Sunday, August 22, 2010

hello hello. ada kecemasan.

Salam suma! Bagaimana kesihatan anda suma hari ini? Jangan dok kata dok gastrik lagi dah la. Kang tak pasal-pasal pergi emergency kat hospital pi x-ray perut. HAHA.

Baik lah.

Hari ini merupakan kali pertama saya oncall. eceh. Tetiba teruja walaupun agak malas sebenarnya. Kalau ikut jadual, saya oncall dengan Shawani kat main department yang terletak di belakang hospital. 

Sunyi dok kat deparment belakang. Tak ramai yang lalu kecuali staff nurse, PPK dan keluarga patient yang tunggu patient kat depan dewan bedah. Kalau malam kes portable, pergh. Memang banyak. Tak sampai 5 kes. HAHA. Kes emergency untuk CT scan malam ni ada satu kes saja. Nasib baik satu saja sampai pukul 2 pagi. Kalau sampai Subuh, bengkak mata tak tido. HAHA.

Dan ini merupakan kali pertama saya oncall di bulan Ramadhan. Dah bawak siap-siap bekal untuk bersahur. Dan menjadi lebih bermakna apabila bekal tersebut tertinggal dalam keta yang terletak di poliklinik yang berada di bahagian depan hospital. *menanges satu sungai* Kalau nak jalan kaki pergi sana, tak jauh jugak. hhmm. Kena lalu wad PSY, bilik mayat, farmasi dan bangunan wad baru. Tak jauh kan? Kan? Kan? (ayat sedapkan hati) Maka, ini jugak merupakan kali pertama saya tak bersahur pada kali pertama oncall dalam hidup serta kali pertama oncall di bulan Ramadhan T______T

Walaupun macam-macam cabaran datang (eceh. ayat semangat pahlawan melayu), saya gembira! (kejadahnya gembira pukul 3 pagi?)


Outstation : Ramadhan 8

Salam suma!

Jangan riso. Entry kali ini mengandungi gambo. Berapa banyak gambo? Satu cukup lah. HAHA.

Harini memang penat. Malam nanti nak kena oncall pulak. haih. Bangun tido, terus pi amek depa yang len yang baru abes duty. Dengan muka yang tak berapa nak siap, tudung confirm senget benget suma, pergi lah membawa muka ke kedai makan untuk berbuka bersama-sama rakan-rakan dari kolej lain yang sama-sama berpraktikal dengan kami kat Hospital Taiping. Depa pun dah nak abes da praktikal kat Taiping ni.

Lokasi berbuka : Kedai Nasi Kandar Nasmir, Taiping Sentral
Waktu berbuka : Bila sampai waktu berbuka
Tarikh dan hari : Bulan Ramadhan

UNIKL RCMP, UNISEL, UiTM dan MAHSA

aik. Ada plastik Old Town di situ. ehem ehem. Memandangkan Farah bukanlah penggemar nasik kandar, dan begitu jugak saya, Farah beli nasik dekat Old Town yang dekat dengan kedai nasik kandar ni. Saya pun beli nasik dekat Old Town jugak ke? Sudah semestinya tak. HAHA. Saya belasah makan nasik dekat kedai nasik kandar. Nanti kita lepaking sambil gosiping dekat Old Town ye Farah? ehem ehem. Girl's day out :)

Kata hati : Malasnya nak pergi oncall T____T

Saturday, August 21, 2010

Outstation : Ramadhan 5

Salam suma!

Dulu masa sebelum pergi Taiping, ada jugak tersesat satu niat suci. Niat nak berbuka posa di masjid setiap sepanjang bulan posa lambang untuk menjimatkan perbelanjaan harian di bulan Ramadhan. HEHE. Jangan kutuk. Jangan kutuk. Kalau nak kutuk, sila kutuk dalam hati.

Ehem.

Last-last duit banyak jugak abes time nak berbuka. Nak buat macam mana. Saiz perut sangat comel macam bayi yang bertukar jadi saiz perut buaya bila berbuka posa. haih. *sigh lambang kecewa dengan kekembangan perut sedemikian rupa*

Tapi bila niat kita tulus ikhlas selamat hari raya maaf zahir batin walaupun sebenarnya tak sampai lagi hari raya dan tak tahu apa motif cakap yang melibatkan batin padahal batin tak buat salah apa-apa pun, niat suci itu akan dimakbulkan.

Jeng jeng jeng.

Al kisahnya pada suatu hari di hujung minggu, saya, Kak Mira dan Mimi balik kampung halaman lambang rindu pada keluarga tidak terperi. Masa nak balik semula ke Taiping, kami tak ada kunci rumah. Kunci rumah itu ada pada Mimi. Mimi pulak lambat sikit sampai. Pikir punya pikir, kami singgah di Masjid Kamunting dulu untuk berbuka posa di sana.

Ingatkan tak ramai yang bukak posa kat masjid especially kaum wanita. Rupa-rupanya memang tak ramai pun. HEHE. Yang ada kat situ adalah mereka yang bermusafir seperti kami. Menu berbuka simple saja. Jangan pulak dok bayang ada nasik beriani gam ke soya campur cincau ke kuew teow hong kong ke bandung cincau ke. haish. Sila kawal pemakanan anda di kala berbuka. Kami makan kurma dan air. Selepas solat Magrib berjemaah, ada seorang mak cik yang baik hati bagitau kami yang ada moreh kat surau. Muka yang memang bercahaya sebab lepas solat bertambah sinarnya bila dengar ada moreh. HEHE.

Tapi ...

Tak jadi pi makan moreh. Sebabnya? Sebabnya kami blushing ada ramai orang lelaki kat situ. Takkan nak redah pi amek jugak.

Dengan penuh keredhaan, kami bergerak pi stesen bas ekpres Kamunting untuk amek Mimi sambil berlinangan air mata teringatkan moreh. HEHE.

Kesimpulannya, (eceh. penutup ringkasan karangan zaman sekolah) apa yang saya nak bagitau adalah ia merupakan pengalaman pertama dalam hidup saya berbuka posa di masjid. Sebelum ni berbuka posa di rumah atau hostel bersama-sama keluarga dan kakak serta kawan-kawan. sob sob sob T______T (menanges sambil lap hingus kesedihan).

Bila bukak posa, memang nak beli macam-macam. Lepas tu tak abes. Tak silap saya, ada satu kawasan di negara lain yang terpaksa menukarkan darah mereka untuk mendapatkan makanan. haah. Oleh itu, sila insaf sekarang. HEHE.

p/s : Gambar untuk berbuka posa kali ini? Ehem. Tak ada gambo. HAHA. Ate kome ingat teman ni kaki bergambo ke haah?

Monday, August 16, 2010

dah banyak kali tengok tapi kali pertama buat.

Kadang-kadang bukan kita tak mahu buat tapi macam ada sesuatu yang menghalang untuk kita buat perkara itu. Yup. Itu yang terjadi kepada saya. Punyalah meronta-ronta hormon remaja nak buat sesuatu tapi tapi tapi macam ada roadblock untuk buat. haish. Jenuh saya kuatkan semangat untuk buat. Ingat senang ke haah nak buat macam tu? Macam besa. Abes senget-senget tudung walaupun waktu pejabat belum abes lagi (perkara normal kalau tudung senget lepas waktu pejabat) Macam besa, nak  kutuk, sila kutuk dalam hati T____T.

Masa dekat Hospital Ipoh pun saya tak berani nak buat. Kat Hospital Taiping pun saya tak berani nak buat padahal nanti bila kerja memang kena buat. Puas pujuk hati dan diri sendiri, akhirnya, Hospital Taiping jadi saksi untuk pertama kali saya buat. Buat amenda? Buat amenda? Sebelum tu gelak dulu. Saya sendiri pun tak tahu apa motif sebenar saya rasa nak gelak. Mungkin gelak pada diri sendiri merupakan perbuatan comel. Jangan dokte pergi syak saya pesakit PSY sudah lah. Muka dah comel tapi PSY. eceh. Comel lah sangat. Kalau comel, dah lama ada orang mintak nombor telefon tapi sampai sekarang tak ada. KAHKAHKAH. Takpa takpa. Tak menjejaskan kualiti hidup kalau tak ada orang mintak nombor telefon ke facebook ke alamat rumah ke. Kalau kacau saya, memang agak terjejas hidup. Hang nak kena hentak ke haah?! (tetiba jadi garang. beware. naga buana kembali mengganas)

HEHE. Gelak sikit.

Gelak lagi. HAHA.

Gelak lagi banyak. KAHKAHKAH.

Okay dah. Cukup gelak sikit-sikit. Nanti kang balik rumah menanges pulak. Okay. Naga buana dah tukar jadi anak kucing comel mata bulat dan bulu putih lebat dengan ekor kembang.

Amenda yang saya cuba sampaikan adalah sebagai perempuan, anda haruslah menjaga kesihatan diri sendiri. Oang lelaki pun kena jaga kesihatan diri tapi kali ini saya nak fokuskan kepada wanita. eceh. Tetiba rasa diri seorang wanita yang telah bekerjaya buat ayat macam tu padahal baru nak tak teh tak teh membawa muka skema pergi praktikal. Minggu ni tak silap saya lah, saya bertugas di bahagian mammografi. Sebenarnya saya sendiri pun konpius sama ada saya kena pergi portable dekat wad atau mammografi sebab dua-dua tempat tu digabungkan pada satu bahagian. eerr. Paham tak apa yang saya cuba sampaikan? Kalau tak paham, pergi baca balik sampai paham. HAHA.

Memandangkan hari berkenaan patient patuh pada temujanji yang telah dibuat, suma patient yang dah buat temujanji datang. Oleh itu, jeng jeng jeng saya mengambil kesempatan ini untuk membuat pemeriksaan mammografi pertama terhadap patient. woohoo. Maka telah datang seorang akak yang merupakan calon bertuah pada hari itu sebab saya yang akan buat pemeriksaan mammografi terhadap beliau. Dengan tunjuk ajar daripada senior radiographer, saya berjaya! ~ weehuu. Rasa macam nak menanges terharu sangat-sangat. Tapi macam besa lah. Remaja purba dah pesan awal-awal lagi. Jangan seronok sangat nanti menanges di kemudian hari. Saya ni tak sempat menanges di kemudian hari pun. Hari tu jugak menanges. sob sob sob.

Dalam keterujaan buat mammografi pertama daalam hidup selama 20 tahun saya bernafas di atas muka bumi yang indah ini, saya menanges teresak-esak dalam hati. Sebab apa? Sebabnya saya lupa salin kes mammografi yang saya buat tadi. Lupa amek nombor x-ray, lupa nama akak tu, lupa amek indikasi pesakit. sob sob sob. Ini baru dinamakan kebahagian dalam perpisahan. T_______T Dah rugi satu kes mammografi yang saya kena cari. Tu lah. Gelak banyak lagi tadi.

Kes yang saya dapat pun agak rare. Bagi saya lah. Kalau untuk pemeriksaan mammografi yang besa atau untuk check up selepas pesakit buat masectomy memang tak rare. HEHE. Saya sendiri pun kadang-kadang seriau jugak tengok macam-macam jenis penyakit yang membabitkan orang perempuan. Memandangkan hari ini saya buat entry pasal mammografi, meh nak citer sedikit sebanyak apa yang boleh dikongsi tentang aset (phewit phewit) wanita ini. Selalunya pesakit datang buat pemeriksaan mammografi untuk buat regular check up. Ada jugak yang buat sebab jumpa lump pada breast mereka selepas mereka dapat kesan masa buat BSE (breast self examination). Yang selalunya adalah golongan wanita seawal umur 40 an datang buat mammografi. Sekiranya dapat kesan sesuatu, pesakit akan buat ultrasound untuk mendapatkan lebih kepastian.

Ada jugak pesakit yang dah ada breast cancer tapi lambat kesan. Aduh. Itu yang kita tak mahu. Ada orang cakap macam-macam punca breast cancer. Salah satu daripadanya adalah pemakaian deodoran serta faktor pemakanan serta keturunan. Mungkin ada yang telah tahu bahawa menyusukan bayi dapat mengurangkan risiko untuk menghidapi breast cancer. Selain itu, adalah menjadi amalan kaum wanita untuk membasuh pakaian dalam yang baru dibeli sebelum memakainya (saya sendiri pun tak pasti sama ada majoriti wanita berbuat begini tapi itu bukankah menjadi sebahagian daripada hygenic routine). Selain daripada itu, jangan boikot sayur dan jangan jatuh cinta terhadap junk food atau fast food. haip haip. Besa tu suka sangat makan junk food dan fast food.



kata hati ; kalau semua orang dah tengok, semua kita dah tunjuk kat orang lain, apa yang tinggal untuk suami kita nanti? :) HEHE.

Sunday, August 15, 2010

Outstation : Ramadhan day 1 and 2

Salam suma!

Ramadhan 1
// Ini merupakan Ramadhan yang ketiga saya sambut di perantauan. Duduk jauh daripada keluarga di kampung. eceh. Jauh lah sangat. HAHA. Ramadhan kali ini saya sambut bersama-sama dengan kawan-kawan di Taiping. woohoo. Dan dan dan kali pertama kami masak bersama-sama untuk berbuka puasa. woohoo. Teruja teruja. Untuk berbuka puasa pada hari pertama Ramadhan, kami suma sepakat membawa berkat sama-sama masak. Nyum nyum. Ingat senang ke haah nak masak. Jiwa raga kena betol-betol kental. Itu tak termasuk dengan halangan dan cubaan masa masak.

Ingat senang ke haah nak goreng ikan dengan minyak meletup-letup siap panas menggelegak macam bola-bola api suma tu? Tercabar betol kemampuan nak masak. Tak caya ce tanya Maya Karin. Mungkin ada yang tertanya-tanya sapa Maya Karin. Alar. Yang gorjes tu. Gorjes yang mana satu? Alar alar alar. Yang paling gorjes tu. HAHA. Okay okay. Jom citer pasal masak balik. Walaupun dah kena percik minyak suma, kami berjaya jugak masak masakan yang enak seperti ;

Sayur goreng bujang al remaja.
Maya Karin goreng ikan-ikan ni. Kiut kan ikan-ikan ni? Kiut macam orang yang goreng tu ~ hikhikhik
Sardin roll yang kacak. Kak Mira masak sedap! :)
Kepak ayam seksi yang selamat dimasak kurma. Yummy rite? Ma yang masak.

Nak resipi goreng ikan yang kiut macam Maya Karin masak? Sila hubungi beliau yang kini berpraktikal dengan riang di Hospital Taiping. HAHA. Kalau resipi untuk buat sardin roll adalah lah. Nanti saya share ea. Sharing is caring. Setakat nak share resipi tak ada masalah. Share boyfriend macam mana pulak? Hang pernah rasa tak macam mana kena hentak guna spanar? Kalau tak pernah, meh sini meh nak hentak.

woohoo. Rindu nak berbuka puasa dengan family.

Ramadhan 2
// Hari ni hari Khamis. Jadi esok kami suma akan balik kampung masing-masing kecuali Ma ngan Farah. Depa ikut Kak Eira balik kampung Kak Eira kat Kedah. Malam hari Khamis tu depa dah ikut Kak Eira tido kat rumah Kak Eira. Dah tinggal kami berempat. Rasa macam tak berbaloi nak masak kat rumah. Pokoknya, berbuka puasa di luar! woohoo. Tempat yang tak sesak dan senang nak pergi macam besa lah, McD. Terasa begitu bujang makan kat sini. HAHA.

Makanan orang bujang di perantauan :)

Ini merupakan kali pertama menjejakkan kaki ke Taiping Central. Haip haip. Jangan kutuk. Jangan kutuk. Selain daripada itu, Anis jugak telah terbeli contact lens kaler biru. woohoo. Tak silap contact lens tu boleh tahan selama setahun dengan harga RM40 sepasang. Saya pulak terpegun terpana tengok akak yang jaga kedai tu. Kiut kemain lagi. Dengan mata bulat, rambut curl pusing sana sini, makeup tak tebal, baju comel dengan kulit putih melepak. haish. Macam anak patung jer aku tengok. Kalau anak patung, dah lama saya amek bagi anak-anak perempuan saya main. HAHA.

Anak-anak perempuan? Future. Amiin.


Sunday, August 08, 2010

Outstation


Bye bye Ipoh. Hello Taiping.

~ weehuu :))))

Friday, August 06, 2010

sapa kata tak boleh hidup kalau tak ada GPS?

Salam suma!

Dah berapa lama asyik tertangguh disebabkan tidak sepakat membawa berkat, akhirnya kami berjaya jugak untuk sampai ke Taiping. Motifnya adalah untuk mencari rumah yang pihak kolej sediakan bagi student-student yang bersemangat waja untuk berpraktikal kat sana. Fuuh fuuh. Antara kami tak ada sorang pun yang tahu jalan kat Taiping kecuali Maya Karin. Nasib baik ada Maya Karin. Kalau tak, confirm sesat sampai subuh esok lusa tulat tungging. Oleh itu, marilah kita beramai-ramai menyanyikan lagu terima kasih buat beliau. Sila tepuk laju-laju! HAHA.

Sekarang zaman canggih dengan adanya iPhone dan menda alah yang sama spesis dengannya. Kalau tipon tak ada tenet yang lengkap dengan Facebook, Youtube (boleh tengok akak Michelle Phan buat tutorial makeup sambil buat kes), dengan touch screen siap kamera 12 megapixel (macam nak amek gambo gajah depan mata) serta GPS akan dianggap seperti kurang canggih. Sob sob sob. Sedikit terasa hati di sini. Tapi tak mengapa. Sekarang nak cari rumah kenduri pun guna GPS. Tak tahu lah pulak kot-kot nanti akan ada yang kuar statement "saya tak boleh hidup tanpa GPS". Memang nak kena sekeh manja-manja kepala guna siku.

Memandangkan kami tak ada teknologi yang canggih sedemikian, kami menggunakan apa yang ada untuk meneruskan hidup. Kalau tak ada GPS, kami guna Google Maps. haah. Kreatif tak? Kreatif tak? Confirm akan ada yang jatuh cinta dengan kami lepas tahu kami guna Google Maps untuk cari rumah. Oleh itu, sila jatuh cinta. HAHA.






Sesampainya di Taiping, kami telah sesat sebanyak 40 kali untuk mencari 2 rumah. Kami jugak telah lalu di hadapan gerai menjual burger yang sama sebanyak 10 kali setelah bertanya sebanyak sekali kepada encik yang menjual burger itu (harap-harap dia tak perasan keta yang kami naik). Selain itu, kami jugak telah menjadi sangat peramah dengan berhenti bertanyakan hampir suma orang yang ada potensi untuk tahu di mana lokasi rumah yang kami nak cari. Belasah jer tanya pak cik yang jual durian sekilo RM5 dengan petai seikat RM2.50, brader-brader yang bersusah payah buat flyover, kakak-kakak serta abang-abang yang kerja dekat kedai jual baju (tapi saya syak tu bukan pangkat abang tapi pangkat adik. sora comel je). Sampai lah satu tahap, kami nak pi ligan posman yang tengah anta surat mintak tolong dia tunjukkan jalan. Tak pun singgah jap kat balai polis. See. Sungguh kental semangat dan jiwa kami.

Dah agak lewat. Jadi kami singgah kat Masjid Kampung Jambu yang berdekatan dengan Hospital Taiping. Setelah menyucikan diri dan jiwa serta dengan lafaz bismillah, kami pun teruskan usaha untuk mencari rumah. Elok masuk saja masuk simpang lepas masjid, terus buat roadblock dengan sorang pak aji yang baru balik dari masjid untuk tanya dia kat mana rumah yang kami cari. Kampung dan lorong dah jumpa cuma nombor rumah tu saja tak jumpa. Ada sorang lagi pak aji datang dan dia tahu rumah yang kami cari. Sebelum tu kami perkenalkan diri iaitu niat suci kami, dari mana kami datang serta kami mengaji kat kolej mana. Sesi perkenalkan diri tak termasuk dengan memberitahu email, facebook, jenis darah serta pointer final exam bagi menyakinkan mereka bahawa kami adalah pelajar kolej perubatan.

Sebut saja kolej perubatan, terus pak aji nombor dua yang kami jumpa bawak kami pergi rumah yang kami cari. Rupa-rupanya kami silap rumah daa. Nombor rumah yang terbalik. Patut lah cari rumah tak jumpa. Tapi dekat rumah tu ada orang duduk. hhmm. Misteri misteri. Pak aji cakap rumah tu budak medic lelaki yang duduk.

ehem ehem. owh. Yeker. ~ hikhikhik. ehem ehem. ada Honda Jazz kat rumah tu. ehem ehem. Tetiba terang biji mata.

ehem ehem. Apa pasal pulak tetiba tekak gatal ni. ehem ehem.

Jom sambung citer balik.

Menda yang sama terjadi untuk rumah nombor dua. Pusing punya pusing akhirnya jumpa jugak rumah yang kami cari. Bila dah jumpa, rasa nak nanges terharu tepi pintu pagar rumah tersebut. Sebelum balik Ipoh, singgah kejap kat Kuala Kangsar untuk solat Maghrib kat Masjid Ubudiah. Kali pertama tengok terus suka. Masjid ni cantik. Tetiba ada plan untuk masa hadapan. ehem ehem ehem. Blushing-blushing pulak dah. ehem ehem. Ingat nak akad nikah di masjid ini. ehem ehem. Blushing-blushing lagi. Okay okay. Pipi dah kembang macam kuih pau sebab blushing sangat.


Sekarang membilang hari untuk ke Taiping! woohoo.

Sebelum apa-apa, kita kena sucikan hati dulu. Baru dapat yang kita nak. Kalau niat dari mula tak berapa nak comel, maka keputusannya pun tak berapa nak comel :)

Sunday, August 01, 2010

siapa kata tak boleh survive?

Salam suma!

Hello everybody!

Dah masuk bulan 8. Pokoknya dah 2 minggu lebih sikit saya dan kawan-kawan duduk kat hostel baru di Ampang Baru. So far so good. Tak ada pulak saya rasa nak pengsan atau jerit tiap-tiap malam sebab tak mahu duduk sini (walaupun sebenarnya hati serta kasih masih lagi di hostel lama). Menda baru. Tak kenal maka tak cinta. eceh. Apa ni haah cinta-cinta? Bagitau kat mak kang. 

haah. Tahu pun takut.

Ada jugak yang tanya kenapa kami selaku budak-budak private tak duduk luar iaitu rumah sewa macam budak -budak private yang lain? Ini terpulang kepada diri masing-masing sama ada nak duduk di hostel atau rumah sewa. Mula-mula memang ada dengar citer pasal hostel baru. Major citer yang tak best pasal hostel baru. Tapi kami berjaya jugak survive. Kat sini banyak menda yang saya belajar. Mungkin sebab suasana baru yang memerlukan saya adapt dengannya.

Minggu pertama tak tahu apa-apa lagi. Jadi semua pakat-pakat bangun berjemaah pergi mandi pukul 5.30 pagi. woohoo. Maleh nak berebut bilik air dengan junior. Then minggu kedua suma pakat-pakat slow-slow kayuh bangun lewat. HAHA. Ni pun sebab maleh nak berebut dengan junior. See. Senior yang penyayang. Bagi chance kat adik-adik mandi dulu.

Duduk kat hostel baru,m setiap malam rasa terisi. Well, amek kasih sayang adalah satu agenda yang wajib. ~ hikhikhik (blushing sampai pipi kembang macam kuih pau) Selain daripada itu, setiap malam saya berazam untuk tido awal. Oleh yang demikian, saya kena settlekan keja dengan secepat yang mungkin. Iron baju cepat-cepat, makan cepat-cepat, kemas baju cepat-cepat, basuh baju cepat-cepat serta perkara lain yang boleh dilakukan dengan cepat. Part basuh baju, saya serahkan kepada kedai dobi untuk uruskan. HAHA. Haip haip. Bukan baloq liat nak basuh cuma kekangan masa. Kira kami ni masih lagi dapat uruskan hidup dengan baik. Ce tanya dokte houseman kat hospital. Bila masa dorang makan, basuh baju, pergi zoo taiping, tengok movie, bila dorang tido dan lain-lain lagi. haah. Nak tahu kena tanya dorang. Saya ada tanya tak dorang? hhmm. Tak tanya pun sebab saya pemalu. Nanti jumpa kat hospital blushing-blushing pulak. HAHA. (sekarang saya dah pakai baju besi sebagai perlindungan kalau ada di antara anda yang ingin membaling periuk belanga kepada saya)

Sebelum tido, kami jugak akan ada bedtime story. woohoo. Ate kome ingat budak-budak je yang ada bedtime story. Bakal mama budak pun ada jugak. Dan sudah semestinya bedtime story akan diceritakan oleh seorang ibu. eceh. Thanks Kak Intan! :) Alar alar. Kalau ada bedtime story nampak sikit macam princess dalam fairytale story yang nak kawen dengan prince yang ensem tak ingat. eceh. HAHA

Di hostel baru jugak, saya belajar untuk hidup secara sederhana. eerr. Macam mana tu? Macam ni. Dengan ruang serta kemudahan yang terhad, saya perlu menggunakan modified technique untuk buat assignment, bersiap untuk ke kolej, lipat baju (orang kat kedai dobi lipat baju tak comel dan kemas. tu yang kena lipat balik suma baju) serta suhu bilik yang tak berapa nak best. Tak adalah sampai nak keluar statement "aku tak boleh hidup kalau tak ada kipas". Statement tu macam tak berapa nak comel. Bab kipas dan suhu tak berapa nak best saya maleh nak komen sebab katil saya betol-betol bawah kipas. Tersa sedikit heaven di situ. HAHA.

Bab makan saya memang tak kisah. Sedap ke tak sedap ke saya belasah makan. Tak ada istilah cerewet bab makan dalam hidup saya. Suma saya makan, cuma antara suka atau tidak saja. Kalau itu saja yang ada, saya makan jugak walaupun tak suka. Cuma yang saya tak makan adalah organ dalaman haiwan (gilo hang nak makan organ dalaman manusia) macam hati, usus, otak lembu dan lain-lain. Kat hostel baru kedai makan agak terhad, sama jugak seperti dekat hostel lama. Kat hostel baru pun ada pasar malam tapi saya tak pernah pergi lagi. Yang bestnya ada gerai kat belakang hostel yang jual char kuew toew sedap. Nyum nyum. Namun begitu, saya tetap merindui masakan kat kedai bakso belakang hostel lama, nasik kerabu kat pasar malam serta nasik lemak mak cik jual kat pasar pagi belakang hostel T______T Bagaimana pulak nasik lemak kat kedai di kolej? Maleh nak komen. Menambahkan kepiluan dalam hati.

Hostel baru jugak dekat dengan kolej. Dalam 10 minit dah sampai kolej kalau nak dibandingkan dengan hostel lama yang amek masa setengah jam untuk sampai. Macam besa lah. Kaver tido dalam bas. woohoo. Setengah jam itu berharga. Memandangkan hostel baru dekat dengan hostel, maka kami pun sampai awal kat kolej. Pukul 7.30 dah sidai muka kat kolej. woohoo. Tapi tapi tapi sama saja kalau sampai awal ke sampai lambat. Pak guard tetap tunggu tak kira kot celah mana kami masuk secara seludup. Sebabnya kami tak pakai nametag. HAHA.

Walaupun tak best macam duduk kat rumah sewa (sebenarnya tak tahu best ke tak sebab tak pernah duduk) kami bersyukur ada tempat untuk kami tinggal sepanjang pengajian. Tambahan pula, stesen bas Medan Gopeng dekat sangat-sangat dengan hostel baru. Oleh itu, semakin galak saya pulang ke kampung setiap minggu. So jangan jeles kalau saya dan kawan-kawan balik hujung minggu. Kang ada pulak suara-suara puaka asyik perli-perli kami selalu balik kampung. aaii. Dengki ke kami dapat balik hujung minggu? Kami ada family kat kampung. Suka hati tumit kaki kami lah nak balik tiap-tiap minggu. heehh. Kan dah keluar statement garang. -_-"

Jap jap jap. Nak pi minum air bagi sejuk.

Okay. sambung balik entry.

Kesimpulannya (malas nak taip panjang-panjang. tak pasal-pasal ada yang kena fire dengan aku) belom cuba belom tahu. Macam Kak Lin cakap, cuba dulu duduk kat sana baru tahu tempat tu macam mana. So far so good.

Boleh jer survive duduk kat hostel baru. Sapa kata tak boleh survive?