Thursday, June 30, 2011

Perkara paling akhir

Assalamualaikum.

Masa mula-mula masuk belajaq, aku dok bayang. Macam mana keadaan aku bila dah abes belajaq nanti. Macam mana perasaan jadi senior. Apa soalan exam nak keluaq nanti. HAHA. Tak dilupakan macam mana bila praktikal kat luar Ipoh. Owh ya. Macam mana perasaan cuak nak amek OSPE dan OSCE. Sekarang aku dah rasa dan dapat jawapan untuk semua tu. Untuk soalan macam mana aku nak kerja bila dah abes belajaq sampai sekarang aku tak ada jawapan lagi sebab aku tak kerja lagi. HAHA.


Masa duduk hostel lama, aku duduk dengan senior dalam satu rumah. Ada senior radiografi dan farmasi. Sebab tu sapa-sapa yang duduk hostel boleh kenal semua senior serta sebahagian besaq senior farmasi walaupun tak pernah jumpa masa kat hostel. Sebabnya depa praktikal luaq dan tak duduk dah kat hostel serta supersenior farmasi yakni yang mana dah bekerja. Apa-apa yang kami buat banyak melibatkan senior macam makan malam, study masa exam (HAHA) dan masa pi berpoya-poya. Malah shopping pun dengan senior sampai sekarang. Ehem ehem. Sekarang aku dapat rasa macam mana jadi senior. HAHA.


Sebagai langkah terakhir melengkapkan masa senior adalah dengan amek OSCE dan OSPE. Aku paling cuak OSCE. Sebabnya aku rasa skil aku tak memuaskan kalau nak dibandingkan dengan kawan-kawan lain. Jadi aku ada rasa sedikit gelabah pada satu-satu masa dan banyak gelabah pada banyak masa. HAHA. OSCE kali ni aku rasa paling bahagia. Soalan tak ada rasa susah macam OSCE sebelum-sebelum ni. HAHA. 


Macam besa, kena kuarantin tu perkara wajib. Itu tak menyeksakan jiwa. Yang seksanya nak tunggu turn pi amek exam. Aku kena tunggu dekat dua jam lebih untuk amek exam yang cuma makan masa setengah jam. Itu kalau yang dapat giliran tengah-tengah. Bayangkan yang dapat giliran terakhir. Phew. Aku rasa kalau lecturer buat boleh ikut suka hati sapa nak buat dulu, confirm semua berebut nak buat dulu. Lagi cepat habis exam, lagi senang hati. Tak payah pikir dah pasal exam. Macam mana kami berebut nak buat assessment masa praktikal dulu. Cepat abes lagi elok.


Kali ni soalan yang keluar tak ada kaitan dengan instrument dan quality assurance. Phew. Lega. Soalan banyak keluar pasal anatomi, physiology dan patology. Aku berharap dapat kritik imej filem x-ray CT scan atau MRI tapi tak dapat. Dapat cervical atau tulang tengkuk. Haih. Aku alergi sikit part tulang tengkuk ni T____T Aku dah ingat anatomi dalam filem CT scan. Sebab tu nak filem CT scan. HAHA. Nasib baik masa stsesen satu di mana aku kena x-ray patient aku dapat soalan tak susah. Aku dapat soalan x-ray untuk elbow. Phew. Dan hari tu jugak aku baru tahu yang meja x-ray kat lab tak ada fungsi untuk naik atau turun. HAHA. Nampak sangat jarang turun lab. Aku pun malas nak duduk lama-lama kat lab merangkap bekas bilik mayat. KAHKAHKAHKAH. Setakat ni tak ada pulak model tulang rangka manusia atau patung manusia tu bangun sendiri bila kami kat lab. Setakat ni. Tak tahu lah kot-kot esok lusa depa bangun ke. HAHA.


Untuk exam OSPE pun rasa cuak jugak. Tak tahu soalan apa nak keluaq daripada semester 1 sampai semester 6. Study banyak untuk exam yang amek masa setengah jam. Sob sob sob. T_____T Sekali lagi, nasib baik soalan instrument tak ada. Kalau ada, cry me a river T_____T Sebenaqnya tak susah soalan OSPE tapi sebab tak baca tu yang jadi susah. Soalan tak putaq belit. 


Bila OSPE ada dibahagikan kepada beberapa stesen. Aku orang pertama untuk stesen pertama iaitu labelling. Soalannya label tulang tangan. Ceh. Hampeh. Aku alergi jugak bab label tulang tangan dan kaki. Banyak tahu tak tulang-tulang kecik kat tapak tangan dan kaki. Abes terkonpius-konpius aku. Nama tulang tu pulak dekat dekat sama. Haih. Agak down di situ. Bila sampai stesen label filem CT scan, terus semangat naik melimpah ruah. HAHA. Tak sia-sia aku buat labelling filem CT scan pukul 4 pagi sebelum beberapa jam exam start. HAHA. Bagi aku, masa tu merupakan masa aku paling fokus dan ingat untuk buat labelling mahupun pengiraan walaupun masa tu aku tengok gambaq usus dalam filem CT scan macam awan berkepul-kepul pun ada jugak. HAHA.


Bila sampai stesen quality assurance, keyakinan jatuh balik. Kena label lima bahagian kaset x-ray dan tulis lima ciri-ciri kaset dan lima penjagaan kaset skrin yang ada kat kaset tak silap aku. Semua tu buat dalam masa 5 minit. Ulang taip 5 minit! Masa tu kalau letak artis Korea paling kacak dan menggoda pun aku dah tak peduli. Kalau tak kena gaya aku cucuk mata dia sebab kacau aku jawab soalan. Orang sibuk nak jawab soalan dia sibuk duduk tepi tu. Haish. Tahu tak perkara yang paling tak suka bila jawab soalan exam adalah bila orang tengok kita tulis jawapan. Perbuatan taboo tahu tak. Soalan kena jawab jugak semua sebab lepas abes jawab lecturer akan terus semak jawapan masa tu jugak. Malu nak bagi lecturer kertas jawpan yang bersih dan suci daripada noda dakwat pen. HAHA.


Tulisan? Paling buruk dalam sejarah peradaban manusia setakat ini. Tak payah pertikaikan. Sapa masih lagi nak cakap tulisan aku cantik masa OSPE memang nak kena cucuk perut. Aku tulis cincai masa OSPE sebab nak cepat dan kejaq masa tambah-tambah lagi masa jawab soalan fizik. Itu semua orang aku rasa tak cukup masa. Awal jawab soalan fizik aku dah konpius. Bukan sebab soalan yang bagi konpius tapi kalkulator yang bagi aku konpius. HAHA. Aku tak reti sangat guna kalkulator jenama lain selain daripada kalkulator saintifik jenama Casio. Masa OSPE aku dapat kalkulator jenama Canon. Aku tercari-cari kat mana button ON. HAHA. Sungguh noob.


Untuk soalan kat stesen dua OSCE, aku dapat pasal physiology sistem perncernaan bahagian atas. Haih. Aku kesal sebab pilih sampul tu. Aku berharap aku dapat sampul pasal physiology jantung. Macam besa, aku dah ingat saluran darah kat jantung dan kat mana darah masuk dan keluar. Untuk soalan aku dapat tu banyak proses yang nak terang sebab ada pecahan-pecahan bahagian lagi start bahagian mulut sampai bahagian sebelum perut. Nak cerita banyak sebab proses tu panjang dan banyak guna istilah medic. Dah lah dulu aku kena kecam dengan hebat sebab tak tahu tulang selengka tu kat mana. HAHA. Ni lagi noob. Kalau sebut tulang selengka memang aku tak tahu. Ce bagitahu clavicle. Confirm aku tahu. HAHA. Sebenaqnya aku memang dah suspek tulang selengka tu adalah clavicle tapi saja tak mahu bagitahu. HAHA. Besa lah. Merendah diri.


Bukan senang nak harungi OSPE dan OSCE ni. Kali ni OSCE paling tak ada membunuh jiwa dan perasan aku. Mungkin sebab aku tak dapat soalan yang membuat aku terjelepuk di tepian pintu. Dan aku berdoa agar tak dapat soalan motor vehicle accident walaupun dah dapat agak soalan apa yang keluar sebab tak ada sebab. HAHA. Soalan tu kena buat betol-betol sebab kalau silap langkah buat untuk patient kes ni nyawa markah OSCE untuk stesen ni dalam bahaya dan di ambang maut. HAHA. Tak sangka. Kali ni aku abes awal untuk kebanyakkan stesen untuk OSCE. HAHA. OSPE? Tak payah tanya. Tak sempat untuk berfikir panjang sepanjang lebuhraya utara selatan.


Dan banyak soalan tak disangka keluar seperti labelling holder film badge serta nyatakan fungsinya. Sob sob sob. T______T Malam sebelum exam aku dengan Ma ada baca pasal film badge tapi kami tak teringat langsung pasal holder film badge tu. Kalau tanya pasal film badge memang laju jawab. HAHA. Kesusahan memikirkan jawapan untuk soalan film badge ni sama dengan kemahalan harga film badge itu sendiri serta yuran perlindungan radiasi yang bayaq masa daftar. Haih. Telefon bimbit yang ada torchlight pun tak mahal macam filem badge yang kecik dan nipis tu. Nasib baik tu untuk perlindungan.

Balik hostel cover tido balik. Aku tido kejap saja masa exam. Mungkin sebab kesan nescafe yang diambil cuma masa exam sahaja. Kalau bukan masa exam memang tak minum nescafe apatah lagi kat Starbuck mahupun White Coffee House. Tak pernah. Bila bangun sakit kepala. HAHA.

Nikmatnya exam dah abes. Malam untuk meraikan abes exam dan kedatangan Kak Lin merangkap our's darling, makan besaq kat restauran kat Medan Gopeng ramai-ramai. Weehuu. :) Dah lama tak makan sama-sama macam ni. :)

Thursday, June 23, 2011

Craving for


www.welikefashion.com
www.alexandermcqueen.com

www.barneys.com

www-us.farfetch.com 

Kalau lah labcoat aku boleh digantikan dengan jaket dan blazer ni, memang seronok. T_____T Nak beli jaket dengan blazer kat atas ni, standby RM10k dalam bank. HAHA.

Tuesday, June 21, 2011

Pengalaman hidup yang tak boleh dilupakan

Assalamualaikum.

Semalam adik balik sekolah. Dia belek-belek rambut dia. Aku pulak dok tengok Nora Elena yang semakin lama aku tengok semakin... hhmmm... malas nak tengok. HAHA. Ada unsur-unsur sendiri cari masalah dalam drama ni. Bukan sikit tapi banyak. HAHA. Well. Dah nama pun drama.

Adik cerita.

Kat sekolah cikgu potong rambut dia. Aku pelik. Semalam dia dah gunting rambut. Bagi aku dah cukup pendek. Tapi mungkin tidak untuk cikgu disiplin dia. Bukan dia seorang yang kena. Semua budak lelaki dalam kelas dia kena. Woohoo. Kena gunting rambut depan budak perempuan kelas dia.

Depan rambut adik macam ada macam satu bulatan rambut yang pendek di mana mencapai tahap hampir botak. HAHA. Kawan-kawan dia lagi kesian.

Sideburn sebelah ada sebelah lagi dah tak ada.
Ada yang botak sebelah kanan dan ada rambut sebelah kiri.

Nasib baik aku perempuan dan pakai tudung. HAHA. Kalau tak, aku pun ada potensi nak hilang sebelah sideburn dan botak tengah kepala. HAHA.

Thursday, June 16, 2011

Love love love

Found :)

Assalamualaikum.

I'm 21 years old and still breathing *Alhamdullilah* I'm no longer daddy's, mummy's, adik's and his little girl. I'm their big girl. Do I? HAHA. Owh ya. Terima kasih untuk semua ucapan hari kelahiran walaupun ada yang tak dijangkakan dan lebih kepada gurauan yang aku rasa nak bukak silat di tempat kejadian. Berani kau mempermainkan birthday girl. Memang cari nahas. HAHA. Sangat gembira membaca ucapan hari lahir seolah-olah mendapat bulan bintang dan planet-planet di angkasa lepas. HAHA.

Pagi
Memandangkan hari ini hari lahir, mood birthday girl baik. Eceh. Memang sangat baik. Bangun awal, mandi awal dan tak mengatuk walaupun hampir tumpas ketiduran depan laptop. HAHA. Aktiviti harian birthday girl dimulakan dengan merempit. Bangun pagi menghantar adik ke sekolah. Ekceli tak sampai sekolah pun. HAHA. Pagi ini hati memang pasrah nak hantar adik ke sekolah tanpa bantahan mahupun mogok walaupun semalam dah tekad nak hantar dia pergi sekolah sepuluh tapak kaki keluar pintu pagar rumah. HAHA. Kira baik hati sepuluh langkah. Kalau sepuluh sentimeter lagi sadis.

Hantar adik sampai stesen minyak sebelah sekolah dia. Itu merupakan salah satu alternatif untuk mengelakkan daripada kena buat U turn maut depan kilang. Aku memang tak berapa nak kuat semangat buat U turn kat simpang tu sebab banyak kereta jugak akan buat U turn kat situ. Kalau silap teknik pusing kemungkinan untuk U terbalik tergolek boleh terjadi yang jugak boleh membawa kepada ICU. HAHA. Owh ya. ICU so handsome. Sangat hensem sampai tak jemu menatap indahnya senyuman di wajahmu membuatku terdiam dah terpaku. Ehem.

Sampai di stesen minyak terjumpa rakan sekerja mak lalu menghadiahkan senyuman pagi. Eceh. Ingat senang nak dapat senyuman birthday girl. Setahun sekali pun payah. HAHA. Menghantar adik dengan pakaian macam nak pergi bersiar-siar kat taman bunga. HAHA. Itu helah sebenarnya. Tak ada lah kantoi muka bangun pagi dengan mata separa sepet (Amy budak kelas aku cakap mata aku sepet tapi aku menafikan sekerasnya. Aku yankin mata aku beso. HAHA) Dan sudah semestinya tak pakai shawl. Aku rasa tak secure kalau pakai shawl bila bawak motor walaupun dah pakai sweater. Perempuan yang berjiwa kental yang selalu naik motor (eceh) selalunya memakai sweater semasa menunggang motorsikal tak kira sama ada tengah hari rembang adalah normal. Biar panas asalkan secure.

Pandu dengan cermat. Ingat insan tersayang dan hutang pengajian yang belum dibayar. *sigh* Tapi berasa lega tak gunakan ayat tipikal iaitu "Bawak keta atau motor elok-elok sebab aku tak kawen lagi weih".

Balik rumah tak boleh tido sebab ada orang di rumah. Mahu mengemop lantai aku rasa perbuatan yang agak sia-sia sebab ada kerja yang tak selesai dan akan menghasilkan habuk. Ni kira salah satu cubaan untuk berdamai dengan habuk. HAHA. Memandangkan tak ada aktiviti mempertahankan rumah daripada habuk, aku menonton siri CSI season 10 dan 11 dengan penuh rasa teruja. Tak sabaq nak tunggu season 12. La ni pun dok pelan-pelan kayuh download CSI season 1 yang amek masa beberapa minggu untuk abes download *sigh*


Tengah hari
Bila lektrik kat rumah tak ada  umpama minum air sirap tak ada straw mahupun makan cendol tak ada ais. See? Betapa pentingnya lektrik dalam kehidupan seharian. Bila dah tak ada, kena cari aktiviti lain untuk dibuat yang tak melibatkan penggunaan lektrik seperti menanam padi di sawah ataupun minum air sirap. HAHA. Selain itu, ada bermain search a word puzzle dan membaca buku motivasi. HAHA. Buku tu hadiah untuk PMR. Baru sekarang sedang berusaha bersungguh-sungguh nak baca sampai abes. Membaca buku motivasi terasa diri mempunyai ciri orang dewasa dan orang besaq walaupun badan tak ada lah besaq mana. Harap pipi saja besaq. HAHA.

Petang
Petang hari lahir disambut dengan mencuci kipas di ruang tamu. Sangat produktif hari lahir. Bukan semua orang mampu mencuci kipas banyak kali dalam masa sebulan tanpa jemu walaupun sebenaqnya ada rasa sedikit ngeri (SEDIKIT saja) Masa cuci teringat kisah macam mana kepala orang boleh hilang disebabkan kipas. Jangan ingat habuk saja boleh hilang semasa mencuci kipas. Mencuci kipas boleh dilakukan oleh sesiapa saja sama ada birthday girl mahupun yang tidak menyambut hari kelahiran. Nak cuci lampu pun rasa ngeri jugak sebab lampu semcam tak kukuh. Nak gugur bulu mata tengok lampu bergoyang bila pegang. HAHA.

Selepas cuci kipas, pergi makan buah belimbing secara candle light. HAHA. Bekalan elektrik tak ada lagi. Cahaya lilin pun macam tak berapa nak terang. Kena guna lampu suluh masa makan. Nasib baik telefon aku ada lampu suluh serta 3G. HAHA. Tak sia-sia beli. Telefon Iphone ada lampu suluh ke? Oleh itu, jangan beli Iphone. Kalau tak ada lektrik masa makan boleh guna lampu suluh telefon. HAHA. Mandi jugak bercirikan candle light bathing. HAHA. Memang thrill hari kelahiran kali ni. Banyak bercirikan candle light.

Malam
Masih tak ada bekalan elektrik T_____T Adik frust tak dapat tengok Nora Elena. Aku macam besa. Steady saja tak tengok Seth Tan. HAHA. Abah kata nanti lepas Magrib pergi KFC. Weehuu *summersault* Bila keluar tengok rumah kat depan surau sangat terang dan bercahaya dengan lampu. Amboi. Mentang-mentang rumah ada lektrik. Macam nak menunjuk pulak pasang lampu terang-terang dan banyak. Tak baik menunjuk rumah ada lektrik. Nanti mentol dengan lampu kalimantang terbakar. HAHA.

Sampai saja rumah lektrik sudha kembali ke semula ke filament. HAHA. Itu yang kita mahukan. Boleh makan ayam dalam kecerahan dan sinar lampu di siling sambil menonton episode CSI yang sama untuk yang ke entah berapa kalinya. Aku dah boleh ingat skrip episode tu sama macam aku ingat skrip untuk movie Harry Potter and the Prisoner of Azkaban. Tapi aku heran. Kenapa tak ada tawaran berlakon untuk ganti tempat Hermione. HAHA. Ada hati rupanya nak ganti tempat dia.

Hari kelahiran disambut secara tidak langsung dengan penuh kesyukuran. Syukur kerana masih lagi diberi peluang untuk bernafas di bumi-Nya. Tak ada upacara potong kek ke makan di luar ke (mungkin di depan pintu pagar luar rumah. makan keropok tam tam) mahupun membaling tepung dan telur. Tak pernah pulak dengar orang amek tepung dengan telur kemudian buat cucuq lepas tu baling cucuq kat birthday girl. Tak pun membaling Iphone ke Ipad ke keropok tam tam ke buah melaka ke karipap ke. HAHA. Lepas kena baling tepung dan telur badan akan bau busuk dan jadi comot. Kalau baling Blackberry badan tak comot dan busuk. Oleh itu, sila baling Blackberry mahupun Iphone semasa sambutan hari kelahiran bagi menggantikan tepung dan telur.

Hadiah? Tak ada. HAHA. Tak apa. Tak kisah kalau tak ada. Kalau ada yang bagi aku amek. Tak akan tolak. HAHA (berdoa agar ada Blackberry jatuh dari siling)

Terasa ingin buat wishlist hari lahir yang berciri materialistik. HAHA.
  1. kain ela di Jakel. Owh. Tidak ada apa yang lebih menggembirakan daripada memborong kain ela untuk dibuat baju kurung. Lagi seronok daripada membeli belah di Forever21 dan Topshop. Walaupun aku berciri remaja yang berusia Forever21 (HAHA) tapi tak ada minat nak bershopping di situ. Kasih dan sayang tertinggal di Jakel dan Gulatis. 
  2. Blackberry. HAHA. Anyone? Anyone? Tak minat Iphone sebab tak ada minat dengan touch screen. Nama Blackberry macam sedap dan ada iras-iras nama kek blueberry mahupun pancake strawberry. Bagaimana kalau lapaq dan memakan blackberry? Itu baru nama makanan mahal. HAHA. Kalau nak kata hari-hari makan kat Kenny Rogers atau TGI Friday dah thrill, sebenaqnya tak cukup thrill lagi. Ce makan Blackberry masak asam pedas ke Iphone masak black pepper ke. Baru thrill. HAHA. Ingat nak cuba masak Ipad pulak lepas ni. HAHA. Aik. Macam nak bermusuh dengan Ipad saja. HAHAHAHAHAHAH. 
  3. Duit. HAHA. Eerr. Maksud aku kerja. Owh. Sangat menjadi idaman kalbu.
  4. A lot of tudung bawal. Yeah. I love tudung bawal as I'm not a fan of shawl or instant hijab.
  5. Chandelier. Apa punya permintaan ni. Semacam mak cik mak cik saja mintak lampu. HAHA. Hey. Maya Karin bagi souvenir untuk majlis perkahwinan dia mentol penjimat tenaga. Haah. Lepas ni aku wedding aku bagi lampu pendaflour. Baru hampa tau. HAHA. 
  6. Katil warna putih. Memang susah nak cari. Aku heran. Apa pasal depa tak mahu buat katil warna putih.
  7. Gain more weight. HAHA. Tak pasti sama ada ini termasuk dalam kategori materialistik atau tidak. Tak apa. Tak menjejaskan kehidupan.
Wishlist tak terhad hanya semasa tahun baru di mana semua orang berlumba-lumba buat azam tahun baru padahal Azam akurium sangat steady tak ada kalut nak buat azam serta pada hari lahir. Setiap hari aku berazam yang sama. Tak pernah lupa mahupun jemu. Sekali lagi terima kasih kepada semua yang wish hari kelahiran aku. 

Nasib baik tak ada wish yang diiringi dengan ucapan semoga aku pandai isi minyak motor dan kereta. HAHA.

Monday, June 13, 2011

Keyakinan perlu ada dalam diri setiap insan

Assalamualaikum.

Dah lama tak rasa berkeyakinan yang berkobar-kobar. Baru haritu dapat rasa. Rasa macam power rangers pun ada jugak bila keyakinan penuh di dada dan perut. HAHA.

Begini ceritanya.

Lepas balik dari Cameron Highland, kami semua nak tengok movie. Ada dua choices. Sama ada tengok movie Kongsi atau Fast Furious. Aku dengan Farah pi beli tiket movie manakala Kak Lin dengan Saidatun Maya Karin tunggu dalam kereta. Yang lain-lain pi tempat makan dulu sambil tolong ode makan untuk kami lambang lapaq tidak terperi. Maka berlari-lari lah aku dengan Farah masuk Jusco lambang takut tiket abes. Dalam Jusco punya lah ramai manusia. Serius. Sangat ramai manusia kat depan kaunter beli tiket movie. Tak tahu lah kot-kot ada alien di antara depa. HAHA. Tak terkecuali budak-budak sekolah yang tak cukup umur lagi. Tengok gaya pun dah tahu tak cukup umur. Haish. Bulu ketiak tak tumbuh lagi dah nak pi tengok movie. HAHA.

Check movie yang ada kebanyakkannya dah nak penuh. Aku dengan muka keyakinan yang tinggi terus berjalan pi depan kaunter nak pi beli dan tak peduli dengan masyarakat awam di sekeliling. Argh. Kalau ada Aaron Aziz kat situ baru aku peduli. HAHA. Farah ada kat belakang. Tiba-tiba Farah panggil aku. Aku pun berjalan lah pi kat dia. Kena tulis detail ni. Kang ada yang jenis stret dun belok-belok kata aku terbang, jenuh. Rupa-rupanya aku dengan yakin dah potong barisan. HAHA. Orang yang berdiri sebelah Farah tengok pelik ja kat aku dengan Farah sebab dengan yakin aku terus berdiri depan kaunter. HAHA.

Salah aku ke? Sudah semestinya tak. HAHA.

Meh sini nak perbetulkan pemahaman yang salah. Konsep berbaris membeli tiket adalah sama dengan konsep memandu kenderaan di jalan raya. Tak tahu lah kot-kot ada yang memandu kereta atas air ke bawak mawar khayalan terbang tingggi jauh rentasan awan ke. HAHA.

Sebab aku kata aku tak salah;

  • Situasi satu : Aku tengok ada banyak barisan kat depan kaunter. Ada barisan yang pendek dan ada barisan yang panjang. Okay. Let me make it clear. Kalau hampa nak bayaq barang macam kat Tesco ke Giant ke, hampa akan beratur belakang barisan yang panjang atau yang pendek? Sekarang you cakap dengan I. Betol tak teori ni? You cakap dengan I. You cakap dengan I. 
  • Situasi dua : Nak beli tiket dan survey movie apa yang ada adalah perbuatan yang berbeza. Beli adalah perbuatan yang pasti dan survey adalah perbuatan yang tidak pasti. Kalau semua yang pi tu aku tengok gaya nak beli tiket dengan survey tiket sama saja memang akan berlaku kekeliruan.
  • Bila dah keliru, maka terjadi lah situasi satu. See? I'm innocent. HAHAHA.
Okay. Tinggalkan part tu. Kita maju ke bahagian yang lebih thrill dan merangsang lebih banyak pengeluaran adrenalin. HAHA.

Bila dah sampai turn kami berdua pilih tempat dalam hall. Kali ni aku berada di barisan dan landasan yang benar. Terima kasih Farah sebab selamatkan aku daripada hanyut dalam barisan yang salah. HAHA. Dalam hall ada 3 baris paling depan yang kosong. Tu pun tak berapa nak kosong. Jadi kami tak duduk sebaris dan akan berpecah. Bila dah siap pilih, pekerja kat kaunter tanya nak tiket untuk berapa orang. Farah jawab dengan yakin "Sembilan orang!" HAHA. 

Okay. Dah sampai bahagian kesan keyakinan yang tinggi yang telah dicetuskan oleh Farah. 

Selepas pekerja kaunter tiket movie dikejutkan dengan keyakinan Farah bagitahu jumlah orang tadi, pekerja tu print tiket dan bagitahu jumlah harga sembilan tiket. Dan sudah tiba masa untuk kami berdua terkejut. Jumlah harga RM117. Berderau darah aku dari akar rambut sampai ke ibu jari kaki dengar harga tiket. Dan mula lah sesi membayaq. Macam besa. Nak bayaq tiket kena ada keyakinan jugak. Aku dengan yakin bukak purse. Bila tengok rasa nak menanges satu sungai. T______T Duit tak cukup. Okay. Menanges lagi. Kali ni lagi panjang menanges T_______T

Nasib baik Kak Lin bagi purse Kak Lin kat aku. Mind you. Bagi terus satu purse dia kat aku sebagai back up duit tiket movie. Nasib baik bagi satu purse. Guna duit Kak Lin untuk cover duit tiket movie. Okay. Ni pun part yang menyedihkan ditambah pulak dengan sadis. Duit Kak Lin tak cukup nak cover harga tiket movie. Sob sob sob. T_______T Kurang lagi RM4. Jadi dalam purse aku dengan Kak Lin tak ada walaupun satu ringgit mahupun satu sen duit. Sob sob sob. T_____T Yang banyak dalam purse adalah resit. Purse kami  memang nampak tebal sebab banyak resit dan duit seringgit.

Bagaimana pulak dengan Farah? Farah pi sana bawak diri dan kecomelan yang berkilo-kilo. HAHA. Dia tak bawak purse. Lama jugak aku godek-godek dalam beg kot-kot ada duit yang terselit. Memang rezeki kami. Lepas lama godek-godek dalam beg cukup jugak duit nak bayaq tiket movie. Haih. Pekerja kat kaunter tu pun macam tolong cover. Dia dok kira duit banyak kali padahal memang dia dah tahu yang duit tiket tak cukup lagi. HAHA.

Betol apa yang orang selalu kata. Usaha tangga kejayaan. Tak sia-sia aku cari duit dalam beg. Akhirnya cukup jugak duit nak bayaq tiket wayang. Lega sangat. Macam baru lepas keluar dari tupperware kedap udara yang penuh dengan kuih samprit. Cuba hampa bayang hampa duk dalam tupperware tu. Haah. Lepas tu bayang hampa jadi macam kami. Masa tu aku degan Farah dah tak peduli dengan masyarakat awam di sekeliling kami. Apa yang penting bayaq duit tiket movie dulu padahal pasal kami abes jem kat belakang sebab dok tunggu lama. HAHA. Bila duit dah cukup, pekerja kaunter tu gelak. HAHA.

Aku pun tak tahu macam aksi kami depan kaunter bila kami dok gelabah duit tak cukup dengan dok kalut cari duit. HAHA. Bila turun bawah, baru teingat. Macam mana nak bayaq duit parking kereta bila duit pun takdak? HAHA. Tapi nasib baik free sebab tak cukup sejam. Haih.

Pasal hang lah bikin kami berdua tak keruan depan kaunter tiket movie T_____T

Masa tak cukup duit tu dah terlintas nak gadai tiket bas dengan resit sebagai cagaran. HAHA. Tak pun, buat magik tukaq tiket bas dengan resit jadi duit. HAHA. Kalau boleh lah. Masalahnya tak boleh. Haih. Tak sangka. dengan keyakinan yang berkobar-kobar akan berakhir kepada perkara sebegini. HAHA.

Sunday, June 12, 2011

Cameron Highland

Assalamualaikum.

Memandangkan kami dah abes exam di mana subjek-subjek itu membuatkan aku demam, kami semua keluar  berpoya-poya. Kalau nak pergi Jusco, memang surrender sebab tak tahu nak tengok apa kat sana. HAHA. Ini pengakuan jujur. Lepas exam memang balik tido sepuas-puasnya. Hasilnya, aku sakit kepala esok pagi. HAHA. 

Dan ada keputusan last minute, pi Cameron Highlands. Dan kali pertama untuk aku. Argh. Peduli apa aku kali ke berapa pi janji dapat pi. HAHA. Ini plan last minute. Bangun dan terus mandi. Sebelum tu, singgah kolej untuk breakfast kali terakhir di kolej. HAHA. Terjumpa junior bilik, Syasya. Haih. Rindu nak merapu dan bergosip dengan dia. Riuh tetap macam dulu. Macam kali pertama kami bertentang mata. Eceh. HAHA.

Hamzi pun ada jugak. Hamzi bagitahu yang praktikal tak ada minggu depan. Memang bersinar-sinar muka maisng-masing. Aku sikit lagi nak tercekik roti canai dengaq berita gembira. Kalau tak, tak pasal-pasal kena hantar pergi Hospital Langkawi. Haah. HAHA. Kat sana saja ada ubat kalau aku tercekik roti canai. Ehem. Kalau kat sana boleh lah menatap indahnya senyuman diwajahmu membuatku terdiam dan terpaku. Hik hik hik.

Mula-mula pi kat Gunung Berinchang. Jalan kecik. Kalau naik mini cooper perodua memang lepas. Kalau nak bawak motorbot memang tak lepas. HAHA. Oleh itu, jangan lah anda bercita-cita nak bawak treler lambang nak tunjuk banyak duit sampai boleh beli treler. HAHA. Itu kalau nak naik Gunung Berinchang lah. Kalau nak naik Gunung Daik Bercabang Tiga, ikut kreativiti masing-masing. 

 Haah. Ni girlfriend superman. HAHA.

Ni bukan gambo artis Saidatun Maya Karin penat naik tangga. Serius. Tak tipu. Takat tangga nak naik bukit untuk sampai kat atas tu senang sangat umpama melepaskan kentut sekali nafas. Tangga yang tinggi ni dia steady saja naik. Siap boleh menari dengan riang sambil naik. Haih. Dah lah gorjes, stamina kuat pulak tu. Patut lah taf. Woow. Admire dengan Saidatun Maya Karin. Ehem. Nak saaaiiin ~ HAHA.

Apa masalah hang Farah duduk macam tu? HAHA. Orang bergambo dia bertido. HAHA. Nasib baik hang comel. Kalau tak... kalau tak... tak ada apa-apa. HAHA. 

 Cubaan menyeludup barang. HAHA. Ekceli, kami terseludup barang. 

Masa sampai dah mendung macam nak hujan. Tu yang macam suram saja cuaca.

 Aku pun dah tak ingat apa nama kek ni. Tapi not bad rasa dia. Sedap jugak. Makan dengan krim.

Krim ni aku tak rasa apa-apa pun. Nak kata tawaq habiaq macam kejam sangat. HAHA. Mungkin deria rasa aku tak berapa nak bagus hari ni. Sikit sangat krim depa bagi. Ce letak banyak botol krim. Boleh letak banyak bila makan dengan kek. Kalau banyak ni makan lekat celah gigi jer. Aku rasa kalau depa bagi krim dalam botol abes aku letak dalam air teh. HAHA. Besa lah. Remaja memang suka mencuba sesuatu yang baru. Bila tenung lama-lama, macam krim kecantikkan pun ada jugak. HAHA.

Not bad jugak teh ni. Berjaya dihabiskan dengan jayanya. Teringat teh yang campur dengan rasa oren ke limau. Sedap! :)


Kemudian kami pi strawberry farm. Besaq jugak farm tu. Nak petik strawberry pun boleh tapi tak ada seorang daripada kami yang nak pi petik. HAHA. Memang tak ada hati dan perasaan nak petik buah strawberry padahal orang lain bersemangat nak petik. Mungkin jugak kami lebih suka petik bintang dilangit. HAHA. Owh ya. Ada tempat makan jadi singgah makan dulu. Farm ni letakknya kat atas bukit yang betol-betol bukit I tell you. Sangat tinggi. Kalau aku bawak kereta (kalau bawak lah. macam besa. bawak kereta dalam mimpi. HAHA) memang tak ternaik. HAHA.

Rasa macam wafer biasa. Yang lainnya ada aiskrim dan strawberry. Lebih kurang macam wafer kat hospimart. Wafer kat hospimart memang berhantu. Pergi praktikal mesti nak beli. Ingat dulu masa praktikal semester 4. Senior ada bagi duit raya kat kami. Lepas dapat duit raya terus pergi hospimart beli wafer. HAHA. Sanggup beratur panjang dan tunggu lama semata-mata untuk beli wafer. Lepas ni tak ada lagi senior nak bagi duit raya. T_____T Mungkin lepas ni ada junior nak bagi duit raya. HAHA. *cis. tak guna punya senior. tapau duit junior. HAHA*

Ada strawberry dalam tu. Not bad jugak. Aku teruja tengok krim yang banyak tu.

Kat farm ni ada jual aiskrim Malaysia perisa strawberry. Itu memang terbaik. Sedap. Serius sedap walaupun harga satu aiskrim tu boleh beli lima aiskrim Malaysia yang biasa. Owh ya. Masa kat sini, memang dah rasa sejuk. Tambah pulak dengan makan aiskrim. Lagi sejuk. Ehem ehem. HAHA.

Memang tak sah kalau tak pi pasar malam yang dekat dengan balai polis. Kalau nak beli souvenir, kat pasar malam murah. I mean, boleh tahan murah. Nak lagi murah, kena murah hati bargain macam aku dengan Saidatun Maya Karin buat. HAHA. Bersungguh-sungguh pujuk akak tu bagi kurangkan harga dari RM40 lebih (tak silap aku) sampai jadi RM30 lebih sikit.

Pergi pasar malam ni memang menggugat iman. Aku tak boleh tahan tengok barang-barang comel kat sini macam bantal, keychain dan kasut. HAHA.

Berharap ada yang sponsor barang-barang comel tu untuk aku. HAHA.