Friday, October 28, 2011

convocation

Catatan tertangguh setelah hampir sebulan konvo padahal orang lain update sejam selepas habis konvo dan lambung topi tinggi-tinggi sampai ke puncak awan

Assalamualaikum.

We should be proud of ourselves because we made this far, buddies :)
So lets continue our journey :)

Selesai sudah menghantar borang dan selesaikan bayaran untuk konvokesyen jadi sudah tiba masanya untuk terima diploma. Baiklah. Ini sekali dalam seumur hidup melainkan nak ambil diploma course yang sama di kolej yang sama lagi lepas konvo. Heee. 

Nak pegi PICC senang saja. Dari jauh dah nampak bangunan ini. Dah bagi yang pertama kali sampai, awal-awal lagi sudah ada papan tanda tunjuk arah nak ke sini.

Memandangkan hari Jumaat perlu ambil jubah dan selesaikan urusan yang berkaitan, hari Khamis sudah gerak ke Shah Alam. Pak Ngah tunjuk jalan yang senang ke Putrajaya pada malam kami sampai di sana. Masa ini lah kami nak uji kehebatan GPS. Dan ternyata GPS memang hebat. Tengok kat nama pun dah tahu yang GPS hebat. Tahu apa maksud GPS? Tahu tak? Tahu tak? Meh nak bagitau untuk siapa-siapa yang tak tahu.

GPS = Guna Pun Sesat

Dah. Pening aku dengan GPS ni. Kejap ada suara. Kejap tak ada suara. Kejap dia jadi blur. Selalu keluar tanda soalan pada satelit. Banyak soalan banyak juga jawapannya. Kata hati dan rasa tak dibiar saja. Setiap yang berlaku ada kebaikannya. Harus pejam mata dan cuba apa saja. Adakah GPS ni dah terkena virus Cinta Muka Buku? Aku yakin. Cis cis cis. 


Untuk konvo aku target untuk amek gambar kenangan sebanyak yang mungkin dengan semua kawan-kawan sama ada pembabitan aku atau tidak. But then its only a dream. Cry me a river T______T Dalam berpuluh-puluh kawan satu kolej termasuk kawan course lain, ini saja yang aku sempat bergambar. Nasib baik sempat culik sebentar artis merangkap bakal duta tudung Fareeda.

Dan ini jugak merupakan sesi bergambar dengan kawan-kawan paling banyak yang boleh dikumpulkan. Isk isk isk :'(

picture : source and credit to : Hanif abdul Halim

Ini pun aku amek daripada kawan kelas. Kalau tidak, memang tak ada langsung gambar kelas Kaum Adam. Dan ini tak semua classmate lelaki ada dalam gambar ni. Kinda sad. Owh ya. Ada jugak pembabitan pelajar daripada course lain.

picture : source and credit to : Saidatun Maya Karin

picture : source and credit to : Saidatun Maya Karin


Masa hari amek jubah dan dengar taklimat, semua gembira la la la la. Seronok dapat jumpa kawan-kawan. Sebab kami smeua tak tahu lagi azab hari ni yang menunggu. Wuwuwu.  

Tempat berpoya-poya sebelum.... sebelum.... sebelum... T_____T

Kami pergi amek jubah sebaik saja urusan verify smart card dan amek kad jemputan masuk semua. Cepat-cepat pergi tempat. Guess what? Sangat ramai orang nak amek jubah. Dan tempat untuk ambil jubah kena lalu lorong yang comel. Beratur hampir sejam lebih. Kalau adna berbadan besar dan tinggi, advantage. Bagi kami yang berbadan kecik memang terseksa. Kena berhimpit demi nak mendapatkan sesuap nasik sepasang jubah. Kuih samprit dalam balang pun ada ruang.

Yang lagi sadis, ada yang kurang sabar. Sikap mereka telah menyebabkan kami rakyat jelata sangat murka dan mahu melempang mereka secukup rasa. Mereka yang kurang bersabar itu telah menolak orang-orang di belakang lalu menyebabkan kami di depan terhimpit.

Tak tahu sabar kah? Bukan engkau seorang yang tak dapat jubah lagi. Gggrrr. Mentang-mentang dorang badan besar. Dan semestinya bukan ladies yang buat begitu.


Seksa amek jubah sudah lepas. Natijahnya aku sakit pinggang dan kepala. Walaupun begitu, aku masih gagah untuk ke Alamanda sambung berpoya-poya dan naik komuter balik Shah Alam. Dalam komuter pun seksa jugak. Sapa suruh naik masa peak hour. Dan dah kena penyek.

Artis Saidatun Maya Karin bangga beliau berjaya dalam pelajaran dan selamat berkonvo.

Dan lebih manis bila our beloved sister, Kak Lin jugak turut datang dari jauh untuk menghadiri majlis konvo kami. Isk isk isk. Sayang Kak Lin ketat-ketat. Meh sini meh nak muah pipi kanan muah pipi kiri. Dan terima kasih sebab datang. :) Blushing Kak Lin tengok kami di atas pentas. Mak cakap aku bukannya senyum masa tu tapi khenyeh. HAHHAHA. Besa lah tu.

Aku tahu. Memakai contact lenses tidak mengubah ilusi pipi yang tembam menjadi kempis.

Owh ya. Ada jugak kenalan dari sekolah menengah turut grad pada hari dan waktu yang sama dengan aku. Tapi sempat tegur seorang. Sebelum tu masa hari amek jubah dia ada kata macam pernah tengok. Ada jugak rakan daripada blog yang konvo hari sama tapi dia sesi pagi. Jadi memang tak sempat bertegur sapa. 


Dalam ucapan Naik canselor, ada lebih kurang 3000 lebih orang pelajar grad untuk majlis konvo kali ini. Dan masa itu air mata terharu aku hampir menitis. Maknanya ada 3000 lebih pelajar yang buat pinjaman dengan MARA

Yeah. I'm not alone. HAHAHAHHAHA

Owh ya. Ada pantun khas masa majlis konvo. Ekceli aku tak ingat dua ayat pertama tapi dua ayat terakhir memang aku ingat sampai sekarang. Atau sampai aku abes bayar pinjaman. HAHAHHAHA. Lebih kurang begini pantunnya;

Gunung daik bercabang tiga,
Sorong papan tarik papan,
Bila sudah bergelar graduan,
Jasa MARA jangan dilupa.

Baiklah. Mendalam maksud tu. Tak bold dan warnakan merah pun dah paham maksud T_____T

Sunday, October 23, 2011

Percubaan kali pertama

Assalamualaikum.

Catatan tertangguh sampai lagi beberapa hari lagi contact lenses nak tamat tempoh.


You're just too good to be true.
Can't take my eyes off you.
You'd be like heaven to touch.
I wanna hold you so much.
At long last love has arrived.
And I thank God I'm alive.
You're just too good to be true.
Can't take my eyes off of you.


Ini kali pertama pakai. Sebelum ni sudah banyak kali simpan niat nak pakai contact lenses. Heee :B Memang tak boleh pakai saja kalau macam tu. Jadi demi konvo yang bakal menjelma (eceh) dan kudrat empat kerat beli jugak. Hey. Sudah biasa bergambar dengan mengenakan cermin mata. Jadi hari bersejarah jugak mahu diabadikan dengan mengenakan clear contact lens. HAHAHAHHA. Siapa-siapa yang pakai cermin mata terutamanya perempuan tahu apa yang cermin mata buat pada muka di dalam gambar -_-" Dengan mengenakan contact lenses, semoga ilusi pipi tembam jugak dapat dikurangkan tapi aku tengok tak ada beza saja. T____T


Sebagai percubaan kali pertama. Ini contact lenses yang paling murah yang aku jumpa. RM20 sepasang clear contact lenses, pakai untuk sebulan. Dah sesungguhnya aku tak tahu apa-apa pasal contact lenses. Kalau jenama bingkai cermin mata aku tahu walaupun aku bukan pemakai cermin mata yang tegar. Cintaku terhadapmu hanya di dalam kelas dan cinema. Dalam cinema aku senang nak tengok siapa buat bising. Senang nak baling botol air mineral kat dia sambil mulut mungil kecil ni mengomel pelan-pelan.


Disebakan power kedua-dua mata aku berlainan, jadi optometrist check balik power contact lenses yang mana sesuai. Dan power yang tertera dalam di atas merupakan power yang aku gunakan. Jumlah tu sangat sedikit berbanding dengan power cermin mata aku. Aku bangga dan kembang pipi dengan rakus. HAHAHHAHA.

Memandangkan aku kali pertama pakai contact lenses, mereka nak tunjukkan cara pakai. Aku bersungguh-sungguh tak mahu dengan alasan aku tahu pakai dan pernah tengok cara orang pakai sebab dia bersungguh-sungguh nak tunjukkan. Optometrist tu macam tak berapa nak percaya. Tak apa encik. Percayalah. Walaupun muka saya ada muka nerds kacukan noob, saya yakin saya boleh. Keyakinan perlu ada dalam setiap diri manusia walaupun semasa membeli belacan di pasar malam.


Ini multi-purpose solution yang aku guna, as a start. Boleh tahan selama 10 tahun kalau pakai dengan penuh rasa kedekut dan bakhil. Heee. Tempoh kasar yang aku gunakan solution ini dalam dua minggu. Aku dengan kerap sepanjang dua minggu tu. Masa mula-mula pakai dah banyak guna. Untuk sesuaiakan diri pakai tambah pulak tukar solution dalam lens case bila tak pakai lenses tu.

Nak pakai memang sedih. Lagi sedih daripada drama korea episode lima. Bercucuran air mata keluar selari dengan duit yang keluar. Itu perkara normal. Mungkin ada yang mula-mula pakai tak pedih mata. Meh share tips. Banyak kali cuba pakai dan keluarkan contact lenses. Usaha tangga kejayaan. Dan aku tak pakai bila di dalam rumah sebab aku potensi aku tumpas ketiduran tanpa disedari.


Kalau aku yang nerds kacukan noob sekarang ini dah tahu pakai tak akan anda-anda dekan sepanjang zaman tak tahu. Heee :B Tak tahu jugak? Boleh tengok kat kotak multi-purpose. Ada cara penjagaan contact lenses. Kat dalam kotak tu pun ada lagi tertera cara penjagaan. Tak susah asalkan TAK MALAS MEMBACA. Walaupun rasa dah ada ilmu pakai contact lenses penuh di dada dan tangan kaki, baca jugak. Tak rugi pun kalau baca.

Macam mana nak pakai dan keluarkan contact lenses? Klik kat sini untuk cara pakai contact lenses dan di sini untuk cara keluarkan contact lenses. Actually banyak lagi video yang tunjukkan cara pakai dan keluarkan contact lenses tapi aku pilih video-video tu sebab awek dalam video tu comel. Plus, aku suka tengok jari-jari dia yang runcing. HAHAHAHA. 


//
//
//


Ada ramai orang bertanyakan tentang pemakaian contact lenses




//
//
//

Semakin lama pakai contact lenses, aku semakin suka. Rasa seperti dilahirkan semula atau lepas buat lasik. HAHAHHAH.

Monday, October 03, 2011

Penyelesaian


Sedang belajar untuk menghadapi masalah dan menyelesaikan masalah itu sendiri. Dan seboleh-bolehnya mahu diri elak daripada cari masalah. Tapi diri tak boleh lari daripada masalah sebab masalah itu yang akan mengajar diri untuk berdikari dan matang. Jangan takut hadapi masalah mahupun rintangan yang ada di hadapan :)