Monday, December 27, 2010

Catatan mingguan tertunggak



Dengarkanlah lagu dulu
Tinggalkanmu itu menunggu
Jangan biarkan hati
Dikunci oleh rasa benci

Resah yang tiada henti
Bila kau melangkah pergi
Apakah yang harus ku lakukan
Tuk merubah hatimu

Kurnia bagaikan khayalan
Takkan ku lepas walaupun apa yang mendatang
Kurnia bagaikan khayalan
Ku takkan lepas walau hanya khayalan

Senyumanmu igauanku
Tiada yang setandingmu
Suara yang bermain
Memanggil-manggil namaku

Resah yang tiada henti
Bila kau melangkah pergi
Apakah yang harus ku lakukan
Untuk merubah hatimu

Pintaku cuma jangan pergi
Tak bisa berasingan jauh oh darimu

Bilakah oh nanti akan pergi
Berlari biarkan pergi
Buat selamanya biar kita berdua disinari
Oh mentari oh mentari

Mizz Nina feat Noh Hujan , Kurnia


Salam suma!

Hari Khamis minggu lepas balik kampung untuk pergi kenduri kawen anak kawan mak dan abah di samping selesaikan urusan di kolej serta anta barang kat hostel. Phew. Banyak kerja. Saya pulak banyak baju dan barang yang letak dekat hostel. Malas nak bawak balik banyak barang. Kalau boleh nak bawak diri saja balik hostel.

Hari Khamis
Malam hari Khamis gerak balik kampung sebab siang mak ada program. Memandangkan dah nak balik waktu malam, saya pakai lah siap-siap baju yang boleh dipakai masa tido dan keluar. Tudung pun pakai tudung segera yang membulatkan muka macam tembikai. Oleh yang demikian, saya terlupa bawak pin tudung. T_______T Saya pulak pergi belasah bawak tudung bawal yang kena pakai pin. Haish. Mana nak cari kedai jual pin tudung malam-malam ni. Takkan nak pakai tudung bawal tak ada pin. Dah macam apa lagi. Nak pakai tudung saji, macam tak tergamak saja nak pakai. Kalau free hair, mak, abah, opah, artis Korea, masyarakat awam dan Allah murka abes kena tulah. Menyesal tak sudah.

Singgah di R&R Bukit Merah untuk solat Isyak, terus pergi cari kedai yang jual pin. Nasib baik ada. Phew. Walaupun tengok pin tu macam hidup segan mati tak mahu dengan berhabuk dan bersawang suma, beli jugak lah daripada tak ada langsung. Senang bila dah ada. Tak perlu pinjam.

Hari Jumaat
Bangun pagi awal sebab abah gerak bangun. Kalau tak bangun dengan segera memang mengundang murka. HAHA. Kalau mak atau opah gerak slow slow kayuh bangun. Kalau tak bangun jugak, depa akan buat tazkirah Subuh penuh dengan keinsafan. 

Dan rekod masa mandi masa balik kampung antara paling cepat. Faktor masa yang suntuk dan suhu air sejuk macam duduk kat Alaska. Iron baju kurung suma dan breakfast terus gerak pergi Ipoh. Well. Dekat saja Ipoh dengan kampung.

Sampai kat Ipoh cari parking yang dekat dengan kolej. Banyak parking dah penuh. Yang dekat masjid dan bilik forensik pun penuh. Nasib baik kat depan kompleks rawatan harian ada parking. Dengan bersemangat pergi kolej dengan mak. Masuk saja kawasan kolej, tengok sunyi sepi. Tak ada orang. Pak guard cakap harini kolej cuti sampai hari Isnin minggu depan. Ceh. Hampeh. Penat pergi dan cari parking. Ada jugak yang datang nak amek result terpaksa lah balik. Nasib baik ada geng senasib. Phew. HAHA.

Singgah hostel untuk anta baju sabun suma. Bawak balik umah suma nota. Malas nak tinggal kat hostel. Kalau boleh, suma baju nak angkut bawak balik. Taknak tinggal apa-apa. Balik singgah Medan Gopeng beli tiket siap-siap dan terus gerak balik kampung. Memandangkan saya dah lama tak naik bas awam, jadi tak berapa nak ingat jalan untuk balik kampung dari Medan Gopeng. Nasib baik ada bas awam yang lalu. Dengan bersemangat cakap kat abah; "Cepat abah ligan bas awam tu." HEHE.

Owh ya. Masa lalu depan balai polis ada nampak bas yang kemalangan masa pulang dari Cameron Highland. Tingkat atas bas memang abes berkecai.

Hari Sabtu
Bangun pagi pada waktu yang boleh dibanggakan. HAHA. Semangat bangun awal sebab nak ikut pergi pasar  Sabtu dekat Bota Kanan. Punya lah ramai orang kat sana. Saya macam besa, awal-awal lagi dah hilang pergi tempat lain. Pergi tempat orang jual baju dan tudung. Rasa seronok tengok orang jual macam-macam jenis tudung dan semestinya penuh dengan shawl. Haih *kesal* Saya ni bukannya jenis pakai shawl. Jadi seronok tengok orang jual dan beli tanpa terasa nak join depa beli. 

Tengah hari pergi kenduri kawen. Masa pergi kenduri kat Ayer Tawar dapat jumpa kawan-kawan abah. Kalau kenduri kawen di Pulau Pinang, kebanyakkan adalah kawan-kawan yang banyak membantu baik dari masak, hidang dan basuh pinggan suma buat gotong-royong. Itu kalau polis marin di Pulau Pinang lah. Ada dewan khas untuk apa-apa majlis yang hendak dilangsungkan. Dapat lah rasa masakan yang polis masak. HAHA.


 Bubur pulut hitam. Rasa? Saya tak tahu apa rasanya. Dah ada depan mata, belasah jer makan.

 HEHEHEHEHEHE

Kemudian singgah sebentar kat Teluk Batik. Punya lah ramai manusia kat sana. Pergh. Rasa macam kat Miami pun ada jugak. Cuma yang bezanya tak ada yang seksi al seksa. Takat ramai budak kecik lagi ada lah. Duk tak teh tak teh lagi. Amek simpan dalam almari kang. Sapa suruh comel sangat.


Saya cari selipar dan tshirt yang murah tapi tak jumpa. Jadi pergi ke Lumut pulak. Ada lah jumpa selipar yang berkenan tapi harga tak padan langsung dengan kualiti. Haish. Harga selipar besa nak sama harga dengan selipar Ipanema.

 "Ada ikan beso! Ada ikan beso!" jerit saya dengan riang.
"Apa masalah hang kakak jerit macam tu? Masyarakat tengok lah" kata adik dengan penuh kekesalan melihat kakaknya berkelakuan sedemikian.

Kenang daku dalam doamu wahai Sopeah. Getus adik sendirian dalam hati.

Sampai rumah terus bergosip dengan sepupu. Woohoo. Long time no see. Banyak hot gosip terlepas.

Sunday, December 26, 2010

Sesi membela perut 3

Salam suma!

Dah lama nak pergi makan mee rebus yang femes di Sitiawan. Tapi tak ada rezeki sebab bila pergi kedai tutup. Dan hari Jumaat lepas kedai bukak. Weehuu. *summersault* Ramai orang yang datang dan majoriti bawak family.


Dan oleh yang demikian, kami mengode;

 Mee rebus.

 Bihun sup. Owh ya. Ini merupakan bihun sup yang baik. Sebab apa saya kata yang baik? Sebabnya tak ada letak bahan-bahan seperti carrot, bunga kobis, sayo kangkung, telur dan lain-lain lagi.

 Mee kari

Restauran ni dekat dengan Sekolah Menengah Kebangsaan Ahmad Boestaman. Harga makanan bagi saya murah. Mee rebus, mee kari dan bihun berharga RM2.50. Jadi sapa-sapa yang pergi Sitiawan boleh lah singgah makan kat sini. Owh ya. Kalau tak tahu Sitiawan tu kat mana, ce cari guna GPS. Ate tipon mike kan canggih. Ngape idok gune je. HAHA.

Monday, December 20, 2010

Skill hidup yang pertama

Salam suma!

Abah cuti seminggu. Weehuu. Oleh yang demikian, saya mintak abah untuk ajarkan saya drive keta. Ehem. Dah lama tak drive. Dan seperti yang saya jangka, banyak yang saya dah lupa. Nasib baik tak lupa macam mana nak start enjin keta. Kalau lupa memang nak kena tauk dalam batu belah batu bertangkup.

Rezeki saya untuk berenti di simpang beri laluan. Tambah lagi bawak berkat kawasan simpang tiga tu agak berbukit sikit. Mati enjin adalah satu perkara yang pasti. Dan cukup lah dah buat drift kat beri lalu yang berbukit sikit. Suma orang yang berenti dekat traffic light tengok. Abes glemer satu kulim pasni.

Saya tak tahu sama ada wartawan ada di tempat kejadian. Kalau tak keluar Metro tajuk depan, "Wanita Cekal Drift di Simpang Beri Lalu". Ada jugak check suratkhabar. Tak ada pulak keluar berita tajuk tu. Hhmm. Depa dah rugi satu topik hangat. Yelar. Kadang basikal kena curi ke lembu mati sebab sakit perut pun masuk suratkhabar selain daripada topik yang untuk 18 tahun ke atas. Suka lah tajuk-tajuk macam tu. Bagi saya, it's like ... blergh.

Ini ada lagi satu kisah tragis di traffic light. Kebetulan ada motosikal di depan. Masa ni berenti dalam keadaan steady. Enjin tak mati. Ada jugak saya buat drift kat traffic light. Orang yang naik motosikal kat depan pusing belakang tengok keta saya. Mungkin dalam hati dia kata apa masalah keta belakang ni. Nak kena hentak ke haah. Mungkin macam tu dialog hati dia. Saya main teka saja. Di dalam hati dirinya jua tahu. Elok saja dia pusing balik ke depan, enjin keta mati. T_______T *tangisan kesal*

Abah pun rasa heran. Macam mana saya boleh dapat lesen keta. HAHA.

Untuk menebus kekecewaan sebab tumpas di traffic light dan simpang beri laluan, saya buat ini;

Ini pisang goreng. Sekali tengok tak ada rupa pisang yang digoreng. Tengok macam kuih bulat-bulat yang digoreng pun ada jugak. Hhmm.

Hasil dan berkat usaha tidak terperi untuk minum petang.

Saturday, December 18, 2010

Retail Therapy

Salam suma!

Hari ini saya pergi shopping dekat Jusco kat Bandar Perda. Well. Ini pergi shopping dengan keluarga tercinta. Jadi kena senonoh sikit tempat yang hendak pergi tu. Eerr. Maksud saya, harga barang kena senonoh. Tak ada mahal macam harga ikan kembung dan ayam kota metropolitan. Memandangkan saya masih seorang student di mana MARA support tiap-tiap bulan, kena akur untuk tidak bershopping secara berleluasa. Bila elaun RM500 buat cara elaun banyak tu. Tak boleh nak belanja lebih sangat. Lain lah kalau RM5k every month. Boleh lah nak pergi Pavillion ke (sampai sekarang nak sebut nama shopping mall ni agak terbelit) Gurney ke dan tempat-tempat lain.

Nasib baik Padini baik hati bagi voucher berkat asyik beli barang dekat kedai dorang dan dengan gigih kumpul point. Ada lah dia bagi sumbangan. Lepas lah nak shopping sikit. Kebetulan masa tu PDI tengah buat sales. Voucher ni dah dapat lama dah. Tunggu masa yang sesuai untuk guna. Kebetulan voucher ni boleh jugak guna untuk Vincci. Tapi macam tak ada seru nak masuk Vincci. Maybe teringatkan masa depan kasut-kasut yang beli tapi tak pakai. Haih. Dah terbiar macam kerang di tepi jeti pun ada jugak.

Nak beli blouse, tak ada yang berkenan. Asyik ada banyak corak petak-petak saja. Kang tak pasal-pasal tuduh saya ni pengikut Illuminati lah amenda lah. Blergh. Entah apa-apa. Kalau pokok pisang pun dorang nak kata agenda Illuminati, ada jugak yang kena sepak Jepun kang. Tak pun ada yang kena kentut sampai sesak nafas baru tahu. Biaq biaq biaq. Padan muka. Huuh. Mencik tau.

Kembali ke realiti. Ini hasilnya;


Sweater adalah pengaruh salesgirl. Dia memudahkan saya untuk memilih saiz sweater dengan bagi pendapat yang bernas dan bukannya pendapat cerdik macam tong sampah. Sebabnya saya konpius-konpius untuk beli sama ada sweater saiz M atau L. Nak pilih warna pulak jadi masalah. Tengok warna lain meriah sangat. Kalau amek sweater untuk lelaki beso jugak walaupun saiz S. 

Owh ya. Pembelian tshirt tidak dipengaruhi oleh sapa-sapa. Ia dipilih berdasarkan kerelaan sendiri. Saya rasa saya beli tshirt lelaki. Saiz S dia macam abnormal saja bagi perempuan. Kan tshirt perempuan selalunya kecik. Apa entah orang panggil tshirt perempuan. Babyfit kot. Saya sendiri pun tak tahu apa nama jenis tshirt tu. Tapi tak apa. Kalau pakai tak ada lah macam pakai baju sarung nangka (mak yang cakap haritu. makan dalam weih lalu tertunduk tersipu malu yang disertai dengan blushing sebab blushing termasuk dalam pakej makan dalam ni) mahupun pakai baju anak sedara sekolah tadika. Nak buat macam mana, tak ada adik perempuan. Adik lelaki pun dah beso.

Selain itu, saya jugak ada membeli ini;

I think it is the best.

Nak beli ni bukannya pergi masuk kedai dan terus beli. Ada jugak lah saya buat survey macam kat website Olay dan forum-forum pengguna produk ni. Setakat ini, kebanyakkan respon mereka adalah positif. Macam masyarakat awam selalu cakap, ia berdasarkan jenis kulit anda. Tak semua orang sesuai dengan semua produk. Alhamdulillah. Setakat ini, saya tak ada masalah kalau tukar produk macam pencuci muka dan krim muka. 

Sebab apa saya kata ia terbaik;
  • Boleh samarkan dark spots atau blemish pada kulit
  • Ada SPF 24 untuk elakkan kulit jaid kusam dan lindungi kulit daripada UV. Kalau untuk xray boleh pakai gonad shield sebagai perlindungi. Ate kome nak pakai mask yang diperbuat daripada lead semata-mata tak mahu bagi kena sinar UV? Hell no. Pekdahnya?
  • Boleh menampakkan kulit lebih cerah dan gebu. Eceh. 
  • Jimat sebab boleh tahan berbulan lamanya. Ikut pakai banyak mana lah. Kalau belasah guna untuk satu badan, memang lah 3 hari boleh abes. 
  • Tak berminyak. Serius. Lagi serius daripada Sirius Black.
  • Setakat ni tak ada lagi saya dengar produk ni bagi kesaf negatif yang teruk terhadap pengguna.
Ada lagi satu produk Olay iaitu Olay Total White : Spot Lightening Cream. Ini saya guna sejak zaman sekolah sampai sekarang untuk hilangkan parut jerawat dan ia berkesan untuk hilangkan parut jerawat dalam masa tak sampai seminggu. Saya pun tak perasan sama ada Olay dah tukar rupa packaging produk ni. Tapi kalau yang lama macam ni; 
Kalau dekat Kulim, supermarket Minat kat Taman Selasih ada jual lagi. Tak silap saya lah. Kalau dekat Guardian rasanya tak ada lagi dah. Harga pun okay. Tak sampai RM5 untuk saiz kecik tapi boleh tahan selama berbulan-bulan sepanjang yang saya guna.

Puas hati dapat beli produk Olay sebab dah lama nak beli tapi tak terbeli lagi. Next target, Olay Moisterizer Cream. Yeah baby. Wait for me.

Balik makan kat kedai makan yang dekat dengan UiTM dan masjid. Kedai ni sebelah dengan kubur. Ramai orang makan. Mungkin sebab banyak pilihan lauk dan harga yang murah. Yeah. Itu yang kita mahukan.


Dah lama tak makan kat Kenny Roger dan kaun sejenis dengannya. Tapi kalau makan kat sana lari bajet makan untuk seminggu. Makan kat situ pun dah berpuluh ringgit yang boleh kaver makan untuk 3 hari. Haih. *kesal*

Friday, December 17, 2010

Hari ini saya buat ...

Masak bihun sup . HEHE
Seronok dapat makan bihun sup yang mak masak. Rasa sedap dan nikmat semester alam daripada makan kat Secret Recipe. Air tangan mak yang penuh kasih sayang. Bagi saya, ini merupakan masakan yang mudah dan sedap. Kalau tak tahu nak masak apa, masak bihun sup pun dah okay. Bagi saya lah. Mungkin ini merupakan kegemaran saya. Makan bihun sup untuk seminggu pun tak apa. Patut lah badan bun macam bihun. HAHA.

Setakat ini, bihun sup yang mak buat adalah terbaik atau yang homemade. Bukannya dekat kedai makan. Selalunya bihun yang saya pernah makan di restauran atau gerai memang tak memenuhi citarasa atau fail. Heeh. Sebab apa saya kata fail:

  1. Kuah tak brapa nak umph. Ada kuah yang ceroi ada yang pekat. Haish.
  2. Ada bahan-bahan yang menyebabkan bihun sup tersebut tidak asli. Contohnya letak karot, bunga kobis dan telur. Eeeuuw. Kalau dah letak tu makan jugak lah. Setiap sayo dan telur yang ada tu duit. Oleh itu, jangan membazir. Suma tu duit. Lagipun membazir Tuhan tak suka. Amalan syaitonirrajim.
  3. Kedekut ayam. Padahal letak ayam bandaraya metropolitan. Siap bela pakai guna botox lagi. Haish.
  4. Sambal tak sedap. Saya pun tak pasti orang lain panggil apa. Saya panggil sambal saja. Alar alar. Yang cabai melaka campur dengan bawang putih dan campur dengan kicap tu. Kalau sapa-sapa tahu nama sebenar sambal ni, meh lah bagitahu saya. Besa lah tu. Pandai makan tapi tak tahu nama makanan.
  5. Kedekut bahan dalam bihun sup. Sudah lah kedekut ayam, menda alah macam tauhu dengan daun bawang pun kedekut jugak. Haish. Takkan harga tauhu dengan daun bawang pun naik jugak. Tak kena pi ligan tauhu dengan daun bawang pun kalau nak masak.
Buat bihun sup kat rumah memang puas hati. Boleh letak banyak. Boleh makan banyak. Sebab nak makan homemade bihun sup, saya turut bagi sumbangan dengan membuat sambal. Walaupun pedas yang amat sampai boleh mengalir air mata, tapi sedap. Besa lah. Makin pedas makin sedap.



Cuci-cuci
Tengok cuaca elok saja harini, akhirnya princess pun keluar untuk pergi mencuci rumah sebelah. HAHA. Sebelum pegang tender buat air dan pisang goreng untuk mak abah bila petang. Rumah memang kotor. Bila hujan abes lecah depan rumah sebelah. Dengan penuh tekun, buang selut kat laluan untuk masuk dalam rumah. Bila hujan tak kotor sangat. Suratkhabar dan buku-buku yang dah tak guna ikat untuk dijual. Ehem. Tak sabo nak deco bilik nanti. Maybe something like this;

Saya suka tengok kaler bilik ni. Lembut dan tenang. Hiasan dalam bilik simple dan tak serabut. Sesuai untuk junior babygirl (Amiin) Kalau dapat junior hero, serahkan pada papa mereka untuk deco. HAHA. Aik. Mereka? Semoga dimurahkan rezeki :)

Cadar katil yang comel. I like ~ Ada jugak survey untuk cadar design macam ni tapi setakat ni tak jumpa lagi.  

 White and turquoise. I think I want these colours to be the theme. In da future. On dat day :)

I love vintage. 

Tak tahu bila boleh mula sepenuhnya. Sekarang dah start buat sikit-sikit apa yang patut. Nanti, di masa depan, bila saya dah bekerja dan sudah sampai masanya (InsyaAllah), saya akan buat seperti apa yang saya dah rancang.


Menukar baju.
Selepas mandi, saya pun menukar baju ...... (sila isi tempat kosong dengan jawapan yang sesuai) HAHA. Lepas tempek 4 kilo krim kewanitaan, saya pergi mengadap kotak bergambo boleh lipat. Pergi tukar baju blog. Rasanya lama sangat dah pakai baju yang sama.  Rasa macam tak berapa nak puas hati tengok layout yang sekarang. Template pun rasa macam tak best. Bila dah mula pening tengok code html suma tu, pergi minum air sirap. Godek punya godek design lepas tu tumpas. Tak tahu nak buat layout macam mana. Pergi minum air sirap dan makan kerepek ubi pedas. Bila dah start macam nak bebai baling bantal busuk pencil case suma, pergi lapor diri kat kapal angkasa. Tido memang ubat yang berkesan untuk hilangkan tensen.


Restaurant City.
Ni pun dah ditukarkan design. Dari dulu meja makan kat tempat yang sama dan furniture yang sama. Mentang-mentang duit banyak, abes pergi berpoya-poya tukar furniture. HAHA.

Ruang kecik sangat. Tak muat nak letak tempat main bowling. HAHA. 

Rasanya macam saya seorang yang gila main game ni. Orang lain tak nampak pun main. Sapa suruh design barang dalam game ni comel sangat. 

Amek kasih sayang.
Hari-hari kena amek. Balik lah. Sudah blushing bila sebut pasal kasih sayang. HAHA.

Entry diari hidup diakhiri dengan pantun dua rangkap;

Pecah kaca pecah gelas;
Sudah baca harap balas. 

Thursday, December 16, 2010

Rapunzel : A Tangled Tale

Salam suma!

Flower, Gleam and Glow
Let your power shine
Make the clock reverse
Bring back what once was mine
Heal what has been hurt, change the fates design
Save what has been lost, bring back what once was mine
What once was mine


Kalau diberi pilihan sama ada buat kerja part time tangkap kekatu masa musim hujan atau tengok 14 kali movie Rapunzel : A Tangled Story, saya pilih untuk tengok movie. Sangat berbaloi! Woohoo. Letak tepi-tepi dulu kesedihan pasal elaun tak masuk lagi. T______T Kalau sebut pasal elaun lambat masuk, memang akan jadi emo dan penyakit kemurungan akan sampai tak bagi salam.

Seminggu sebelum pergi tengok movie, dah excited nak tengok. Tengok iklan pun excited. Tu baru tengok iklan kat tv. Tak tengok movie lagi. Pada hari kejadian, suma pakat pakai bersiap cantik-cantik. Saya? Saya bersiap macam saya lah. Misi nak pakai selendang (terpengaruh dengan godaan dunia) tak jadi sebab tak berapa nak menjadi selendang. Jadi apa pun saya tak tahu. Rasa macam cuba belit tu macam nak anyam ketupat. Eceh. Tengok orang lain pakai selendang steady saja. Mungkin depa pandai anyam ketupat. Sapa tau kan.

Dari mula sampai abes memang best dan tak bosan. Boleh dikatakan mula sampai abes gelak saja kerjanya. Kalau tak gelak tu tandanya korang memiliki ciri kelapan untuk mengenali makhluk asing.

Antara part yang best adalah masa Rapunzel nak sorokkan Flynn Rider dalam almari dan part Rapunzel baru jejak kaki kat tanah. Owh ya. Part rapunzel main dengan menda alah kaler hijau pun best jugak.


Owh ya. Ada jugak terpikir. Masa Rapunzel kecik-kecik dulu, alar alar masa dia baru belajar nak tak teh tak teh Mother Gothel masuk dalam menara ikut mana? Panjat? Terbang? Laluan rahsia? Lif?


Masa Rapunzel nak selamatkan Flynn Rider yang tengah nazak, ada sikit-sikit unsur sedih. Eceh. Macam besa, ending fairytale mesti happy ending. Teruk macam mana pun princess tu kena, akhir citer mesti happy. Kena pi lah jari tercucuk dengan jarum ke makan epal tak sedap langsung ke akhir citer mesti happy dan kawen. Haish. Sebut pasal kawen dengan tunang memang isu sensitif sekarang. Pedih tengok orang kawen dan tunang sebab turn tak sampai lagi. Tak apa. Sabo jelar. Tuhan sayang orang penyabar ni. Ingat tu.

Owh ya. Mula-mula sampai dekat area nak beli tiket rasa teruja. Banyak perubahan dah jadi kat kawasan ni. Kaunter beli tiket dah cantik. Tangga naik pun dah cantik. Laluan ke hall pun dah cantik. Masuk dalam hall lagi impressed. Wallpaper dinding hall dah cantik. Kerusi dalam hall pun dah ditukar kepada yang baru dan cantik. Cuma yang tak ada adalah bau kedai untuk mengukuhkan lagi kenyataan saya bahawa kerusi tu baru. Bau badan orang ada lah. Tapi tak ada lah berbau sangat pun.

 Wallpaper dan kerusi cantik. Ingat nak amek inspirasi deco bilik tido.


Owh ya. Terlupa pulak. Menda alah hijau merangkap macam pet Rapunzel dipanggil chameleon. Bukan menda alah yer adik-adik. Sebut betol-betol. C-H-A-M-E-L-E-O-N. Ulang taip, bukan menda alah. Dah nak abes entry baru tahu. Nak tukar balik kat ayat-ayat kat atas malas. Bagitahu kat hujung entry lah. Kalau adik-adik nak nampak manja dan kiut dan kacak macam akak Rapuzel dan abang Flynn Rider panggil chameleon tu Pascal. Yang dah beso tinggi lampai mahupun beso rendang pun boleh panggil macam tu jugak. Yang dah tua bangka tapi sengaja buat macam comel macam sweet 17 padahal tak comel langsung pun boleh jugak panggil. Tak ada unsur pilih kasih.


Comel tapi garang. Amek buat masak campur dengan kailan goreng ikan masin kang. Baru tahu.


Jangan riso. Walopun shaye nampax macham garanx tapi kitew tak kedekux taww. Sayam kamooo shumew. 

Okay lah. Tak reti nak buat ayat comel dan ada unsur-unsur gedik macam tu sebab diri memang dah comel. Tak buat ayat macam tu pun dah nampak comel. HAHAHAHAHAHAHA. Kalau gedik? No komen. HAHA. Tak apa. Dah standby dengan baju dan topi kalis peluru. Takut ada peluru sesat singgah kat kepala dan badan. Kalau buat ayat macam tu lagi 21 patah perkataan, boleh muntah hijau.

So, sapa-sapa yang tak tengok lagi citer ni, pi cepat tengok. Tu pun kalau depa nak tunjuk lagi kat cinema lah. Kalau tak, tunggu lah DVD keluar. Saya paksa tengok. HAHA.

Wednesday, December 15, 2010

A confession of a broken heart

Salam suma!

Lepas mandi dengan riang ria, tiba-tiba teringat kisah lama. Saya pun tak tahu kenapa mesti lepas mandi baru teringat kisah lama macam yang jadi masa ni. Haish. Nak kata air mandi tadi tukarkan kaler rambut saya jadi kaler pink ke hijau muda ke kelabu ke jadi air milo ke sampai saya murka tak ada pulak. Cuma teringatkan kisah lama.Kisah yang buatkan saya rasa sangat marah. Saya rasa belum pernah saya rasa marah sampai macam ini kepada seseorang. Lebih-lebih kepada seorang kawan. Never. Marah sikit-sikit tu mungkin ada dan tanpa saya sedari dan tidak bermaksud untuk berbuat sedemikian. I did it, I am sorry. It is my bad. T_______T

Kisahnya bermula hanya kerana satu benda. Benda kecik yang tak tahu apa-apa. Benda yang tak boleh bercakap tapi boleh mengeluarkan bunyi yang telah ditetapkan dan lampu lip lap lip lap macam lampu disko.


Privacy
Semua orang ada privacy dan mahukan privacy. Saya menghormati privacy orang lain dan mengharapkan mereka jugak menghormati privacy saya. Menurut seorang kenalan saya, jangan buat apa yang kita tak mahu orang buat kat kita. Begitu jugak saya. Saya jugak berpendapat yang sama seperti kenalan saya. Ia semuanya karma. What goes around comes around.

Ia sepatutnya merupakan hari yang menggembirakan bagi semua umat Islam. Hari untuk kita bermaaf-maafan. Menziarahi saudara-mara dan rakan taulan. Macam masayarakat awam selalu kata lah. Eceh. Saja jer bagitahu lagi. Nak bagi panjang ayat. HAHA. Okay okay. Kita masuk ke perenggan seterusnya.

Tapi hari yang sepatutnya menjadi hari kegembiraan bertukar hari yang memarahkan. Kalau boleh saya hendak baling bekas kuih raya, saya nak saja baling kat dia. Serius. Tapi saya masih lagi boleh kawal rasa marah tu. Dan saya boleh saja hendak tengking, maki hamun dan pukul dia guna jug air oren kalau saya mahu. Tapi saya tak buat macam tu sebab saya masih lagi mahu jaga air mukanya. Kalau boleh, nak saja saya ikat tangan dan kaki dia kemudian campak dalam longkang. Lepas tu baling anak kucing kat dia biar dia kena cakar dengan anak kucing tu. Biaq biaq biaq. Baiklah. Itu lah plan paling jahat yang saya boleh pikir.

Saya tak kedekut
Susah sangat ke nak tanya pada saya kalau nak tahu sesuatu pasal saya? Kalau orang tanya saya akan beritahu, berdasarkan jenis soalan. Nak tahu apa status saya, saya akan beritahu. Nak tahu siapa orangnya, saya akan beritahu. Nak tengok gambo, saya akan tunjuk gambonya yang paling kacak. HAHA. Well, artis Korea mata sepet mana yang tak kacak kan. HAHAHUHUHUHAHUAHUAHUA.

Tapi tak perlulah buat macam tu. Tak boleh ke haah nak mintak elok-elok? Tak perlu buat "rampasan harta" untuk tahu. Mungkin jugak kerana;
  1. saya tak tunjukkan apa yang dia nak tahu di facebook. Contohnya gambo atau ayat yang romantik. Contoh ayat; ke hadapan, belakang, kiri dan kanan kekandaku yang ku rindu, dinda cinta sama kanda. Muah muah muah kanda berjuta-juta lemon. Itu ayat rekaan semata-mata. Tak ada kena mengena dengan sapa-sapa. Kalau ada yang terkena hidung sendiri, ia cuma kebetulan saja.
  2. mungkin dia jeles dengan saya. HAHAHA. Pekdahnya jeles?
  3. mungkin jugak dia sedih saya tak amek peduli pasal dia. 
  4. ketiga-tiga di atas.
  5. semua sebab di atas. HAHA. 
Dengan ini saya tegaskan sekali lagi. Sila hormati privacy orang lain. Tengok kaler ayat pun dah tahu saya jadi sangat garang. Oleh itu saya menulis entry dengan garang. Apa perasaan anda bila perkara privacy anda dicerobohi. Contohnya gambo simpanan peribadi yang anda langsung tak mahu tunjuk pada orang lain seperti gambo insan tersayang atau koleksi gambo buruk. Itu hak saya sama ada untuk kongsi dengan orang lain atau tidak. Ulang taip; ITU HAK SAYA. (abes lah. naga kecik dah mengamuk dan jadi garang. semua, sila takut sekarang. saya paksa. HAHA) Kamon lah. Even girls pun tak buat macam tu. Malah girlfriends saya sendiri tak pernah buat "rampasan harta" macam tu.

Dan saya sendiri tak pernah teringin nak tengok gambo dia. Sikit pun tak. Tak ada pekdanya pun saya tengok gambo insan tersayangnya. Bukannya dapat tipon Blackberry Torch pun kalau tengok. Dan tak akan dapat pun Iphone 4 kalau dia buat macam tu. Malah dia yang akan rugi. Sangat rugi kerana dia telah buat kepercayaan sebagai seorang kawan semakin terhakis.

Pesanan penaja
Sebelum berpisah, ada ayat maaf yang keluar daripada mulut dia. Masa tu apa yang saya boleh katakan; tiada maaf bagimu. (ayat mesti garang. eceh)

Janganlah buat saya tukar friendship jadi friendshit di hari raya. 

Sunday, December 12, 2010

Itchy itchy itchy

Salam Suma!

Al kisahnya pada satu hari, saya pergi berkebun. Tak ada lah berkebun sangat. Lebih kepada aktiviti mencabut rumput. Mula-mula rasa tak best. Tapi geram tengok rumput-rumput yang ada. Abes botak tanah saya kerjakan. HAHA. Masuk saja dalam rumah, pengembaraan baru bermula.

Tangan dan kaki mula rasa gatal dan bintik-bintik merah mula naik dengan galaknya. Mandi pun tak hilang rasa gatal dan bintik-bintik tu. Sekali tengok macam tangan saya lagi. 14 kali tengok macam ada corak polka dot kat tangan. 38 kali tengok dan belek tangan sendiri dah macam kain cotton kat Nagoya pun ada jugak. Nak kata alergi, takkan saya alergi pada rumput dan tanah? Haish. Nehi nehi nehi. Sebelum mandi punyalah tekun membelek tangan dan kaki yang ada bintik merah macam tersangat kagum dengan diri sendiri sebab boleh ada bintik merah. HAHA. 

Dulu pun pernah jadi macam ini jugak sampai Kak Lin suspek saya ada measles. HAHA. Masa tu ada di kampung. Bila bangun daripada tido, bintik merah dah naik kat tangan dan kaki. Macam kena love bite dengan serangga mana entah. Masa tu tak pergi redah semak-samun suma. Dekat seminggu baru hilang bintik merah. 

Disebabkan sangat gatal, saya letak Calamine cream

Gadis cantik dan Calamine cream. Dengan menyapu krim ini, anda akan bertukar menjadi gadis cantik. HAHA. Lagi hebat jampi Fairy Godmother. Tapi sesungguhnya ia tak akan jadi. Ia cuma membantu anda mendapatkan kembali kulit anda yang cantik serta bebas daripada bintik merah macam kain cotton kat Nagoya.

Tak susah nak bawak krim ini ke mana-mana. Saiznya lagi kecik daripada perfume Anna Sui tapi bau tak macam perfume Anna Sui. Abes tu bau macam mana? Bau-bau bacang? Sudah semestinya bau Calamine cream. HAHA. Tapi tak ada lah bau busuk macam sesetengah krim.

Bila tak boleh tido sebab bintik merah buat mogok dengan bagi rasa gatal tak terperi, saya sapu krim ni kat tempat berlakunya demonstasi itu. Dalam beberapa minit, berkurang rasa gatal.

Selain daripada itu, Aveeno jugak ada keluarkan krim untuk mengatasi masalah bintik merah yang sesuka hati tumit kaki wujud di kulit anda. 

Calamine jugak datang dalam bentuk lotion dan cream. Saya lagi prefer cream. Untuk Calamine yang saya gunakan, cream nya jenis tahan lasak. Tak mudah pudar atau tercalit pada baju atau cadar. Kalau jenis yang datang dalam bentuk liquid, agak manja sikit. Agak mudah tercalit. Kang tak pasal-pasal abes teddy dengan bantal busuk terkena. Dah macam tepung gomak jadinya. HAHA

Ada jugak yang pakai bila kena chickenpox atau measles. Masa saya kena measles, ada jugak rasanya saya pakai untuk bagi hilang rasa gatal selain daripada guna Dettol.

Hari kedua setelah guna, bintik-bintik merah dan rasa gatal semakin berkurangan. :)

Wed wed wedding ding ding

Salam suma!

Cuti sem kali ini bertemakan pertunangan dan perkahwinan. Tidak dilupakan tema pengangguran. HAHA. Semalam ada jemputan perkahwinan sepupu kepada abah, merangkap dua pupu saya di Alor Janggus, Alor Star. Tema untuk perjalanan ke Alor Star adalah pendengkuran. HAHA. Naik keta merupakan ubat yang paling mujarab untuk mengatasi masalah tido selain daripada membonceng motorsikal. Macam besa, bercakap berdasarkan pengalaman. HAHA.

Masa sampai di sana, saya jadi agak excited sebab tengok kawasan Alor Star. Banyak rupanya jalan yang saya tak tahu. Kalau jalan nak pergi Hospital Sultanah Bahiyah saya tahu lah. Jalan straight dun belok-belok. HAHA. Walaupun tinggal di kawasan utara, tak semestinya saya tahu tempat-tempat di utara serta jalan-jalan di sana. Kalau saya tahu suma tempat dan jalan, abes lah masa depan kerjaya Google Maps dan GPS. HAHA.

Pengantin baru :)

Selepas pergi kenduri, singgah kat rumah mak cik sebentar. Sesungguhnya sebentar tu boleh diguna pakai dalam mimpi. HAHA. Bergosip bukanlah perkara yang sekejap. Ada pulak ada pisang goreng panas-panas serta air oren. Pergh. HAHA. Owh ya. Tak dilupakan pesanan kasih sayang daripada mak cik untuk saya terutamanya bila saya bertunang dan berkahwin nanti. HAHA.

Aiseh. Baru nak buat majlis beso-besoran tema kesihatan. Ingat nak bersanding dalam gantry MRI. Souvenirs bagi lah panadol 4 papan ke julap 8 biji ke. HAHA.

Di akhir sesi, sepupu saya ada tunjukkan sesuatu yang di bawah ini;

Gula keras

Ia merupakan hantaran kepada kawan sepupu saya. Katanya ada banyak lagi design yang sapa tengok boleh histeria. HAHA. Kedai yang buat ni ada di Alor Star dan Ampang. Eerr. Maksud saya Ampang di Selangor. Bukan Ampang tempat hostel tercinta muah muah muah terletak. Untuk buat pesanan, tak silap saya lah memerlukan masa dalam sebulan kalau nak tempah.

Tart atau nastar (nastar merupakan nama lain bagi tart nanas di mana saya baru dapat tahu sebab ibu saudara sepupu saya yang panggil)

Kalau tak silap, ini inti tart ini rasa apple. Sedap dan cantik! :) Mak kata boleh jer tart ni buat hantaran. Owh ya. Untuk melihat apa lagi yang ada di kedai yang buat gula keras cantik serta tart yang sedap dan cantik, anda bolehlah ke facebook kedai tersebut. Search Ceri Indah Ampang. Kalau nak ode kek serta cupcakes pun boleh.

Impian : Dah tahu nak apa dan bagaimana. Sekarang sudah dapat gambaran. Apa yang penting ia bermakna :)