Saturday, April 23, 2011

Nafkah untuk sebulan



Doctor actor lawyer or a singer
Why not president be a dreamer
You can be just the one you wanna be
Police man fire fighter or a post man
Why not something like your old man
You can be just the one you wanna be

I know that we all got one thing
That we all share together
We got that one nice dream we live for
You never know what life could bring
Cause nothing last for ever
Just hold on to the team you play for

I know you could reach the top
Make sure that you won't stop
Be the one that you wanna be
Now sing this with me

Doctor actor lawyer or a singer
Why not president be a dreamer
You can be just the one you wanna be
Police man fire fighter or a post man
Why not something like your old man
You can be just the one you wanna be

We may have different ways to think
But it doesn't really matter
We all caught up in the steam of this life
Focus on every little thing
That's what does really matter
Luxury cars and bling
Thats not real life

I know you could reach the top
Make sure that you won't stop
Be the one that you wanna be
Now sing this with me

Doctor actor lawyer or a singer
Why not president be a dreamer
You can be just the one you wanna be
Police man fire fighter or a post man
Why not something like your old man
You can be just the one you wanna be

Last year I used to dream about this day
Now I'm here I'm singing for you
I hope I could inspire you
Cause I've got all the love
Cause I've got all love for you

Doctor actor lawyer or a singer
Why not president be a dreamer
You can be just the one you wanna be
Police man fire fighter or a post man
Why not something like your old man
You can be just the one you wanna be 



Assalamualaikum.

Semakin hujung bulan semakin banyak menda nak kena siapkan. Banyak perkara penting yang kena diselesaikan termasuklah perkara yang lagha. HAHA. Tu tak masuk lagi dengan soalan-soalan panas. Boleh rentung bila kena tanya dengan soalan tu. Letak tepi-tepi dulu dengan semua perkara yang boleh menyeksakan minda. Jom berpoya-poya. HAHA. Meh nak bagi bahan bacaan yang tak boleh masuk dalam kategori ilmiah sebagai bekalan sebulan tak update. HAHA. Eceh. Padahal sebelum ni dengan steady tak update blog sepurnama tanpa ada rasa bersalah biaq blog bersawang tanpa kasih sayang. Jadi untuk kali ni, jangan pelik atau hairan kalau entry jadi super saiya panjang. Besa lah. Dalam blog memang banyak merapu. Padahal kat realiti kemain pendiam. HAHA. Weih. Tolong lah percaya yang aku ni pendiam. Penat aku yakinkan kome semua yang aku ni pendiam. HAHA. Antara ciri orang yang pendiam ialah kentut pun tak bunyi apatah lagi bau. HAHA.

1.  Study
Macam besa. Kena study. Study study study study stdo stdo stdo stdo. HAHA. Hujung bulan ni ada final exam untuk final semester. Ekceli, banyak lagi yang tak baca dan tak ingat. Tapi macam besa, kalau dah namanya student kita kena jadi steady. Bila steady, hidup akan jadi tenang. Tak mudah gelabah bila dengar exam. Macam aku pernah buat dulu. Skip baca banyak tajuk untuk subjek teras masa semester 4. HAHA. Orang lain menghafal sampai tak keluaq bilik, berbuih-buih mulut dan tak ketinggalan study dengan penuh kesaikoan yang tinggi dalam diri. Aku tengok pun dah rasa saiko. Tu baru tengok dah saiko. Kalau aku join, taktau apa jadi kat aku.

Walaupun termasuk dalam kategori nerd, aku dan study memang takdak kimia. Kes ni pun sama dengan makeup. Lagi tak serasi bersama (eh. macam lagu ajai dengan nurul lah). Eh. Perbuatan dan azam untuk tak update blog sebab nak study adalah perbuatan yang tipikal. Kang ada entry baru. HAHA. Eceh. Besa lah. Masa exam macam-macam perbuatan tipikal akan terjadi. Contohnya tak mahu update blog, tak mahu online kat Facebook lah dan lain-lain lagi perbuatan tipikal. Heeh. Dah besa sangat dah tu dengaq semua ayat-ayat tipikal tu.

Bila tengok orang study secara saiko, kita serba sedikit kena tempias jadi saiko. Bukan saiko sebab tak study secara saiko-saikoan tapi saiko sebab orang yang saiko study dok pulun saiko kita suruh study. Itu boleh menyebabkan stress. Macam besa, bercakap berdasarkan pengalaman orang lain. HAHA. Okay. Macam ni. Kalau sebut pasal study, memang dah study especially yang duduk kat hostel, macam aku. Memang kami dah study. Kami dah study dah semester lepas. Well. Still kira dah study kan walaupun study semester lepas. Semester ni? Satu subjek jer. KAHKAHKAH.

2. Getting new baby

Maybe something like this...
 or this...

Eerr. Untuk gambo ni maksud aku cermin mata. Bukan tukaq jadi tuan empunya cermin mata. Kalau nak tukaq jadi dia memang mustahil. Tempek 80 kg krim kecantikan pun belum tentu dapat jadi macam dia. HAHA.

Aku bukanlah pemakai cermin mata yang tetap dan setia. Senang cerita, selalu on off. Bila dalam kelas dan keja saja aku akan pakai. Kalau cermin mata pun pakai on off, nak pakai contact lens lagi lah malaih. Renyah nak jaga contact lens ni. Cermin mata yang paling senang dan kelihatan comel (eceh. nak jugak. HAHA) dan kacak, macho dan hensem. Ayat bodek sebenarnya ni. HAHA. Tapi betol apa sapa yang pakai cermin mata nampak hensem walaupun mata sepet, kulit putih dan misai tumbuh manja-manja. HAHA. Cermin mata pun aku tak peduli sangat. Abes aku belasah pakai sampai lunyai. HAHA. Agak berciri ganas di situ. Membelasah pakai cermin mata sampai lembik lunyai semua. Nasib baik tak reput.

Masa hari cuti kat Perak, kami keluar pi berpoya-poya kat Jusco Ipoh. Again and again sampai dia cakap aku ni duta Jusco. HAHA. Sampai kat sana, kami tak tahu nak buat apa. Serius. Tak tipu. HAHA. Then lalu depan MOG. Tengok promotion yang ada. Well. Not bad. Cermin mata boleh siap dalam masa sejam dengan harga yang berpatutan, bagi aku lah.

3. Membelasah tengok movie
Masih lagi menunggu movie siap didownload. Bila dah abes download, tengok kualiti movie adalah mengecewakan. Jadi download lagi movie yang sama. HAHA.

Movie yang dalam senarai KIV

  • Resident Evil - Walaupun aku sangat benci zombie tapi masih lagi bersemangat nak tengok movie zombie. Benci tapi sayang. HAHA. Ni gara-gara sejak tengok movie Resident Evil : Afterlife. Mungkin sebab aku suka tengok pelakon utama movie ni. 
  • Harry Potter - Memang tak tinggal ikut siri movie Harry Potter. Mesti lah nak pelakon. HAHA. Macam besa, Ron Weasley jadi pilihan. Kami ada kimia iaitu kami tak suka labah-labah dan semestinya kami suka magik. Mungkin aku patut masuk sekolah magik jugak. Amek diploma hocus pocus. HAHA. Tengok movie cepat sikit daripada baca buku cerita movie ni. Dari Form 2 sampai sekarang, buku Harry Potter and the Order of Pheonix aku tak khatam lagi. Dah dekat 7 tahun. Tapi siri yang lain memang super saiya laju aku abes baca. 
  • Easy A - Yeah. It's all about teenage life. Tengok trailer macam best walaupun pelakon utama suam-suam kuku hot. Bila tengok movie ni teringat movie Mean Girls. Cuma yang beza tak ada Lindsay Lohan. Owh apa khabar Lindsay Lohan. Dah lama tak dengaq habaq. Makin kurus ke gemuk? HAHA.
  • Step 3 - Terbaik! Aku sendiri tak tahu macam mana depa boleh menari macam tu. Mau tergeliat tulang belakang aku. 
Banyak lagi movie yang nak tengok dan nak download. Nampaknya kena beli hardisk baru untuk menampung movie-movie baru yang bakal didownload.

4. Hello Baby Bus
Setelah sekian lama tak naik bas ekpres, akhirnya naik jugak. Macam besa, tu sebab nak balik Ipoh. Kalau tak, jangan harap. HAHA. Tak apa. Nikmati kegirangan dan keriangan naik bas ekpres. Lepas ni tak tahu bila lagi nak naik. Seat bas sudah semestinya single seat sebab untuk double seat agak sempit. Dan seperti biasa jugak, saya berdoa agar pemandu bas ni tak tinggalkan kami yang nak turun di Ipoh kat tepi jalan instead of masuk terminal bas. Huuh.

Dan tahukah anda bahawa stesen bas merupakan salah satu tempat yang sesuai untuk buat reunion? I say YES! HAHA. Especially masa cuti perayaan atau cuti semester. Anda akan jumpa orang yang dah bertahun tak jumpa di stesen bas. Dan lagi best orang yang satu sekolah selama 5 tahun tapi tak pernah bercakap dengan dia walaupun satu huruf serta cuma selisih bahu masa tengah berebut nak beli nugget goreng kat kafe sekolah boleh bercakap dan bersembang dengan gembira macam dah kenal 10 tahun di stesen bas.

Owh ya. Kat stesen bas jugak boleh jumpa orang yang kita tak sangka akan jumpa. Bila dah jumpa jadi blushing. HAHA. Eerr. Abaikan lah ayat tu. Move to da next point. Aku pernah tengok adegan tipikal yang selalu ada dalam drama atau movie Melayu di mana ia melibatkan stesen bas. Ada adegan pujuk memujuk dan air mata. Aku sekodeng daripada belakang. HAHA. Tengok macam depa gaduh besaq. Cuba pasang telinga nak dengaq pasai pa depa jadi lagu tu tapi tak berjaya. Aku ni ada masalah pendengaran sikit. Ulang taip. Sikit sahaja. Tu yang tak berapa nak dengaq. Kena pulak dengan orang dok riuh rendah juai tiket bas. Memang lagi tak boleh dengaq. *kesal*

5. Pertemuan
Alhamdulillah. Semuanya selamat. Dan setelah sekian lama, dapat jugak jumpa walaupun hanya seketika. Okay daripada tak jumpa langsung. Dah lama tak menatap indahnya senyuman diwajahmu membuat ku terdiam dan terpaku secara langsung. Bila dah dapat, ingat senang-senang saja nak lepas macam tu saja. HAHA. Bila tengok dalam hati kata, Wah. Putihnya dia. Sepetnya mata. Bisa buat aku tak keruan. HAHA.

Ada yang pernah bertanya macam mana boleh tak jumpa dalam tempoh masa yang lama. Maksud aku macam dalam setahun dua atau tiga kali saja jumpa. Tak susah sebenarnya nak adapt. Ewah. HAHA. Kalau daripada mula lagi dah biasa dan dilatih untuk berjauhan dan segala-galanya dalam bentuk PJJ, semua tu tak mustahil. Ingat. Bukan kita sorang saja yang kena berjauhan. Ada yang lagi jauh dan lama tak jumpa tapi depa steady saja. Tak ada pulak aku tengok meroyan sampai pi gigit pintu pagar besi ke makan ubat julap 8 botol ke. Lain lah kalau Asyraf Muslim nak kawen. Tu memang ada potensi nak meroyan dan frust sampai Subuh minggu depan. HAHA.

Tapi kalau daripada mula dah biasa sentiasa bersama macam hang sorang dalam dunia ni ada pasangan dan takmau nak berenggang macam dah kena gam cap gajah tu mungkin agak sukar untuk survive. Walaupun tak dapat jumpa, teknologi sekarang pun dah maju. Ada telefon. Tunggu apa lagi. Mesej atau kol lah. HAHA. Okay lah tu dapat dengaq sora walaupun tak dapat tengok muka. Macam besa, bercakap berdasarkan pengalaman sendiri. HAHA.

Tunggu lah dah kawen nanti aku dah kawen. Aku balas dendam balik. Tiap-tiap hari keluar dating. Sekarang ni semua tu simpan untuk lepas kawen. HAHA. 

6. Diarrrhoe
Sapa kata sakit perut ni best? Ingat sedap ke haah kena makan magnesium? Huuh. T______T

7. Diasak soalan menyesakkan
Bila umur semakin meningkat, akan ada suara-suara yang bertanyakan soalan-soalan yang boleh membunuh dalam diam. Apa lagi kalau bukan soalan "Bila nak kawen?", "Tak ada calon ke?" Soalan tipikal tu mestilah ditanya oleh insan yang terdekat dengan diri kita mahupun yang jauh. Tambah pulak dah ada yang dah kawen. Haish. Sampai masa nanti aku kawen. Jangan riso. Tak terjejas pun kualiti hidup anda kalau aku kawen atau tak kawen. Bahkan tak ada kaitan langsung dengan kehidupan orang lain sekiranya aku tak kawen atau kawen. Kalau tak kawen ramai yang susah hati. Tak paham kenapa mesti ada yang susah hati kalau aku tak kawen. Takut aku amek boyfriend ke tunang ke suami? HAHA. Tapi sedangkan kapal terbang orang boleh rampas, inikan pulak manusia. KAHKAHKAH. Acah jer.

Bila dah satu langkah ke alam perkahwinan (ehem ehem. HAHA. ekceli baru pakai kasut untuk melangkah) ada jugak yang susah bila dok tanya bila nak langsung. Haih *sigh* Tunggu aku dapat kerja dulu. Ni final exam pun tak lepas lagi, takkan nak kawen dah. Nak rasa jugak berpoya-poya sambil amek final exam. HAHA. Hutang MARA pun tak bayaq lagi. Ada hati nak kawen. HAHA.

Bila dah selalu kena tanya, jadi boring. Cuba tanya aku ni dah makin berisi ke dah pernah makan aiskrim Baskin Robin ke kalau tak pernah nak belanja makan ke sedap jugak lah dengaq. Kita hanya mampu merancang, tuhan yang menentukan. Haih. Aku sendiri taktau sebab apa aku boleh taip ayat tipikal ni.

8. Snow White
Argh. Putihnya dia. Putih melepak. Putihnya putihnya putihnya. Aku sendiri tak seputih tu. HAHA. Eceh. Agak tergugat dengan keputihan kulit dia. Tak boleh jadi. Daripada hari ni kena mandi guna Clorox. Semoga dapat putih macam dia. HAHA. Tak pernah dengaq pulak lelaki dok kalut nak putih. Perempuan sahaja yang sibuk nak putih. Semuanya nak putih. Itu kira okay nak kulit kaler putih. Kalau nak kulit kaler pink ke purple dah nampak macam Barney and Friends. HAHA.

//
//
//

Macam besa. Ini bukan entry yang terakhir untuk bulan ni. HAHA. Tapi rasa tak cukup panjang. Takpa. Bersambung untuk entry seterusnya. HAHA.

No comments: