Sunday, July 31, 2011

Menunjuk-nunjuk amalan Lucifer

Assalamualaikum.

Pagi tadi bukak Twitter. Ramai yang update pasal bulan Ramadhan. Ada yang update pasal orang putus tunang. Aku pun terkejut jugak bila dapat tahu sebab tak menjangkakan itu yang akan berlaku kelak. Dan aku tak sangka jugak begitu pengakhiran terhadap kisah mereka. Bukan saja kat Twitter, kat blog pun ada. Aku berharap mereka dapat pengajaran daripada apa yang berlaku. Begitu jugak kita yang lain. 


Macam masyarakat awam selalu cakap. Semua itu dugaan orang bertunang. Haish. Aku baru saja nak claim tu quotes aku yang buat. HAHA. Takpa. Nanti aku buat quotes baru.

Kalau kat laman gosip memang perkara yang wajib update pasal orang kawen, tunang, cerai, putus tuning dan lain-lain lagi. Aku baca komen yang orang ramai bagi pasal entry putus tunang.  Owh. Komen yang tipikal. Ayat komen tu bagi aku sama saja. Yang berbeza ada penambahan atau pengurangan perkataan. Aku rasa depa pakat-pakat main copy paste komen.

Contoh komen tipikal yang berjaya dikesan :
  1. Bersabarlah. Semua itu dugaan hidup. Bersabar ea. (huuh. cakap bersabar memang senang. pernah lalui ke semua tu?)
  2.  Mungkin tiada jodoh antara kamu berdua (mungkin ada jodoh kalau kamu bertiga mahupun berempat. HAHA. kidding)
  3. Nanti kamu jumpa pengganti yang lebih baik. (aku jugak memerlukan pengganti bateri telefon bimbit yang lebih baik)
  4. Pertunangan ni tak elok diheboh-hebohkan.
  5. Tak elok kalau kita banyak share private life
  6. Yes! Aku boleh mengorat bekas tunang kau. HAHA.  She/he is mine *gelak macam Lucifer*
Banyak lagi komen. Untuk satu tajuk kawen, cerai mahupun tunang beratus komen ada. Semuanya sama saja.  Alar. Macam masyarakat awam selalu komen pasal sesuatu topik. Boleh bayang macam mana kan. HAHA.

Ada sesetengah komen aku setuju.  Ada yang aku tak setuju sebab cara menegur disulami dengan kata-kata yang langsung tak memberi semangat dan motivasi. Sama macam segmen motivasi “pandang-pandang tenung-tenung renung-renung” yang terkenal kat radio. Entah kenapa aku sendiri tak berkenan. Bagi aku ia sikit tak member motivasi kepada aku. Kalau dia datang sekolah bagi motivasi untuk peperiksaan, aku boleh tumpas ketiduran. Bagi aku, cikgu merupakan motivator yang sangat baik. Sangat sampai ke setiap pelusuk sanubari dan setiap bahagian otak dan organ badan yang lain. Lalu kata-kata motivasi tersebut mengalir  melalui setiap lymphatic nodes, artery, vein serta vena cava.

Haih. Satu perenggan saja cakap pasal motivator. Tak ada kena mengena dengan tajuk. Nak delete, sayang. Sebenarnya aku agak frust sebab tak dapat jawab soalan sistem kardiovascular untuk OSCE. Kekecewaan yang melarat hingga ke dalam perenggan motivasi.


Apa-apa pun kita kena bersederhana dalam segala aspek. Tidak kira lah daripada aspek yang membabitkan berkasih sayang sesama manusia (eceh), sugarglider (ehem ehem),  kereta mahupun makanan. Allah tak suka orang yang suka berlebih-lebihan ni. Contohnya kalau beli makanan banyak kemudian tak abes makan, kan dah membazir. Membazir ni amalan Lucifer. Bukan takat membazir saja, menunjuk-nunjuk pun dah boleh jadi kawan Lucifer

Semoga menjadi iktibar kepada semua dan diri aku sendiri.

Ni aku dok tulis Lucifer kang ada yang kata mamat hensem mana pulak ni. Hensem lah sangat. Kalau tak tahu, sila Google. Apa guna handphone, laptop serta Ipad canggih ada wifi bagai tapi tak guna. Kan? HAHA.

Tuesday, July 26, 2011

Jagung muda buruk khabar daripada rupa riuh sekampung

Assalamualaikum.

Sekarang ni aku agak senang tido. Tak payah tunggu lama macam dulu sampai nak kena baca buku cerita mahupun buat kerja lain. Letak saja kepala atas bantal, peluk bantal terus terlelap. Pagi tadi usai solat Subuh aku teringat pasal cerita zaman dulu. Cerita yang aku sendiri tak mahu nak ingat dan malas nak ingat sebab tak berfaedah untuk diingat. Macam tak bagi apa-apa sumbangan dalam kehidupan seharian aku. Selama ni aku cerita kat menatap indahnya senyuman diwajahmu membuatku terdiam dan terpaku. Haah.

Aku pun tak tahu sebab apa boleh teringat pasal perkara tak seronok.

Jagung muda
Masa jadi student, tak banyak perkara boleh dilakukan sesuka hati sebab nanti ada orang yang dengki sebab student nampak lagi hebat daripada yang dah bekerja. HAHA. Acah ja. Aku student yang baik. Tak buat onar dalam hospital macam ponteng praktikal ke malas buat kerja ke walaupun kadang-kadang perasaan malas tu tetap ada tapi tak tunjuk. HAHA. Student jugak tak dibenarkan sesuka hati buat sesuatu tanpa pengawasan orang yang sepatutnya mengawasi student. Hal ini menyebabkan terjadi situasi bertindak mengikut arahan.

Bila wujudnya situasi bertindak mengikut arahan, ada yang cakap buat kerja lambat, tak pandai buat kerja, banyak perkara yang tak tahu dan lain-lain lagi. Aku rasa orang yang cakap tu dengki dengan student. HAHA. Dengan student yang masih lagi dalam proses belajar boleh lah nak tunjuk kehebatan padahal tak lama mana pun kerja. Pengalaman baru setahun jagung. Cuba pergi tunjuk kehebatan yang tak cukup dengan orang yang handal dan pengetahuan luas. Memang kena fire sampai rentung.


Ada yang jugak kata, "Eh kamu ni dah semester akhir, ini pun takkan kamu tak tahu?" Apa engkau ingat kami ni boleh tahu dan mahir dalam semua perkara dalam masa tiga tahun sedangkan kau yang sudah bekerja pun tak tahu semua perkara lagi. Apa kau sudah tahu semua yang patut kau tahu pasal pekerjaan kau? Bila student tanya soalan pun tak boleh nak jawab. Kau sama saja dengan tahap student malah ada student yang lagi handal. Jadi jangan nak mebesarkan diri dan rasa hebat macam dah bekerja bertahun-tahun dan mempunyai pengalaman dan kemahiran yang hebat. Ada saja yang berpengalaman lama tapi tak lokek nak kongsi ilmu.

Ada sesetengah yang baru kerja tapi mereka tak lokek nak kongsi ilmu. Ada yang tak tahu dalam sesuatu perkara, mereka merendah diri dan berterus terang mereka tak tahu. Mereka tak membesar diri macam mereka hebat. Tidak. Dan sebab itu golongan merendah diri ini disenangi oleh semua orang. Bukannya ada nak banned kalau tak tahu tentang sesuatu perkara. Tidak tidak tidak. Kalau ada nak cakap belakang bermakna mereka dengki sebab mereka tak mampu nak jadi seorang yang merendah diri. Jadi tak perlu nak tunjuk pandai dalam semua perkara walaupun itu semua indah khabar daripada rupa.

Riuh sekampung
Macam dah jadi satu tabiat salahkan student mahupun orang lain bila ada kesilapan berlaku masa buat kerja. Hey. Come on. Dah nama pun student yang tengah belajar buat kesilapan. Ini bukan sahaja yang baru setahun jagung pengalaman, yang dah banyak pengalaman pun tak terlepas jugak nak buat perkara yang sungguh tak manis ini. Kalau tak boleh kesilapan langsung baik terus kerja. Tak payah jadi student. Tak payah susah payah belajar. Tak payah pergi praktikal. Tak payah buat semua tu. Membuat kesilapan itu sebahagian daripada proses belajar dan belajar untuk tidak mengulangi kesilapan yang pernah dilakukan. Dari sudut islamik, bertaubat.

Jika ada yang buat salah tak kisah lah sama ada student mahupun rakan sekerja buat satu kesilapan dalam kerja, tak perlu dan sangat tak manis hebohkan satu tempat kerja macam mereka baru saja buat onar kat tempat kerja mahupun buat rally sampai kacau bilau tempat kerja. Tak perlu semua itu. Dan menyedihkan bila ada seseorang yang mempunyai pengalaman dan kemahiran serta telah lama bekerja yang menyebarkan cerita tentang kesalahan yang dibuat oleh orang lain kepada semua orang. Hey. Memang tak professional bila dilihat dan diukur daripada segi pengalaman yang sudah lama bekerja.

Menambahkan lagi kekeruhan bila ada yang pergi sambung dan menyebarkan lagi berita tak manis tadi supaya isu itu menjadi lebih panjang macam ekosistem bumi akan musnah kalau tak sebarkan lagi. Sudah lah pihak pertama tadi dah bawak cerita, ini pulak ada pihak kedua yang tambah. Kalau sebarkan kesedaran pentingnya kitar semula dalam kehidupan seharian ke kempen selamatkan ikan paus daripada pupus ke ada jugak faedah. Menyebarkan kesalahan orang lain kepada orang lain tak menampakkan macam diri kita bagus tapi bertambah tak manis attitude yang sesungguhnya tak elok untuk dicontohi.

Owh ya. Sikap itu jugak menampakkan bahawa anda kaki kepoh.

Buruk khabar daripada rupa.
Ini pun banyak terjadi jugak. Sembang bukan main hebat dan kencang pasal sesuatu perkara kononnya betapa teruk dan susahnya perkara tu tapi di realiti tak ada apa-apa pun. Huuh. Yang lagi best bila dengar apabila orang yang bercerita tu bercerita dengan ekspresi muka yang bersungguh-sungguh menunjukkan betapa teruk dan susahnya perkara yang dibincangkan.

Contohnya ada orang cerita betapa susahnya nak buat biskut cornflakes madu. Dia kata madu kena madu yang amek daripada Gunung Jerai. Madu daripada gunung lain tak boleh. Kalau amek madu daripada Gunung Everest lagi lah tak boleh. Kena lawan team yeti yang duduk kat situ untuk dapatkan madu. Mentega pulak kena amek margerin daripada cap Timah Enterprise sebab jenama lain tak sedap langsung. Bekas nak isi cornflakes pulak. kena bentuk love. Kalau bentuk lain cornflakes tak akan jadi elok. 

Sembang hebat dan kencang macam pak cik kat atas ni. Tak ada beza. Macam kembar pun ada jugak.

Tak pasal-pasal yeti jadi mangsa. Yeti, bersabarlah. Semua itu dugaan di musim sejuk. 

See betapa hebatnya propaganda dia bagitahu betapa susahnya nak cari bahan untuk buat biskut cornflakes madu sedangkan kita tahu tak susah mana pun nak buat. Huuh. Itu belum lagi dia cerita kesusahan tu dengan gaya yang sapa-sapa saja boleh tertipu dan percaya dengan propaganda yang cuba disampaikan. Entah masa bila madu boleh terhasil kat Gunung Everest dengan ada yeti kat situ. Huuh. Nampak beno nipunye.

Kejadian ni pernah berlaku kat aku dalam salah satu semester terindah dalam hidup. Masa tu musim exam. Aku pada mulanya hampir terpedaya bila ada yang cakap ada soalan sangat susah di mana kesusahan tu sama saja dengan kesusahan nak buat biskut cornflakes madu. Aku yang berjiwa telus dan mulus ni sipi-sipi saja lagi nak percaya. Tak terperdaya lagi. Bila ada orang lain datang dan cerita kat aku yang sebaliknya iaitu tak ada kesukaran yang dia hadapai masa jawab soalan exam, aku rasa macam ada yang cuba buat propaganda. Bila aku pikir-pikir balik, soalan tu tak susah langsung. Huuh.

Tapi serius. Gaya dia bercerita dengan ekspresi muka dia menggambarkan kesukaran yang amat sangat. Sesuai jual barang ni.


//
//
//


Bila dah senang tido, selalu pulak mimpi tak best. Haih.

Friday, July 15, 2011

Perasaan

Ada yang setuju. Ada yang tak setuju.

Kau pernah ke berada di tempat orang lain, mengalami situasi yang mereka hadapi atau mengerti apa yang mereka rasakan bila insan tersayang mempertaruhkan nyawa demi orang lain yang suka buat onar. Kau pernah?

Kalau tak pernah, keluarkan hujah dengan berhemah dan bukannya berdasarkan propaganda yang berat sebelah. Sebab apa aku cakap macam ni? Sebab aku pernah merasainya.

Saturday, July 09, 2011

Harap pengarah movie tempatan dapat buat movie macam ni.

Assalamualaikum.

Aku bukan peminat tegar movie Hindustan apatah pelakon Hindustan. Tapi aku suka tengok Kajol macam mana aku suka tengok Ana Lulu. HAHA. Aku rasa movie Hindustan dah maju sikit daripada dulu dan dah ada kelainan daripada movie-movie depa yang dulu. Mungkin ada yang dah pernah tengok, ada yang tak pernah. Yang tak pernah tu, sila tengok sekarang. HAHA. Cuti kan sampai bulan sembilan. Apa lagi, marathon movie Hindustan. Woohoo.

3 Idiots


Recommended to be watched. Mungkin dah ramai yang pernah tengok movie. Sapa-sapa yang tak pernah tengok, sila tengok sekarang. Aku paksa. HAHA. Owh ya. Ini jugak merupakan movie yang dapat merangsang habuk untuk datang lepak kat mata lalu menyebabkan mata mengeluarkan air. Dua kali jugak lah habuk masuk mata aku lalu menyebabkan mata mengeluarkan air. Jangan ingat movie pasal student engineering tak mampu menyebabkan air mata tumpah. Dan Kareena Kapoor sangat cantik dalam movie ni. I mean bila dia tak pakai make up. Kulit muka dia cantik dan putih. Haiyoh haiyoh. Nak kulit muka macam tu.  

Knock Out


Ini merupakan movie yang diadaptasi daripada movie Hollywood, Phone Booth. Movie ni banyak pasal phone booth dan bermula bila Racho dapat satu panggilan masa dia dekat dengan phonebooth ni. Dia jugak ada terima arahan daripada seorang shooter. Masa tengok movie ni aku ada kat Penang. Dah hari Sabtu kami yang mana tak balik kampung halaman tercinta abeskan masa tengok movie Hindustan. HAHA. Owh ya. Kami tak keluaq berpoya-poya walaupun Gurney Plaza dan Queensbay dekat. Nak naik Rapid Penang pun boleh. Dan dan dan. Wartawan wanita dalam movie ni cantik. Haiyoh haiyoh. Memang cantik. Aku tengok pun teruja. Aku tak puas hati sebab ada polis yang baik mati kena bunuh. Haish. Aku nak dia hidup.

Like Stars on Earth (Taare Zameen Par)


Ni pun movie yang menarik perhatian habuk untuk singgah kat mata lalu menyebabkan mata mengeluarkan air mata. Semua ni habuk punya pasal. Habuk, sila keluaq sekarang! HAHA. Movie ni pasal seorang budak, Ishaan yang ada masalah dyslexia tapi ibu bapa dia tak tahu pasal masalah tu. Dia dihantar ke sekolah lain dengan harapan masalah tu akan selesai tapi jadi bertambah buruk sehinggalah ada seorang cikgu sementara, Ram mengajar kat sekolah Ishaan. Hampa kena tengok movie ni. Two thumbs up! Owh ya. Amir Khan yang arahkan movie ni dan dia jugak berlakon. Tu lagi satu sebab hampa kena tengok movie ni. Jangan riso. Ia tak sama macam kes movie KL Gangster.

Kat malaysia tak jumpa lagi movie yang macam ni. Yang ada banyak movie hantu ayam katik, gaduh-gaduh manja dan cinta pokok kelapa. Nasib baik tak ada dah movie macam Nana Tanjung dan Anak Mami. HAHA.

More movies coming up :)

Tuesday, July 05, 2011

Nasik Goreng Ayam satu semester

Assalamualaikum.

Harini mengkhatam siri-siri CSI yang ada kat saluran AXN. Owh. Sangat suka tengok walaupun 10 kali ulang kat televisyen. HAHA. Sudah lama saya tinggalkan siri CSI. Mula-mula dulu ingatkan ia merupakan cerita hantu. HAHA. Tapi itu dulu lah. Sekarang sudah macam ketagih nak tengok. HAHA. Owh ya. Tak dilupakan mop rumah 5 kali sehari. Nak kurus? Sila mop rumah lebih 5 kali sehari. HAHA. Tak dilupakan basuh baju guna tangan. Haah. Masa memberus memang peluh bercucuran keluaq. Ni baru dinamakan bercucuran keluaq peluh keringat. Besa lah. Dah nama perempuan yang semakin besaq. Kena tahu basuh baju sendiri. Handwashed. Kalau tak tahu memang kena kecam dua bulan sampai rasa nak bawak diri merajuk sampai ke planet Musytari. HAHA.

Ehem ehem.

Bila kita semakin besar kita mula kenal dengan dunia. Makin kenal dengan perangai manusia. Tak payah tengok jauh. Tengok diri sendiri pun dah tahu dah. Apa yang aku rasa, dulu tak sama dengan sekarang. Macam besa. Ayat tipikal masyarakat awam selalu guna, "Dulu lain sekarang lain" (kenapa mesti aku guna ayat tipikal ni. kesal dengan apa yang berlaku)

Ini selalu berlaku dalam kehidupan seharian. Majoriti. Tak kira di mana jua anda, kita mungkin akan menghadapinya tanpa kita sedari. Sesuatu yang lebih ke arah mengatur hidup kita. Bukan sebab kita tak tahu menguruskan hidup sendiri. Kalau dia bos ke ibu bapa ke suami ke lain lah. HAHA. Haip haip. Jangan derhaka ibu bapa dan suami. Mengikut kehendak pihak lain lambang tiada pilihan lain. Hhmm. Dalam kata lain menerima arahan dan buat arahan tu. Mesti ada yang pernah kena. Sapa yang tak pernah kena tu memang patut rasa sekali dua. Kena banyak kali pun tak apa. HAHA. Baru boleh dapat rasa macam mana kena ikut kehendak orang lain.

You have to do this. To do that. You cant do this. You cant do that. It's such an annoying feeling. Come on. I did it because I had too. Not because I love too. 

source and credit : http://www.snotm.com

Kadang-kadang kita buat sesuatu sebab kita malas nak amek pusing sangat dengan memikirkan macam nak uruskan sesuatu perkara. Cuba kalau satu hari hampa cakap tak mahu buat atau ikut sesuatu. Orang akan rasa pelik. Aku dah pernah cuba. HAHA. Masa tu aku rasa lega sangat sebab ada kekuatan untuk mengatakan TIDAK dan sebab masa tu aku ada kerja nak dibuat di mana kerja tu lama tertangguh dan perlu diselesaikan dengan segera. Kalau tak buat, tak ada yang nak buat. Serius. Tak tipu ni. Sila percaya sekarang. Aku paksa. HAHA.

Aku percaya. Dalam alam pekerjaan nanti perkara macam ni akan terjadi. Aku rasa salah satu faktor kenapa perkara ini terjadi sebab malas. Malas nak pikir banyak dan ikut saja. HAHA. Macam besa lah. Bila kita tak mahu buat sesuatu perkara, orang akan mengata di belakang. Blergh. Rajin pun ada orang mengata, malas lagi orang mengata. Well, dah nama pun manusia. Kalau habuk aku rasa tak ada pun buat perangai macam ni. HAHA. Oleh itu, malu sikit dengan habuk. Owh. Macam pelik jugak tiba-tiba puji habuk padahal sebelum ni anti habuk. HAHA.

Aku selalu makan nasik goreng ayam setiap malam hampir satu semester tanpa jemu. Dan sudah semestinya aku makan tanpa paksaan :)

Monday, July 04, 2011

Another random thoughts : Love

Orang yang bagi aku senang dan murah hati tumpahkan atau pecahkan empangan air mata mahupun sentap 5 minit atau sampai subuh esok pagi adalah orang yang aku paling sayang dalam hidup walaupun disebabkan oleh sesuatu perkara yang remeh. Contohnya perkataan cawan.

Kalau tumpah air mata sebab tengok movie zombie makan orang atau alien datang serang bumi sebab nak curi air itu kes lain. HAHA. Ceh. Hampeh punya alien. Datang tak bagi salam kat bumi orang curi air. Mintak elok-elok tak boleh ke.

Dan aku berharap ada orang tolong lap air mata aku yang tumpah. 

Sunday, July 03, 2011

Cant resist

www.julesb.co.uk

www.julesb.co.uk

www.julesb.co.uk

www-us.farfetch.com
/www.julesb.co.uk

www-us.farfetch.com


Kalau anda rasa seorang yang "branded" dan obses dengan barangan berjenama boleh pi website baju-baju ni dan beli. HAHA. Kalau dah selalu sangat pakai barang jenama Guess, Levi's, Espirit dan jenama-jenama lain, boleh beli baju di atas. HAHA. Aku? Biasa-biasa saja. Tak ada branded mana pun. HAHA. Tak percaya, tanya Saidatun Maya Karin. Dia tahu baju aku cap apa. HAHA.

Rasanya tak ada orang nak check kat tag baju anda untuk tahu jenama apa baju yang dipakai. Kalau pakai yang tak berjenama, akan kena kecam sampai dua bulan. Nak lagi thrill, tak boleh dapat duit raya selama dua tahun. HAHA. Tak adanya orang nak buat macam tu. Orang tak tahu pun pakai baju jenama apa melainkan depa nampak beli kat kedai tu, anda sendiri bagitahu tanpa ada orang tanya (HAHA) mahupun pakai baju yang ada tulisan yang menyatakan anda beli di kedai tu dengan tulisan yang warnanya terang di mana dari jauh boleh nampak. HAHA.

Sebab tu wujudnya subjek quality assurance untuk lebih tahu bagaimana memilih dan menjaga kualiti sesuatu barang. Setahu aku, tak ada subjek brand assurance. HAHA. Kalau ada, boleh share.

Oleh itu, jadi seorang yang universal. Dan semua itu terletak pada individu sendiri. Mungkin jugak sebahagian daripada hobi :)

Saturday, July 02, 2011

Aku menyesal format laptop

Assalamualaikum.

Aku tak tahu kat mana yang silap. Sama ada setting laptop aku yang tak update atau aku sendiri yang tak tahu nak setting atau format telah mengucar kacirkan setting. Aku cuba cari macam mana nak ubah bagi jadi sedia kala tapi tak berjaya sampai sekarang. Tak cukup lagi ilmu IT ni. Haish.

1. Internet
Laptop aku dah set siap-siap untuk automatik connect dengan internet bila wireless kat rumah on. Jadi senang bila nak online. Tak payah tunggu lama. Lepas laptop ni aku antaq untuk format, something wrong somewhere. Internet tetap automatic connected tapi access untuk internet tu jadi unidentified network. Lama jadi lagu tu. Jadi untuk connected sepenuhnya kena disconnect dan connect balik dengan wireless banyak kali. Walaupun access dah okay tapi line lambat dan kadang-kadang macam disconnected. Haish.

2. Bluetooth
Untuk bluetooh memang akan kena masukkan passkey. Tak apa bahagian tu. Masukkan macam besa kalau ada device baru nak bluetooth kat laptop aku. Kemudian boleh bluetooth macam besa dan automatik accept bluetooth bila dah masukkan passkey. Selepas format, perkataan automatik tu dah tak bermakna lagi. Macam dah terpadam dalam kamus hidup. Haish. Aku kena accept bluetooth secara manual walaupun ia daripada device yang sama.

Dan aku jugak tak boleh nak set kat bahagian untuk bagi device yang sama access laptop bila nak device tu nak bluetooth. Bila tak boleh accept, susah lah nak buat automatic accept. Haish. Bila klik kat situ dia kata not secure. wuwuwu T______T Dulu boleh saja aku klik.

3. Function sleep
Ini pun salah satu natijah format laptop. Terus function sleep tak berfungsi macam dulu. Bila buat sleep, laptop masih dalam keadaan sleep tapi bila nak guna balik, laptop akan keluarkan arahan untuk kita on laptop macam besa. Haish. Macam arahan yang selalu dapat bila laptop yang tak shut down properly. Bila klik, abes semua document yang dok buat bersusah payah tadi hilang. wuwuwu T_____T Jadi macam restart balik keadaan ni. Sedih sedih. Padahal nak buat sleep saja. Haish.

4. Folder bersepah-sepah
Ini tak payah nak cakap banyak. Memang bersepah-sepah walaupun dah buat backup. Aku nak susun balik sebab aku tengok macam dah bercampuq aduk pun ada jugak. Haish. Sampai la ni aku dah terkonpius-konpius nak cari dokumen walaupun dah susun. Penat tahu tak nak susun folder-folder tu. Untuk folder yang aku selalu guna aku akan letak kat satu tempat yang senang aku nak cari. Bila dah format, tercari-cari jugak folder-folder yang aku selalu guna.

Ni ada pulak folder untuk sound, bluetooth dan application lain muncul untuk diinstall balik lepas format. Lepas install, aku tak tahu nak letak mana folder-folder tu. wuwuwu. Nak buang was-was. Nak simpan semak saja aku tengok. Haish. Kalau tergoda dengan bisikkan syaitonirrajim, memang dah buang semua folder-folder tu. HAHA. naisb baik iman kuat lagi.

5. Install application
Banyak application kat laptop dah lenyap. wuwuwu. Dan disebabkan banyak kena install, aku amek keputusan untuk install balik sikit saja. Merajuk. Tak install banyak. Itu tak termasuk dengan bookmark yang hilang lambang lupa buat backup untuk bookmark. Haih.

Dan aku jugak hampir-hampir nak tukaq keyboard laptop di mana menurut orang kedai tu keyboard aku bermasalah. Tapi aku hold dulu sebab harga keyboard mahal dan kena tunggu stok dulu. Bila nak taip, lain huruf yang aku tekan, lain pulak huruf yang keluar. Dah lah keluar huruf lain, banyak pulak tu. Blergh. Tapi lepas sehari dua tak ada masalah keyboard. Aik. Macam magic. Nasib baik aku tak tukaq keyboard laptop. Kalau tak, melayang RM200.

Dan sampai sekarang aku menyesal pi format. wuwuwu T_____T