Monday, September 26, 2011

Verification for Nuffnang

How much wood would a woodchuck chuck if a woodchuck could chuck wood?

Sunday, September 25, 2011

masihkah kamu ingat mereka? He's Hot.

Assalamualaikum.

Dulu aku ada buat emtry pasal lagu-lagu masa sekolah yang aku dengar kat sini. Kebanyakkan lagu penyanyi perempuan. Mungkin sebab muka depa tak ada jerawat dan kulit licin halus mulus (mungkin lah). Heee. Penyanyi lelaki aku rasa tak ramai yang ada masa zaman aku sekolah dulu. Kalau ada pun buat band.


Ryan Cabrera



Masa aku sekolah memang famous Ryan Cabrera ni. Bagi budak-budak perempuan, dia merupakan makhluk ciptaan Tuhan yang indah. HAHAHHA. Masa tu lagu dalam album pertama Ryan, Take It All Away adalah True, 40 Kinds of Sadness dan On the Way Down di mana dalam video clip lagu ni ada Ashlee Simpson. Yeah. Masa tu dia couple lagi dengan Ashlee. Lagu-lagu lain yang bagi aku best adalah Photo dan Shine On.

Sekarang ni aku tak pasti sama ada dia ada keluarkan single terbaru atau pun tak.Aku pun dah jarang dengar radio sekarang ni.

Shayne Ward



Shayne Ward merupakan penyanyi yang dilahirkan daripada reality show The X Factor di UK. Single pertama Shayne adalah That's My Goal dan single kedua pulak lagu No Promises. Bagi aku lagu No Promises lagi best daripada That's My Goal. Sebabnya rasa macam tak sampai ke hati lagu ni. Heee. 

Lagu-lagu lain yang famous adalah If That's OK With You dan Breathless. Kalau sapa-sapa nak bagi lagu untuk isteri, lagu Breathless bagi aku okay sebab dia puji perempuan. Heee. Owh ya. Tak ada lah pujian yang menggunung bukit bukau macam lagu Bruno Mars. Ada lagi lagu lain tapi kurang popular bagi aku, contohnya No U Hang Up.

Clay Aiken



Aku rasa macam dah lama sangat tak dengar lagu baru Clay Aiken. Kalau sapa-sapa tak kenal dia, dia merupakan runner-up American Idol Season 2. Lagu yang femes adalah Invisible. Walaupun banyak keluarkan album, setahu aku lagu Clay tak berapa femes kat Malaysia.

Clay Aiken jugak mendedahkan bahawa dirinya seorang gay. Sebelum tu keluar banyak cerita kata dia gay. Owh ya. Clay jugak ada keluarkan buku yang bertajuk Learning to Sing : Hearing the Music in Your Life.

Jessy Mccartney



Ni jugak merupakan seorang lagi makhluk ciptaan Tuhan yang indah. Heee. Fuuh fuuh #lappeluh. Single pertama Jesse McCartney untuk album pertama Beautiful Soul adalah Beautiful Soul. Lagu lain yang best daripada album ni seperti She's No You dan Because You Live. Single pertama daripada album kedua Right Where You Want Me diberi nama Right Where You Want Me. HAHAHHA. Senang betul hidup dia. Tak payah pikir banyak nak letak tajuk lagu apa. Amek terus nama album. Jesse ada jugak tulis lagu dengan Ryan Tedder One Republic untuk Leona Lewis iaitu Bleeding Love.

Single untuk album ketiga Departure adalah Leavin. Yeah. Aku masih lagi dengar lagu Leavin sampai sekarang. Lagu lain yang best dalam album ni adalah It's Over dan How Do You Sleep. Album baru, Have It All dengan single Shake It bagi aku tak cukup "Jesse McCartney". HAHA. Selain daripada berlakon, Jesse jugak ada menyumbangkan suara untuk movie macam Alvin and The Chipmunks untuk suara Theodore. Alololo. Comelnya. HAHAHHHAHA. 

Owh ya. Sampai sekarang aku tak jumpa perfume yang Jesse perkenalkan.

Gareth Gates



Aku sebenarnya tak minat pun kat Gareth Gates. Tapi masa aku tingkatan satu iaitu tahun 2003 memang dia digilai oleh gadis-gadis sekolah. Haih. Kalau tanya budak tingkatan satu sekarang ni aku rasa depa pun tak kenal. Kalau tanya pasal Justin Bibir Bieber kenal sangat. Gareth ni tak silap aku mula terkenal sejak dia masuk Pop Idol dan dia femes dengan lagu Anyone of Us (stupid Mistakes) dan Say It Is Isn't So.

Guy Sebastian



Ni kalau tanya aku rasa tak semua orang kenal dan majoriti tak kenal. Guy Sebastian jugak femes masa aku tingkatan satu. Masa tu lagu dia yang femes adalah Angels Brought Me Here. Dia merupakan pemenang Australian Idol Season 1. Mungkin ada yang tak tahu. Dia dilahirkan di Klang, Selangor. Haah. Ini kira boleh geng dengan Che'Nelle. Che'Nelle dilahirkan di Kota Kinabalu, Sabah. Persamaan depa? Dilahirkan di Malaysia dan penyanyi di Australia. Walaupun tak femes kat Malaysia, Guy Sebastian femes di Australia.

Aku ingat lagi masa dia baru menang. Dia ada datang Malaysia. Siap pakai baju melayu dengan sampin. Pergh. Kemain meriah lagi berita pasal dia masa tu. Owh ya. Guy Sebastian dah berkahwin dan menanti kelahiran cahaya mata tahun depan.



//
//
//


Baru aku perasan. Aku banyak cerita pasal Jesse McCartney. Heee. Aku betol-betol berkenan dengan rambut dia. 

Tuesday, September 20, 2011

Another wonderful day

Setiap hari saya mendoakan yang terbaik kerana itu yang saya mahukan :)




Kali ni ia disambut dengan penuh kesyukuran walaupun tak ada upacara baling-baling telur mahupun Ipad. Heee.

Walaupun kali ni saya tak bagi hadiah baju berjenama,
Walaupun kali ni saya tak bagi hadiah Iphone 5,
Walaupun kali ni saya tak bagi hadiah berbentuk belanja makan di tempat mewah di Itali (much better than Kenny Roger. baru romantik),
Walaupun kali ni saya tak bagi hadiah percutian di eerr New Zealand (aik. ni macam impian orang yang tulis. HAHAHHA),
Walaupun kali ni saya tak bagi hadiah jam tangan Seiko harga RM2k T_____T




Ada sesuatu yang saya berikan yang tak ternilai harganya

Selamat Hari Lahir 

Monday, September 19, 2011

Monolog dalaman


bila kita rasa nak marah, benci atau meluat kat seseorang sampai rasa nak sepak bertalu-talu insan tersebut guna siku mahupun menyumpah beliau menjadi kerang, ce ingat balik kebaikan yang dia dah buat serta kebaikan yang ada pada dirinya. nescaya, kita tak jadi nak rasa macam tu terhadap dirinya :)

Friday, September 16, 2011

perkara yang tidak perlu semasa ke kedai bahan kek

Assalamualaikum.

Tahun ni buat kuih raya yang bagi aku lebih kepada percubaan. Memang ada dugaan masa nak buat kuih raya. Maksud aku masa nak beli bahan-bahan. Masa kacau adunan ke bakar kuih ke tak banyak sangat dugaan. Mungkin sebab sebab sejak kebelakangan ni aku senang rasa annoyed walaupun ia cuma perkara kecik. Contohnya tengok semut jalan atas meja makan. Argh. Tak elok salahkan hormon dalam perkara ni. Semut punya pasal hormon dapat nama. HAHAHHAA.

Mak cakap ada satu kedai yang jual bahan buat kek kat area Taman Selasih. Kedai tu memang femes. Dekat-dekat nak raya ramai orang pergi sana termasuk lah aku dengan mak aku. Aku rasa paling lama aku boleh steady duduk dalam kedai tu lima minit. Serius. Sebabnya keadaan dalam kedai tu buat aku sakit kepala. Bukan sebab ramai orang. Bukan bukan bukan. Tapi apa yang depa buat dalam kedai selain daripada beli barang.

1. Budak-budak dilarang masuk
Baiklah. alangkah eloknya sekiranya tak bawak budak-budak sekali masa ni terutama budak-budak bawah umur. Dalam kedai yang kecik dan ramai budak tetiba ada budak-budak berlari-lari dalam kedai tanpa pengawasan ibu bapa. Memang ada jugak yang mandi tepung gandum campur minyak jagung kang. Itu yang dah tahu berjalan dan berlari. Budak kecik yang tak ada gigi pun nak join jugak. Tak dapat berjalan atau berlari menanges pun dikira okay jugak. Haish.

Nak berlari pergi padang ke stadium ke. Tak mahu pergi sana, berlari setempat.

2. Rombongan
Bagi aku, tak perlu lah bawak semua ahli keluarga pergi ke kedai ke. Kalau bawak sebab ada banyak barang yang nak kena angkat itu tak apa lah. Ini macam nak pergi bersiar-siar jer datang. Sudah lah kedainya kecik comel ditambah pulak dengan ramai orang. Kuih samprit dalam balang pun ada ruang lagi.

3. Menghantar pesanan ringkas
Aku rasa dalam kedai yang kecik comel dengan jumlah orang yang ramai bukan lah tempat yang sesuai nak berSMS. Iyer iyer, Aku tahu. Kamu nak beritahu hubby baby hunny bunny cutie pie apa yang kamu beli. Bila nak reply SMS majoriti akan tengok apa yang ditaip. Bila tengok langkah kaki menjadi perlahan dan perlahan-lahan bilangan orang di belakang kamu bertambah.  Dan ia akan menimbulkan rasa kurang senang.



//
//
//



Hhmm. Hasil kuih raya? Menjadi! *dancing around*

Monday, September 12, 2011

Selamat ulang tahun kelahiran : Abang Azri


Ehem. Jejaka di atas ni adalah Zed Zaidi Abang Azri. Beliau merupakan kesayangan isteri tercinta, Kak Yun. Pada 2 September 1986 beliau berusia 25 tahun. Oleh itu, saya ingin mengucapkan selamat kepada beliau. Semoga beliau dipanjangkan umur, murah rezeki dan hidup diberkati :)

Kek pengantin baru

Kali ni sambut hari lahir di rumah saya merangkap kampung halaman isterinya. Tak ada upacara baling-baling tepung atau telur. Kami buat upacara baling telefon Blackberry dan Ipad saja. Baru nampak mahal dan ekslusif. Heee.

Penyelesaian kepada masalah bluetooth laptop

Assalamualaikum.

Aku banyak guna bluetooth laptop sebab aku malas nak guna USB bila nak transfer gambar atau lagu. Nak dijadikan cerita, laptop aku ada masalah. Bila check, orang kedai format konon-konon ada virus yang buat onar dalam laptop aku. Selepas laptop diformat dan selamat kembali ke pelukan aku (eceh) aku reinstall balik apa yang dah lenyap. Dan salah satu yang telah lenyap adalah driver bluetooth. Aku anggap apa yang ada tu adalah driver yang asal. Sebabnya dalam kepala aku telah tertanam bahawa orang kedai buat backup untuk driver laptop aku.

My Bluetooth Places tak ada bila install semula driver bluetooth

Bila aku install balik, tak sama apa yang aku sangkakan. Ku sangkakan panas hingga ke petang, rupanya ais kacang yang turun di tengah hari. Bluetooth laptop aku tak macam yang asal. Ada fungsi dan feature yang lain daripada yang asal. Puas aku godek-godek tapi tak jadi macam asal. Satu hari aku tergerak nak Google pasal masalah yang merunsingkan aku berbulan-bulan lamanya.

Di dalam My Bluetooth Places

Untuk dapat balik setting yang asal, aku cuba download dan install balik bluetooth berdasarkan jenis laptop. Contohnya Acer Aspire 2930. Nanti akan keluar website yang sediakan benda-benda yang perlu install untuk laptop jenis tu. Masa amek driver tu, pilih driver ikut window apa yang kita pakai. Contohnya window vista. Tapi bila aku guna driver bluetooth window vista, hasil tak sama dengan yang asal.

Google lagi.

Bluetooth... jugak tak ada. Rasa agak tertekan. 

Baru lah jumpa yang aku nak. Banyak kali aku cuba install driver bluetooth tapi tak ada yang macam asal. Akhirnya dapat jugak jumpa driver bluetooth yang macam asal. Phew.

Ni jugak tak ada. Bagi aku, senang nak pilih device kalau ada menda ni. Bila ada yang baru, terus tersenarai dan terus pilih daripada list.


Ada jugak perkara lain yang membezakan driver bluetooth window vista yang orang kedai tu dan kat web bagi dengan driver asal.
  1. Dan sudah semestinya tak ada menda-menda yang ada dalam gambar. Heee.
  2. Kalau nak terima file daripada telefon atau hantar file ke telefon, kena klik "Receive file" atau "Send file). 
  3. Tak boleh hantar banyak files seperti lima lagu dalam satu masa. Hampeh.
  4. Tak dapat tick kat option untuk fungsi sentiasa terima semua files yang dihantar oleh devices yang telah tersenarai.
  5. laptop bila terima files daripada telefon kena terima satu demi satu files. Haih. Lambat.
Sekarang? Semua masalah tu tak ada. Heee.

Ada masalah lain lagi lepas aku format laptop dan aku tak tahu penyebab masalah tu. Harap-harap lepas ni tak kena format laptop lagi. Serik. Haih.

Monday, September 05, 2011

Perkembangan

1. Aku rasa aku makin berisi. Maksud aku gain weight. Nanti ada yang kata aku berisi ada baby dalam uterus (bukan perut yer) memang nak kena baling guna baldi. Mungkin sebab setiap hari aku makan banyak dan merasakan ada peningkatan isi di beberapa bahagian badan yang tertentu. Hhmm. Peningkatan isi atau lemak aku tak pasti. HAHAHAHA.

2. Setiap hari boleh dikatakan hujan. Oleh yang demikian, aku sudah tambah satu lagi pakaian iaitu stokin tambah-tambah lagi masa tidur. Macam newborn pun ada jugak. HAHA.

3. Sudah selesaikan urusan pembayaran pasal konvo. Mula-mula tengok banyak kerja nak kena buat tapi semua itu ilusi semata-mata. Haish. Tak ada susah mana pun. Baca elok-elok dan fahamkan arahan yang depa bagi. Buat ikut arahan. Jangan buat sesuatu urusan yang tak sukar menjadi sukar.

4. Selain daripada itu, aku jugak telah berjaya menunggu giliran kat bank selama 3 jam untuk urusan yang tak sampai 5 minit. Wuwuwu T____T Masa sampai, aku merupakan orang bertuah yang ke 102 pada pukul 10 pagi. Tapi tak apa. Aku dah lama latih diri untuk tunggu lama sejak zaman pengkolejan lagi dan semestinya perkara yang berkaitan dengan bas sehingga aku hampir tumpas ketiduran kat stesen bas. HAHA.

5. Kali pertama aku tengok ramai pak aji kat bank. Majoriti depa saja dalam bank tu dan tukar duit untuk duit raya. Haah. Sekali tukar secekak dua duit kat tangan. Ada yang datang bawak beg besar nak isi duit.

6. Selama 3 jam jugak lah aku tahan kentut masa dalam bank. Memang seksa tahan kentut lama-lama. Mana lah tau kot-kot dalam bank ada detector kentut. Yelar. Takut kentut tu datang dalam gas tidur ke. Jenuh bank. Memang aku bersusah payah tahan kentut tapi ada manusia lain yang tak menghargai usaha aku tahan kentut. Boleh pulak dia pergi kentut dalam bank. Sudah lah kentut belakang aku. Lagi jelas bau bila aku berpaling bahagian kiri. Cis. Aku dapat rasakan bau kentut tu datang daripada deck kiri belakang aku.

7. Ini merupakan kali pertama aku menggunakan mesin ATM untuk cash deposit. Argh. Noob. Aku pernah tengok Kak Imah (classmate) buat masa dia nak bank in duit untuk adik dia. Mula-mula aku nak bank in yang kena pi kat kaunter. Dan aku tak pernah buat urusan kat situ. Aku dah siap tulis butiran kat slip dan mencari mesin untuk amek nombor. Kemudian datang seorang staf bank berkenaan kata kalau guna kaunter lambat dan dia mintak aku guna cash deposit mesin ATM. Dia siap tanya tahu tak nak guna mesin ATM tu. Aku dengan yakin cakap YA padahal aku tak pernah guna pun. Tapi duit berjaya dimasukkan walaupun banyak cabaran masa nak bank in tu. Phew.

8. Kebetulan masa tu hujan nak helmet aku basah. Sebabnya aku silap posisikan helmet tu supaya tak kena hujan. Haish. Nasib baik tak basah lencun. Cuma lembab saja. Kadang-kadang risau jugak tinggal helmet lama-lama kat tempat awam yang sibuk. Kemungkinan helmet hilang ada di mana-mana sama macam kemungkinan kita berjalan dan terpijak tahi mahupun chewing gum.

9. Aku jugak berjaya mengalihkan katil dan meja tulis secara live in person. Yeah. Memang memenatkan tapi fun. Fun? Nampak sangat kenyataan berciri penipuan. HAHA. Banyak lah kau punya fun.

10. Niat hati nak bagi helmet yang lembab kena hujan betul-betul kering. Dengan muka suci murni jemur helmet kat belakang rumah. Guess what? Hujan lebat dan aku lupa angkat helmet. Bertakung air hujan dalam helmet. Haih. Cubaan kali kedua nak jemur helmet jugak tak berjaya sebab hujan.

11. Pergi pejabat pos untuk hantar borang jubah dan fotografi konvo nanti. Mulanya aku nak buat pos ekpress tapi mak kata buat pos laju lagi okay. Sebagai anak yang baik, aku tidak bantah. HAHA. Dan jumlah yang kena bayar adalah RM6. Wuwuwu. Apa pasal mahal.

12. Kali ni aku berjaya untuk tak main games kat Facebook selama seminggu dan mungkin berlarutan sehingga ke minggu-minggu akan datang. Aku pun tak tahu dah apa jadi dengan restaurant ayam itik kambing lembu dengan kedai baju semua. Sekarang rasa untuk main games kat Facebook kurang secara mendadak.

13. Akhirnya aku berjaya jugak install balik bluetooth kat laptop aku dalam keadaan settingnya seperti asal. Lepas format memang bluetooth aku tak sama macam dulu. Lama jugak aku godek-godek kat setting sebab aku ingat aku salah setting ke apa ke. Kemudian tergerak hati nak Google padahal sebelum ni tak pernah langsung terfikir nak Google masalah bluetooth ni.

14. Alhamdulillah. Salah satu keinginan aku untuk tahun ni dah tercapai. Semoga aku akan terus lakukan ia untuk masa-masa akan datang dan menjadikan ia sebagai rutin harian aku sehingga ke akhir hayat. Amiin.

15. Telah berjaya buat doodle yang pertama dalam hidup. Weehuu. Tapi membuat noodle sendiri belum berjaya dengan jayanya*kesal*.

16. Dalam masa sebulan, banyak kali jugak kepala terhantuk kat pili air. Eerr. Satu kemajuan dan perkembangan yang tidak membanggakan. Malah tambah sakit lagi ada lah. Wuwuwu.

17. Owh ya. Aku jugak berjaya buat kuih raya pertama dalam hidup. HAHAHAHA. Bersungguh-sungguh study resipi dan pilih bahan-bahan. Dan sudah semestinya dengan bantuan mak. Heee. Walaupun ada sesi tumpas kekecewaan sampai mahu menanges teresak-esak tepi oven, ternyata pulangannya lumayan. Baru buat aku dah rasa pening. Mungkin aku overdose kuih rasa dan choclate chips. Heee.