Sunday, February 26, 2012

Busy Like a Bee


Assalamualaikum.

I'm busy like a bee. I mean, queen bee. Bunyi macam hebat sikit kalau jadi queen. Macam lebah baru dapat takhta jadi queen saja. HAHAHHA. Nak jadi busy macam drama queen macam tak comel saja. Sebabnya aku bukan queen control yang suka kumpulan queen walaupun aku suka ke Queensbay sebab nak pergi Queensland jauh sangat. Queen latifah mampu lah pergi sana. Heee.

Apa benda yang aku busy? Eerr. Bukan aku sudah beritahu awal-awal tadi. Aku busy jadi lebah. Eh eh eh. Tiba-tiba jadi lebah padahal tadi busy saja macam lebah. Pantai boleh berubah bila dipukul ombak inikan pulak aku manusia biasa, mestilah boleh tukar jadi lebah. Heee. Kemain lagi nak jadi lebah. Nampak lebah masuk bilik bukan main lagi takut macam ada vampire nak datang gigit sampai menyorok bawah selimut dan peluk ketat-ketat bantal strawberi. Kalau vampire tu edward cullen ke aku steady saja. Tak ada rasa takut. Ihik. Come to me baby. Silap haribulan aku yang gigit si edwars ni. HAHAHAHAH

Macam-macam aku buat selain daripada sibuk jadi lebah.

1. Aku sibuk dengan kerja. Maksud aku kerja dari pagi sampai petang. Tak percaya, boleh check baki cuti aku. Aku satu-satunya orang yang tak amek cuti mahupun half day setakat ni. Bulan depan rekod tu musnah hancur berkecai. Bila tengok cuti banyak, rasa sayang nak guna sama macam rasa sayangnya aku kat madu sampai tak sanggup nak makan. Biasa lah. Aku kan lebah. Ingat senang ke nak buat madu.

2. Aku sibuk basuh, iron dan lipat baju. Walaupun tak banyak mana baju aku pakai, tapi masih rasa banyak baju kena basuh. Sudah namanya handwash. Memang menguji kekuatan aku nak menyental baju. Basuh baju aku masih lagi steady. Nak basuh seluar jeans memang menguji kekuatan aku sebagai lebah.   HAHAHAHAH.

3. Aku sibuk pergi fire fighting training. Haah. Tengok warna tulisan dan saiz huruf pun dah tahu betapa sibuk dan pentingnya aktiviti ni. Seronok jugak pergi ni walaupun cuma 3 jam saja sebab 3 jam aku tak payah pergi kerja. HAHAHHA. Sekurang-kurangnya aku pernah pergi dan tahu macam mana nak lawan api. Dah nama pun fire fighting training = latihan lawan api. Ingat lebah tak tahu nak lawan api?

4. Aku sibuk belajar. Maksud aku belajar sesuatu yang baru setiap hari terutama sekali berkaitan dengan kerja. Banyak lagi yang aku kena belajar sebab banyak yang aku tak tahu. Setiap hari ada perkara baru yang aku belajar. Ingat sambung degree saja kalau sambung belajar? Aku memang nak sambung belajar ke peringkat yang lebih tinggi. Buat masa ni aku rasa belum sampai masanya lagi.

5. Aku sibuk habiskan barang-barang kecantikan wanita macam krim kewanitaan dan losyen. Memang aku daripada dulu memang tak boleh tengok kalau ada barang yang tak habis sebab aku nak beli yang baru. Hahahaha. Setakat ni tinggal eyeliner, krim, maskara dan lipbalm yang perlu dihabiskan. Aku pun tak terbukak hati lagi nak pakai makeup bila pergi kerja sebab tengah hari nak cuci jugak makeup tu. 

6. Aku sibuk memikirkan nak makan kat mana setiap hari. Jenuh nak makan nasik lemak kat kedai nasik lemak bawah rumah setiap hari. Kalau makan kat sana setiap hari, kewangan aku dalam bahaya. Lari bajet. Pipi aku pun makin bulat. Aku rasa macam tu lah.

7. Aku sibuk makan kat kfc. Kahkahakah. Baru tadi kata kewangan dalam bahaya. Ni dah makan kfc. Kfc letak apa lah dalam famous bowl, oreo krushers cheezy wedges sampai aku rasa ketagih nak makan tiap-tiap hari. Kalau setiap hari makan, duit akh pun boleh berubah bentuk jadi resit. Ingat aku saja yang boleh berubah jadi lebah. Duit pun pun boleh berubah. Jangan ingat pantai saja boleh berubah. Manusia jugak yang kadang-kadang tak mahu berubah menjadi lebih baik dab rajin. Jadi, malu sikit dengan pantai dan lebah.

8. Aku sibuk nak kemas barang untuk pindah rumah. Alhamdulillah dapat rumah baru. Pindah dari rumah kat tingkat 4 ke rumah baru yang berada kat tingkat 4 jugak. Yang beza blok saja T_______T Bergegar pundi kencing nak sampai kat tingkat atas tu kalau rasa nak buang air masa jalan kaki balik rumah.

9. Aku sibuk tengok drama vanila coklat. Hahahaha. Oh amir! Baiklah. Aku dah bersedia kalau tiba-tiba ada peluru sesat datang kat aku.

10. Aku sibuk kumpul komik lawak kampus. Sekarang ni tinggal jilid 10 saja yang aku tak jumpa lagi. Ingat nak start kumpul komik lain pulak. Any suggestion? Ada tak? Ada tak? Tak ada jawapan. Tak apa T_______T

11. Aku sibuk menonton rancangan di televisyen bila pulang ke kampung. Biasalah. Kat rumah sewa tak dapat tengok macam duduk kat rumah. Ada banyak drama dan movie yang perlu aku tengok walaupun dah banyak kali aku tengok. HAHAHAHA

12. Aku sibuk membilang hari bila nak cuti. T____T sebelum-sebelum ni aku rasa hari berlalu dengan lambat. Minggu ni aku rasa cepat hari berlalu.

13. Aku sibuk tunggu surat. Macam-macam surat aku tunggu. Tapi tak sampai-sampai lagi. Tak apa. Allah sayang orang yang penyabar. Hik.

14. Aku sibuk pergi talk walaupun ia cuma berlangsung selama 1 jam saja. Jam-jam yang selebihnya upacara makan sampai buncit. HAHAHHA. Hhmm. Ekceli aku pun tak pasti ini talk ke apa ke. Aku ada jumpa senior  kolej dan staf-staf daripada hospital lain. Terharu mereka masih kenal aku. :')

15. Aku sibuk pergi holiday dan shopping. Holiday yang lepas ke Pahang. Dan aku memang sudah jatuh cinta dengan Cameron Highland. Jika ada kesempatan, memang nak pergi sana lagi. 

16. Aku sibuk jaga tepi kain diri sendiri. Hewhewhew.

See? Banyak perkara yang aku buat sampai blog ni jadi agak terabai. Biasalah. Orang yang separa tak ada life. HAHAHHAHAH. Perkara-perkara yang aku sibuk buat tu jugak lebih kepada pencapaian diri sendiri. 

Sebagai penutup entry, nah gambar lebah bersama ibu dan queen bee. Hewhewhew :P