Friday, August 31, 2012

Manis II

Aku dah standby nak off machine ct scan sebab dah yakin tak ada kes dah untuk ct scan. Masa ni keyakinan sangat tinggi sampai kalau gempa bumi jadi lagi sekali pun keyakinan tetap steady. Tak goyang. Baru duduk depan control panel, telefon bunyi. Cis. Ada kes. Dah pukul 7 pagi. Masa ni lah nak ada kes. Cis cis cis. Nak hantar patient untuk ct scan abdomen. Aarrggh. Kenapa mesti kes yang guna contrast.

Tak apa. Keep calm and take a deep breath.

Katanya urgent. Okay. Fine. Aku pun dengan urgentnya load contrast dan saline. Urgent bukak pintu ct scan dengan harapan urgent patient datang dengan urgent.

Selesai satu patient, ada kol lagi. Staff nurse tak bagi balik. Ada kes CTU urgent katanya. Okay. Fine. Aku pun dengan urgentnya tunggu patient datang. Bila tengok indication, suspect calculi kat kidney or hydronephrosis. Hhmm. Batu yang buat onar kat buah pinggang sampai situasi jadi urgent. Oh ya. Memang betol sangkaan dokte. Patient ada batu dekat ureter dia.

Selesai kes CTU, orang dah masuk kerja. T____T Dengan sedih sebab tak mandi lagi, print filem CTU. Dokte pun urgent sampai awal pagi bak report kes ct scan abdomen urgent tadi dengan urgentnya. Sempat jugak nak mintak chest xray portable. Aku surrender. Pass kat orang pagi pulak.

Dokte kata, pergi lah balik. Pass kerja kat orang lain. Mereka dah masuk kerja.

Terharu.

Bila masuk kerja tengah hari, dokte tegur. Semalam busy ke. Masa dia datang untuk tulis report, beratur patient depan bilik xray. Dah hantar empat patient sekali gus. Mau tak jadi macam pasar malam depan bilik x-ray. Itu baru patient dengan orang yang tolong teman depa. Kalau yang jenis datang bawak satu kampung tak ke jadi macam funfair deparment x-ray. Haish.

Dokte pun paham. Anak buah dia dari malam tadi sampai pagi buat kerja.

Aku pun manusia. Ada rasa letih.

Saturday, August 25, 2012

Terima Kasih ...

Ada dua patient untuk xray. Dan dua-dua patient atas stretcher. Seorang untuk ct scan brain, seorang lagi untuk xray biasa, long list xray. 

Patient ct scan tak abes set iv line. Jadi hantar patient untuk long list xray dulu. Masa buat kes, patient ct scan sampai. Uncle datang bagitahu patient dah sampai. Dia tengok aku bertungkus lumus nak siapkan cepat kerja.

Uncle kata, takpa. Buat kerja pelan-pelan. Dia tunggu.

Selesai kes, terus lari pergi ct scan. Ni bukan sekadar taip perkataan "lari" untuk sedapkan ayat. I mean it. Aku betol-betol lari. Orang lain seronok-seronok tido, aku berlari dalam hospital. Sebab tu aku kurus slim langsing. KAHKAHKAHKAH. Maafkan aku terbuat ayat tadi. Tiba-tiba keluar ayat poyo tersebut dan rasa sayang nak delete balik. Jangan tembak kepala aku bila baca ayat tu tadi. Aku insan biasa yang suka makan nasik. Balik semula pada cerita patient. Bila sampai ct scan, sejuk hati.

Patient dah on table, dah siap positioning untuk scan.

Terharu.

Terus register dan abeskan scan cepat-cepat.

Terima kasih sebab tolong position patient.
Terima kasih sebab tolong letak patient on table siap-siap.
Terima kasih sebab tunggu saya abeskan kerja saya.

Kadang-kadang benda kecik boleh bagi orang lain gembira.

Wednesday, August 22, 2012

Oncall

Assalamualaikum.

Ini well, kali pertama kerja di bulan Ramadhan. Kali pertama berbuka puasa sambil bekerja. Masa praktikal tak kira. Eceh. Ayat macam busy like a bee. Hey. Bukan kah aku boleh bertukar jadi lebah. Biasa lah. Nak jadi queen bee tak dapat jadi lah lebah kecik. Small and dangerous. Hik.

Ada jugak kena standby untuk pergi kerja atau perkataan dambaan pilunya oncall di hari Sabtu. Orang lain bersuka ria rehat kat rumah, aku kena kerja. Tak apa. Semua tu duit. Sebenarnya seronok jugak oncall masa bulan puasa. Patient tak ramai. Pukul 12 malam dah boleh tidur dengan aman sampai subuh. Tapi itu ikut jugak. Tak semestinya tak ramai patient.

Sebabnya pernah ada kes sampai pagi sebab ada patient. Orang lain 8.30 pagi dah wangi, hensem, cantik masuk kerja. Aku dengan comot, selekeh, tudung senget, tak mandi lagi dok tolak patient atas stretcher sorang-sorang T______T Setakat ni dah dua tiga kali jadi macam tu. Macam biasa, cakap berdasarkan pengalaman

Sekarang sudah jarang buat oncall dan overtime. Sangat jarang. Bukan malas tapi tak rasa nak buat oncall. HAHAHAAH. Haish. Mana ada malas. Jarang saja. Maybe sebab aku pun dah ada kenderaan sendiri. Makin galak balik kampung. Setiap hari balik. Sanggup redah traffic jam kat jambatan pulau pinang yang macam amp;amp;@"#%* semata-mata nak balik rumah.

Kes macam biasa. Ada patient demam, datang xray. Accident, lagi lah pergi xray. Patah tulang selengka, kaki, tangan dan patah lain-lain lagi. Sakit perut pun datang xray. Pening kepala pun datang xray jugak, tak boleh berak datang xray, tak boleh kencing, datang xray. Cuma aku tak pernah dapat kes patah hati saja. Kalau dapat kes tu, aku pun taktau nak xray macam mana. Setakat balut guna micropore ke gam UHU ke aku tahu. Tak pun lapik hati yang patah guna kain anduh boleh lah. Nak ubat patah-patah ni pergi jumpa dokte tulang ke hati ke. Kalau diri sendiri yang patah hati? Boleh pergi menanges bawah titi sambil makan choki-choki.

Sahur masa oncall, boleh lah nak lapik perut makan roti, biskut takpun kuih bukak posa tadi. Kalau tak rajin, tak sahur sebab rasa kenyang bila dapat tido. Dapat tido masa oncall sama macam jongkong emas jatuh daripada siling. Serius. Lagi serius daripada sirius black.

Oncall masa bulan puasa dengan oncall bukan dalam bulan puasa tak banyak bezanya. Yang bezanya... Hhmm... Yang bezanya... Hhmm... Mungkin bilangan patient. Mungkin saja. Tunggu lah lepas raya nanti. Tempat xray dah jadi macam pasar malam. Merangkak buat kerja.