Monday, November 29, 2010

Rasa loya merupakan salah satu tanda mengandung?

Salam suma! 

Saya tak tahu apa yang tak kena dengan saya. Dah beberapa hari asyik rasa loya dan sakit perut. Nak kata food poisoning, bukan. Sebab saya tak muntah secara bersungguh-sungguh macam masa kena food poisoning dulu. Dulu lagi hebat saya muntah. Tak caya meh test power. Kita lawan muntah. Muntah sapa lagi banyak  HAHA. Cuma rasa loya tu yang bagi rasa tak best. Tengah malam terpaksa turun katil nak pergi toilet. 

Makan asam untuk kurangkan rasa loya pun tak jalan. Tekak jadi sangat sensitif. Asalkan masuk apa jua jenis makanan, saya mesti akan loya dan muntah sikit. Kalau makanan yang bergoreng lagi cepat saya rasa loya. Baru satu suap, dah rasa nak muntah balik. Minum air pun macam tu jugak. Hanya air kosong saja yang boleh diminum. Air yang lain dilarang masuk. Kalau masuk, nak muntah lah jawabnya. Natijahnya, saya jadi hypo. Dan kena makan gula-gula pulak. Terpaksa minum milo manis nak bagi tenaga. 

Ada yang cakap mungkin makanan dan minuman yang kat kedai saya makan kurang bersih. Oleh yang demikian, saya cuba elakkan makan kat kedai tu. Rasa loya ni pun mengada-ngada jugak. Eceh. Bajet nak manja-manja lah tu. HAHA. Saya tengok keropok ikan yang disalut madu pun tak boleh. Confirm rasa nak muntah. Haish. Ini susulan daripada kes food poisoning  dulu di mana keropok ikan yang disalut madu turut jadi suspek utama punca saya kena food poisoning. 

Setelah mendapatkan pandangan pembantu pegawai farmasi (ehem ehem. hik hik hik) saya cuba pulak minum air Revive. Sepanjang masa minum air tu. Alhamdulillah. Semakin pulih. 

Tetiba hormon remaja jadi rancak. Cuba google untuk cari punca saya loya. Dan macam besa, bila sebut saja pasal loya orang akan ingat mengandung. Cari kat Google pun banyak tulis pasal ni. Dan akhirnya saya jumpa satu artikel di bawah ini. Phew.


klik untuk lebih jelas :) source : Berita Harian Online

Haah. Terungkai sudah misteri walaupun tak terungkai sangat. HAHA.

Sunday, November 28, 2010

Hujung minggu yang eerr... menguruskan badan.

01 :
Menonton movie merupakan salah satu azam selepas exam. Rasa macam banyak movie yang nak kena maraton tengok tapi bila check balik senarai macam sikit lah pulak. HAHA. Malam marathon tengok citer New York Minute yang Mary Kate dan Ashley Olsen berlakon. Pergh. Comel sungguh dorang. Movie ni biasa-biasa saja. Yang boleh tengok sebab Nak tengok macam mana dorang make up. HAHA. Cantik dan simple.

Siang pulak tengok movie hantu Indonesia, Bangku Kosong. Ma yang cadangkan movie ni. Hantu tu comel sangat. HAHA. Lepas movie hantu tengok movie kartun Corpse Bride. Eceh. Hujung minggu yang bertemakan pengantin dan hantu. HAHA.

02 : 
Tengok gambo baju pengantin yang diupload oleh designer kat dalam facebook. Pergh. Hebat giler design. Disebabkan kehebatan baju pengantin yang dia buat, saya tak mahu pakai masa majlis perkahwinan mahupun pertunangan saya nanti. NEVER! HAHA.

Banyak perkara yang bermain di pikiran saya masa tengok album yang designer tu letak;
  • apa yang bermain di fikiran designer tu bila dia design baju pengantin. Ada jugak baca jugak komen-komen yang designer tu reply. Dia kata unik. Huiks. Unik kot celah mana pun saya tak tahu. Saya dan Ma memang menanges teresak-esak kat hujung katil 2.5 saat lepas baca komen tersebut lambang rasa kesal yang tidak terperi.
  • apa yang bermain di pikiran pengantin yang pakai baju pengantin yang direka oleh designer tu. Tengok siap fully booked lagi. Tapi kenapa saya sedikit pun tak terdetik nak ada impian mahupun cita-cita nak book baju tu? Adakah saya tidak normal? Owh tidak ~
  • apa yang bermain di pikiran orang yang komen gambo baju yang menyatakan bahawa baju yang ada di kedai designer tu cantik. Ke saya yang tak ada taste cakap baju-baju tu tak cantik? HAHA
Mungkin di mata mereka ia sangat cantik tapi tidak pada saya. Lain orang lain pandangan dan cita rasa. But for me, less is more. Apa yang saya perasan, dia sangat suka guna warna yang terang, renda yang banyak dan penuh, kerawang yang disulam tebal, bunga-bunga, serta kombinasi warna yang eerr... ntah lah. Tak tahu nak kabo macam mana. Saya tak amek kursus fesyen. Tambahan pula, saya rabun. Tu yang tak tahu nak cakap macam mana. HAHA. 


03 :
Duduk hostel hujung minggu memang ada potensi untuk turun berat badan. Makan nasik sehari sekali. Patut lah tengok perut sendiri macam tak ada perut je. Kalau sapa-sapa nak amek saya jadi model iklan menguruskan badan boleh jugak. Tapi untuk testimonial selepas guna produk lah. Kalau nak cari gambo saya chubby macam belon memang tak akan jumpa. Cari sampai ke lubang cacing 28 kali pun tak akan jumpa. HAHA.

04 :
Cuaca sejak kebelakangan ini kurang sporting. Hujan turun dan tempias dalam bilik. Natijahnya, kotak buku saya dan Ma basah. T_______T Bukan takat kotak saja yang basah, buku dan nota kat dalam pun turut kebasahan. Kesannya, nota jadi busuk dan lembab. Uuweek.

05 :
Sampai sekarang tak dapat nak susun nota dengan teratur. Walau disusun macam mana pun tetap nampak macam tak tersusun. Nota entah terpelanting kat mana pun tak tahu. Agak pyscho tengok nota sendiri lagi sikit daripda nota kawan. Heehh. Takkan tensen pasal exam abes nota suma saya makan.

06 :
Ehem ehem. Tengok Saidatun Maya Karin pakai henna macam cantik lah pulak. Haish. Orang cantik pakai apa pun nampak cantik. Kan Maya? Betol tak? Betol tak? HAHA. Eceh. Suka lah tu kena puji.  Sebab obses nak cantik macam Saidatun Maya Karin, saya pun amek keputusan nekad pakai henna. Semoga dapat jadi cantik macam Saidatun Maya Karin. HAHA.

Warna kuku dah sama. Cuma yang beza warna kulit. Haish. Jauh perbezaan tu. Macam warna kertas putih A4 dengan tayar basikal. Tak payah nak konpius-konpius kulit sapa yang macam kertas putih A4 atau tayar basikal. Terang-terangan saya tak termasuk kategori kertas putih A4. HAHA.

Thursday, November 25, 2010

E-Day :)

Salam suma!

Ehem ehem. Selamat bertunang kepada kazen tersayang, Shieda (Kak Yun) dan pasangannya Azri (Abang Azri) yang telah berlangsung dengan meriahnya pada hari Sabtu, 20 November 2010 di Seksyen 19, Shah Alam.

Lepas paper last exam, terus gerak pergi sana. Phew. Owh ya. Kaler tema majlis adalah purple dan pink.

Mashmallow untuk budak-budak yang datang. Hasil kerja gigih Kak Yun balut riben dan kertas suma tu. Mashmallow pulak adalah hasil kerja gigih lagi cekal kedai yang jual. HAHA.

 HAHA. Ini adalah piramid kasih sayang yang cuba dibina dengan gigih. Last-last tak tahu nak kata jadi bentuk apa. :P

 Ini merupakan barang panas yang menjadi perhatian sapa-sapa yang tengok. Owh ya. Ini bukan halwa betik. Lebih kepada gula keras (saya dah lupa amenda masyarakat awam bagi nama)

 Hantaran daripada pihak perempuan.

 Ehem ehem. Ini tak termasuk dalam senarai hantaran mahupun menu makanan.

Bekas letak cincin

Bunga rampai

Hantaran daripada pihak lelaki :)
Pergh. Banyak tu barang make up yang dia guna. Kalah barang akak Michelle Phan. Tengok berus make up pun dah gerun. HAHA.

Budak kecik sedikit sebanyak menggugat kesabaran saya. Kalau tak sabar, dah lama pipi tembam dia saya cubit bertubi-tubi. Sapa suruh comel sangat. Haish. Dah memang sedia comel, pergi buat lagi muka comel. Memang nak kena ni. Geram wooo.

Lovely :)



P/S : Who next? Ramai kata giliran saya pulak lepas ini. Well. Macam besa. KKM on. MARA on. Saya pun on lah. HAHA

Wednesday, November 17, 2010

Salam perantauan pertama dalam hidup

Salam suma!

Ini merupakan kali pertama dalam hidup tak beraya dengan family lambang keesokkan harinya ada exam. Cry me a river baby. Cry me a river. T____T Besa lah. Kami suma yang rumah jauh (eceh. jauh lah sangat) tak balik beraya.

Makanan
Memandangkan kedai tutup maka terpaksa lah kami tapau siap-siap kat kedai sebelum kedai cuti. Sebenornya tak best pun sebab makanan tu dah tak boleh dipanaskan guna rice cooker mahupun microvawe sebab tak ada pun. Yang ada peti ais dan water heater.  Oleh yang demikian, kami panaskan makanan guna air panas. Macam mana nak buat? Celup je dalam air panas menggelegak tu. Tapi jangan harap lah nak panas macam yang selalu kita buat. Kesannya? Tak best. Oleh itu, jangan cuba kat rumah. Bila darurat boleh lah digunakan cara ini.

Kesihatan
Ma tak berapa nak sihat. Batuk tak baik lagi. Lepas 1.5 saat makan ubat batuk terus pengsan atas katil. HAHA. Saya pulak bagaimana? Ehem ehem. Steady lagi walaupun tak berapa nak steady sangat. Saya pun turut tumpas ketiduran sebab penat dan demam secara manja-manja. HAHA. 

Perasaan
Heartbroken. Eceh. HAHAHAHA. Lepas sembang dengan Kak Lin dah okay balik. Mungkin saya demam sebab dah lama tak dengar sora Kak Lin kot. 

Aktiviti
Bila exam buat cara exam. Tapi saya buat macam dah tak akan exam dah selepas ni. HAHA. Cuti-cuti pergi belasah tengok movie Finding Nemo berapa kali ntah. Haish. Tu lah. Sapa suruh si Dory tu comel sangat. Mentang-mentang nota yang kena baca ada tiga tajuk saja. Kemain berlagak lagi ea Atiq. Puk puk puk kang. Baru tahu. HAHA.

By the way, jangan tanya baju raya haji tahun ni kaler apa, jenis macam mana, macam mana sambutan raya haji, berapa banyak ketupat dan rendang yang saya belasah makan dan lain-lain yang berkaitan dengan hari raya haji. Telah dinyatakan di atas bahawa saya tak balik ke kampung halaman untuk menyambut raya haji tahun ini. Kalau tanya, memang ada jugak yang nak kena lempang guna siku bertalu-talu. HAHA. Petang raya saya dengan Ma pergi ligan lembu kat hostel. Macam besa. Suma tu dibuat dalam mimpi. Anything that is impossible can be possible in dream. So dare to dream. 

Macam besa; bila balik hostel jangan lupa bawak balik hasil ea. HAHA

Monday, November 01, 2010

Happy birthday :)

Istimewa untuk lelaki yang istimewa dalam hidup saya sehingga nafas terakhir saya...

Selamat hari lahir Abah!

Memandangkan hari ini merupakan hari lahir abah, jadi kami suma makan di satu restauran di Bukit Mertajam, Pulau Pinang. Ia terletak di Kampung Pelet. Walaupun ia restauran yang di dalam kawasan kampung, tapi tempat macam kat Kenny Roger. HAHA. (eceh. macam lah selalu pi Kenny Roger)

Banyak makanan ada kat sini. Maksud saya tidak terhad kepada makanan macam nasik goreng ke dan lain-lain yang boleh kita dapat di restauran yang lain.

Owh ya. Kalau ada yang gatal usus dan mengidam nak makan daging kambing pun ada di sini. Buka itu saya. Ada daging arnab serta ostrich! Woohoo. kalau untuk ostrich, bukan saja daging, nak makan telur ostrich pun ada jugak jual kat sini. HAHA.

Untuk percubaan kali pertama, 

 Nasik beriani ayam kampung

 Nasik beriani paha kambing

 Sup. eerr. Saya dah lupa sup ameda. Yang pasti ia mengandungi banyak rempah. Rasa macam Kajol pulak bila makan makanan yang berempah.

Ais kacang yang beso gedabak. Ni bukan edit guna photoshop bagi nampak beso. Memang saiz asal beso gedabak. Boleh makan untuk 4 orang dengan harga tak sampai RM5. Woohoo.

 Tapi saya tak boleh nak makan sangat. Mungkin sebab ada susu manis dalam ais kacang ni. Bahan-bahan yang ada dalam ais kacang sama seperti di kedai lain-lain.

 Lai chee kang. Pada mulanya saya agak-agak macam lai chee kang yang ada longan, kismis, kembang semangkuk, grass jelly, snow fungus dan gula merah. Tapi ternyata ia seperti lai chee kang yang selalu dijual. Tapi yang best ada biji selasih yang banyak. *summersault*

 Teh o ais yang jadi kegilaan adik.

 Nasik beriani kambing. Tapi mana daging kambing?

 Taaadaaa! Ada dalam timbunan nasik.


Kedai ni memang ramai orang datang especially waktu malam dan kebanyakkan datang dengan keluarga. Owh ya. Tuan empunya kedai mempunya ladang kambing dan ostrich sendiri.

 Kalau nak cuba, boleh datang ke Puncak Mutiara Cafe, Kampung Pelet, Penanti, Bukit mertajam :)