah pukul 7 pagi. Masa ni lah nak ada kes. Cis cis cis. Nak hantar patient untuk ct scan abdomen. Aarrggh. Kenapa mesti kes yang guna contrast.

Tak apa. Keep calm and take a deep breath.

Katanya urgent. Okay. Fine. Aku pun dengan urgentnya load contrast dan saline. Urgent bukak pintu ct scan dengan harapan urgent patient datang dengan urgent.

Selesai satu patient, ada kol lagi. Staff nurse tak bagi balik. Ada kes CTU urgent katanya. Okay. Fine. Aku pun dengan urgentnya tunggu patient datang. Bila tengok indication, suspect calculi kat kidney or hydronephrosis. Hhmm. Batu yang buat onar kat buah pinggang sampai situasi jadi urgent. Oh ya. Memang betol sangkaan dokte. Patient ada batu dekat ureter dia.

Selesai kes CTU, orang dah masuk kerja. T____T Dengan sedih sebab tak mandi lagi, print filem CTU. Dokte pun urgent sampai awal pagi bak report kes ct scan abdomen urgent tadi dengan urgentnya. Sempat jugak nak mintak chest xray portable. Aku surrender. Pass kat orang pagi pulak.

Dokte kata, pergi lah balik. Pass kerja kat orang lain. Mereka dah masuk kerja.

Terharu.

Bila masuk kerja tengah hari, dokte tegur. Semalam busy ke. Masa dia datang untuk tulis report, beratur patient depan bilik xray. Dah hantar empat patient sekali gus. Mau tak jadi macam pasar malam depan bilik x-ray. Itu baru patient dengan orang yang tolong teman depa. Kalau yang jenis datang bawak satu kampung tak ke jadi macam funfair deparment x-ray. Haish.

Dokte pun paham. Anak buah dia dari malam tadi sampai pagi buat kerja.

Aku pun manusia. Ada rasa letih.

No comments: