Sunday, December 25, 2011

Makan

Catatan tertangguh dua, orang separa tak ada life.

Walaupun tak banyak travel tempat lain, makanan sentiasa mudah didapati. Walaupun agak jauh daripada rumah tapi banyak kedai. Bila datang sini, aku rasa aku salah seorang mangsa kebuluran. Serius. Walaupun ada saja kedai mkan dekat dengan rumah, aku tetap rasa macam tu. Heee. Mengada-ngada. Sagat muka kat jalan raya kang. :P

Aku ada sebab untuk mengada-ngada. Hik.

Dekat bawah rumah ada kedai nasik lemak dan nasik berlauk. Masa kedai nasik lemak tak bukak, aku makan kat kedai nasik berlauk dengan linangan air mata. Sebab apa? Biar lah aku saja yang tahu. Bila kedai nasik lemak dah bukak, setiap hari aku makan nasik lemak sampai orang jual nasik lemak tanya, tak jemu ke makan nasik lemak. :|

Tengah hari makanan ruji aku ialah roti. Boleh bilang dengan jari berapa kali aku makan nasik. Dekat dengan tempat kerja ada gerai jual nasik berlauk. Tapi aku saja gedik tak mahu makan kat situ. Hik hik hik. Tak apa. Aku dah ready kalau ada orang nak sagat aku kat jalan sebab berkelakuan sedemikian. Heee.

Disebabkan aku jarang makan nasik, berat badan aku naik. @#$%&; Aku bajet berat badan turun. Paling nampak ketara naik kat pipi. Intan payung menatap indahnya senyuman di wajahmu membuat ku terdiam dan terpaku pun tegur. Pipi aku semakin maju naik. Badan pulak semakin maju kurus. Dah macam kuih pau 6 kilo. Aku pun tak pasti sama ada ada kaitan setiap hari makan roti ada kaitan dengan penambahan berat badan. Haish. Mungkin aku perlu makan kertas, tak pun kapas ke klip kertas ke untuk memastikan berat badan tak naik secara berleluasa.

Sebenarnya, ada satu hari aku kempunan nak makan sesuatu. Tak sempat aku makan, dah tinggal sikit padahal aku tak makan lagi. Wuwuwu. Punya lah kecewa patah hati hancur berderai sampai rasa nak terjun bangunan komtar saat tu jugak. Sudah lah hati aku ni sangat fragile. Kena handle with care. Bila jadi macam tu pun memang senang berkecai. Aku tak sangka makanan tu tinggal sikit. Serius. Lagi serius daripada sirius black. Nasib baik tinggal sikit. Kalau abes semuanya memang aku dah tersadai kat batu belah batu bertangkup sambil menanges tersedu sedan lambang kecewa tidak terperi. Tapi aku tak jadi pergi kat batu tu sebab kat sini ada batu feringgi, tak ada batu belah batu bertangkup. Batu pulak tak cantik. Abes kena conteng. Senah love seman. Joyah was here. Heeh. Tak ada keja tulis nama kat situ. Hampa tau tak apa maksud kalau kita tulis nama atas batu? Tau tak? Tau tak? Kata dekan sepanjang zaman dan mr know it all. Mustahil tak tahu. Mustahil mustahil.

Tak apa. Tak terjejas kualiti hidup korang kalau tak tahu. Aku bukannya nak marah kalau tak tahu atau lambat paham. Bukannya aku nak ikat korang letak dalam kotak dan tinggal kat tol jelapang sorang-sorang. Heee. Aku bukannya macam tu.


Sekali atau banyak kali orang buat tak elok kat kita, banyak itu jugak Allah akan membalas kebaikkan kepada kita :) Jadi tak payah nak balas dendam :)


Makanan jugak merupakan salah satu sebab aku selalu nak balik rumahku syurgaku.


......

Thursday, December 22, 2011

Hidup baru


Catatan tertangguh satu, orang separa tak ada life.

Bila orang tanya bila nak update baru nak update. Heee. :P


Aku busy. Baiklah. Aku tipu. Tengok warna bold warna merah pun dah tahu aku tipu. Aku tak ada lah busy sangat sampai patient dekat dua ratus sehari dan buat keja tak berenti dari pagi sampai petang kecuali masa rehat. Tak tak tak. Kalau ramai patient macam tu atau lebih tetap tak boleh kalahkan farmasi. Patient berkali ganda ramai daripada department aku. InsyaAllah. Tak lama lagi dapat lah patient ramai macam tu. Amiin. :D Masa tu buat keja sambil berlari ke merangkak. Haah. Gigi berterabur atas jalan. Hahahahaha.

Hhmm. Banyak yang aku nak cerita. Tapi macam besa. Kalau dah adik beradik mak ngei, mike paham-paham jelar. :B Apa yang aku nak cerita ada berkaitan antara satu sama lain. Kalau tertinggal baca catatan tertangguh satu ni, korang akan blur bila baca catatan yang lain yang disertai dengan penyesalan yang tidak terperi sampai subuh esok pagi.

Tempat tinggal.

Sangat dekat dengan tempat keja. Jalan kaki setiap hari. Oh ya. Naik turun tangga dari tingkat 4 jugak dah jadi rutin harian. Memandangkan rumah betul-betul mengadap jalan utama, jadi bising. Setiap malam aku berazam nak tido awal. Tapi disebabkan terlalu bising, aku cancel azam tu. Aku ganti dengan azam nak tabur paku dan skru setiap malam kat jalan raya tu dengan harapan tak ada lagi bunyi bising terutamanya bunyi motosikal.

Tak pun aku nak cuba duduk atas bumbung rumah sambil pakai telekung dengan harapan mereka tak akan guna jalan raya tu lagi lambang gerun. Heeh. Tiba-tiba teringat cerita seram aku tengok kat televisyen. Lisa surihani kena pancung dengan hantu tentera jepun dengan ada jin makan usus manusia. Setahu dan seingat aku, tak pernah lagi aku dengar ada orang mati sebab kena pancung atau makan dengan hantu. Mungkin aku dah berzaman tak baca suratkhabar harian metro dan majalah mastika. Oleh yang demikian, aku rasa macam sangat ketinggalan bila berkaitan dengan semua tu. Rasa macam baru keluar dari tupperware kedap udara. Kali terakhir aku baca semua tu masa zaman parameswara datang ke melaka. Tak lama sangat kan aku tak baca? Hik. Kalau ada sapa-sapa terbaca cerita hantu pancung atau makan usus manusia dalam suratkhabar ke majalah ke tolonglah bagitau aku. Please weih. Aku teringin sangat nak baca. Kalau tak baca umpama makan roti canai yang tak diperbuat daripada tepung.

Enough. Ini semua salah lisa surihani. Sapa suruh gojes sangat bila pakai tudung dalam cerita seram tu. Aku dah melalut.

Duduk sini aku masih lagi dalam tempoh nak sesuaikan diri dengan suhu dalam bilik. Eceh. Macam sebelum ni aku duduk dalam peti ais. Waktu siang terutamanya tengah hari dan petang bilik rasa sangat panas. Bahang panas memang kuat. Syampu aku pun rasa suam. Bila subuh memang sejuk. Tak on kipas pun masih lagi steady tido. Petang tak on kipas umpama menetap dalam ketuhar. 

Keadaan rumah okay walaupun suasana dalam rumah kadang-kadang buat aku rasa forever alone. Sebab tu aku selalu rasa nak balik kampung. Setiap saat rasa tu tak pernah mati walaupun aku tiap-tiap hari hasut perasaan tu untuk tak terus tumbuh. Bagi aku, ada perkara lain kat sana yang menambahkan lagi rasa nak balik dan tak mahu balik sana dah ... Argh. Biar aku saja yang tahu


Setakat ni tu untuk part rumah.

Friday, October 28, 2011

convocation

Catatan tertangguh setelah hampir sebulan konvo padahal orang lain update sejam selepas habis konvo dan lambung topi tinggi-tinggi sampai ke puncak awan

Assalamualaikum.

We should be proud of ourselves because we made this far, buddies :)
So lets continue our journey :)

Selesai sudah menghantar borang dan selesaikan bayaran untuk konvokesyen jadi sudah tiba masanya untuk terima diploma. Baiklah. Ini sekali dalam seumur hidup melainkan nak ambil diploma course yang sama di kolej yang sama lagi lepas konvo. Heee. 

Nak pegi PICC senang saja. Dari jauh dah nampak bangunan ini. Dah bagi yang pertama kali sampai, awal-awal lagi sudah ada papan tanda tunjuk arah nak ke sini.

Memandangkan hari Jumaat perlu ambil jubah dan selesaikan urusan yang berkaitan, hari Khamis sudah gerak ke Shah Alam. Pak Ngah tunjuk jalan yang senang ke Putrajaya pada malam kami sampai di sana. Masa ini lah kami nak uji kehebatan GPS. Dan ternyata GPS memang hebat. Tengok kat nama pun dah tahu yang GPS hebat. Tahu apa maksud GPS? Tahu tak? Tahu tak? Meh nak bagitau untuk siapa-siapa yang tak tahu.

GPS = Guna Pun Sesat

Dah. Pening aku dengan GPS ni. Kejap ada suara. Kejap tak ada suara. Kejap dia jadi blur. Selalu keluar tanda soalan pada satelit. Banyak soalan banyak juga jawapannya. Kata hati dan rasa tak dibiar saja. Setiap yang berlaku ada kebaikannya. Harus pejam mata dan cuba apa saja. Adakah GPS ni dah terkena virus Cinta Muka Buku? Aku yakin. Cis cis cis. 


Untuk konvo aku target untuk amek gambar kenangan sebanyak yang mungkin dengan semua kawan-kawan sama ada pembabitan aku atau tidak. But then its only a dream. Cry me a river T______T Dalam berpuluh-puluh kawan satu kolej termasuk kawan course lain, ini saja yang aku sempat bergambar. Nasib baik sempat culik sebentar artis merangkap bakal duta tudung Fareeda.

Dan ini jugak merupakan sesi bergambar dengan kawan-kawan paling banyak yang boleh dikumpulkan. Isk isk isk :'(

picture : source and credit to : Hanif abdul Halim

Ini pun aku amek daripada kawan kelas. Kalau tidak, memang tak ada langsung gambar kelas Kaum Adam. Dan ini tak semua classmate lelaki ada dalam gambar ni. Kinda sad. Owh ya. Ada jugak pembabitan pelajar daripada course lain.

picture : source and credit to : Saidatun Maya Karin

picture : source and credit to : Saidatun Maya Karin


Masa hari amek jubah dan dengar taklimat, semua gembira la la la la. Seronok dapat jumpa kawan-kawan. Sebab kami smeua tak tahu lagi azab hari ni yang menunggu. Wuwuwu.  

Tempat berpoya-poya sebelum.... sebelum.... sebelum... T_____T

Kami pergi amek jubah sebaik saja urusan verify smart card dan amek kad jemputan masuk semua. Cepat-cepat pergi tempat. Guess what? Sangat ramai orang nak amek jubah. Dan tempat untuk ambil jubah kena lalu lorong yang comel. Beratur hampir sejam lebih. Kalau adna berbadan besar dan tinggi, advantage. Bagi kami yang berbadan kecik memang terseksa. Kena berhimpit demi nak mendapatkan sesuap nasik sepasang jubah. Kuih samprit dalam balang pun ada ruang.

Yang lagi sadis, ada yang kurang sabar. Sikap mereka telah menyebabkan kami rakyat jelata sangat murka dan mahu melempang mereka secukup rasa. Mereka yang kurang bersabar itu telah menolak orang-orang di belakang lalu menyebabkan kami di depan terhimpit.

Tak tahu sabar kah? Bukan engkau seorang yang tak dapat jubah lagi. Gggrrr. Mentang-mentang dorang badan besar. Dan semestinya bukan ladies yang buat begitu.


Seksa amek jubah sudah lepas. Natijahnya aku sakit pinggang dan kepala. Walaupun begitu, aku masih gagah untuk ke Alamanda sambung berpoya-poya dan naik komuter balik Shah Alam. Dalam komuter pun seksa jugak. Sapa suruh naik masa peak hour. Dan dah kena penyek.

Artis Saidatun Maya Karin bangga beliau berjaya dalam pelajaran dan selamat berkonvo.

Dan lebih manis bila our beloved sister, Kak Lin jugak turut datang dari jauh untuk menghadiri majlis konvo kami. Isk isk isk. Sayang Kak Lin ketat-ketat. Meh sini meh nak muah pipi kanan muah pipi kiri. Dan terima kasih sebab datang. :) Blushing Kak Lin tengok kami di atas pentas. Mak cakap aku bukannya senyum masa tu tapi khenyeh. HAHHAHA. Besa lah tu.

Aku tahu. Memakai contact lenses tidak mengubah ilusi pipi yang tembam menjadi kempis.

Owh ya. Ada jugak kenalan dari sekolah menengah turut grad pada hari dan waktu yang sama dengan aku. Tapi sempat tegur seorang. Sebelum tu masa hari amek jubah dia ada kata macam pernah tengok. Ada jugak rakan daripada blog yang konvo hari sama tapi dia sesi pagi. Jadi memang tak sempat bertegur sapa. 


Dalam ucapan Naik canselor, ada lebih kurang 3000 lebih orang pelajar grad untuk majlis konvo kali ini. Dan masa itu air mata terharu aku hampir menitis. Maknanya ada 3000 lebih pelajar yang buat pinjaman dengan MARA

Yeah. I'm not alone. HAHAHAHHAHA

Owh ya. Ada pantun khas masa majlis konvo. Ekceli aku tak ingat dua ayat pertama tapi dua ayat terakhir memang aku ingat sampai sekarang. Atau sampai aku abes bayar pinjaman. HAHAHHAHA. Lebih kurang begini pantunnya;

Gunung daik bercabang tiga,
Sorong papan tarik papan,
Bila sudah bergelar graduan,
Jasa MARA jangan dilupa.

Baiklah. Mendalam maksud tu. Tak bold dan warnakan merah pun dah paham maksud T_____T

Sunday, October 23, 2011

Percubaan kali pertama

Assalamualaikum.

Catatan tertangguh sampai lagi beberapa hari lagi contact lenses nak tamat tempoh.


You're just too good to be true.
Can't take my eyes off you.
You'd be like heaven to touch.
I wanna hold you so much.
At long last love has arrived.
And I thank God I'm alive.
You're just too good to be true.
Can't take my eyes off of you.


Ini kali pertama pakai. Sebelum ni sudah banyak kali simpan niat nak pakai contact lenses. Heee :B Memang tak boleh pakai saja kalau macam tu. Jadi demi konvo yang bakal menjelma (eceh) dan kudrat empat kerat beli jugak. Hey. Sudah biasa bergambar dengan mengenakan cermin mata. Jadi hari bersejarah jugak mahu diabadikan dengan mengenakan clear contact lens. HAHAHAHHA. Siapa-siapa yang pakai cermin mata terutamanya perempuan tahu apa yang cermin mata buat pada muka di dalam gambar -_-" Dengan mengenakan contact lenses, semoga ilusi pipi tembam jugak dapat dikurangkan tapi aku tengok tak ada beza saja. T____T


Sebagai percubaan kali pertama. Ini contact lenses yang paling murah yang aku jumpa. RM20 sepasang clear contact lenses, pakai untuk sebulan. Dah sesungguhnya aku tak tahu apa-apa pasal contact lenses. Kalau jenama bingkai cermin mata aku tahu walaupun aku bukan pemakai cermin mata yang tegar. Cintaku terhadapmu hanya di dalam kelas dan cinema. Dalam cinema aku senang nak tengok siapa buat bising. Senang nak baling botol air mineral kat dia sambil mulut mungil kecil ni mengomel pelan-pelan.


Disebakan power kedua-dua mata aku berlainan, jadi optometrist check balik power contact lenses yang mana sesuai. Dan power yang tertera dalam di atas merupakan power yang aku gunakan. Jumlah tu sangat sedikit berbanding dengan power cermin mata aku. Aku bangga dan kembang pipi dengan rakus. HAHAHHAHA.

Memandangkan aku kali pertama pakai contact lenses, mereka nak tunjukkan cara pakai. Aku bersungguh-sungguh tak mahu dengan alasan aku tahu pakai dan pernah tengok cara orang pakai sebab dia bersungguh-sungguh nak tunjukkan. Optometrist tu macam tak berapa nak percaya. Tak apa encik. Percayalah. Walaupun muka saya ada muka nerds kacukan noob, saya yakin saya boleh. Keyakinan perlu ada dalam setiap diri manusia walaupun semasa membeli belacan di pasar malam.


Ini multi-purpose solution yang aku guna, as a start. Boleh tahan selama 10 tahun kalau pakai dengan penuh rasa kedekut dan bakhil. Heee. Tempoh kasar yang aku gunakan solution ini dalam dua minggu. Aku dengan kerap sepanjang dua minggu tu. Masa mula-mula pakai dah banyak guna. Untuk sesuaiakan diri pakai tambah pulak tukar solution dalam lens case bila tak pakai lenses tu.

Nak pakai memang sedih. Lagi sedih daripada drama korea episode lima. Bercucuran air mata keluar selari dengan duit yang keluar. Itu perkara normal. Mungkin ada yang mula-mula pakai tak pedih mata. Meh share tips. Banyak kali cuba pakai dan keluarkan contact lenses. Usaha tangga kejayaan. Dan aku tak pakai bila di dalam rumah sebab aku potensi aku tumpas ketiduran tanpa disedari.


Kalau aku yang nerds kacukan noob sekarang ini dah tahu pakai tak akan anda-anda dekan sepanjang zaman tak tahu. Heee :B Tak tahu jugak? Boleh tengok kat kotak multi-purpose. Ada cara penjagaan contact lenses. Kat dalam kotak tu pun ada lagi tertera cara penjagaan. Tak susah asalkan TAK MALAS MEMBACA. Walaupun rasa dah ada ilmu pakai contact lenses penuh di dada dan tangan kaki, baca jugak. Tak rugi pun kalau baca.

Macam mana nak pakai dan keluarkan contact lenses? Klik kat sini untuk cara pakai contact lenses dan di sini untuk cara keluarkan contact lenses. Actually banyak lagi video yang tunjukkan cara pakai dan keluarkan contact lenses tapi aku pilih video-video tu sebab awek dalam video tu comel. Plus, aku suka tengok jari-jari dia yang runcing. HAHAHAHA. 


//
//
//


Ada ramai orang bertanyakan tentang pemakaian contact lenses




//
//
//

Semakin lama pakai contact lenses, aku semakin suka. Rasa seperti dilahirkan semula atau lepas buat lasik. HAHAHHAH.

Monday, October 03, 2011

Penyelesaian


Sedang belajar untuk menghadapi masalah dan menyelesaikan masalah itu sendiri. Dan seboleh-bolehnya mahu diri elak daripada cari masalah. Tapi diri tak boleh lari daripada masalah sebab masalah itu yang akan mengajar diri untuk berdikari dan matang. Jangan takut hadapi masalah mahupun rintangan yang ada di hadapan :)

Monday, September 26, 2011

Verification for Nuffnang

How much wood would a woodchuck chuck if a woodchuck could chuck wood?

Sunday, September 25, 2011

masihkah kamu ingat mereka? He's Hot.

Assalamualaikum.

Dulu aku ada buat emtry pasal lagu-lagu masa sekolah yang aku dengar kat sini. Kebanyakkan lagu penyanyi perempuan. Mungkin sebab muka depa tak ada jerawat dan kulit licin halus mulus (mungkin lah). Heee. Penyanyi lelaki aku rasa tak ramai yang ada masa zaman aku sekolah dulu. Kalau ada pun buat band.


Ryan Cabrera



Masa aku sekolah memang famous Ryan Cabrera ni. Bagi budak-budak perempuan, dia merupakan makhluk ciptaan Tuhan yang indah. HAHAHHA. Masa tu lagu dalam album pertama Ryan, Take It All Away adalah True, 40 Kinds of Sadness dan On the Way Down di mana dalam video clip lagu ni ada Ashlee Simpson. Yeah. Masa tu dia couple lagi dengan Ashlee. Lagu-lagu lain yang bagi aku best adalah Photo dan Shine On.

Sekarang ni aku tak pasti sama ada dia ada keluarkan single terbaru atau pun tak.Aku pun dah jarang dengar radio sekarang ni.

Shayne Ward



Shayne Ward merupakan penyanyi yang dilahirkan daripada reality show The X Factor di UK. Single pertama Shayne adalah That's My Goal dan single kedua pulak lagu No Promises. Bagi aku lagu No Promises lagi best daripada That's My Goal. Sebabnya rasa macam tak sampai ke hati lagu ni. Heee. 

Lagu-lagu lain yang famous adalah If That's OK With You dan Breathless. Kalau sapa-sapa nak bagi lagu untuk isteri, lagu Breathless bagi aku okay sebab dia puji perempuan. Heee. Owh ya. Tak ada lah pujian yang menggunung bukit bukau macam lagu Bruno Mars. Ada lagi lagu lain tapi kurang popular bagi aku, contohnya No U Hang Up.

Clay Aiken



Aku rasa macam dah lama sangat tak dengar lagu baru Clay Aiken. Kalau sapa-sapa tak kenal dia, dia merupakan runner-up American Idol Season 2. Lagu yang femes adalah Invisible. Walaupun banyak keluarkan album, setahu aku lagu Clay tak berapa femes kat Malaysia.

Clay Aiken jugak mendedahkan bahawa dirinya seorang gay. Sebelum tu keluar banyak cerita kata dia gay. Owh ya. Clay jugak ada keluarkan buku yang bertajuk Learning to Sing : Hearing the Music in Your Life.

Jessy Mccartney



Ni jugak merupakan seorang lagi makhluk ciptaan Tuhan yang indah. Heee. Fuuh fuuh #lappeluh. Single pertama Jesse McCartney untuk album pertama Beautiful Soul adalah Beautiful Soul. Lagu lain yang best daripada album ni seperti She's No You dan Because You Live. Single pertama daripada album kedua Right Where You Want Me diberi nama Right Where You Want Me. HAHAHHA. Senang betul hidup dia. Tak payah pikir banyak nak letak tajuk lagu apa. Amek terus nama album. Jesse ada jugak tulis lagu dengan Ryan Tedder One Republic untuk Leona Lewis iaitu Bleeding Love.

Single untuk album ketiga Departure adalah Leavin. Yeah. Aku masih lagi dengar lagu Leavin sampai sekarang. Lagu lain yang best dalam album ni adalah It's Over dan How Do You Sleep. Album baru, Have It All dengan single Shake It bagi aku tak cukup "Jesse McCartney". HAHA. Selain daripada berlakon, Jesse jugak ada menyumbangkan suara untuk movie macam Alvin and The Chipmunks untuk suara Theodore. Alololo. Comelnya. HAHAHHHAHA. 

Owh ya. Sampai sekarang aku tak jumpa perfume yang Jesse perkenalkan.

Gareth Gates



Aku sebenarnya tak minat pun kat Gareth Gates. Tapi masa aku tingkatan satu iaitu tahun 2003 memang dia digilai oleh gadis-gadis sekolah. Haih. Kalau tanya budak tingkatan satu sekarang ni aku rasa depa pun tak kenal. Kalau tanya pasal Justin Bibir Bieber kenal sangat. Gareth ni tak silap aku mula terkenal sejak dia masuk Pop Idol dan dia femes dengan lagu Anyone of Us (stupid Mistakes) dan Say It Is Isn't So.

Guy Sebastian



Ni kalau tanya aku rasa tak semua orang kenal dan majoriti tak kenal. Guy Sebastian jugak femes masa aku tingkatan satu. Masa tu lagu dia yang femes adalah Angels Brought Me Here. Dia merupakan pemenang Australian Idol Season 1. Mungkin ada yang tak tahu. Dia dilahirkan di Klang, Selangor. Haah. Ini kira boleh geng dengan Che'Nelle. Che'Nelle dilahirkan di Kota Kinabalu, Sabah. Persamaan depa? Dilahirkan di Malaysia dan penyanyi di Australia. Walaupun tak femes kat Malaysia, Guy Sebastian femes di Australia.

Aku ingat lagi masa dia baru menang. Dia ada datang Malaysia. Siap pakai baju melayu dengan sampin. Pergh. Kemain meriah lagi berita pasal dia masa tu. Owh ya. Guy Sebastian dah berkahwin dan menanti kelahiran cahaya mata tahun depan.



//
//
//


Baru aku perasan. Aku banyak cerita pasal Jesse McCartney. Heee. Aku betol-betol berkenan dengan rambut dia. 

Tuesday, September 20, 2011

Another wonderful day

Setiap hari saya mendoakan yang terbaik kerana itu yang saya mahukan :)




Kali ni ia disambut dengan penuh kesyukuran walaupun tak ada upacara baling-baling telur mahupun Ipad. Heee.

Walaupun kali ni saya tak bagi hadiah baju berjenama,
Walaupun kali ni saya tak bagi hadiah Iphone 5,
Walaupun kali ni saya tak bagi hadiah berbentuk belanja makan di tempat mewah di Itali (much better than Kenny Roger. baru romantik),
Walaupun kali ni saya tak bagi hadiah percutian di eerr New Zealand (aik. ni macam impian orang yang tulis. HAHAHHA),
Walaupun kali ni saya tak bagi hadiah jam tangan Seiko harga RM2k T_____T




Ada sesuatu yang saya berikan yang tak ternilai harganya

Selamat Hari Lahir 

Monday, September 19, 2011

Monolog dalaman


bila kita rasa nak marah, benci atau meluat kat seseorang sampai rasa nak sepak bertalu-talu insan tersebut guna siku mahupun menyumpah beliau menjadi kerang, ce ingat balik kebaikan yang dia dah buat serta kebaikan yang ada pada dirinya. nescaya, kita tak jadi nak rasa macam tu terhadap dirinya :)

Friday, September 16, 2011

perkara yang tidak perlu semasa ke kedai bahan kek

Assalamualaikum.

Tahun ni buat kuih raya yang bagi aku lebih kepada percubaan. Memang ada dugaan masa nak buat kuih raya. Maksud aku masa nak beli bahan-bahan. Masa kacau adunan ke bakar kuih ke tak banyak sangat dugaan. Mungkin sebab sebab sejak kebelakangan ni aku senang rasa annoyed walaupun ia cuma perkara kecik. Contohnya tengok semut jalan atas meja makan. Argh. Tak elok salahkan hormon dalam perkara ni. Semut punya pasal hormon dapat nama. HAHAHHAA.

Mak cakap ada satu kedai yang jual bahan buat kek kat area Taman Selasih. Kedai tu memang femes. Dekat-dekat nak raya ramai orang pergi sana termasuk lah aku dengan mak aku. Aku rasa paling lama aku boleh steady duduk dalam kedai tu lima minit. Serius. Sebabnya keadaan dalam kedai tu buat aku sakit kepala. Bukan sebab ramai orang. Bukan bukan bukan. Tapi apa yang depa buat dalam kedai selain daripada beli barang.

1. Budak-budak dilarang masuk
Baiklah. alangkah eloknya sekiranya tak bawak budak-budak sekali masa ni terutama budak-budak bawah umur. Dalam kedai yang kecik dan ramai budak tetiba ada budak-budak berlari-lari dalam kedai tanpa pengawasan ibu bapa. Memang ada jugak yang mandi tepung gandum campur minyak jagung kang. Itu yang dah tahu berjalan dan berlari. Budak kecik yang tak ada gigi pun nak join jugak. Tak dapat berjalan atau berlari menanges pun dikira okay jugak. Haish.

Nak berlari pergi padang ke stadium ke. Tak mahu pergi sana, berlari setempat.

2. Rombongan
Bagi aku, tak perlu lah bawak semua ahli keluarga pergi ke kedai ke. Kalau bawak sebab ada banyak barang yang nak kena angkat itu tak apa lah. Ini macam nak pergi bersiar-siar jer datang. Sudah lah kedainya kecik comel ditambah pulak dengan ramai orang. Kuih samprit dalam balang pun ada ruang lagi.

3. Menghantar pesanan ringkas
Aku rasa dalam kedai yang kecik comel dengan jumlah orang yang ramai bukan lah tempat yang sesuai nak berSMS. Iyer iyer, Aku tahu. Kamu nak beritahu hubby baby hunny bunny cutie pie apa yang kamu beli. Bila nak reply SMS majoriti akan tengok apa yang ditaip. Bila tengok langkah kaki menjadi perlahan dan perlahan-lahan bilangan orang di belakang kamu bertambah.  Dan ia akan menimbulkan rasa kurang senang.



//
//
//



Hhmm. Hasil kuih raya? Menjadi! *dancing around*

Monday, September 12, 2011

Selamat ulang tahun kelahiran : Abang Azri


Ehem. Jejaka di atas ni adalah Zed Zaidi Abang Azri. Beliau merupakan kesayangan isteri tercinta, Kak Yun. Pada 2 September 1986 beliau berusia 25 tahun. Oleh itu, saya ingin mengucapkan selamat kepada beliau. Semoga beliau dipanjangkan umur, murah rezeki dan hidup diberkati :)

Kek pengantin baru

Kali ni sambut hari lahir di rumah saya merangkap kampung halaman isterinya. Tak ada upacara baling-baling tepung atau telur. Kami buat upacara baling telefon Blackberry dan Ipad saja. Baru nampak mahal dan ekslusif. Heee.

Penyelesaian kepada masalah bluetooth laptop

Assalamualaikum.

Aku banyak guna bluetooth laptop sebab aku malas nak guna USB bila nak transfer gambar atau lagu. Nak dijadikan cerita, laptop aku ada masalah. Bila check, orang kedai format konon-konon ada virus yang buat onar dalam laptop aku. Selepas laptop diformat dan selamat kembali ke pelukan aku (eceh) aku reinstall balik apa yang dah lenyap. Dan salah satu yang telah lenyap adalah driver bluetooth. Aku anggap apa yang ada tu adalah driver yang asal. Sebabnya dalam kepala aku telah tertanam bahawa orang kedai buat backup untuk driver laptop aku.

My Bluetooth Places tak ada bila install semula driver bluetooth

Bila aku install balik, tak sama apa yang aku sangkakan. Ku sangkakan panas hingga ke petang, rupanya ais kacang yang turun di tengah hari. Bluetooth laptop aku tak macam yang asal. Ada fungsi dan feature yang lain daripada yang asal. Puas aku godek-godek tapi tak jadi macam asal. Satu hari aku tergerak nak Google pasal masalah yang merunsingkan aku berbulan-bulan lamanya.

Di dalam My Bluetooth Places

Untuk dapat balik setting yang asal, aku cuba download dan install balik bluetooth berdasarkan jenis laptop. Contohnya Acer Aspire 2930. Nanti akan keluar website yang sediakan benda-benda yang perlu install untuk laptop jenis tu. Masa amek driver tu, pilih driver ikut window apa yang kita pakai. Contohnya window vista. Tapi bila aku guna driver bluetooth window vista, hasil tak sama dengan yang asal.

Google lagi.

Bluetooth... jugak tak ada. Rasa agak tertekan. 

Baru lah jumpa yang aku nak. Banyak kali aku cuba install driver bluetooth tapi tak ada yang macam asal. Akhirnya dapat jugak jumpa driver bluetooth yang macam asal. Phew.

Ni jugak tak ada. Bagi aku, senang nak pilih device kalau ada menda ni. Bila ada yang baru, terus tersenarai dan terus pilih daripada list.


Ada jugak perkara lain yang membezakan driver bluetooth window vista yang orang kedai tu dan kat web bagi dengan driver asal.
  1. Dan sudah semestinya tak ada menda-menda yang ada dalam gambar. Heee.
  2. Kalau nak terima file daripada telefon atau hantar file ke telefon, kena klik "Receive file" atau "Send file). 
  3. Tak boleh hantar banyak files seperti lima lagu dalam satu masa. Hampeh.
  4. Tak dapat tick kat option untuk fungsi sentiasa terima semua files yang dihantar oleh devices yang telah tersenarai.
  5. laptop bila terima files daripada telefon kena terima satu demi satu files. Haih. Lambat.
Sekarang? Semua masalah tu tak ada. Heee.

Ada masalah lain lagi lepas aku format laptop dan aku tak tahu penyebab masalah tu. Harap-harap lepas ni tak kena format laptop lagi. Serik. Haih.

Monday, September 05, 2011

Perkembangan

1. Aku rasa aku makin berisi. Maksud aku gain weight. Nanti ada yang kata aku berisi ada baby dalam uterus (bukan perut yer) memang nak kena baling guna baldi. Mungkin sebab setiap hari aku makan banyak dan merasakan ada peningkatan isi di beberapa bahagian badan yang tertentu. Hhmm. Peningkatan isi atau lemak aku tak pasti. HAHAHAHA.

2. Setiap hari boleh dikatakan hujan. Oleh yang demikian, aku sudah tambah satu lagi pakaian iaitu stokin tambah-tambah lagi masa tidur. Macam newborn pun ada jugak. HAHA.

3. Sudah selesaikan urusan pembayaran pasal konvo. Mula-mula tengok banyak kerja nak kena buat tapi semua itu ilusi semata-mata. Haish. Tak ada susah mana pun. Baca elok-elok dan fahamkan arahan yang depa bagi. Buat ikut arahan. Jangan buat sesuatu urusan yang tak sukar menjadi sukar.

4. Selain daripada itu, aku jugak telah berjaya menunggu giliran kat bank selama 3 jam untuk urusan yang tak sampai 5 minit. Wuwuwu T____T Masa sampai, aku merupakan orang bertuah yang ke 102 pada pukul 10 pagi. Tapi tak apa. Aku dah lama latih diri untuk tunggu lama sejak zaman pengkolejan lagi dan semestinya perkara yang berkaitan dengan bas sehingga aku hampir tumpas ketiduran kat stesen bas. HAHA.

5. Kali pertama aku tengok ramai pak aji kat bank. Majoriti depa saja dalam bank tu dan tukar duit untuk duit raya. Haah. Sekali tukar secekak dua duit kat tangan. Ada yang datang bawak beg besar nak isi duit.

6. Selama 3 jam jugak lah aku tahan kentut masa dalam bank. Memang seksa tahan kentut lama-lama. Mana lah tau kot-kot dalam bank ada detector kentut. Yelar. Takut kentut tu datang dalam gas tidur ke. Jenuh bank. Memang aku bersusah payah tahan kentut tapi ada manusia lain yang tak menghargai usaha aku tahan kentut. Boleh pulak dia pergi kentut dalam bank. Sudah lah kentut belakang aku. Lagi jelas bau bila aku berpaling bahagian kiri. Cis. Aku dapat rasakan bau kentut tu datang daripada deck kiri belakang aku.

7. Ini merupakan kali pertama aku menggunakan mesin ATM untuk cash deposit. Argh. Noob. Aku pernah tengok Kak Imah (classmate) buat masa dia nak bank in duit untuk adik dia. Mula-mula aku nak bank in yang kena pi kat kaunter. Dan aku tak pernah buat urusan kat situ. Aku dah siap tulis butiran kat slip dan mencari mesin untuk amek nombor. Kemudian datang seorang staf bank berkenaan kata kalau guna kaunter lambat dan dia mintak aku guna cash deposit mesin ATM. Dia siap tanya tahu tak nak guna mesin ATM tu. Aku dengan yakin cakap YA padahal aku tak pernah guna pun. Tapi duit berjaya dimasukkan walaupun banyak cabaran masa nak bank in tu. Phew.

8. Kebetulan masa tu hujan nak helmet aku basah. Sebabnya aku silap posisikan helmet tu supaya tak kena hujan. Haish. Nasib baik tak basah lencun. Cuma lembab saja. Kadang-kadang risau jugak tinggal helmet lama-lama kat tempat awam yang sibuk. Kemungkinan helmet hilang ada di mana-mana sama macam kemungkinan kita berjalan dan terpijak tahi mahupun chewing gum.

9. Aku jugak berjaya mengalihkan katil dan meja tulis secara live in person. Yeah. Memang memenatkan tapi fun. Fun? Nampak sangat kenyataan berciri penipuan. HAHA. Banyak lah kau punya fun.

10. Niat hati nak bagi helmet yang lembab kena hujan betul-betul kering. Dengan muka suci murni jemur helmet kat belakang rumah. Guess what? Hujan lebat dan aku lupa angkat helmet. Bertakung air hujan dalam helmet. Haih. Cubaan kali kedua nak jemur helmet jugak tak berjaya sebab hujan.

11. Pergi pejabat pos untuk hantar borang jubah dan fotografi konvo nanti. Mulanya aku nak buat pos ekpress tapi mak kata buat pos laju lagi okay. Sebagai anak yang baik, aku tidak bantah. HAHA. Dan jumlah yang kena bayar adalah RM6. Wuwuwu. Apa pasal mahal.

12. Kali ni aku berjaya untuk tak main games kat Facebook selama seminggu dan mungkin berlarutan sehingga ke minggu-minggu akan datang. Aku pun tak tahu dah apa jadi dengan restaurant ayam itik kambing lembu dengan kedai baju semua. Sekarang rasa untuk main games kat Facebook kurang secara mendadak.

13. Akhirnya aku berjaya jugak install balik bluetooth kat laptop aku dalam keadaan settingnya seperti asal. Lepas format memang bluetooth aku tak sama macam dulu. Lama jugak aku godek-godek kat setting sebab aku ingat aku salah setting ke apa ke. Kemudian tergerak hati nak Google padahal sebelum ni tak pernah langsung terfikir nak Google masalah bluetooth ni.

14. Alhamdulillah. Salah satu keinginan aku untuk tahun ni dah tercapai. Semoga aku akan terus lakukan ia untuk masa-masa akan datang dan menjadikan ia sebagai rutin harian aku sehingga ke akhir hayat. Amiin.

15. Telah berjaya buat doodle yang pertama dalam hidup. Weehuu. Tapi membuat noodle sendiri belum berjaya dengan jayanya*kesal*.

16. Dalam masa sebulan, banyak kali jugak kepala terhantuk kat pili air. Eerr. Satu kemajuan dan perkembangan yang tidak membanggakan. Malah tambah sakit lagi ada lah. Wuwuwu.

17. Owh ya. Aku jugak berjaya buat kuih raya pertama dalam hidup. HAHAHAHA. Bersungguh-sungguh study resipi dan pilih bahan-bahan. Dan sudah semestinya dengan bantuan mak. Heee. Walaupun ada sesi tumpas kekecewaan sampai mahu menanges teresak-esak tepi oven, ternyata pulangannya lumayan. Baru buat aku dah rasa pening. Mungkin aku overdose kuih rasa dan choclate chips. Heee.

Monday, August 08, 2011

Masihkah kamu ingat mereka?

Assalamualaikum.

Kalau online dan dengar lagu, aku dengar lagu daripada playlist yang ada atau kat Youtube. Kat Youtube selalunya aku dengar lagu yang dah jarang keluar kat televisyen mahupun radio. Kebanyakkan lagu-lagu tu aku dengar masa aku sekolah menengah. Aku rasa mungkin ada yang kenal dan dah lupa depa atau memang tak kenal langsung. Kebanyakkan penyanyi ni aku kenal kat majalah yang popular masa aku sekolah dulu, Utopia dan Galaxy.

Aku rasa budak zaman sekarang pun tak kenal depa melainkan Justin Bibir Bieber, Saloma Selena Gomez yang pernah couple dengan Taylor Lautner, Taylor Swift yang jugak couple dengan Taylor Lautner lepas dia breakup dengan Saloma Selena Gomez dan lain-lain lagi. Phew. Percintaan pi mai pi mai tang tu jugak.

Skye Sweetnam



Lagu yang famous Sky Sweetnam nyanyi masa zaman kegemilangan dia (I bet) adalah Tangled Up with Me dan Number One. Seingat aku, lagu-lagu tu famous dalam tahun 2003 atau 2004 macam tu. Yeah. Aku baru abes UPSR masa tu. Zaman bila ramai gadis tergila-gilakan Bae Yong Jun dalam drama Korea Winter Sonata dan Rosalinda.

Hilary Duff




Sapa-sapa yang pernah tengok cerita Lizzie McGuire atau baca buku Lizzie McGuire (aku lah tu. memang suka baca buku cerita ni. HAHA) confirm kenal Hilary Duff. Tak pun yang pernah tengok movie A Cinderella Story yang ada Chad Micheal Murray. Sapa tu Chad Micheal Murray? Salah seorang pelakon dalam siri One Tree Hill. Tak silap aku single pertama Hilary Duff untuk album pertama dia iaitu Metamophosis adalah So Yesterday. Banyak jugak lagu Hilary Duff yang best macam Fly, Come Clean, Wake Up, Beat of My Heart dan Why Not.

Lepas single Reach Out, rasanya tak ada lagu baru dia. Hilary Duff pernah couple dengan Aaron Carter dan Joel Madden, penyanyi Good Charlotte. Tapi akhirnya Hilary Duff berkahwin dengan orang lain pada tahun 2010.

JoJo




Baru keluarkan single terbaru, The Other Chick daripada album terbarunya, Jumping Trains. Dah dengar. Okay. Not bad. Aku lagi suka lagu-lagu dia yang dulu macam first single, Leave (Get Out), A Little Too Late,  Not That Kinda Girl, How dan Baby It's You. JoJo jugak ada nyanyi lagu Beautiful Girl. Macam lagu reply untuk lagu Sean Kingston, Beautiful Girl.

JoJo jugak ada berlakon dalam movie Runaway Vacation. Owh yeah. Ini movie lama. Dalam tahun 2006 tak silap aku.


Ashlee Simpson



Well. Dah lama tak dengar berita pasal adik Jessica Simpson. Single pertama Ashlee Simpson untuk album pertama Autobigraphy adalah Pieces of Me. Lagu lain daripada album ni seperti Shadow dan La La tak berapa nak mendapat tempat di hati orang ramai. Begitu jugak aku. Heee. Single pertama untuk album kedua I am Me adalah Boyfriend. Yeah. Aku masih lagi dengar lagu Boyfriend daripada tahun 2005 sampai sekarang. Lagu-lagu lain yang best adalah L.O.V.E, Outta My Head dan Invisible.

Ashlee jugak berkahwin dengan Pete Wentz daripada kumpulan Fall Out Boys dan dikurniakan seorang cahaya mata. Jodoh depa tak lama. Awal tahun 2011 Ashlee failkan penceraian.


Lindsay Lohan



Kalau sebut nama dia mesti teringat pasal masalah peribadi dia dan beberapa kali masuk pusat pemulihan. Haih. Sekarang ni dah jarang dengar pasal karer dia. Dulu Lindsay Lohan famous dengan movie yang berkaitan dengan teenage life seperti Freaky Friday, Mean Girls, Just My Luck, Herbie : Fully Loaded dan Confession of a Teenage Drama Queen.

Lindsay jugak ada keluarkan album. Album pertama Speak di mana single pertama adalah Rumors dan album kedua A Little More Personal di mana lagu menjadi single pertama adalah Confessions of a Broken Heart (Daughter to Father). Lagu best yang lain adalah Over dan First. Bagi aku, Lindsay tak banyak hasilkan lagu yang best dan tak perlu jadi penyanyi.

Michelle Branch




Aku tak berapa minat dengan Michelle Branch tapi aku dengar lagu-lagu dia masa dulu-dulu macam Everywhere daripada album The Spirit Room dan lagu Are You Happy Now daripada album Hotel Paper. Lagu-lagu tu bagi aku dah lama dah tapi still, aku dengar sampai sekarang. Michelle Branch jugak akan keluarkan album baru, West Coast Time yang dijangka keluar dalam bulan September 2011.


Ada ramai lagi penyanyi yang sekarang ni dah tak dengaq sangat cerita pasal depa tapi aku masih lagi dengaq lagu-lagu depa yang popular masa zaman aku sekolah dulu macam Yellowcard, Good Charlotte, Vanessa Calton, The Veronicas, Limp Bizkit, Clay Aiken, Story of The Year dan lain-lain lagi. Kebanyakkan lagu-lagu famous depa dah lama dah tapi aku dengar sampai sekarang.

Mungkin ini yang dirasakan oleh mereka yang menggemari lagu-lagu 60-an, 70-an dan an yang lain-lain. Heee.