Tuesday, May 22, 2012

your first hello

I will break free from this sphere and will not give into my fears as long as you are in my life together we will defeat strife

Every bleak moment you replace with thoughtful words to embrace those years of trials and tribulations tied us with a strong connection

Days of depression are no more for you heal each of my sore I will not crawl back into that hole cause you are here healing my soul

Feelings of love flutter in my eyes where once it used to be ice you awake a dying woman in me and now I am the woman I can be

I know I am stubborn and annoying yet your patience keeps our relation going you are my one true love to hold

I pray this bond never grows cold.

Sunday, May 06, 2012

Little Wish

Assalamualaikum.

Ada satu hari, ada seseorang datang kat tempat kerja aku. Dia ada datang untuk mengajar something extra tentang kerja yang kami buat tiap-tiap hari. Hari terakhir dia kat sana, dia ada cakap sesuatu yang tak ada orang cakap kat aku sebelum ni. Banyak nasihat yang dia bagi kat kami masa tu yang bagi aku memang berguna walaupun dia cuma datang sekejap saja. Datang dua hari tapi dia dah boleh bagi impak yang besar. Dan sampai sekarang bila aku bekerja, aku ingat pesan dia. Well, pesan mak abah dan insan tersayang menatap indahnya senyuman di wajahmu membuatku terdiam dan terpaku pun aku ingat. Depa selalu pesan dan tak jemu-jemu pesan kat aku.

Salah satu daripada kata-kata orang yang datang kat tempat kerja aku cakap ialah buat apa yang kita masih muda boleh buat. HAHAHA. Walaupun tu bunyi macam hhmm... klise, hey, at least bagi semangat kat aku nak buat oncall dan kumpul duit banyak. HAHHAHA.

Nak jumpa Mickey! Nak jumpa Mickey!

Oh my. I really want this baby walaupun aku tak banyak sangat nak guna apps kat sini dan malas nak explore apps yang ada. HAHAHAH

Coming soon. Ehem.

Haritu dah terlepas nak pergi masa ada kat Putrajaya. Rugi rugi rugi. Kerja punya pasal. Sudahlah cuti sehari saja. T______T

Sangat mahu dan dalam proses ke arah ini. Tak rugi belajar. 

Sangat mahu ke sini. Rasa mahu pergi ke sana hujung tahun ni dengan rakan-rakan. Tak pun dengan keluarga. Kalau tak dapat pergi dengan rakan-rakan mahupun keluar, mahu pergi dengan encik suami. Hik.

Ini pun nak sangat pergi. Tengok harga tiket rasa nak menanges tepi sinki. Apa mahal sangat. Jadi kena kumpul dari sekarang. Kalau tak mula kumpul duit, dinosor hidup balik pun aku tak sampai kat sana.

Ini antara makanan yang menjadi dambaan perut dan usus. Tapi rasa was-was pun sama naik dengan keinginan. Oleh yang demikian, aku pun rasa berbelah bahagi. Penyudahnya, tak makan sampai sekarang walaupun dah bertahun-tahun teringin nak makan.

Ini salah satu destinasi nak pergi. Nak tengok sendiri kecantikan Taj Mahal dan jumpa Kajol. HAHAHHAH


//
//
//


Punya lah banyak keinginan. Semua tu guna duit. Ni ekceli kali kedua aku buat entry ni. Entry yang kali pertama entah pergi mana. Terdelete ke, hilang secara mengejut ke pun aku tak tahu. Kalau hilang lagi, memang lah ....

Tuesday, May 01, 2012

Saya tak gila, saya cuma tak sihat

Assalamualaikum.

Lagi satu siri catatan orang yang asyik on off sakit.


Sepanjang hari merenung siling, berkawan dengan bayang-bayang di dinding
Sepanjang malam dengar ada suara bagitau saya yang saya sepatutnya tido
Sebabnya esok mungkin baik untuk sesuatu
Tunggu sekejap, saya rasa saya menuju ke arah kejatuhan
Dan saya taktau pasai pa


Aku rasa malas nak oncall sebab esoknya kena stayback sampai petang. Kalau diikutkan hati mahu saja aku masuk kerja pagi tu semata-mata tak mahu stayback. Heee. Ada jugak aku offer sapa-sapa amek oncall aku. Ada yang kata boleh amek tapi aku kena stayback. Argh. Baik aku oncall. Dapat jugak claim ot. Dengan berat hati dan kepala, aku teruskan jugak buat oncall untuk malam tu.

Balik rumah, macam biasa, akan beli makan malam. Tapi kedai ada yang tak bukak dan bukak lewat. Aku memang dah rasa malas nak jalan jauh-jauh beli makan sebab kepala pun dah mula rasa sakit. Nampaknya terpaksa makan mi segera walaupun hakikatnya aku tak suka makan. Dari zaman pengkolejan lagi aku tak suka makan mi segera. Beli pun untuk time kecemasan saja. Kalau tak ada kecemasan, memang mi segera tu akan expired. Bukan aku saja, housemates pun tak minat makan. Kami pencinta nasik.


Tapi saya tak gila, saya cuma tak berapa nak sihat
Saya tau, hang tak boleh bagitau la ni
Tapi tunggu sat dan mungkin hang dapat tengok
Bahagian lain saya 
Saya tak gila, saya cuma sedikit terjejas
Saya tau la ni awak tak peduli
Tapi satgi awak akan berfikir tentang saya
Bagaimana menjadi saya.


Basuh baju yang bila fikir macam sikit tapi hakikatnya sangat banyak. Agak menguji kewanitaan aku basuh baju hand-wash. Kalau nampak banyak baju, fikir sikit. Sekurang-kurang dapat kurangkan rasa beban basuh banyak baju. Usai solat Isyak, dah standby dengan handphone kat tangan. Eerr. Bila oncall, nak pergi toilet pun aku tak tenang. Takut hospital kol aku tak dengar. Tunggu punya tunggu dekat sejam hospital tak kol lagi. Kawan aku dok seru-seru nama hospital bila nak kol aku. Memang nak kena tidur kat luar budak ni malam ni. HAHAHAHA. Masa dok sembang-sembang kepala aku dok sakit. Kuat. Sakit macam nak ...

Berkat seruan masin kawan, hospital kol jugak. Ada kes dari A&E. Kes pertama aku adalah nasal bone. Dan ni kali pertama aku buat nasal bone xray sepanjang aku kerja kat sini. Dan memang rezeki aku, patient yang datang umur setahun. Wuuuuu. T_____T Aku agak susah hati bila dapat patient budak-budak. Tapi alhamdulillah. Tak meragam dan langsung tak menanges. Sangat bagi kerjasama. Aku yang rasa nak menanges sebab budak tu baik sangat.


Saya bercakap dengan diri sendiri di tempat awam,
Pedulikan pandangan pada kereta api,
Dan saya tau, saya tau depa dok cakap pasai saya,
Saya dapat dengar depa bisik tentang saya, dan ia membuatkan saya berfikir
Mesti ada yang tak kena dengan saya
Lepas berjam-jam fikir, saya pun taktau dah


Malam tu tak banyak kes. Cuma empat orang patient saja. Bila sampai tengah malam, aku dah surrender. Sakit kepala makin kuat. Dah sampai masa untuk rehat. Nak tido pun ada cabaran jugak. Sangat sejuk walaupun dah off aircond. Aku memang dah tutup muka badan semua guna selimut putih lambang terlalu sejuk. Nasib lah sapa masuk department aku ternampak aku dalam keadaan macam tu atas katil ultrasound. Sapa suruh masuk tak bagi salam.

Esok pagi balik rumah kena hujan. Tapi tak ada lah lencun bagai. This is where the journey begin. Bila sampai rumah, aku akan mandi, breakfast dulu kemudiam baru tido. Tapi aku tak boleh tido. Dalam pukul 10 pagi baru boleh lelap. Kepala sudah merry go round. Makan roti yang tak sedap langsung memang penambah perisa kepala sakit kepala dan ketidakbestan badan.


Saya dok bercakap dalam tido
Tak lama lagi depa datang dapatkan saya
Yeah, depa bawak lari saya


Masuk kerja kes pertama untuk petang tu adalah skull xray. Sudah lah aku kepala rasa berat, buat xray kepala patient yang banyak tanya memang mengundang murka. Tak padan dengan muka luka-luka. Kang aku hempuk dengan spanar. Kes banyak sampai ke petang especially ct scan. Memanjang ada kes ct abdomen dan ct abdomen pelvis. Nasib baik doktor pun ada tolong. Tolong print filem ct scan. HAHAHAHHA. Nak kerja abes cepat. Dan doktor jugak dengan baik hati tolong hantar aku balik sampai jeti. Terima kasih sebab hantar budak demam sampai jeti.

Kepala petang tu rasa tak best jugak. Badan pun rasa tak best.

Sampai rumah rehat-rehat dulu. Internet pulak tak ada. Haish.

Malam tu memang tumpas ketiduran awal. Rasa sangat sejuk. Memang tak on kipas. Sejuk lebih kurang macam semalam. Memang senang tido bila dah sakit. Bangun pagi kepala masih lagi sakit dan rasa berat. Lepas breakfast sambung tido lagi. HAHAHHA. Nak buat kerja rumah pun tak larat. Nasib baik selera makan tak putus.

......

Masuk harini dah tiga hari demam dan demam semakin pulih. Batok dan selsema jugak makin kurang. Jumpa doktor di klinik. Dia cakap aku maybe ada sakit eerr... aku pun dah lupa. Nama terlalu medic. Dia cakap tekak aku sedikit merah tapi dah tak demam. Kali ni demam tak teruk sampai kena xray. Ya. Masa tu aku baru masuk belajar. Baru nak belajar apa itu xray dah aku pulak yang kena xray. Haish.

........

Kalau lepas ni demam dan batok lagi, aku kena buat blood test. Dulu sudah lah dua minggu batok dan selsema. Ini suara pun dah bertukar. Beginilah hasil catatan orang sakit. Sampai terkeluar satu lagu yang dia sendiri translate dan catatan satu hari yang kurang berkualiti.

Aku perlukan ubat selain daripada antibiotik. Ubat yang lebih berkesan.

Duit dan shopping. HAHAHHAHAH. Tak dilupakan jugak, KEK