Friday, January 28, 2011

Sunday, January 23, 2011

Nickleback - Gotta Be Somebody



This time I wonder what it feels like
To find the one in this life
The one we all dream of
But dreams just aren't enough
So I´ll be waiting for the real thing.
I'll know it by the feeling.
The moment when we´re meeting
will play out like a scene straight off the silver screen
So I`ll be holdin’ my own breath
Right up to the end
Until that moment when
I find the one that I'll spend forever with

`Cause nobody wants to be the last one there.
'Cause everyone wants to feel like someone cares.
Someone to love with my life in their hands.
There`s gotta be somebody for me like that.

`Cause nobody wants to do it on their own
And everyone wants to know they´re not alone.
There's somebody else that feels the same somewhere.
There`s gotta be somebody for me out there.

Tonight, out on the street out in the moonlight
And dammit this feels too right
It´s just like Déjà Vu
Me standin’ here with you
So I´ll be holdin`my own breath
Could this be the end?
Is it that moment when
I find the one that I'll spend forever with

Cause nobody wants to be the last one there
'Cause everyone wants to feel like someone cares.
Someone to love with my life in their hands.
There´s gotta be somebody for me like that.

`Cause nobody wants to do it on their own
And everyone wants to know they´re not alone.
There's somebody else that feels the same somewhere
There`s gotta be somebody for me out there.

You can´t give up
Lookin´ for that diamond in the rough
You never know but when it shows up
Make sure you´re holdin` on
‘Cause it could be the one, the one you´re waiting on

‘Cause nobody wants to be the last one there.
And everyone wants to feel like someone cares.
Someone to love with my life in their hands.
There has gotta be somebody for me

Nobody wants to do it on their own
And everyone wants to know they´re not alone.
Is there somebody else that feels the same somewhere
There`s gotta be somebody for me out there.

Nobody wants to be the last one there
'Cause everyone wants to feel like someone cares.
Is there somebody else that feels the same somewhere
There has gotta be somebody for me out there.

Friday, January 21, 2011

Saya ...

  1. susah nak cemerlang time exam. Serius. Dari zaman sekolah sampai zaman universiti. Tak pernah dapat dekan lagi. Haish.
  2. selalu mengantok dalam kelas. Letak pi lah lecturer hensem sampai rasa nak terjun lombong lambang terlalu hensem dan macho. Aku tak peduli. Kalau dah mengantok tu mengantok jugak lah. Tapi kecuali kelas Pengajian Malaysia, EST dan Pendidikan Islam. Aku suka lalu tak mengantok. HAHA. Mungkin aku patut tukar karier.
  3. suka dengar lagu yang sama banyak kali tanpa ada rasa jemu.
  4. pendiam sebenarnya. HAHA. Serius. Korang yang baca dan kenal aku jangan gelak. Amaran ni.
  5. penakut kepada labah-labah. Tak boleh aku tengok badan labah-labah yang berbulu dengan kaki banyak. Kalau dia tiba-tiba muncul depan aku tak bagi salam memang dia cari nahas. Dah lama hidup kot. Memang automatik aku pukul dia sampai penyek. Serius. Ni jugak amaran kepada labah-labah. Kalau Spiderman atau Tam Spider special kes. Kalau dorang tiba-tiba muncul depan aku, aku automatik blushing. HAHA.
  6. ada masalah tekak yang kurang sporting. Asyik senang rasa loya tanpa sebab.
  7. kurang berat badan. Ingat nak start makan jambu batu dengan belimbing besi untuk tambah berat badan.
  8. suka berpikir out of box. Kadang-kadang yang tak masuk akal pun ada jugak. Mungkin ini satu petanda aku bakal jadi penulis novel atau pengarah filem. Hhmm. 
  9. tak suka makan gula-gula. Kalau yang lain makan gula-gula untuk bagi hilangkan mengantok dalam kelas, aku lebih suka makan angin dalam kelas. Mengenyangkan dan rendah kandungan gula. 
  10. memiliki ketinggian yang boleh dibanggakan. Boleh geng dengan Adriana Lima. HAHA.
  11. alergi pada habuk. Habuk pun alergi dengan aku.
  12. senang selsema. Selsema pun senang saya. Aik?
  13. kurus keding. Tapi kekurusan masih lagi dapat dikawal dan tidak mencapai kurus macam hantu jerangkung atau macam Dhalsim.
  14. cepat sejuk bila marah. Leave me alone and I will be okay.
  15. suka minum jus buah especially oren.
  16. tak tahan sejuk. Tido tak on kipas pun tak apa. Boleh tido lagi dengan steady.
  17. suka makan nasik. 
  18. senang tido bila naik kereta, bas dan motosikal. Nasib baik masa tido atas motosikal duduk steady lagi. Kalau tak, dah lama tido atas jalan. Dan tak pernah lagi cipta rekod tido dalam bas sampai terlentok kat bahu orang lain. Nak tahu rahsianya? Selalu amek single seat. HAHA. Kalau terlentok jugak alamatnya tido atas lantai dalam bas.
  19. agak cerewet dalam sesetengah perkara. Contohnya kualiti gambo dan tulisan yang dihasilkan oleh mesin fotostat.
  20. suka beli majalah fashion. Tapi bila tengok diri sendiri tak ada langsung ciri-ciri orang yang sukakan fashion. Serius.
  21. suka tengok orang yang pakai uniform especially yang dah bekerja mahupun pergi kelas atau praktikal. Bagi saya, ia kemas dan sapa pakai uniform automatik nampak cantik dan kacak.
  22. suka kasut yang bertali. Saidatun Maya Karin memang dah tahu taste saya terhadap design kasut yang aku suka. Bangga bila artis alert dengan kesukaan diri. HAHA.
  23. tunggu masa nak grad dan kerja. Weehuu.
  24. tak dapat bezakan antara purse dan handbag. Ke dua-dua ni sama saja?
  25. suka makan aiskrim. Anyone? HEHEHEHEHEHE.
Terima kasih kepada Ety sebab bagi tag ni. Ada jugak modal nak buat entry walaupun berpeluh nak abeskan 25 perkara ni. HAHA. 

Thursday, January 20, 2011

Review : Paranormal Activity 2

Salam suma!
Serius. Saya suka movie ni.

Memandangkan kelas ada seminggu sekali saja untuk sem ni, jadi banyak hari kami berpoya-poya di rumah atau Jusco. Nak buat macam mana. Tak mampu nak berpoya-poya sambil bershopping di Pavillion T______T Tunggu lah aku buat onkol banyak nanti. Abes satu Pavillion aku kerjakan. HAHA.

Minggu lepas ada terbekenan secara tiba-tiba dengan satu baju kemeja. Woohoo. I like. Tapi bila tengok minggu ni dah tinggal sehelai saja. Mungkin pergi minggu depan atau tiga minggu lagi dah tak ada. T_______T Kemudian tergoda pulak tengok handbag kat Vincci. Fuuh fuuh. Nyaris-nyaris nak beli. Bila nak beli teringat warning yang dapat berbunyi macam ni;

"BELI BISKUT BUKAN BEG. KALAU LAPAQ NAK MAKAN BEG KE. HABAQ MAI SAT"

Tengok warna tulisan siap semua huruf beso pun dah tahu tahap kegerunan amaran beliau T_____T

Disebabkan tak dapat memiliki beg idaman kalbu nyaris-nyaris nak beli, pergi lah tengok movie Paranormal Activity 2.

So, pendapat tentang movie ini? Sesuai ditonton bagi mereka yang nak tengok scary movie tapi tak mahu tengok muka hantu. Actually ini kali pertama aku tengok movie ni. Paranormal Activity tak tengok lagi. Kak Mira cakap movie ni tak best tapi bagi aku best woooo sampai rasa nak melompat-lompat dalam cinema.


Untuk Paranormal Activity 2, ia mengisahkan satu keluarga iaitu keluarga Don dan Kristi yang baru berpindah masuk dalam satu rumah. satu hari, rumah tu macam baru dipecah masuk orang perompak. Abes semua barang bersepah-sepah kecuali bilik bayi lelaki pasangan ini, Hunter dan rantai milik kakak Kristi yang hilang. Disebabkan kejadian itu, mereka pasang CCTV kat rumah. Bermula dengan kejadian "pecah rumah" macam-macam perkara pelik terjadi. Anak perempuan pasangan ni, Ali mula buat research pasal menda pelik yang terjadi kat rumah dia.

Seronok tonton sebab :

  1. Tak tunjuk muka hantu yang buruk sampai rasa nak sepak muka hantu tu dengan baldi. 
  2. Movie ni kelihatan macam "real". Maksudnya nampak macam ia berlaku dalam kehidupan seharian. Lakonan yang real tanpa ada unsur lakonan. Contohnya gaya badan yang nampak lebih natural. Tak ada nampak gedik bila ada hantu dalam rumah seperti jerit-jerit macam dia seorang ada anak tekak atau berlari pusing keliling rumah. 
  3. Aku suka cara dorang cakap dalam movie ni. Nampak natural di mana kalau perkara supernatural yang terjadi kat korang, korang akan gunakan ayat yang lebih kurang sama dengan pelakon ni guna dalam movie ni. Takkan korang nak guna ayat plastik macam dalam drama, ayat bunga-bunga, batang kayu lah, ayat sayo sawi lah dan lain-lain lagi.
  4. Setiap rakaman video mesti rasa nak cari amenda yang hantu tu buat.
  5. Boleh korang rasa trauma duduk rumah sorang-sorang waktu malam.
  6. Boleh tengok movie hantu dengan hati yang tenang tanpa perlu bersusah-payah tutup mata sebab takut dengan muka hantu yang macam pecah rumah. Hey. Tapi memang dia yang pecah masuk rumah orang tak bagi salam.
Starting movie agak lambat. Kajol dengan Shah Rukh Khan berguling kat padang lagi laju. Tapi semakin lama semakin menarik bila kejadian aneh semakin banyak terjadi dan penemuan sebab apa kejadian aneh semua ni terjadi. Ada jugak diselitkan permainan Spirit of the Coin. Alar-alar. Game yang guna duit syiling untuk panggil hantu dan tanya soalan kat dia.


Memandangkan dah lama tak tengok movie seram, maka movie inis sesuai sebagai warm up pertama untuk menonton movie seram yang lain.

Owh ya. Ada beberapa pengajaran yang boleh dapat daripada movie ini :

  1. Jangan buat perjanjian dengan demons untuk dapatkan kekayaan ke kecantikan ke kereta ferarri mahupun lapan lori handbag Coach serta yang lain-lain kerana kelak akan memakan diri. Allah murka. 
  2. Jangan bawak balik boyfriend ke rumah konon-konon takut duduk sorang-sorang kat rumah dengan adik kecik sebab mak ayah keluar dan kemudian bermain game Spirit of the Coin. Satu, tak sweet for both. Nombor dua, mungkin hantu akan marah sebab berdua-duaan kat rumah lalu datang buat onar untuk menghalang sebagai warning. Ingat orang saja tahu marah bila perkara tak elok jadi.
  3. Percayakan Allah. Bomoh ni kebanyakkan kelentong lebih konon-kononnya ada makhlus halus dok ikut masuk dalam rumah lah makan usus dalam badan lah. Lepas diagnos sakit lain. Blergh. Boooooo.

Nak dapatkan movie seram yang ada kelainan, boleh lah tonton movie ni. Untuk movie ini, 8 stars.

Sunday, January 16, 2011

Selamat kepada : Adik

Salam suma!

Pada hari Khamis lepas, saya kembali ke pangkuan keluarga setelah tiga hari di perantauan. Memandangkan hari Jumaat merupakan hari lahir adik, jadi abah bawak kami suma keluar makan di luar.

Memandangkan kami sekeluarga bukanlah peminat makanan barat mahupun timur seperti sushi dan kaum kerabatnya yang lain, kami makan di kedai yang berunsurkan kekeluargaan. Eerr. Maksud saya tempat yang banyak keluarga makan bersama-sama. Owh ya. Ia tempat yang sama semasa menyambut hari lahir abah

Kat kedai ni ada banyak jenis makanan. Oleh itu, bila pergi makan kat sini kami cuba makanan yang baru.

Contohnya,

Daging rusa bakar.

Bagi saya, daging ni rasa macam daging yang biasa kita makan. Alar alar. Macam daging lembu dan kambing dan tak sama rasanya dengan daging manusia. HAHA. Mana pernah saya makan daging manusia. Hang gila ka makan daging manusia?! HAHA. Agak liat sikit daging ni sama liat macam daging manusia. Aik. Tadi kata tak pernah makan daging manusia. Ni macam mana tahu daging manusia liat? Saya belasah saja kata daging manusia liat.

Ikan siakap masak steam

Ikan ini boleh tahan beso jugak. Jenuh jugak nak abeskan. Banyak banyak sayo. I like. Kali ni hajat nak makan ikan masak steam dah tercapai. Baru mengidam dah dapat. Alhamdulillah. 

Frutti Tutti Shakes.

Saya sendiri tak pernah makan Frutti Tutti. Jadi saya tak dapat bayang macam bentuk, rupa, kaler dan rasa Frutti Tutti. Yang saya dapat bayang Shakes. HAHA. Jadi bila Frutti Tutti dan Shakes bergabung maka terhasilnya Frutti Tutti Shakes seperti dalam gambo di atas. Rasanya lemak manis dan sedap. Ada jugak diletakkan frutti tutti dalam shakes ni. Saya agak saja. Kalau tak letak frutti tutti tak akan nak letak nama Frutti Tutti Shakes.

Besday boy dengan ais kacang gergasi.

Kali ini rasa ais kacangnya sedap. Bagi saya lah. Mungkin sebab ada aiskrim strawberi dan rasa tidak terlalu manis dengan kurangnya pembabitan banyak susu pekat.

Owh ya. Sebelum lupa, Happy birthday adik! :)

Yang benar,
Tandatangan guna font yang jenis pusing-pusing.
Your super cute notty adorable sister. HAHA.

Friday, January 14, 2011

Menda yang menguji kesabaran diri dan tatabahasa mencarut

Salam suma!

Ni minggu kedua dalam bulan Januari tahun baru. Semalam balik rumah lagi. Kelas baru masuk 3 kali dalam 2 minggu. Banyak kali tak ada dan kensel. Blergh. Jadi kiranya bulan ni merupakan bulan paling banyak aku balik rumah guna bas ekspress. Bulan depan balik naik ferid dan rapid penang pulak. Pergh. Dah kelas pun sekali dalam seminggu. Pecah peluh iron baju tudung suma, pergi kolej then dapat tau kelas dibatalkan. Memang nak bagi aku nyanyi lagu Viva Forever banyak kali. Tak masuk lagi dengan cantik bahasa tapi buruk maknanya.

Tu baru part kelas batal. Tak masuk lagi perkara yang berlaku dalam kehidupan seharian yang boleh memusnahkan mood baik di pagi hari. Contohnya ...

1. turun bas bila dah sampai kolej.
Ini memang aku tak paham. Dari mula masuk universiti sampai lah aku jadi super senior kat universiti (eceh) ada satu menda yang tak berubah. Lambat turun bas. Padahal kemain awal lagi bangun dari tempat duduk semata-mata nak turun dulu. Blergh. Pastu jadi traffic jam dalam bas. Haish. Kami yang lain bangun lambat dari tempat duduk pun boleh turun cepat. Kami pun pakai kasut high heel jugak. Penat tau tunggu turn nak turun bas.

Kalau turun bas ekspress atau bas awam, majoriti akan turun cepat terutamanya bila nak turun dari bas awam. Kalau turun bas ekspress pun tak ada lambat-lambat turun walaupun bawak beg beso mahupun dua tiga empat beg sekali bawak turun. Ini yang turun bas kolej yang cuma fail dan handbag. Bukannya handbag tu beso beg baju nak pergi haji or camping empat lima bulan dalam hutan.

2. beratur amek makanan.
Ini pun jadi satu masalah jugak. Lambat bila masa nak amek makanan kat kedai makan atau masa kenduri kawen. Aku kat belakang jenuh istigfar. Kalau yang amek tu kategori opah atau mak cik yang tak mampu nak cepat, boleh dimaafkan lagi. Tapi yang melembapkan lagi kelancaran pengambilan makanan adalah remaja serta muda belia lagi, memang nak bagi aku zikir viva kat tempat kejadian.

Iyer iyer. Lauk banyak pilihan sampai tak tahu nak pilih yang mana. Kalau nak ikutkan diri sendiri saja, jangan babitkan dengan orang lain. Buat keputusan cepat. Abes tu apa jadi dengan orang kat belakang yang beratur belakang engkau? Saja suka-suka pergi beratur?

Itu kalau kat kedai makan. Yang kat kenduri kawen pun tak paham kenapa jadi macam ni padahal tak sampai lima jenis lauk atas meja. Punya lah lambat nak amek lauk. Ayam goreng dengan sayo macam nak amek banyak letak dalam pinggan padahal pastu amek serdak ayam goreng jer. Tak cukup dengan tu, main timbang-timbang kuah pun ada jugak. Kejap amek sikit kuah. Kejap amek banyak kuah. Akhirnya tak amek langsung kuah tu. Blergh. Memang viva.

3. makan dan bising dalam panggung wayang.


Buat lah bising. Kang dia datang kat korang. Baru korang tahu.

Hari Isnin haritu aku pergi lah tengok movie Paranomal Activity 2. Well. Two thumbs up! Kami suma duduk line kerusi single yang paling belakang. Belakang kami ada couple seat yang beso. Kalau nak duduk tiga orang atau empat orang pun muat jugak sebab tak ada tempat letak tangan kat tengah-tengah. Jadi senang lah nak melentok atas bahu boyfriend masa tengok citer hantu. HAHA.

Then masuk lah satu couple duduk kat belakang kami. Macam besa lah. Kalau masuk tak bawak bekal makanan dan minuman macam nak pergi berkelah memang tak sah. Dorang makan popcorn. Aku tahu dorang makan popcorn walaupun tak tengok amenda jenis makanan dorang beli. Sebabnya dorang makan macam nak lawan bunyi movie. Punya lah kuat. Korang tahu lah kan. Citer Paranormal Activity mana ada bising-bising. Hantu masuk rumah orang tak bagi salam pun senyap-senyap jer. Takkan hantu tu nak bagitahu satu taman dia masuk rumah orang.

Terganggu jugak lah rasanya masa tengok permulaan movie bila dorang makan bunyi kuat. Aku rasa aku yang paling terjejas sebab aku duduk paling hujung antara kami dan paling dekat dengan couple tu. Tahu lah kami tak beli popcorn. Tapi kami ada bawak bekal air masak tau. Huuh. Tak menunjuk pun. Air mineral lagi tu.

Bukan takat couple kat belakang, ada dua orang mamat yang duduk beberapa baris kat depan pun buat bising time ada preview movie yang bakal kuar. Tengok diam-diam sudah lah. Nak bising, bising dalam hati. Aku rasa macam nak ikat mulut dia guna tali feri penang. Huuh.

Lagi satu. Aku kadang-kadang rasa menyampah tengok movie bila ada pembabitan budak-budak yang baru nak baligh. You know what I mean. Salah satu contoh adalah budak-budak yang dah sibuk dan gatal nak bercinta siap dah ada plan nak kawen padahal kerja sekolah pun tak siap lagi. Contoh saja. Yang dah final semester dan bakal bekerja tak lama lagi tak apa. Kadang-kadang dalam movie especially movie Inggeris ada lah untuk 18 tahun ke atas yang tak sampai 5 saat pun. Budak-budak baru nak baligh pun cam excited jer dan mula buat bising macam what the fish lagi. Masa tu aku memang dah nyanyi lagu viva dalam hati. Tengok diam-diam tak boleh ke haah.

Jap jap. Amenda yang korang pikir bila aku sebut untuk 18 tahun ke atas? Buat bayi? Itu lah kerja kome. Pikir itu jer. Time kejadian tu aku tengok movie apa entah. Ada adegan bunuh yang melampau. Ulang taip. Adegan bunuh yang melampau. Bukan buat bayi atau singkatannya BB. Singkatan ni aku yang reka. Tak ada dalam kamus dewan pun. Tak payah cari. Jangan guna dalam resume mintak kerja sebagai salah satu kebolehan diri. Bahaya. Jangan cakap aku tak warning.

4. tunggu bas dan van kolej
Universiti aku jauh dari hostel sampai kena naik bas atau van. Tapi tak ada lah jauh macam nak pergi Paris. Kalau haritu murah rezeki, kami akan pi kolej naik bas kilang T______T Tapi tak apa lah. Janji dapat pergi kolej. Kalau kat hostel lama, pak cik bas akan sampai tepat pada waktunya. Jadi kami boleh bajet bila naik turun. Itu kalau nak pergi kolej. Yelar. Pagi kan kelas start awal. Tapi part nak balik hostel yang tak best. Tak kira lah balik hostel lama atau hostel baru. Kadang-kadang kena tunggu lama baru bas datang. Kalau kelas abes pukul 4, kena naik bas pukul 5. Memang penat tunggu. Sudah lah penat blaja anatomi. Ni tambah dengan penat tunggu bas. Kalau kelas abes pagi, nak tunggu sampai petang? Hell no.

Bas pukul 2 belum tentu ada lagi. Kena naik van pukul 3 tak pun dekat pukul 4 baru van gerak. Itu kalau ada van. Kalau tak ada, naik bas pukul 5. What the fish. Dah bayar duit pengangkutan, takkan tak mahu guna. Bayar mahal servis pun kena lah baik. Macam bas ekspress. Walaupun penumpang sikit, dia tetap bawak penumpang ke destinasi dorang nak pergi walau jauh macam mana pun. Sebab itu memang tugas dan amanah kepada dorang. Cukup masa bas gerak. Tak perlu penumpang tunggu lama sambil menyumpah-nyumpah sama ada dalam hati atau luar hati.

Kalau bas ekspress perjalanan jauh seperti 10 jam boleh jalankan tugas dengan baik, kenapa bas dan van kolej tak boleh untuk perjalanan dekat yang cuma amek masa 10 minit saja? Kenapa tak? Kenapa tak? Jawab sekarang. Bukannya kami naik percuma.

5. bising dalam kelas
Daripada mula masuk kat universiti sampai sekarang, sampai dah nak blah dari universiti pun dok selalu terjadi. Ini sama dengan kes bising dalam panggung wayang. Cuma tak ada lah tayangan adegan bunuh melampau serta makan popcorn. Kalau rajin, baca balik point nombor 3 tu. HEHE. Lebih kurang sama saja situasi.

Bising dalam kelas tak terhad kepada budak perempuan malah budak lelaki pun sama jugak. Bila kena sound direct, mula lah melenting padahal salah sendiri. Blergh. Tu lah. Sapa suruh bising. Kan dah kena sound. Aku pun heran jugak. Amenda yang dorang sembang sampai daripada sebelum masuk kelas sampai dalam kelas tak abes sembang. Kalau nak sembang, guna lah kertas kemudian main pass-pass kat kawan sebelah. At least tak buat bising sampai ganggu orang lain nak blaja. Selain daripada itu, boleh lah nampak macam korang salin nota padahal dok reply mesej dalam kertas.

6. Tunggu orang naik bas pergi kolej
Ini terjadi masa kat hostel lama. Sakit jiwa kalau setiap hari macam ni. Nasib jiwa aku sihat walaupun setiap hari macam ni. Setiap hari tunggu orang yang sama. Kami yang lain pun tido lewat jugak tapi tak ada lah setiap hari bangun lewat. Kalau lewat sekali dua boleh dimaafkan lagi. Tapi dah setiap hari memang melampau dan orang yang sama asyik lewat. Memang viva. Seingat aku berturut-turut dua sem orang yang sama lewat naik bas. Pasal dia jer abes semua orang lewat pergi kolej jugak. Blergh. Dah lah perjalanan nak pergi kolej bukannya dekat.

Bila pak cik bas nak gerak dah, mula lah jerit-jerit, "Tunggu! Tunggu! Ada lagi tak naik bas!" Setiap pagi dengar ayat tu. Memang viva. Kau ingat kau diva? Aku dah abes makan nasik lemak sebungkus yang letak dalam polisterin siap mak cik tu bagi nasik lemak penuh satu bekas dia tak naik bas lagi. Siap rasa nak pergi membuang pun dia tak naik lagi. Mangkuk betol minah ni. Aku dah lar nak terberak. Boleh pulak jalan lemah gemalai itik pulang petang dah tahu lambat. Tak ada jejaka kacak kat situ pun. Budak-budak perempuan nak pergi kerja kat kilang ada lah. Kalau dia itik, dah lama aku tembak dia guna senapang gajah. Then bagi buaya makan. Biaq biaq biaq.

Nasib baik dua sem ni tak kena naik bas dengan dia lagi. Phew. Tapi penyakit diperturunkan kat junior dia pulak. Memang mangkuk tingkat.

Semua tu merupakan apa yang terjadi dalam kehidupan seharian aku. Maksudnya aku tak boleh lari daripada kena hadapi jugak walaupun jenuh nak elak. Kalau esok lusa ada benda lain yang boleh memusnahkan mood aku, aku citer len. Ada modal nak buat entry baru. Tak ada lah blog ni terbiar macam kurang kasih sayang. HAHA.

Owh ya. Minggu depan ada satu kelas saja. Maka, aku akan balik rumah lagi lepas abes kelas. Woohoo.

Sunday, January 09, 2011

Selamat Ulang Tahun Kelahiran :)

Masa ni, suma adik-adik Kak Lin ada dengan Kak Lin. Tak tahu bila kita dapat duduk sama-sama macam ni lagi. Gelak sama-sama, menangis sama-sama, gosip sama-sama, mengumpat sama-sama .

Salam suma!

Gadis ayu lagi cun di atas nih adalah Kak Lin atau nama glemernya Lin serta nama manjanya Iza (ada potensi nak kena sekeh. HAHA) atau nama sebenarnya Adzlin Fariza binti Haron. Pada 9 Januari 2011, Kak Lin dah   berusia 23 tahun. Oleh itu, saya ingin mengucapkan selamat kepada beliau. Semoga beliau dipanjangkan umur, murah rezeki dan ditetapkan iman serta sentiasa ceria walaupun macam-macam rintangan datang. Eceh. Boleh jadi idola wanita cekal ni. Itu doa saya kepada beliau kerana saya sangat sayang pada beliau. 

Dan. Beliau merupakan insan yang selalu di samping saya tak kira waktu. Semasa saya gembira bila elaun dah masuk, masa saya kecik hati dan rasa nak nanges sangat-sangat sampai basah lencun teddy bear basah dengan air mata, time angin nak merap dan manja saya sampai, masa saya sedih sampai nanges kuar hingus suma, semasa saya rasa nak mengamuk sampai nak gigit besi katil kat hostel dan semasa saya rasa sakit hati sampai rasa nak patahkan tiga batang pensel warna Luna saiz pendek.


Selain itu, Kak Lin jugak selalu teman saya makan sama ada di hostel atau di kedai yang jual ayam metropolitan dengan harga yang boleh menyebabkan bajet makan untuk seminggu lari. Di samping itu, Kak Lin jugak ada di sisi saya semasa saya sakit atau sihat, semasa saya hendak bershopping, menjadi mangsa hasutan saya untuk beliau turut shopping, membantu saya membuat keputusan untuk membeli jam serta perfume. Owh ya. Beliau jugak ada dengan saya semasa time exam sebab meja study kami sebelah meyebelah.

Tengok keadaan meja study pun dah tau. Tempoh masa untuk meja kemas paling lama sejam dua saja. Tu merupakan rekod meja kemas yang paling membanggakan bagi kami. Ternyata kami mempunyai kimia. Kalau Saidatun Maya Karin, boleh dapat anugerah meja study paling kemas sepanjang zaman. Nak tahu macam mana nak dapat meja study macam Saidatun Maya Karin? Senang saja. Letak barang penuh atas meja dan jangan usik barang-barang tersebut sampai abes semester. Nak lagi thrill, kekalkan gaya itu sampai abes korang dapat diploma atau degree.

Owh ya.

Lagi satu, make sure meja korang berhabuk. Nak ada unsur-unsur thrill lagi, ada bulu burung yang tersesat masuk dalam rumah atau bilik korang. Warna dan saiz bulu burung tak kisah. Kalau burung kenyalang masuk bilik korang, pastikan burung kenyalang tu tinggalkan bulu dia sehelai dua ada atas meja study sebagai cenderamata. Konon-konon macam Cinderella tertinggal kasut kaca kat tangga istana lepas tu putera kacak (tapi aku tengok jambu jer. HAHA) datang masuk meminang. Ni bulu burung kenyalang yang tertinggal. Bukan kasut kaca. Benda yang berbeza.

Geng 2-12

Kak Lin jugak ada semasa saya dan Saidatun Maya Karin kesejukan dengan selimutkan kami berdua masa kami tidur kat ruang tamu sebab kami berdua buat-buat taff dan ada enam petak dengan tido tak guna selimut padahal memang tahu tengah malam memang sejuk. Woohoo. Kak Lin jugak berada di sisi saya semasa saya mempunyai konflik diri. Contohnya tak tahu nak buat keputusan untuk pilih artis Korea yang paling hensem. Serius. Saya tak dapat buat keputusan. Tapi itu dulu. Sekarang saya dah dapat yang lagi best daripada daripada artis Korea. Ehem. Kan saya pernah kata. Orang yang mata sepet ni hensem. HAHAHUHAHUHA.

Itu belum masuk konflik tiga segi gadis. Serius. Kak Lin termasuk sama walaupun sepatutnya tak ada kena mengena dengan Kak Lin. Well, itu pun saya kira Kak Lin berada di sisi saya sebab saya pun termasuk dengan ketidakrelaan diri. Ooowwh ~ tiidaaak. T_______T

Sebenarnya banyak lagi perkara yang terjadi di mana Kak Lin ada di samping saya bila saya memerlukannya. Bukan kepada saya, tetapi jugak kepada adik-adik dia yang lain. Banyak kenangan tambah-tambah lagi kat rumah 2-12.

Entry kasih sayang diakhiri sebuah lagu jiwang karat-tunggu-masa-nak-reput.


Sedetik tanpamu ku rasa keliru
Keanehan mula menjelma
Semalam ku sunyi tanpa suaramu
Di manakah ia berada
Lenakan daku

Lenakan daku
Nyanyikan lagu rindumu

Ku tetap di sini
Setia menanti mu
Dengan doa yang kudus
Oh oh oh

Biar masa cemburu
Dan musim pun berlalu
Takkan pudar cintaku
Oh oh oh

Dunia seakan senyum mengintai gelora
Di lautan yang suci
Menangis dan tawa
Biarlah bersama sehingga
Ke akhir hayatku ini

Sekali lagi ku mengulangi kata
Ku yakin kau akan percaya (percaya)
Percintaan ini ‘kan hidup selamanya
Hanya kau bertakhta di jiwa
Renunglah mataku

Renunglah mataku
Nyanyikan lagu rindumu

Ajai dan Nurul, Lagu Rindu

Thursday, January 06, 2011

Imogen Heap - Speeding Cars



Here's the day you hoped would never come
Don't feed me violins
Just run with me through rows of speeding cars.
The papercuts the cheating lovers
The coffee's never strong enough
I know you think it's more than just bad luck

There there baby
It's just text book stuff
It's in the ABC of growing up
Now now darling
Oh don't lose your head
Cause none of us were angels
And you know I love you yeah

Sleeping pills know sleeping dogs lie
Never far enough away
Glistening in the cold sweat of guilt
I've watched you slowly winding down for years
You can't keep on like this...
Now's a bad a time as any

There there baby
It's just text book stuff
It's in the ABC of growing up
Now now darling
Oh don't lose your head
Cause none of us were angels
And you know I love you yeah

It's ok by me..
It's ok by me..
It's ok by me... It was a long time ago

It's ok by me..
It's ok by me..
It's ok by me... It was a long time ago

There there baby
It's just text book stuff
It's in the ABC of growing up
Now now darling
Oh don't lose your head
Cause none of us were angels
And you know I love you yeah

There there baby
It's just text book stuff
It's in the ABC of growing up
Now now darling
Oh don’t kill yourself
Cause none of us were angels
And you know I love you yeah



Saya nak semuanya kembali menjadi normal. Macam dulu. Dulu-dulu. Semoga diperteguhkan pendirian.

Lagu penutup 2010

Salam suma!

Kejap saja cuti sudah mahu abes. Rasa macam baru semalam saja baru mula cuti. Punya lah rasa heaven cuti sampai dah banyak hari cuti pun rasa macam baru semalam cuti. Eceh. Dapat kesan ayat tipikal pada permulaan entry. Cuba cari ayat tipikal itu. Sapa cepat dia menang. Hadiahnya beg Gucci 14 lori termasuk dengan lori yang membawa beg itu sekali. HAHA.

Dengan adanya nikmat wireless kat rumah yang laju, lagi laju daripada kekatu yang saya kejar dalam rumah, kerja-kerja mendonload lagi dilakukan dengan rakus. Balik hostel nanti jangan harap nak donload lagu kalau tenet lembab. Hari-hari donload lagu dan kemudiannya dengan ulang-ulang. Kadang-kadang rasa bosan tengok koleksi lagu yang ada. Lagu-lagu yang didonload dengar sampai muntah darah kesatria. Tak cukup dengan lagu baru, dengar lagu lama sampai muntah keringat pahlawan. Ternyata diri mempunya semangat pejuang kemerdekaan.

Untuk minggu pertama kelas cuma satu saja. Nasib baik awal minggu. Boleh balik kampung lepas tu. Weehuu. Hari ini agak bebai sebab kena tunggu bas lama. Nak tiket murah jadi kena lah tunggu kejap. 2 jam tunggu tu boleh dikategori sekejap ke haah tambah dengan tunggu bas balik Kulim dekat sejam? T______T

Baiklah. Tak payah nak emo. Bagi menutup tirai 2010, meh kita tengok lagu-lagu yang berjaya didonload. Dah ramai cakap pasal azam baru. Azam lama lah. Pencapaian sepanjang tahun lah. Perlaksanaan azam lah. Blergh. Azam akuarium tak kecoh pun jual ikan Guppy comel bila tengok rasa nak picit-picit. Oleh itu meh sini buat kelainan sikit.

1. Late Night Alumni - Sunrise Comes Too Soon
Ini pengaruh akak Michelle Phan yang selalu letak lagu kumpulan ni dalam tutorial makeup dia. Haish. Sudah lah macam ketagih tengok makeup tutorial, ini pulak dah macam ketagih nak dengar lagu kumpulan ini. Lagunya soft saja. Sesuai bagi yang suka suara penyanyi yang bersuara lembut-tak-payah-nak-bukak-mulut-luas-semata-mata-untuk-buat-suara-jadi-sedap. Setakat ini tak jumpa lagi penyanyi Malaysia yang ada suara macam ini. Nak tahu macam mana suara tersebut? Sila dengar lagu ini. HAHA.

2. Charice - Pyramid
Suara dia sangat sedap. Tak silap pernah masuk dalam citer Glee. Ekceli tak pernah tengok lagi citer Glee tapi pernah came across video lagu yang Charice nyanyi dalam Glee. 

3. Auburn - All About Him & Perfect Two
Tak tahu sama ada dia dah femes kat Malaysia. Jumpa lagu ini di salah sebuah blog. Terus bagi salam dan tanya nama penyanyi. Punya lah tersangat nak tahu sapa nyanyi lagu-lagu ini. HAHA. Nasib baik pertanya dijawab dengan comel oleh tuan empunya blog.

4. Linkin Park - Waiting For The End
Lagu yang dinyanyikan oleh bekas kekasih-kekasih lama. HAHA. Lagu mereka tak pernah mengecewakan walaupun tak ganas macam dulu. Hey. Saya ada semua koleksi lagu Linkin Park termasuk lah lagu yang depa buat masa pergi tour. Siap hafal lirik lagu lagi. Tapi suma tu dalam lipatan kenangan terindah dalam hidup. Abes rosak kaset tercelup dalam air banjir. Well. Beli zaman sekolah. Tak mampu nak beli DVD. Sob sob sob. T_______T

Owh ya. Suara Mike Shinoda kedengaran kacak dalam lagu ini walaupun muka semak dengan misai jambang janggut suma. Tak tahu apa masalah dia simpan suma semak samun tu. Haish.

5. Rabbani - Cari Jodoh
Lirik lagu yang cantik dan bermakna. Rabbani tak pernah mengecewakan. Ehem. Sesuai untuk yang masih mencari pasangan hidup dan yang bakal berkahwin. Banyak pengajaran.

6. Adam Lambert - If I had You
Walaupun dia tak sekacak artis Korea mata sepet, lagu dia best. Saya suka intro lagu ini. Intro sahaja. HAHA.

7.  Massive Attack - Paradise Circus
Lagu ini saya tak tahu nak masuk dalam kategori mana sama ada rock ke r n b ke punk rock ke pop ke. Saya sendiri tak pasti. Yang saya pasti, ia tak boleh masuk group Slipknot sebab suara penyanyi ni kiut ala ala suara Lily Allen dan Lenka. Siapa yang suka lagu yang slow and steady, boleh dengar lagu ini.

8. Ne-Yo - One In a Million
Lagu ini pun saya suka intro nya. Bila dah start masuk korus, saya malas nak bagi perhatian sangat. HAHA. Lirik mungkin sesuai untuk mereka yang dilamun cinta mahupun dilambung ombak rindu (eceh. macam tajuk novel lah pulak). Kalau lagu rindu, dengar lagu Slipknot tak pun Metallica. HAHAHA. Group oldskool. Depa pun dah tak larat dah nak hayun gitar suma tu. Suma pakat-pakat duduk rumah minum kopi petang-petang sambil baca soq habaq.

Kalau dilambung ombak laut macam mana pulak? Kalau jadi macam tu, jangan buat rumah di tepi pantai. Nanti ketam masuk rumah kepit jari kaki.

9. The Veronicas - 4ever & Untouched
Ini pun kumpulan kembar comel. Lagu lama. Masa dulu-dulu lagu tajuk 4ever tu femes lah. Yang lagu Untouched tak berapa sangat tapi best. Kalau tanya budak-budak moden mana depa kenal dah kempulan ni. Ini lagu zaman saya and da geng muda-mudi.

10. Mike Posner - Please Dont Go
First time dengar terus dah suka. Lagu ala ala lagu Bassshunter. Tapi lagi best daripada Basshunter.

11. Maroon 5 - No Curtain Call
Bila Abang Adam Levine nyanyi , hati tengah dambaan pilu boleh kembali berarak mesra. HAHA. Sampai sekarang tak paham kenapa bila putus cinta ke patah hati tulang ranting pokok suma lagu mesti sedih. Ce buat lagu ceria sikit.

12. Lady Gaga - Christmas Tree
So Lady Gaga. Well. Letak tepi-tepi pasal Illuminati suma tu. Bagi saya, lagu Lady Gaga best. Lain daripada yang lain. Kat Malaysia tak ada lagu macam lagu Lady Gaga. Bila dengar saya rasa suara dan lagu sama saja.   Nyanyi lagu ni banyak kali sampai Ma rasa tension. HAHA. 

13. Imogen Heap - Speeding Cars
Mula-mula dengar ingatkan jejaka suara lembut mana yang nyanyi. Tapi rupanya perempuan. Kalau Justin Bibir tu tak payah konpius. Dengan yakin saya cakap perempuan yang lagu Bayi. Eerr. Baby maksud saya.

14. 3 Idiots ost - Give Me Some Sunshine
Tak pernah tengok lagi movie ni. Tapi zramai yang kata movie ni best. Lagu ni sudah semestinya best walaupun tak berapa nak paham Hindustan.

Tetiba rasa macam nak buang suma lagu lama yang ada dalam simpanan. Tapi sayang lagi dekat suma lagu tu. Dalam sayang pun ada jugak yang selamat masuk dalam recycle bin. HAHA. Kadang-kadang rasa bosan jugak bila ramai sangat orang minat satu atau dua lagu. Pergi mana-mana pun orang dengar lagu tu. Biar dengar lagu rare tapi best. Disebabkan dah ramai yang minat satu-satu lagu tu, contohnya lagu Maher Zain, saya dah tak ada lagu tu. Dah selamat masuk dalam recycle bin.

Okay lah. Nak pi masak. Bye bye.