Sunday, June 20, 2010

selamat menyambut hari tua

Salam suma!

Hari ni umur saya dah 20 tahun 4 hari T______T Dah beso dah pun. Dekat-dekat dengan hari nak sampai besday, memang betol-betol menikmati setiap molekul saat-saat terakhir umur ada nombor satu kat depan. Besday macam besa saja. Tak ada nak buat parti 4 hari 3 dengan belon, kek dan menda alah yang lain mahupun ada baling tepung dengan telur. Nehi nehi. Tapi part yang paling best bila ada orang yang wish besday dan bagi hadiah sampai rasa cam nak menanges sangat-sangat sebab terharu. HAHA.

Terima kasih kepada :
  • mak abah yang bawak makan ikan steamboat. Feveret feveret.
  • beliau yang datang dari Langkawi balik kampung dan ke Ipoh. woohoo. Dan dan dan dapat coklat feveret saya. I love it so much. Rasa cam tak nak makan. Nak simpan dalam almari kaca saja. HAHA.
  • Kak Yun yang tak pernah lupa wish tiap-tiap tahun dengan tekun.
  • kawan-kawan yang wish dekat tipon dan facebook
  • Kak Lin yang bagi teddy lagi satu. woohoo. I like. Nyut nyut dah ada kawan. Yea! You know how much I love teddy :)
  • Baby yang bagi penyepit kiut. alololo. Kiut sangat.
  • Kak Anyys yang bagi shawl atau nama lain yang betol. Saya main bantai jer panggil shawl. Maklumlah. Kurang sikit tahu menahu bab-bab fesyen ni. 
  • Celcom dan Maxis sebab bagi kol dan sms free. Kalau bagi kol ngan sms free sebulan lagi best. HAHA.
  • dan kepada yang lain yang terlibat.
Terima kasih suma! Sayang kamoo suma ketat-ketat! KAHKAHKAH. Nah amek kau ayat buang tabiat guna ayat gedik. Kejadahnya guna ayat sebegitu rupa? Rasa macam nak sepak muka sendiri sebab guna ayat macam tu.

Nasik lemak hari lahir

Sedap kan tengok nasik lemak tu? Memang sedap. Kalau nak, boleh pi makan kat kedai makan di Medan Selera Stadium, Ipoh kat depan balai bomba. Kalau makan rasa pedas sangat, mintak bomba simbah air dalam mulut korang. HAHA.

Untuk besday kali ini, saya tak mintak yang special macam nak ada super power macam Ultraman ke. Boleh terbang sesuka hati dan berkebolehan untuk mem"fire" raksasa. Mula-mula ada jugak terlintas nak mintak jadi Catwoman tapi cancel lah. Catwoman tak ada power nak fire raksasa. Dah tu seksi al seksa pulak. haish. 

By the way, saya suka suma hadiah dan wish! 

Friday, June 18, 2010

Kuala Kangsar

Salam suma!

Mood : happy and past tense

Ehem ehem. Bakal menantu cikgu BI lah katakan (amiin amiin). Ehem ehem. Apa khabar abah? eh eh. Silap pulak. Apa khabar pak cik. hikhikhik ~ (lempang gegendang telinga atiq sekali nafas) Move!

Hari Selasa lepas merupakan kali pertama saya menjejakkan kaki kat tanah Kuala Kangsar tanah tumpah peluh Ida. hehe. Maksud saya betol-betol pijak kat tanah di bumi Kuala Kangsar. Kaki kena kat jalan batu rumput suma. Bukannya lalu Kuala Kangsar kira dah jejak kaki. Tak aci tak aci kata dah jejak kaki kat Kuala padahal lalu jer.



Macam mana yang boleh sampai ke Kuala Kangsar?

Macam ni. Masa on the way petang tu saya dimaklumkan bahawa Kak Lin nak anta beg Ida gorjes a.k.a Maya Karin. Jadi Kak Lin tanya sama ada nak ikut atau tak. Mula-mula berbelah bahagi. Pikir-pikir balik tak salah saya ikut memandangkan dah dapat lampu hijau. Elok saja saya sampai depan hostel cinta pandang pertama, Kak Lin pun sampai untuk fetch saya. Kemudian terus gerak ke Kuala Kangsar.

Seterusnya anda ke mana?

Of course lah ke rumah Ida gorjes. HAHA. Dapat jugak jumpa mama secara live. Amboi amboi. Cantik dan ramah orangnya. ehem ehem. Mama Ida kata kalau bagitau awal boleh beliau masak special. Aiseh. Rugi tak bagitau awal-awal. HAHA. Part best iaitu dapat makan mee goreng. Ni cheq nak habaq mai kat hampa suma. Mee goreng tu dia punya lah sedap. Tak tau nak habaq lagu mana punya sedap. Sedap punya pasai, cheq belasah makan 2 pinggan. Rezeki depan mata babe. Sedangkan boya pun tak tolak makanan, apatah lagi cheq. HAHA. Ayam dalam mee goreng tu nala punya besaq. Baguih baguih. Jarang nak jumpa orang letak ayam besaq-besaq dalam mee goreng.

Selepas makan mee goreng sedap, anda semua buat apa pulak?

Setelah mendapat green light daripada mama beliau, Ida bawak kami jalan-jalan di sekitar bandar Kuala Kangsar. Dapat tengok istana, muzium dan menda-menda yang ada dekat sana. Memandangkan kami sampai pun dah malam jadi tak berapa nak nampak jelas menda-menda kat situ. Teringat skirt yang ada jual kat Kuala. Jadi untuk tidak melengah-lengahkan masa, kami pergi ke expo yang tengah buat. Comel saja expo tu.  Niat saya nak cari selipar dan skirt tapi tak jumpa yang berkenan. Kat expo tu jugak ada pertandingan nyanyian. Senak perut tengok peserta menyanyi. Muda-muda lagi. Bagi saya, baik balik rumah duduk depan makan popcorn sambil tengok movie. Much much better.

Apa yang anda nampak?

Woohoo. Macam-macam ada. Ada jet, ada keta kebal, ada lampu warna warni lip lap lip lap dan lain-lain. Kami jugak dapat melihat bas Plusliner dua tingkat yang lalu di situ. Saya berasa sangat kagum.

Aik. Takkan itu saja?

Haish. Ada lagi. Tak abes citer lagi ni. Kami pun tak nak balik lewat-lewat, jadi kami stop kejap di tepi Sungai Kangsar. Tak caya? Meh nak tunjuk bukti.


Haah. Kan dah bagitau tadi. Kome tak nak caya. Macam besa. Selagi tak cukup gambo satu dua lori, selagi tu lah asyik bergambo.

Terima kasih Kak Lin kerana bawak kami ke Kuala Kangsar.

Sampai saja di hostel, terus mandi. Dah sehari suntuk tak mandi. Dah start bau macam kucing tak mandi seminggu tapi masih comel. HAHA. Dalam pukul 12.30 pagi (ini pun betol-betol. bukan rekaan) teman Kak Lin pi Medan Gopeng untuk anta Kak Mel. Tak sangka ramai jugak orang kat Medan Gopeng. Ingatkan tak ramai orang tengah-tengah malam.

Sampai hostel tiba-tiba perut merengek lambang dah start lapo dan perlu diisi. Tengah-tengah malam kami berdua kenduri makan muffin. Well. Berdua dengan Kak Lin. ehem ehem. 

It is a wonderful feeling to celebrate a wonderful thing with wonderful person in your life :)

Thursday, June 17, 2010

Daripada tak ada keja pi bagi keja.

Salam suma!

Bila pikiaq-pikiaq balik kejap saja masa berlalu. Sedar-sedar dah 2 tahun saya blajaq kat Ipoh. Dah 2 tahun saya kenai kawan-kawan yang mai dari pelbagai negeri. Dah 2 tahun saya jumpa macam-macam jenis perangai manusia yang sebelum ni saya tak pernah jumpa. Dah 2 tahun saya hidup merantau di bumi orang (eceh). Dan dah 2 tahun saya menginap di hostel lama. Sapa-sapa budak kolej saya mesti tau hostel budak perempuan kat area Klebang Jaya. Sapa tak tau jangan dok mengaku hampa budak kolej. HAHA. Dak aaiih. Acah saja.

Mula-mula sampai dekat hostel, saya tak sangka yang kami akan duduk kat situ. Sebabnya hostel ni tak sama macam kat universiti yang saya dah pernah pi. Hostel ni unik. Sebabnya macam rumah. Saya pun tak pasti nak panggil rumah yang kami duduk dengan nama apa. Nak kata flat, bukan. Nak kata apartment, saya sendiri tak yakin rumah ni macam aparment. Nak kata kondominium lagi bukan apatah lagi penthouse. Lagi jauh beza. Tapi awat yang depan pintu rumah kami depa tempek kertas tulis "apartment 2-12"? Tak ada macam rupa apartment pun. Atau ini merupakan salah satu ayat sedapkan hati untuk bagi student gembira duduk kat situ dan tak menanges nak balik rumah? Kalau hostel pelajar lelaki memang betol-betol rumah 3 tingkat. Cantik pulak tu.

Masa daftar untuk masuk hostel dah pelan-pelan kayuh rasa cuak. Macam-macam dok pikiaq dalam kepala otak. Time tengah hari rembang ni jugak lah otak dok aktif pikiaq macam-macam. Mungkin sebab ini kali pertama saya duduk kat hostel. Pergh. Anak mak abah dah besaq. Boleh berdikari. HAHA. Berdikari lah sangat. Beli kari pun dok konpius-konpius lagi. HAHA.

Tapi tu suma dulu. sob sob sob.

Hari tu kami dapat arahan kena pindah pergi hostel baru sebab hostel lama akan ditutup. Kalau tak tutup saya pun tak tahu depa nak buat dengan hostel lama tu.. Erk? Macam kena panahan kilat yang menusuk kalbu bila dapat tahu macam tu. dulu masa time saya masuk bahas pun ada jugak dengar citer kena pindah tapi tak amek kisah sangat. Sebabnya kalau pindah, macam mana pulak barang-barang senior yang praktikal kat luar. Takkan nak tinggal saja terbiar tanpa perhatian dan kasih sayang yang secukupnya. Cannot cannot.

Memang nak dijadikan citer jodoh kami memang panjang nak duduk hostel sampai abes belajar. Macam ni. Kami ada bertanyakan pendapat tentang mana yang lebih baik sama ada tinggal di hostel atau di rumah sewa. Ini kerana harga yang perlu kami bayar tak berapa nak berbaloi dengan keadaan hostel baru. Kalau hostel lama, bagi saya, masih reasonable dengan keadaan rumah itu. Dan jawapan yang diterima adalah lebih baik tinggal di rumah sewa. Ada jugak yang mengatakan bahawa tinggal di hostel lebih baik. Kami ada jugak cari rumah sewa dalam masa terdekat tapi tak berjaya. Seharian terkonpius-konpius sama ada nak terus tinggal di hostel atau di rumah sewa. Sehinggalah sesuatu terjadi.

Ehem ehem.

Memang betol apa yang orang tua-tua cakap. Depa lebih lama hidup dan lebih makan garam daripada kita yang muda belia remaja. Mereka lebih berpengalaman. Pada suatu hari, mama Ida kol. Lepas 5 saat Ida abes cakap engan mama dia, kami dah sepakat serta sebulat suara meja pinggan mangkuk suma untuk terus tinggal di hostel. Muktamad. hehe. Senang citer. Bila tak dapat buat keputusan, ibu bapa merupakan tempat terbaik untuk kita buat rujukan dan tanya pendapat. Besa lah. Kadang-kadang kita tak terpikir apa yang mereka pikirkan. Yang kita tahu nak seronok dan bebas serta yang lain-lain yang dirasakan masuk dalam topik ini.

Memang bila tinggal di rumah sewa tak terikat dengan apa-apa peraturan. Itu yang saya tahu lah. Tak tahu kot-kot rumah sekarang dah maju ada peraturan. Contohnya kena balik sebelum pukul 10 malam dan kalau lewat kena bagitau pak guard atau HEM atau kena berpakai sopan bila dalam rumah atau kena tulis nama bila nak keluar rumah. Contoh saja. Tapi di hostel ada peraturan-peraturan tu suma. Duduk hostel memang tak boleh sesuka hati 2 pagi 3 pagi baru sampai balik ke pangkal jalan yang benar. Hang ingat tu hotel ka? HAHA.

Maka tiba hari yang dinantikan.

Barang-barang yang tak nak pakai dah anta balik kampung. Berkotak-kotak barang. Bila pikir-pikir balik entah apa-apa barang yang saya beli. haish. Membazir betol. Barang yang nak tinggal kat hostel baru pun dah siap pack malam sebelum pindah. Maka kami pun tido nyenyak lambang penat mengemas barang. Dah plan dah siap-siap nak angkut barang yang mana dulu. Bangun pagi tengok plan dah hancur. Tu lah masalah bila plan jadi terlalu hebat yang dibuat oleh orang yang sangat cerdik. HAHA. Bas ada pukul 9 pagi. Maka saya dan Ida pi lah angkut barang turun. Sekali tengok bas dah penuh. Depa yang len lagi awal daripada kami. Kononnya bajet bas sampai dalam kul 9 dan gerak kul 10 camtu. Tengok-tengok kul 9 dah nak gerak pi hostel baru. 

haah sudah. Cepat-cepat angkat barang turun. Daripada ketiak wangi terus ketiak jadi masam macam kucing.

Dia pun dah nak sampai Ipoh dah. Tiba-tba mentol dalam kepala keluar melompat keluar. Dapat satu idea. Saya akan pergi kemudian daripada yang lain sebab nak tunggu beliau sampai dulu. Jadi saya akan bawak barang yang boleh dibawak naik kereta. Kami pun nak kena cepat sebab nak book bilik. Kalau tak ada bilik jawabnya kami sekadar dipinggiran seperti ketam di tepi jeti. Kesian jugak kat kawan-kawan angkat barang banyak. 

Beliau sampai saja terus masukkan barang dalam kereta dan gerak pergi hostel baru.

Kami bernasib baik ada satu bilik kosong. Dapat tengok kejap masa anta barang. eerr. Boleh lah nak hidup. Tak ada lah boleh mati di tempat kejadian kalau duduk situ. Cuma hujung minggu mungkin tak tahu nak buat apa duduk sana. Kalau hostel lama ada saja benda saya nak buat. Nak burguling dalam rumah ke main sabun dalam bilik air ke nak melompat sampai atap rumah ke boleh saja.

Lepas selesai, beliau tolong anta Ida dan Kak Mira pi kolej sebab nak buat bussines plan dan koko. Part ini yang saya rasa tak best sebab saya tak ada masa depa buat kerja. Dan sudah semestinya akan rasa bersalah. Dalam hati ku jua tahu. sob sob sob. Lepas bagi pendrive, video dan lain-lain, maka kami pun gerak ke destinasi yang ingin dituju.

Rasa sayu nak tinggal hostel lama. Banyak kenangan indah dan masin sepanjang tinggal kat sana. Bila tengok movie malam-malam, kami akan bentang tilam nipis dekat hall rumah. Kemudian bawak bantal dan teddy duduk depan laptop then tutup lampu. Sama-sama tengok movie secara berjemaah dalam gelap lalu kami pun tertido secara berjemaah depan laptop. Dekat hall rumah kami study secara berjemaah. Bersepah-sepah nota. Rumah 2-12 yakni nombor rumah saya, Ida, Kak Lin dan Kak Tipah ni rumah bertuah. Sebabnya rumah kami tak pernah lagi dapat ahli baru selepas saya dan Ida masuk walaupun ada kekosongan. Lagi satu, kalau masuk rumah, anda boleh nampak duit ada di mana-mana. Dah rasa macam bank. HAHA. Kalau sapu dalam, bawah meja ada, bawah tikar ada, bawah kerusi, dalam buku nota, bawah kotak, dalam bilik pakaian, bilik air. Saya cakap berdasarkan pengalaman. HAHA. 

Ada satu malam saya dan Ida tido di tilam nipis milik Kak Lin dekat hall sebab dalam bilik kami panas. Maka bergelimpangan lah kami berdua dekat hall tu macam baby yang sangat kecik dan comel. HAHA. Keesokkan harinya, kami berdua tido dengan berselimut padahal malam tu memang kami buat taf dan macho konon-konon tak sejuk di kala Subuh. Cuba teka sapa yang bagi kami berdua?

Ehem ehem. Kak Lin bagi. Patut lah kami tido lena semalam. Dah tu sempat lagi main berebut selimut dengan Ida. HAHA.

Owh. Sangat indah.

Galeri nostalgia :



Wednesday, June 09, 2010

Gunung Lang


Salam suma!

Anda suma dah makan? Bagaimana pulak dengan kesihatan diri? Saya harap tak ada yang kena demam denggi atau demam-demam yang lain. Demam rindu itu sakit lain. Ubatnya senang saja. Kasih sayang. haha.

Okay okay. Sekarang meh sini saya nak cerita tentang hari kasih sayang yang boleh diibaratkan air dicincang takkan putus. Macam mana ea nak start citer. Haah. Macam ni. Memandangkan Kak Lin dah nak abes belajar, jadi kami suma sepakat untuk spendtime masa berkualiti berkasih sayang tidak terperi dengan Kak Lin sebelum Kak Lin pergi BTN. Ekceli saya sendiri pun tak tahu macam mana plannya. Cuma dengar yang lain citer walaupun dorang pun sama-sama blur.

Lokasi berkasih sayang adalah di Jusco. Again. Ini saja tempat berpoya-poya yang boleh tahan best walaupun kadang-kadang nak loya dah pergi sana. Saya sendiri pun kadang-kadang tak tahu nak buat apa pergi Jusco. Kalau nak tengok movie atau shopping sikit-sikit memang pergi sini. Setakat nak beli sabun basuh baju cap kapak tak ada maknanya. Kat kedai runcit pun ada dan lagi murah. Tak mahal. RM2.50 selonggok. Kadang-kadang terpikir jugak macam mana ada yang boleh berdating sehari suntuk dekat Jusco. Itu tak masuk lagi dengan masyarakat awam pergi sana jugak. haish.

Kali ni pergi naik bas sebab 5 orang. Teksi nak amek 4 orang saja. Selalunya naik teksi. Takpa. Kami beli kari berdikari.


Anis dengan Akma yang cantik lagi slim buat kad Jusco sementara tunggu Ida dan Mira pi solat. Saya? Macam besa. Amek kasih sayang tidak terperi. Apa kaitan amek kasih sayang dengan pi Jusco? haha. Jadi bila tak ada kaitan, sila duduk diam-diam dan jangan bising-bising mengalahkan ayam bertelur riuh sekampung.

Miss u. eh. Tetiba pulak.

Selesai suma urusan termasuk yang nak membuang apa yang patut dibuang, pergi cari teddy idaman kalbu Ida sampai ngigau-ngigau masa tido sebab nakkan teddy tu. HAHA. Memang hari tu rezeki dia. Teddy yang dia nak ada selepas berapa lama dambakan teddy tersebut. Teddy tu ada di kedai favourite saya iaitu Maggie T. Alar alar. Kedai yang banyak jual girl's stuff yang comel kiut. Gadis comel tidak dijual. Harap maklum.


Jeng jeng jeng. Mari mari kita tengok apa ada dalam plastik pink yang cantik.


eerr. Bukan Ida yang berada di dalam beg tersebut. Bukan bukan. Sila jangan salah paham. Paham, sila jangan salah.


Taadaa. See. Nampak tak teddy yang Ida pegang. Comel kan? Nama teddy telah dipilih sebelum teddy dibeli. Macam nak pilih nama baby. Baby steady lagi dalam perut Mama dia tapi nama untuk baby dah ada. Teknik ini boleh jugak diaplikasikan untuk pemilihan nama teddy. Baik lah. Nama teddy Ida adalah Halia. Sila jangan gelak nanti Ida murka abes kena tulah. Welcome Halia! Nice to meet you! Lepas ni teddy saya dan Akma ada kawan baru. Dapat mereka bermain dengan riang.


Tempat kejadian - Sushi King. Sangat sedih dan perit untuk diceritakan.

Tak lama kemudian Kak Lin sampai. Jadi kami masih menunggu yang lain-lain sampai. Tungu punya tunggu tak sampai-sampai lagi. Katanya ada hal. Well, saya malas nak komen apa-apa. Kak Lin pun tak berapa sihat. Jadi penantian satu penyeksaan. Untuk menghilangkan rasa boring kami berpoya-poya di kedai Sasa. Kalau masuk Sasa memang siap lah. Abes barang make up akan diconteng di muka. Saya jugak tidak terlepas menconteng di muka sendiri.

Takkan conteng saja jer kan. Mesti terdorong nak membeli. Tema untuk lawatan ke kedai Sasa kali ini adalah membeli eyeliner. Tapi serius. First time cuba pakai eyeliner yang membuatkan saya rasa saya watak utama dalam movie Avatar. Nak tahu? Saya telah mebuang tabiat jauh-jauh ke tepi dengan mencuba pakai eyeliner kaler hijau. Kalau nak gelak, sila gelak dalam hati iyer.

owh ya. Gambar mata pelakon Avatar iaitu saya tidak akan disertakan. Jangan harap korang nak dapat tengok. haha. Cuba saja pakai tapi tak beli pun eyeliner kaler tu. Beli kaler lain yang cybercolour. Not bad. Anis dan Kak Mira kata eyeliner cybercolour much more better and cheaper than Simply Siti.

Rasa macam lama tunggu berpoya-poya dalam Sasa tapi yang lain tak sampai. Haish. Dah lama sangat ni tunggu. Tak boleh jadi. Kena buat sesuatu. Maka ini hasilnya;


Dah agak-agak makin boring, beli jam. haha. Jenuh lah kalau boring saja pergi beli jam. Kalau jam selonggok RM2.50 tak apa lah jugak. Masalahnya RM250. Hanya mampu melihat sambil menanges dalam hati dengan bersungguh-sungguh. Saya memang dah lama nak cari jam tapi tidak ada yang berkenan di hati. Ini sebab jam RM10 kesayangan sudah tak bergerak lagi sebab masa dekat hospital tali putus lalu jam jatuh menghempas lantai yang keras. Saya sayang jam itu sebab kaler dia pink. haha. Itu salah satu sebabnya. Sebab yang lain jam itu sangat taf dan berjiwa kental. Masuk dalam mesin basuh siap kena spin laju-laju sampai pening pun masih lagi boleh digunakan. Kalau jam yang beliau bagi masuk mesin basuh tak pun masuk dalam blender ke memang saya pengsan di tempat kejadian. Kali ini beli jam yang gagah perkasa. Pueh hati dapat jam baru terus blah pergi tempat lain. HAHA. Agak berciri keji. Abes madu sepah dibuang. HAHA.

Masa ini jadi magik. Sorang-sorang hilang. Yang tinggal saya dengan Kak Lin. Dah kena makan dengan raksasa ke kena culik dengan alien ET ke apa ke dorang yang lain. Saya pun tak tahu. Agak-agak dah tak tahu nak pergi mana, saya dengan Kak Lin pergi cari seluar sukan untuk Kak Lin pakai masa dekat BTN nanti. Bukan setakat seluar sukan saya hasut Kak Lin beli, Tshirt pun saya hasut Kak Lin beli dengan menggunakan taktik pujuk rayu yang berunsurkan ugutan. Contohnya,

"Baik Kak Lin beli seluar tu. Kalau tak, Tika beli. Tika tengah kaya sekarang ni. haah. Kang Tika beli dah Kak Lin kempunan"

Begitu lah ayat ugutan yang saya gunakan.

Sapa cakap menghasut orang untuk bershopping tak penat dan lapo. Meh sini meh nak koyak hidong orang tu. Singgah makan di Secret Recipe untuk memuaskan nafsu makan. Saya pun dah lama tak makan kek. Sambil-sambil tu boleh bermanja-manja dengan Kak Lin. hikhikhik ~ Seronok sebenarnya dapat bermanja dengan kakak memandangkan saya anak sulung. Bagaimana pulak dengan abang sayang? Tak nak manja-manja? Tak apa. Terima kasih saja. Nak lebih-lebih tidak. Manja dengan alar kadar dengan abang sayang sudah. Lebih-lebih terasa macam gedik yang amat. Kang tak pasal-pasal kena lempang dengan masyarakat awam. Nak manja-manja lebih suma tu simpan lepas dah kawen. HAHA.

Sekali lagi magik terjadi. Mereka yang hilang tadi dah muncul kembali lagi. Aik. Ingat alien ET dah bawak lari tak nak bagi balik dah. Saya pun ingat mungkin dorang pun dah tukar jadi alien ET sebab asyik hilang saja. HAHA. Ida ada tanya soklan cepu emas. Dengan selamba saya jawab saya tak tahu apa yang terjadi sebab saya sendiri tidak dimaklumkan dengan apa yang ingin dilakukan.

Solat Asar di surau Jusco.

ehem ehem. Tetiba gatal tekak pulak. ehem ehem.

Jeng jeng jeng.

Ada upacara penyampaian surat cinta untuk Kak Lin rupanya. Oooo. Patutnya korang asyik jadi biskut Chipsmore kejap ada kejap tak ada. Tapi bagi saya, sekali saja biskut Chipsmore tu dapat kat saya, jangan harap nak ada balik dah. Selamat bersemadi dalam perut dan tunggu masa nak buang balik. HAHA.

Nak tengok surat cinta? Nak? Jap ea.

Jeng jeng jeng.


Eceh. Kaver depan memang tak boleh kalah. Dengan tulisan pusing-pusing siap font paling beso. Sesuai bagi yang rabun dan berkaca mata.


Alololo. Sweetnya. Macam kontena gula terbalik. Semut pun boleh kena diabetes kalau tengok dan baca. Kami suma dah dok tunggu bila Kak Lin nak nanges keterharuan. Takpa. Kak Lin nanges terharu dalam hati. HAHA.

Masalah yang sama datang balik. Dia mai dah. Masalah tak tahu nak buat apa dan pergi mana lepas tu. Masing-masing blur. hhmm. Kalau kita dapat atasi masalah dengan suruh dia pergi main jauh sambil buat bunyi shuuh shuuh dan 5 saat kemudian masalah hilang tak mengapa lah. Jadi bila masalah datang kita kena atasi jugak. 

Tiba-tiba idea datang. *mentol bernyala atas kepala* Ayuh kita ke Gunung Lang! Nak pergi panjat gunung? Berkhemah di gunung? Menawan gunung? Bukan bukan. Kawasan ini berdekatan dengan area-area gunung (dah nama pun gunung lang. tapi bukit bintang ada bukit ke? eerr. tak pernah jejak kaki kat sana pun) Gunung Lang di Ipoh terkenal sebagai tempat rekreasi. Kalau kita dari utara dan ikut lebuh raya, keluar dari lebuh raya ikut susur keluar ke Sungai Siput. Untuk masuk ke Gunung Lang, akan ada stesen minyak Petronas. (eceh. kerjaya baru ni. tour guide)



Bila sampai Gunung Lang, mungkin anda akan bayang kawasan yang banyak pokok macam kat hutan tebal macam dalam citer King Kong mahupun Lost. Mula-mula saya pun ingat macam tu jugak. Bila dah sampai, baru tau tempatnya macam mana. Di sini ada satu tasik. Boleh tahan jugak luasnya. Di seberang tasik ada tempat lain. hhmm. Nak kata macam mana ea. hhmm. Macam ni tempatnya.


Untuk sampai ke seberang kena naik bot. Masa ni hujan baru saja berenti. Pak cik yang tolong bawak pi seberang kata elak pi kat area lagi dalam sebab dah agak lewat petang masa tu. Nak dijadikan citer, Farah kena tinggal sebab tunggu punya tunggu dia tak sampai lagi. Last-last, kami gerak dulu.

Sampai saja kat seberang, korang paham-paham sendiri lah. Dah nama pun perempuan yang masih belum berkawen. HAHA. Meh tengok amenda kami buat kat sana.


Tungu seminit tunggu seminit. Apa dah jadi dengan Farah? Dia pi mana? Kenapa dia tak ada dengan kami? Ini sebabnya;


Sebab dia sampai kemudian daripada kami. Kena tahan dengan abang polis. Tu lah. Sapa suruh comel sangat. HAHA. Dengan helmet, selipar dan jaket. Pergh. Memang bergaya. Okay. Sambung balik sesi bergambar.


Maka kita sudah sampai di penghujung rancangan. eceh. Sebelum berpisah, sila lah ke Gunung Lang untuk merasai kegembiraan yang kami rasai. HAHA. Menurut pak cik yang bertugas, ada tempat macam nak buat camping macam tu lah kat situ tapi kena inform awal-awal dulu. Jangan kau main redah tak pakai helmet buat gempak bajet sempoi dengan tak bagi salam redah duduk sana. Phew. Penat buat ayat satu nafas.

Rehat jap. Minum milo dulu.

Okay sambung entry balik.


Sebagai penutup kepada entry cuti-cuti Malaysia (sapa ada kelas esok tak boleh cuti T____T), memang seronok dapat spendtime sama-sama. Lagi pun dah lama kita tak keluar sama-sama macam ni tambah-tambah lagi dengan Kak Lin. Lepas ini tak tahu bila lagi kita dapat duduk sama-sama, makan sama-sama, gelak sama-sama, menanges sama-sama dan lain-lain lagi yang dapat dibuat sama-sama.

Impian hari ini; Ingat nak buat outdoor photoshoot kawen dekat sini. hehe.

Monday, June 07, 2010

Dah bagitau ke belum kat mak ayah pasal result cemerlang korang?

Salam suma!

Everybody dah tau result final exam haritu. Alhamdulillah. Ramai lulus dengan cemerlang. Kali ni kolej buat main tarik tali. Mula-mula letak subjek yang lulus atau gagal saja dekat board. Seminggu kemudian baru bagitau dapat pointer berapa. Kertas result exam pun semakin maju. Kaler kertas dah tukar. Kualiti kertas makin bagus. Bagus bagus. Tak sia-sia pelajar dan KKM bayar yuran mahal.

Tahniah kepada suma!

Saya? Macam besa. HAHA. Walaupun ada peningkatan tapi tak berapa nak gembira. Mungkin sebab tak sampai target. Rasanya kali ini tak ada drama ala-ala comel tak mahu tengok result sendiri dengan alasan takut dan malas nak amek kisah. Ini memang tipikal. Adoi adoi. Sampai bila intan payung ku sayang tak mahu tengok? Sampai pokok janggus belakang hospital berbuah 14 kali baru nak tengok? By the way, lantak hang lah nak tengok ke tak. Ada aku kisah? HAHA.


p/s dah buat sujud syukur untuk result korang yang cemerlang belom? HAHA.