Thursday, September 30, 2010

Sesi membela perut 2

Selang 2 hari lepas jabatan x-ray buat jamuan, hospital pulak buat jamuan. Kali ni buat buat kat padang yang bersebelahan dengan hospital. Memandangkan saya, Farah dan Ida bertugas di poliklinik memang dekat sangat nak pergi. Kami pergi bergilir-gilir. Kang patient terpaksa x-ray diri sendiri kalau kami suma pergi.

Masa ni lah nak cuci mata tengok dokte ensem makanan yang banyak dan sedap. Selain itu, anda jugak dapat beramah mesra dengan staff hospital yang lain.

Kami sampai tak berapa nak awal jugak. Kalau tanya Ida dia pergi pukul berapa, setengah jam sebelum majlis mula dia dah sampai. Tambahan pula, dia merupakan antara insan yang paling awal makan. HAHA.

Anda akan nampak majoriti uniform warna putih. Selain daripada staff hospital, kelihatan jugak masyarakat awam yang turut serta.

Ini yang sempat saya amek. Tak silap ada ayam golek dan kambing bakar. Tak silap saya lah. Ada jugak laksa, soto, air campur, lemang, ais krim dan lain-lain lagi. Sate ini sedap! (saja highlight nama makanan. HEHE)

Ekceli ada dua citer sedih pasal ais krim. Satu cerita tu sangat tragis sampai rasa nak menanges tepi meja booth laksa. Meh saya kongsi satu cerita sedih. Macam ni ceritanya. Masa jamuan ini, ada dua jenis rasa ais krim iaitu vanila dan coklat. Saya sangat mengidamkan ais krim coklat. Bersungguh-sungguh saya beratur nak amek ais krim coklat. Orang yang in charge bahagian ais krim bagi saya ais krim yang bekasnya warna coklat.   Apa lagi, berhoyeh-hoyeh lah saya dekat situ. 

Dengan gembira, pergi duduk kat tempat saya balik. Okay lah. Malas nak citer part sedih menikam kalbu menusuk jiwa T_____T Tapi dah penat taip dari tadi kemudian tak mahu citer adalah perbuatan yang tak best. Meh nak sambung citer balik.

Jeng jeng jeng. Memandankan ini citer sedih, anda boleh menanges jika mahu dan sangat digalakkan. Nak menanges sampai keluar air mata darah mahupun contact lens yang anda pakai pun boleh. Nak menanges dalam hati pun boleh jugak. Nak pergi tenyeh bawang ke cili ke kat mata sampai menanges meraung melalak adalah digalakkan. Risiko tanggung sendiri. HEHE.

Baik lah suma. Dah nanges? Kalau sudah, boleh sambung baca. Kalau belum, buat bunyi menanges macam ni; sob sob sob pun diterima. Nak buat bunyi huhuhu pun boleh. Jangan risau. Saya tak rasa annoyed kalau anda buat bunyi huhuhu itu. HEHE.

Okay okay. Meh sambung citer balik.

Bekas ais krim ada dua kaler; biru dan coklat. Dalam fikiran anda, kalau diikutkan warna dan perisa, warna apakah yang membawa perisa vanila dan coklat?

Dalam fikiran saya, bekas warna biru mewakili perisa vanila dan bekas warna coklat mewakili perisa coklat.


Sekiranya anda fikirkan apa yang saya fikirkan, sila menanges teresak-esak sekarang. T__________T Sebabnya apa yang difikirkan  itu salah. (cry me a river, baby. cry me a river)

Jawapan yang betol adalah bekas warna biru untuk perisa coklat dan warna coklat untuk perisa vanila. Boleh pulak saya dah dapat dua-dua warna bekas tu dan kemudiannya boleh bagi kat orang lain ais krim coklat idaman kalbu. T_______T

Oleh itu, entry ini diakhiri dengan pepatah Brad Pitt. Dont judge an ice by its cover. Okay okay. Itu pepatah saya. Pepatah saya, Brad Pitt pulak dapat nama. HAHA.



Tuesday, September 28, 2010

Sesi membela perut 1

Salam suma!

Berakhirnya bulan posa, ada yang turun berat badan (macam saya. turun 2 kilo T___T). Oleh itu, bagi mereka yang ingin menaikkan kembali berat badan, salah satu caranya adalah makan. Woohoo. Sapa-sapa yang nak diet, sila kawal pemakanan anda. HEHE.

Jabatan x-ray Hospital Taiping ada buat jamuan hari raya. Ehem ehem. Buat jamuan ea. Ini merupakan saat yang ditunggu-tunggu oleh suma orang. Memandangkan minggu tersebut saya bertugas di poliklinik, maka kena lah tak teh tak teh dari depan hospital ke bahagian belakang hospital. Demi jamuan, takpa. Kami suma sanggup pergi. HAHA.

Ini kek yang Kak Iera buat dan sangat sedap! Woohoo.
Ehem ehem. Ini lah Kak Iera. Nak mengorat Kak Iera? Owh. Tahniah! Anda berpeluang merasai pengalaman kena hentak dengan boyfriend beliau. HAHA.
Sekiranya anda rabun makanan, meh nak bagitahu amenda yang ada dalam pinggan saya. Mee goreng, bihun goreng Singapore, nasik beriani, lemang, tembikai, rendang, kek buah, cheese kek, puding dan kek coklat. Yummy rite? :)
Mengalir satu sungai air liur tengok
picture credit to Mr Lee

Yang bertugas di poliklinik dan tak dapat pergi, kami ada bawak balik juadah jamuan untuk mereka. Jadi tak ada sapa-sapa yang menanges teresak-esak tepi ambulans ke yang nak hantuk kepala kat sinki sebab tak dapat pergi. HEHE. 

Ekceli, kami sampai agak awal. Makanan tak sempat siap hidang lagi kami dah sampai. Of course lah. Dah kata majlis mula pukul 10 pagi. Maka kami sampai 15 minit awal. Haah. Oleh itu, sila amek kami sebagai idola anda. Bagaimana pulak kalau datang awal ke hospital? eerr. Malas nak komen. HAHA.

Monday, September 20, 2010

Absence Makes the Love Grows Founder


Ia merupakan doa saya setiap hari, tidak terhad 
untuk setiap tahun di hari ulang tahun.

Semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki
Sentiasa berada di bawah lembayung rahmat-Nya
Hidup diberkati dan diredhai di dunia dan akhirat
Sentiasa berbahagia bersama keluarga tersayang dan insan tercinta (ehem ehem)
My choice for life (amiin)
Semoga ia berkekalan sehingga ke akhir hayat




Walaupun tak ada hadiah mahal yang saya mampu berikan untuk ulang tahun hari lahir seperti helmet motosikal (hampa ingat murah ke haah harga helmet? lagi mahal harga daripada cincin kat Poh Kong). Kalau nak sponsor visor RM10 boleh saja. Saya jugak tak ada kereta Suzuki Swift untuk bawak awak pergi jalan-jalan cari pasal.Yelar. Mungkin awak kata saya ada driver sendiri, takkan tak boleh bawak awak pergi jalan-jalan. Kalau setakat ada driver bas Transnasional tu boleh lah saya sponsor awak sebab tiket bas tu berpatutan. Awak nak ke? Kalau nak, kejap lagi saya book tiket untuk awak. Walaupun saya ada lesen memandu "highway sahaja", itu tak bermakna saya boleh beli tiket bas suka hati tumit kaki saya.

Kalau awak nak satu set baju persalinan jenama Guess, Levis serta Doche Gabana, memang lah saya tak mampu nak bagi sebab saya sendiri pun pakai baju sukan dan persatuan serta kelab yang saya join masa sekolah dulu. Sentimental value wooo baju-baju tu. Lagipun saya nampak kiut bila pakai baju-baju tu. Sweet 17 sangat-sangat. HEHE.

Kalau awak nak makan hari-hari dekat Sushi King ke Kenny Roger ke The Mahattan Fish Market ke memang saya tak mampu nak bawak pergi makan kat situ. Sebabnya saya sendiri pun makan mee segera. Kalau kaya sikit minggu tu (sila baca betol-betol; KAYA SIKIT) makan nasik dengan lauk yang berharga RM3.50. Sedap pun sedap. Murah pun murah. Berkhasiat pun berkhasiat. Kita ni orang Melayu. Ingat asal usul. Awak ingat awak tu Brad Pit ke haah nak makan kat tempat-tempat macam tu? Brad Pit pun makan kat gerai Cik Jah. Siap makan petai cicah tempoyak. Tapi nasib baik awak tak suka makan sushi. Fuuh. Selamat saya. HAHA.

Kalau awak mintak suma yang saya senarai kat atas tu, nampak sangat awak ni mata duitan. HAHA.

Banyak lagi saya nak tulis. Tapi nanti-nanti lah saya sambung tulis. Saya dah sakit perut. Toilet dah panggil.

P/S : Tapi saya tahu awak bukan macam tu. Sebab tu awak special.

Friday, September 17, 2010

hari raya bersama mereka :P

Salam dan selamat hari raya suma!

Macam mana dengan hari raya anda suma? Takpa takpa. Tengok gambo-gambo kat facebook pun dah tahu dah macam mana kemeriahan raya tahun ni. HEHE. Hari-hari di bulan Syawal kali ini saya sambut dengan gembiranya. Ehem ehem. Special, bermakna dan ada sedikit kurang best. Sebab apa kurang best? Sebabnya tak dapat beraya dengan Kak Lin serta kakak-kakak yang lain di perantauan. Selama 2 tahun sambut hari raya dengan mereka. Tahun ini tak dapat sambut. *nanges teresak-esak di dalam hati*

Macam remaja purba kita selalu kata, patah tumbuh hilang berganti. Tahun ini pertama kali beraya bersama mereka. Weehuu ~ *dancing around* Dan ini jugak merupakan kali pertama mereka beraya bersama saya (eerr. buat ayat pusing merry go round. takpa. dimaafkan untuk kali ini. HEHE) Berdebar-debar nak beraya bersama. Tido tak lena, mandi tak basah, makan jer kenyang (aik?) tunggu hari untuk jumpa dan beraya bersama. Tipu lah kalau kata tak blushing. HAHA. Eceh. Blushing jugak masa mula-mula raya dengan Kak Lin (HAHA. sila terharu sekarang) Tapi lama-lama boleh adapt :)


*blushing*

Dan kali ini jugak saya beraya bersama kenalan baru. Woohoo. Dulu cuma sembang di facebook tapi hari ini sembang live. Dia merupakan kawan kepada kawan saya. Sayangnya seorang lagi rakan mereka tak dapat datang beraya di rumah saya atas sebab-sebab tertentu *sigh*

Oleh itu, ingin saya ucapkan terima kasih daun keladi kepada mereka yang sudi datang ke teratak comel saya dan sekeluarga di bulan Syawal tahun ini serta sudi menjemput saya sekeluarga ke majlis perkahwinan. Terima kasih! Terharu sangat-sangat (menanges terharu sambil terjelepok di tepian laptop) Dan kepada El, tahun depan hang mai lah rumah aku dengan depa yang lain. Jangan dok teriak tak dapat beraya dengan aku tahun ni. HAHA.

Tuesday, September 14, 2010

Meet the Parents

Salam suma!

Selamat pengantin baru kepada kakak beliau, Nur Mazrah (Kak Ngah) dan pasangannya Hisham (eerr. tak tahu nak panggil apa. Abang Ngah perhaps. HEHE) yang telah berlangsung semalam iaitu pada hari Isnin, 13 September 2010 bersamaan 4 Syawal 1431 Hijrah di Kulim. Eceh. Ate dekat benor dengan rumah teman. HEHE.

Dan semalam jugak lah sesi meet the parents terjadi. To be honest, berdebar-debar jantung nak jumpa walaupun muka nampak steady. Tapi di dalam hati ku jua tahu. HEHE. Dan untuk kali pertama saya berjumpa dengan mak abah beliau, adik-adik beliau, mak cik pak cik beliau serta sepupu-sepupu beliau. Phew. Amek kau semua belasah jumpa. HAHA. First time jugak salam dan cium tangan mak beliau. Syahdu syahdu *lap air mata syahdu di hari raya*

Aiseh. Rugi lah pulak tak dapat jumpa pengantin. HEHE
Bila Tikah bertemu Tiqah, maka jadi lah Tikah kuasa 2. HEHE.
Kalau makan memang muka serius sampai masyarakat awam rasa nak pergi baling periuk belanga dekat muka saya. HAHA. 
Tema majlis perkahwinan ini adalah hijau. Saya dan keluarga lari tema. HAHA. Saya tak ada baju kaler hijau.    

To cut the stories, akhirnya saya jumpa jugak parents beliau walaupun untuk seketika saja. Tak sempat nak borak dan main-main mata. HAHA. Dan satu hari nanti, bila saya sudah bersedia, saya akan berjumpa dengan cara yang lebih gentlewoman (ada ke istilah gentlewoman? takpa. belasah saja guna). InsyaAllah. Macam biasa, sebelum balik, salam suma yang ada. Bukan takat salam, sesi hugging serta muah pipi kiri muah pipi kanan pun ada jugak. HAHA. Bukankah itu satu perbuatan tipikal seorang perempuan? 

Kalau dengan lelaki pulak bagaimana? Memang nak kena lastik hidung laju-laju. HAHA.

Lepas kenduri terus pergi Alor Star untuk beraya di rumah mak cik yang dah lama sangat tak jumpa. Rindu! 

Aktiviti minggu ini ; tour rumah sanak-saudara! :)

Sunday, September 05, 2010

Interesting

Ini yang saya jumpa semasa tengah facebooking dan blog walking. Interesting and I want to share it with all of you :)


Hargailah pasangan anda

Mengapa di cari secantik Balqis, andai diri tidak sehebat Sulaiman
Mengapa mengharapkan teman setampan Yusof, jika kasih tidak setulus Zulaikha
Mengapa mengharapkan teman seteguh Ibrahim, andai diri tidak sehebat Siti Hajar
Mengapa didamba teman sehidup yg sempurna Muhammad, jika ada keburukan pada diri sendiri
Bimbinglah dirinya dan terimalah kekurangan itu sebagai keunikan


Carilah kebaikan itu pada dirinya
Bersyukurlah dipertemukan dengannya dan berdoalah kerana dia milikmu


Saturday, September 04, 2010

Hari yang sangat comel.

Salam suma!

Hari ini saya dapat kes yang pelbagai jenis. Walaupun ia merupakan kes yang sama setiap hari tetapi ia unik bagi saya.

// Bleeding love
Hari ini saya dan Anis kena keja petang sampai malam. Hal ini kerana kami masuk keja pukul 3 petang lambang semalam dah oncall. Kalau nak explain pasal sistem syif ni macam complicated. Sapa-sapa yang keja kat jabatan x-ray atau kerja di hospital memang tahu. Kalau tak tahu macam mana? Sila pergi terjun lombong. Nak lagi extrem, pergi terjun laut China selatan atau Selat Melaka. Kalau nak yang jenis sopan iaitu tak payah pakai swimming suit masa nak terjun, boleh terjun bangunan sekarang. Boleh pilih ketinggian bangunan yang anda suka. HAHA.

Petang berkenaan, setelah pulang daripada membeli juadah berbuka posa, kami pulang ke poliklinik dengan riang. Anis pergi solat dulu. Saya pulak bagaimana? ehem ehem. huk huk huk. Terbatuk pulak. Tak payah tanya kalau dah tahu. Saya apa lagi, tolong radiografer bertugas buat keja. Ate kome ingat apa haah? HAHA.

Ada satu patient ini. Yang dah berusia tapi masih lagi bertenaga. Kesnya adalah trauma pada kepala, jatuh barangkali. Bila saya tiba, patient itu baru usai buat AP skull x-ray. Tiba-tiba ...

Jeng jeng jeng ... (sila amek feel suspen)

Dah dapat feel belom? Kalau belom, jangan proceed baca. HAHA.

Dah dapat? Bagus. Boleh sambung baca.








SHE IS BLEEDING!!!







Fuuh fuuh fuuh. Terpaku terpana saya tengok. Macam baru lepas jumpa artis Korea pakai uniform kerja kaler kelabu. HAHA. Tak ada lah. Saya terkejut tengok. Tak pernah lagi saya tengok patient bleeding macam beliau bleeding sebab head trauma. Menggeletar tangan patient tu. Saya pegang patient sementara radiografer bertugas panggil pembantu pegawai perubatan (AMO) untuk balut kembali bandage kat kepala yang dah terkeluar. Darah keluar memang banyak. Siap menitik-nitik dari kepala. Sekali tengok macam tasik je. Kalau nak kira kedalaman lopak darah tu pun boleh tahan jugak lah. Boleh jugak lah buat perlabuhan Klang nombor 2. Tak caya? Meh nak tunjuk.


Nasib baik radiografer yang x-ray patient masa tu. Kalau saya yang x-ray, mau panik jugak saya. Kang tak pasal-pasal sebab panik dan tak tahu buat apa-apa, saya berlari satu poliklinik sambil jerit tolong ~ tolong~. Lepas tu tak pasal-pasal jugak lah saya kena langgar dengan troli patient sebab berkelakuan sedemikian. Haih. Yang kes darah patient memancut keluar siap patient jerit lagi masa kat CT scan pun saya dah sipi-sipi nak panik. Nasib baik staff nurse ada. Phew. Kalau tak, saya pun join jerit, bukan sekali tapi 14 kali.

Lepas dah balut balik kepala patient tadi, dia kena x-ray lagi sekali. Sekali lagi patient ni bagi saya sipi-sipi panik. Patient hilang! *pengsan* Yang saya boleh tersedar patient tak ada sebab terdengar bunyi barang jatuh. Check dalam bilik x-ray, dia tak ada. Mau tak gelabah saya. Pergi cari kat dalam bilik, jumpa jugak. Dia nak masuk bilik salin baju sebab dia ingat bilik tu toilet. Dia nak wee wee. Nasib baik patient ni steady je bila saya explain yang dia kena tunggu kejap saja lagi untuk kami tengok gambo. Kalau gambo okay, patient boleh out.

Saya pun tak pasti yang apa puncanya sampai patient tersebut boleh bleeding sedemikian rupa untuk head fall trauma. Kalau untuk kes moto vehicle accident (MVA) saya dah pernah tengok dan boleh agak bleeding macam tu. Yang saya pasti, akak AMO tu cun. HAHA. Bagi saya lah. Uniform AMO untuk perempuan cantik. Kalau uniform course saya macam tu pun cantik jugak. HEHE.

Bagaimana pulak masa depan darah yang kat atas meja x-ray dan yang menitik-nitik kat lantai?

ehem ehem.

Panggil pihak bertanggungjawab cuci. HEHE. Mereka lebih tahu cara untuk mencuci dengan berkesan.



// Owh. Begini rupanya
Ini pun salah satu kes yang saya baru jumpa dan tengok sendiri dengan mata, hidung, kening mulut suma. First time tengok patient kena sedate dan tengok sendiri keberkesanan sedation yang patient dapat. Selalu dok tengok dalam drama melayu (besa lah tu. dah nama pun drama ngan filem melayu. tipikal sangat tu). Mula-mula ada nampak staff nurse bawak sedation tapi tak terpikir lagi tujuan dia bawak. Saya dan radiografer bertugas cuba untuk posisikan patient tapi tak berjaya. Patient restless. Puas jugak kami pujuk patient untuk duduk diam. Then staff nurse masuk. Bawak keluar sedation dan dengan bergaya berkata, "Patient ni kena sedate. Dia restless." Saya pun dengan skemanya reply, "oowwhh. Yeker". HUAHUAHUA. Automatik cakap macam tu. HEHE.

Dalam beberapa saat, patient tido dengan nyenyaknya. Maka kami pun buat lah apa yang sepatutnya buat iaitu x-ray patient. Dah tu, takkan nak menari pulak. HEHE. Ternyata sedation yang diberikan berjaya. Mungkin bagi orang lain itu adalah perkara biasa dalam kehidupan seharian mereka tapi bagi saya tak. Ini merupakan kali pertama saya tengok. Sebab tu rasa best macam terawang-awang di angkasa raya. HEHE. Besa lah. Sejak praktikal luar, macam-macam perkara baru saya belajar dan lihat serta alami.


// Wound infection
Ini sekuel pada kes di atas. Eh eh. Tapi ni patient yang lain. Baik lah. hhmm. Macam ni ceritanya. Patient saya seterusnya jugak merupakan seorang dah berusia dan restless. Bila saya duduk dekat kaunter, bertalu-talu borang x-ray datang. Memang muka saya ni bawak rezeki kot. HAHA. (masuk mesin basuh putar sendiri) Lepas daftar patient cepat-cepat, terus tolong Anis dan radiografer bertugas posisi pesakit. Saya tengok suma orang pakai gloves. Well. Itu perkara normal. Tapi part staff nurse pakai apron tu agak luar biasa sikit walaupun tak lah luar biasa sangat macam Lady Gaga pakai baju kurung ke kebaya moden ke. Itu memang sangat luar biasa dan dia buang tabiat. HAHA.

Patient memang restless tak tahu nak cakap macam mana. Nak ikat guna tali feri tak sampai hati. Nak tak nak staff nurse kena pegang patient. Of course lah ada bagi protection untuk dorang. Masa depan tuuuuu. Jangan riso. Sejahat-jahat saya, tak ada lah sampai nak menjejaskan masa depan orang lain dengan tak bagi protection walaupun selalu jer ada yang nak bagi saya kecik hati. TAK BEGITU YOUNG LADIES? :)

Memandangkan dah ramai di dalam, saya pun bawak diri dan berada di luar. HEHE. Usai x-ray patient, saya tanya kenapa staff nurse pakai gloves dengan apron suma tu. Then baru perasan yang patient ada infected wound kat tangan dia. Alamak. Tadi saya pegang kaset x-ray patient tu T___T Cepat-cepat pergi basuh tangan dengan sabun antiseptik dan sapu antiseptik dekat tangan. haish.

Ini merupakan kali pertama saya dapat patient yang sedemikian. Tu lah. Masa kelas patologi sapa suruh tido. HEHE. Saya jugak setakat ini tak pernah lagi handle patient yang retro viral disease.


Tapi satu hari nanti, saya kena jugak handle. Jadi kena bersiap sedia.


// Teh bunga
Ehem ehem. Menu berbuka posa hari ini macam besa. Nasik tomato dan air teh bunga yang ada extra bunga chrysanthemum.Lepas berbuka posa, duduk kat depan tunggu patient datang. Eceh. Besa lah tu. Masa nak berbuka posa, sahur, lunch dan balik rumah memang masa kes datang banyak. Duduk sambil sembang-sembang. Then ...

Jeng jeng jeng.

Saya dapat kawan baru! woohoo. Eceh. Ayat macam suspen padahal besa je. HAHA. Well. Bagi saya, Kalau depa nak berkawan, kawan lah. Tak salah kan kalau nak berkawan? Selagi dia tak buat onar dalam hidup saya, it is okay :)


//

//

//

//


Kata hati : Ini baru dugaan kecil yang saya dapat. Saya sendiri pun tak tahu apa lagi dugaan yang akan saya terima. Yang pasti, saya harus bersiap sedia.