Monday, August 08, 2011

Masihkah kamu ingat mereka?

Assalamualaikum.

Kalau online dan dengar lagu, aku dengar lagu daripada playlist yang ada atau kat Youtube. Kat Youtube selalunya aku dengar lagu yang dah jarang keluar kat televisyen mahupun radio. Kebanyakkan lagu-lagu tu aku dengar masa aku sekolah menengah. Aku rasa mungkin ada yang kenal dan dah lupa depa atau memang tak kenal langsung. Kebanyakkan penyanyi ni aku kenal kat majalah yang popular masa aku sekolah dulu, Utopia dan Galaxy.

Aku rasa budak zaman sekarang pun tak kenal depa melainkan Justin Bibir Bieber, Saloma Selena Gomez yang pernah couple dengan Taylor Lautner, Taylor Swift yang jugak couple dengan Taylor Lautner lepas dia breakup dengan Saloma Selena Gomez dan lain-lain lagi. Phew. Percintaan pi mai pi mai tang tu jugak.

Skye Sweetnam



Lagu yang famous Sky Sweetnam nyanyi masa zaman kegemilangan dia (I bet) adalah Tangled Up with Me dan Number One. Seingat aku, lagu-lagu tu famous dalam tahun 2003 atau 2004 macam tu. Yeah. Aku baru abes UPSR masa tu. Zaman bila ramai gadis tergila-gilakan Bae Yong Jun dalam drama Korea Winter Sonata dan Rosalinda.

Hilary Duff




Sapa-sapa yang pernah tengok cerita Lizzie McGuire atau baca buku Lizzie McGuire (aku lah tu. memang suka baca buku cerita ni. HAHA) confirm kenal Hilary Duff. Tak pun yang pernah tengok movie A Cinderella Story yang ada Chad Micheal Murray. Sapa tu Chad Micheal Murray? Salah seorang pelakon dalam siri One Tree Hill. Tak silap aku single pertama Hilary Duff untuk album pertama dia iaitu Metamophosis adalah So Yesterday. Banyak jugak lagu Hilary Duff yang best macam Fly, Come Clean, Wake Up, Beat of My Heart dan Why Not.

Lepas single Reach Out, rasanya tak ada lagu baru dia. Hilary Duff pernah couple dengan Aaron Carter dan Joel Madden, penyanyi Good Charlotte. Tapi akhirnya Hilary Duff berkahwin dengan orang lain pada tahun 2010.

JoJo




Baru keluarkan single terbaru, The Other Chick daripada album terbarunya, Jumping Trains. Dah dengar. Okay. Not bad. Aku lagi suka lagu-lagu dia yang dulu macam first single, Leave (Get Out), A Little Too Late,  Not That Kinda Girl, How dan Baby It's You. JoJo jugak ada nyanyi lagu Beautiful Girl. Macam lagu reply untuk lagu Sean Kingston, Beautiful Girl.

JoJo jugak ada berlakon dalam movie Runaway Vacation. Owh yeah. Ini movie lama. Dalam tahun 2006 tak silap aku.


Ashlee Simpson



Well. Dah lama tak dengar berita pasal adik Jessica Simpson. Single pertama Ashlee Simpson untuk album pertama Autobigraphy adalah Pieces of Me. Lagu lain daripada album ni seperti Shadow dan La La tak berapa nak mendapat tempat di hati orang ramai. Begitu jugak aku. Heee. Single pertama untuk album kedua I am Me adalah Boyfriend. Yeah. Aku masih lagi dengar lagu Boyfriend daripada tahun 2005 sampai sekarang. Lagu-lagu lain yang best adalah L.O.V.E, Outta My Head dan Invisible.

Ashlee jugak berkahwin dengan Pete Wentz daripada kumpulan Fall Out Boys dan dikurniakan seorang cahaya mata. Jodoh depa tak lama. Awal tahun 2011 Ashlee failkan penceraian.


Lindsay Lohan



Kalau sebut nama dia mesti teringat pasal masalah peribadi dia dan beberapa kali masuk pusat pemulihan. Haih. Sekarang ni dah jarang dengar pasal karer dia. Dulu Lindsay Lohan famous dengan movie yang berkaitan dengan teenage life seperti Freaky Friday, Mean Girls, Just My Luck, Herbie : Fully Loaded dan Confession of a Teenage Drama Queen.

Lindsay jugak ada keluarkan album. Album pertama Speak di mana single pertama adalah Rumors dan album kedua A Little More Personal di mana lagu menjadi single pertama adalah Confessions of a Broken Heart (Daughter to Father). Lagu best yang lain adalah Over dan First. Bagi aku, Lindsay tak banyak hasilkan lagu yang best dan tak perlu jadi penyanyi.

Michelle Branch




Aku tak berapa minat dengan Michelle Branch tapi aku dengar lagu-lagu dia masa dulu-dulu macam Everywhere daripada album The Spirit Room dan lagu Are You Happy Now daripada album Hotel Paper. Lagu-lagu tu bagi aku dah lama dah tapi still, aku dengar sampai sekarang. Michelle Branch jugak akan keluarkan album baru, West Coast Time yang dijangka keluar dalam bulan September 2011.


Ada ramai lagi penyanyi yang sekarang ni dah tak dengaq sangat cerita pasal depa tapi aku masih lagi dengaq lagu-lagu depa yang popular masa zaman aku sekolah dulu macam Yellowcard, Good Charlotte, Vanessa Calton, The Veronicas, Limp Bizkit, Clay Aiken, Story of The Year dan lain-lain lagi. Kebanyakkan lagu-lagu famous depa dah lama dah tapi aku dengar sampai sekarang.

Mungkin ini yang dirasakan oleh mereka yang menggemari lagu-lagu 60-an, 70-an dan an yang lain-lain. Heee.

Thursday, August 04, 2011

Aku kagum dengan orang yang ...

1. buat entry panjang kat blog. Serius. Aku kagum dengan skill yang depa ada untuk huraikan sesuatu tajuk dengan begitu panjang. Siap dengan contoh dan gambar. Pergh. Itu baru contoh dengan gambar. Tak masuk lagi dengan link-link yang menyokong hujah mereka. Kalau tak bagi link, contoh mahupun gambar, mereka mampu huraikan isi yang ingin disampaikan dengan baik. Kalau ada yang masukkan kata-kata tokoh, simpulan bahasa mahupun pantun, pergh. Rasa nak buat tunduk hormat depan laptop. HAHA.

2. komen panjang untuk sesuatu entry. Ia banyak melibatakan isu semasa terutama entry troll. HAHA. Macam-macam komen yang orang ramai bagi untuk menyatakan pendapat. Kalau ada yang butthurt, lagi seronok dan kagum aku baca komen depa tulis. Panjang berjela dan macam-macam isi depa ketengahkan. Depa patut jadi wakil rakyat. HAHA.

3. cekap drive kereta dan menunggang motosikal. Tak kira lah lelaki mahupun perempuan. Especially lelaki. Hik hik hik. Sebab tu aku malas nak drive kereta. Nak tengok lelaki hensem mata sepet menatap indahnya senyuman di wajahmu membuat ku terdiam dan terpaku drive kereta. HAHA. Kalau menunggang motosikal mahupun drive kereta lebih 100km/j? Aku pun boleh tapi kat highway saja lah. HAHA. Di jalan biasa jangan harap. Atau mungkin suatu hari nanti boleh harapkan aku drive kereta di jalan biasa. Suatu hari nanti. Kalau sehari selepas aku publish entry ni mahupun seminggu atau sebulan, kereta dalam bahaya.

4. pandai mengaji. Ini bukan aku seorang saja yang kagum. Aku rasa ramai lagi yang rasa kagum dan mahukan orang yang pandai mengaji, especially lelaki. Biar tak hensem atau cantik tapi pandai mengaji. Kalau huruf dan tangga masjid tak kenal, jenuh. Lagi sejuk hati kalau isteri atau suami yang mengajar anak-anak mereka mengaji. Owh. Aku tak terpengaruh dengan drama Nur Kasih.

5. pandai atau tahu menjahit walaupun jahit yang biasa-biasa seperti jelujur dan insang pari serta mereka yang pandai memeilih kain untuk dibuat baju kurung. Mungkin sebab tu aku suka pergi kedai kain Jakel mahupun Gulatis. HAHA. Bukan saja aku kagum dengan orang yang tahu atau pandai menjahitr malah orang yang tahu atau pandai memotong kain jugak boleh membuatkan aku kagum. Contohnya pekerja di kedai kain Jakel yang memotong kain untuk pembeli. Bagi aku, bukan semua orang mempunyai skill memotong kain.

6. pandai masak. Haah. Ini pun boleh membuatkan aku admire kepada diri sapa-sapa yang pandai masak. Kalau tak pandai masak pun, dia tahu masak. Bagi aku tahu dan pandai masak adalah perkara yang berbeza. Tengok ejaan pun dah tahu tak sama. HAHA. Okay okay. Lame joke. Tahu masak adalah tahu cara-cara nak memasak atau bahan-bahan yang dihidangkan dalam sesuatu masakan. Pandai masak adalah tahu cara dan bahan dalam suatu masakan serta masakan itu rasa sedap. Tak kira lah tahu masak apa-apa pun. Masak cupcake ke tempoyak ke nasik tomato ke. Kalau pandai masak Iphone masak black pepper ke Ipad masak merah ke lagi aku rasa kagum. HAHA.


7. tahu makeup walaupun sikit. Tak perlu sampai tahap makeup artis yang profesional pun tak apa. Sama macam akak Michelle Phan pun okay. Dah dikira sebagai tahap yang membanggakan. HAHA. Aku suka tengok orang pakai makeup yang cantik. Maksud aku bukan pak andam atau mak andam yang makeup sampai muka berdebu. No no no. Kalau makeup pengantin yang jenis macam tu sila tolak ke tepi dan tepi dan tepi dan teoi lagi sehingga keluar daripada senarai. HAHA.

8. tahu IT terutamanya hackers. Kalau boleh hack profile orang kat Facebook pun dah membolehkan aku berkata Woohoooo. Dah tu, share lah ilmu hack kat aku jugak. HAHA. Haish. Aku bukannya nak hack profile Facebook orang lain. Nak hack profile sendiri saja.. HAHA.


9. pandai berbahasa Inggeris. Kelebihan yang sangat penting dewasa ini. Mungkin tak lama lagi boleh masuk bawah kategori seksi. HAHA. Bukan terhad kepada bercakap menggunakan bahasa Edward Cullen tu malah boleh menulis entry di blog jugak mengagumkan aku. Bercakap menggunakan British accent adalah amat digalakkan. Argh. Pengaruh Harry Potter dan Merlin.

10. seni mempertahankan diri. Tak kisah tali pinggang warna apa-apa pun. Warna merah jambu pun boleh jugak. Ini terutamanya perempuan. Kalau luaran nampak lemah lembut macam agar-agar bentuk tembikai tapi ada tali pinggang hitam dalam taekwando walaupun dia tak termasuk dalam kategori cantik dan comel. Tambah pulak dia tahu masak, mengaji dan menjahit. Pergh. For me, she's hot. So do guys.

11. tahu berenang. Ini tak kisah lah sesiapa pun sama lelaki atau perempuan. Ini aku rasa tak ramai yang tahu. Sapa-sapa yang tau berenang merupakan bonus terutamanya mereka yang berada di kawasan banjir. Boleh selamatkan selipar Ipanema Gisele Bunchen daripada hanyut dibawa arus banjir. Mahupun selamatkan gadis comel atau jejaka kacak yang jatuh longkang. HAHA.

//
//
//

Banyak lagi perkara yang boleh bagi aku kagum dengan seseorang, perkara atau benda. Sebab bagi aku tak semua orang mampu berbuat sedemikian.