Thursday, May 20, 2010

Syukur Alhamdulillah


1. Saya bersyukur kerana mempunyai rakan-rakan yang baik dan hebat sama ada di sekolah mahupun universiti.

2. Saya bersyukur dengan jumlah elaun yang MARA bagi tiap-tiap bulan walaupun cukup-cukup makan dan kadang-kadang masuk lambat.

3. Saya bersyukur saya tidak memilih dalam bab makan.

4. Saya bersyukur kad pengenalan saya masih dalam keadaan elok walaupun sudah hampir 10 tahun digunakan dan menampakkan muda zaman awal remaja.

5. Saya bersyukur dengan kewujudan mesin basuh di hostel saya yang bertaraf “lima bintang”.

6. Saya bersyukur dengan adanya bas Perak Transit lalu depan hostel sebab bas tu baru. Tambahan pula aircond berfungsi dengan cantik.

7. Saya bersyukur memiliki ketinggian 165cm kerana tak rasa kerdil di samping Gisele Bündchen mahupun Adriana Lima walaupun saya tetap pada paras ketiak dorang.

8. Saya bersyukur atas kewujudan Jusco di kota metropolitan Ipoh.

9. Saya bersyukur saya masih lagi diberi peluang untuk berubah.

10. Saya bersyukur saya dilahirkan dalam keluarga yang bahagia.

11. Saya bersyukur dengan kewujudan cendol pulut sedap di Kulim.

12. Saya bersyukur diberikan pendidikan yang baik daripada kecik sampai beso.

13. Saya bersyukur saya memiliki kaki saiz 8 walaupun susah nak cari kasut. Takpa. Gisele Bündchen dan Adriana Lima tentu memahami saya.

14. Saya bersyukur saya dilahirkan dalam keadaan yang sempurna anggota badan dan sihat.

15. Saya bersyukur saya tahu bawak motosikal walaupun tak tahu macam mana nak isi minyak motosikal sebab tak pernah isi.

16. Saya bersyukur memiliki seorang ayah yang penyabar dan baik.

17. Saya bersyukur memiliki seorang ibu yang tegas dan penyayang.

18. Saya bersyukur saya tidak mempunyai masalah kulit seperti jerawat yang teruk sehingga boleh meyebabkan saya saiko bila tengok.

19. Saya bersyukur saya tahu lipat baju dengan cantik, kemas dan tidak menyakitkan mata bila mak dan mak mentua tengok.

20. Saya bersyukur masih ada lagi orang memuji tulisan saya cantik macam ditaip guna computer. (terharu sangat. terima kasih suma. HAHA)

21. Saya bersyukur kerana diberikan kesedaran untuk tidak ber-so-sial macam tak ingat Tuhan. (mintak dijauhkan) Isu sporting ke tak kalau tak sosial dengan berlainan jantina pergi mati tepi-tepi dulu. Perkara tersebut akan diulas di masa akan datang.

22. Saya bersyukur ada Sushi King di Kulim.

23. Saya bersyukur saya tinggal di Kulim walaupun ada pasaraya The Store, Big 10 serta Giant.

24. Saya bersyukur saya dilatih daripada kecik untuk tahu naik bas awam.

25. Saya bersyukur mempunyai mata tak-berapa-sepet-dan-tak-berapa-bulat.

26. Saya bersyukur mempunyai Opah yang selalu mengingatkan saya tentang akhlak diri, ibadah serta aurat.

27. Saya bersyukur setiap hari saya dapat kejut roommate bangun pagi.

28. Saya bersyukur roommate saya kejut saya bangun untuk solat Subuh pada hujung minggu.

29. Saya bersyukur atas kewujudan watercooler di hostel yang bertaraf “berjuta-juta bintang di angkasa lepas”

30. Saya bersyukur dilahirkan sebagai perempuan.

31. Saya bersyukur mempunyai kakak-kakak senior di universiti yang cantik, baik, penyayang, gorjes serta boleh melayan kerenah adik-adik yang nakal dan comel.

32. Saya bersyukur kolej saya kecik di mana saya dapat melihat orang sama sebanyak 10 kali dalam masa sehari.

33. Saya bersyukur saya kurus walaupun pipi tembam macam kuih pau 6 kilo.

34. Saya bersyukur menpunyai jari yang panjang.

35. Saya bersyukur Malaysia mempunyai pelbagai jenis masakan yang enak-enak.

36. Saya bersyukur pak cik bas masih sabar tunggu student yang lewat naik bas walaupun balik-balik orang yang sama jugak lewat setiap pagi.

37. Saya bersyukur saya tak pernah menjejakkan kaki ke pusat karaoke apatah lagi disko. Kalau Jusco memang selalu.

38. Saya bersyukur mempunyai bestfriend yang selalu mengingatkan perkara yang saya lupa atau lalai.

39. Saya bersyukur saya seorang yang cepat sejuk bila marah.

40. Saya bersyukur saya masih lagi menyayangi kucing walaupun kucing selalu masuk dalam hostel dan selongkar tong sampah.

41. Saya bersyukur dengan kewujudan pasukan Chelsea dan Jerman di persada arena bola sepak antarabangsa.

42. Saya bersyukur atas penciptaan krim jerawat yang menghilangkan jerawat tumbuh manja-manja kat muka macam ni muka atok nenek dia yang punya. Terima kasih jerawat kerana memilih muka saya sebagai destinasi percutian anda sekeluarga.

43. Saya bersyukur saya tidak pernah hisap rokok atau shisha atau kedua-duanya.

44. Saya bersyukur di atas kewujudan World Cup walaupun diadakan 4 tahun sekali.

45. Saya bersyukur air yang digunakan untuk mandi adalah jernih dan bersih lagi menyucikan agar rambut saya kekal hitam serta bersih tanpa perlu bertukar kaler perang, blond,pink mahupun layer kaler.

46. Saya bersyukur arwah tok wan dan tok tanam banyak pokok buah di kampung.

47. Saya bersyukur tahun lepas dan tahun ini rumah saya tak banjir.

48. Saya bersyukur saya dilahirkan dalam keluarga Islam.

49. Saya bersyukur saya tidak anorexia walaupun dalam kategori underweight.

50. Saya bersyukur masih lagi bernafas di atas bumi-Nya.

51. Saya bersyukur saya masih lagi dapat membezakan antara perkara buruk dengan baik.

52. Saya bersyukur seksa final exam dah abes. Weehuu ~

53. Saya bersyukur saya memiliki lesen sebelum umur 20 tahun.

54. Saya bersyukur dengan adanya Drogba dalam pasukan Chelsea.

55. Saya bersyukur saya masih ada insan-insan tersayang untuk berkasih sayang serta meluahkan perasaan.

56. Saya bersyukur shopping mall di Malaysia selalu buat sales.

57. Saya bersyukur setiap hari dapat pergi kolej naik bas.

58. Saya bersyukur Malaysia tak ada musim sejuk sebab saya tak berapa nak tahan sejuk walaupun ada jugak hati nak main salji dan buat ais kepal guna salji.

59. Saya bersyukur saya saya dan keluarga mempunyai tempat tinggal yang selesa.

60. Saya bersyukur masih ada yang membaca blog saya.

61. Saya bersyukur masih lagi ingat nak nyanyi lagu sekolah walaupun dah lama tak nyanyi.

62. Saya bersyukur handphone saya masih lagi dalam keadaan elok walaupun selalu jatuh katil.

63. Saya bersyukur saya tak pernah kena tahan di wad.

64. Saya bersyukur tidak pernah terlibat dalam kemalangan jalan raya mahupun kemalangan yang menyebabkan saya patah hati dan remuk jiwa raga.

65. Saya bersyukur saya tak pernah bercouple semasa sekolah.

66. Saya bersyukur saya tak pernah jatuh pokok walaupun selalu jugak panjat pokok masa kecik.

67. Saya bersyukur Malaysia sebuah negara yang aman damai harmoni tenteram.

68. Saya bersyukur ada panggilan dan sms bercuma sempena hari lahir. Terima kasih.

69. Saya bersyukur saya tahu memotong kuku dengan cantik dan kemas. Bukan guna gigi.

70. Saya bersyukur masih lagi dapat merasai nikmatnya tido.

71. Saya bersyukur saya kipas susah mati nasik dan bukannya sushi.

72. Saya bersyukur mempunyai sebuah blog.

73. Saya bersyukur dapat menyambut Ramadhan pada tahun lepas dan berharap dapat berjumpa pada Ramadhan akan datang.

74. Saya bersyukur mesin xray semakin canggih.

75. Saya bersyukur dapat berjumpa dan kenal dengan pelbagai perangai manusia walaupun kadang-kadang perangai macam mintak pelempang berkali-kali.

76. Saya bersyukur bau kentut dapat diklasifikasikan sebagai wangi jika hendak dibandingkan dengan bau bangkai serta mayat reput.

77. Saya bersyukur pak cik kedai bakso belakang hostel buat delivery ke hostel. Tak payah hari-hari tak teh tak teh pergi kedai beliau.

78. Saya bersyukur saya tinggal di rumah 2-12.

79. Saya bersyukur saya bukan calon bertuah kena pergi PLKN. Phew.

80. Saya bersyukur single seat bas kesukaan saya luas dan harga tiket yang berpatutan di samping service yang baik.

81. Saya bersyukur lelaki bermata sepet handsome. Contohnya beliau (ehem ehem) dan Lin Dan.

82. Saya bersyukur dilahirkan selepas merdeka.

83. Saya bersyukur line broadband yang baru cantik dan tak lambat macam siput yang tempang.

84. Saya bersyukur saya dapat amek final exam untuk semester ni.

85. Saya bersyukur tiada orang membuat onar dalam hidup saya. Setakat ini.

86. Saya bersyukur ada ramai pelakon vampire dan serigala jadian yang kacak dan cantik sehingga membuatkan saya menonton movie tersebut tanpa jemu. Bagaimana pulak dengan pontianak harum sundal malam? Tak ada serigala jadian kacak. Tak nak tengok.

87. Saya bersyukur saya tak pernah jumpa benda ghaib secara live.

88. Saya bersyukur saya dah kena demam campak dan berdoa agar tak kena lagi.

89. Saya bersyukur selipar saya masih dalam keadaan elok dan selesa digunakan walaupun sudah lama dipakai dan tidak berharga mahal.

90. Saya bersyukur subjek Geografi masa form 3 banyak melukis dan tak payah buat nota. Phew. Lega.

91. Saya bersyukur pernah tinggal di kampung dan merasai suasana kampung.

92. Saya bersyukur tinggal lagi setahun saya nak kawen abes belajar.

93. Saya bersyukur di atas kewujudan Astro di rumah.

94. Saya bersyukur saya tak rasa jemu makan nasik gorang ayam selama 2 semester pada setiap malam.

95. Saya bersyukur dapat tengok mayat segar dari peti sejuk di bilik mayat kat kolej. (eerr. tak tahu apa orang panggil untuk peti simpan mayat)

96. Saya bersyukur tak ada lagi orang kena lempang laju-laju dengan saya.

97. Saya bersyukur hari ini cuaca sangat cantik dan baju kering.

98. Saya bersyukur hari-hari dapat makan nasik.

99. Saya bersyukur saya tak terminate account Myspace saya. 

100. Saya bersyukur bertemu dirinya kerana dia adalah doa saya. Alhamdulillah.




I know I am stubborn and annoying yet your patience keeps our relation going

I pray this bond never grows cold

Tuesday, May 18, 2010

counting days


You are the answer to my lonely prayer
I was so lonely till you came to me
With the wonder of your love

Monday, May 17, 2010

Enjin bunuh diri



bukannya aku tak takut mati
hanya karena sering patah hati
yang aku takut bila patah hati
engkau nekat lalu bunuh diri


Salam suma.

Memang rutin harian kalau balik kampung adalah menghantar adik ke sekolah. Pukul dua belas tengah hari di mana time matahari tengah galak memancar dengan riang lah saya kena rempit pergi anta adik. Suruh naik bas tak sampai hati walaupun kadang-kadang tu sebenarnya boleh jadi modal nak ugut adik suruh dia buat keja rumah. HAHA. Pilih antara dua. Nak buat keja rumah atau pergi sekolah naik bas? Bagus. Pilihan yang tepat kerana memilih untuk buat kerja rumah.

Memandangkan hari berkenaan kemalasan saya tahap periuk belanga, saya buat lambat-lambat bersiap. Kononnya lah nak lambat anta adik padahal saya bersiap awal lagi daripada dia. ceh. Bersiap mengalahkan anak dara. Harinih mak bagi arahan suruh saya anta guna moto honda lama sebab moto LC abah bawak pi keja. alamak. Ni yang den lomah ni bila part nak start moto. Nak kena start secara normal. Moto LC boleh guna starter. Guna jari pun boleh. hehe.

Sebelum gerak baru perasan. Lampu signal dengan free gear tak menyala. Haah sudah. Dengan semangat kamikaze yang tinggi yang diselitkan keremajaan yang tidak terperi, bawak jugak moto.

EPISODE SATU
Lepas saja simpang rumah nak ke jalan besar, dah start rasa lain. Tak macam selalu saya bawak. Semput semacam saja moto ni. haish. Jangan buat hal tengah jalan sudah. Masa nak naik bukit merupakan masa yang menyemputkan jiwa raga. Masa ini jugak lah saya hilang ingatan saya dah masuk gear berapa. Nak check gear berapa tak boleh sebab lampu gear tak menyala. Jenuh jenuh.

Sampai dekat simpang empat steady lagi. Di sini lah pengembaraan baru bermula.

EPISODE DUA
Sampai saja dekat simpang tiga, macam besa lah. Berenti kejap. Tiba-tiba enjin stop daripada bernyawa. woii wooii wooii. Time ni jugak hang nak bunuh diri. Yang tak boleh blah enjin moto mati betol-betol tengah jalan simpang tiga. Kalau iyer pun nak bunuh diri, jangan lah babitkan aku dengan adik aku yang tak bersalah ni. Niat kami tulus dan suci sesuci lebaran yang bakal menjelma untuk pergi sekolah.

Haah sudah weih. Cuba start balik moto tak boleh sebab enjin tak nak hidup. Enjin moto ni memang dah nekad nak bunuh diri. Ingat dia main-main jer. Well, memang tak pernah dibuat orang start enjin moto tengah jalan kat simpang tiga. Saya saja yang buat T______T Sila berada di dalam kasut saya. Masa tu jugak lah keta muncul daripada pelbagai simpang. haish. Bila duduk tengah jalan tetiba rasa macam saya ini penghalang cinta tiga segi.

EPISODE TIGA
Tiba-tiba... Jenga jeng jeng. Ada dua orang hero Wonderpets datang memberikan bantuan. Phew. Depa tanya, "kenapa kak? moto rosak?" Dengan konfidennya saya menjawab, "a'ah. moto tak boleh start" Maka hero Wonderpets mula menjalankan misi menyelamat. Dorang cuba start moto tapi tak boleh jugak. Dan agak cerdik kalau nak jugak start moto tengah jalan padahal boleh jer tolak moto pergi tepi jalan.

Kemudian cuba lagi start tapi tak boleh jugak. Kalau saya start moto memang ada point jugak yang moto tak hidup sebab pagi tadi tak brekfes. Jadi tak cukup tenaga. Masa ni saya boleh steady lagi. Nasib baik masa tu saya tergerak nak bawak handphone sebab selalunya malas nak bawak. Kalau orang kol atau mesej mana sedar.

Hero Wonderpets cuba menghidupkan enjin moto yang nekad bunuh diri.

EPISODE EMPAT
Jeng jeng jeng. Ada lagi sorang hero iaitu brader mana ntah datang membantu. Dengan pakai jaket dan spek mata hitam siap kasut kulit lagi. Saya syak dia mungkin geng-geng polis. Tak polis, kastam ke imigresen ke pegawai bomba ke. Harini ramai hero datang membantu. ehem ehem. hikhikhik. Kejadahnya aku gelak galak? *libas tengkuk sendiri seckup rasa* Apa yang penting sekarang enjin moto dapat kembali hidup. Lantak lah masyarakat awam nak gelak ke nak tengok ke.

Masa saat-saat genting di mana enjin moto bunuh diri kat tengah jalan, saya ada lah jugak terperasan dengan kehadiran beliau. Beliau hanya memerhatikan dari jauh. ehem. Dah macam citer Korea plak. ehem ehem. Brader berspek hitam ni pelik sikit. Dia cuma tengok saja apa yang Wonderpets buat tanpa berkata apa-apa. Saya pulak dengan skemanya pergi tanya kat brader berspek hitam tu, "kalau moto tak boleh start kena check plug ke?" Dia jawab" a'ah. kita check dekat situ". ceh. Nampak sangat saya tak tahu apa-apa pasal moto. Jangan pasal moto, nak isi minyak moto pun tak tahu. Saya tak pernah isi minyak moto jauh sekali minyak kereta. 

Kepada sesiapa yang nak kutuk, sila kutuk dalam hati T______T

EPISODE LIMA
Wonderpets kata moto ni kena bawak pegi bengkel, tukar plug. Gulp. Pergi bengkel? Menda pertama yang terlintas di kepala; berapa banyak saya nak kena kuarkan duit untuk tukar plug. Yelar. Mana nak tahu bab-bab moto ni. Kena kang dia tapau saya abes-abesan mana saya nak cekau duit. Purse saya memang tebal. Banyak dengan resit. Saya lah manusia atas muka bumi yang paling gembira kalau resit tukar jadi duit. Ini masalahnya penuh dengan resit.Tak boleh jadi. Kol abah bagitau pasal enjin moto abah bunuh diri kat tengah jalan. Apa-apa pun kena jugak bagitau abah. 

Agaknya Wonderpets dah fed up dengan moto tu, mereka pun mintak diri dan berlalu pergi. Tinggallah saya, adik dan brader berspek hitam. Abah kata check amenda ntah. Saya pun dah tak ingat. Menda alah tu bunyi sumting like "cok". Lebih kurang macam tu lah. Brader tu tolong check kat tempat berkenaan dan cuba start.

Guess wat?

Enjin moto hidup kembali. Hoyeh hoyeh. Tiba-tiba saya nampak cahaya di hujung terowong. hehe. 

Saya dengan muka bangga macam saya yang start enjin padahal brader tu yang tolong start naik atas moto dengan gembira. Elok jer duduk, enjin moto mati balik T_______T Hampeh sungguh. Start balik moto tak nak hidup plak. Terpaksa lah brader tu tolong start balik. Bukan sekali malah 3 kali dia tolong start sebab asalkan saya duduk atas moto mesti enjin mati. Percubaan terakhir berjaya. 

Lepas ucap terima kasih kepada brader berspek hitam, terus pecut anta adik pergi sekolah.

EPISODE ENAM
Memang teruji kewanitaan dan keremajaan saya masa bawak moto. Moto buat hal lagi. Masa berenti kat traffic light simpang tiga (trauma trauma) sekali lagi enjin moto bunuh diri. Haish. Memang nak kena nih. Boleh pulak dok bebai kat traffic light. Nasib baik duduk kat tepi jalan. Tapi nasib baik senang nak start balik enjin. Boleh dikatakan setiap kali berenti di traffic light dan semasa nak buat U turn enjin moto mati. Haish.

Sampai depan sekolah adik, dengan selamba adik bawak keluar statement.

"Aji dah serik naik moto dengan hang. Hang jangan risau da lepas nih kena anta Aji pi sekolah. Aji pi sekolah naik bas"

HAHA. Baik punya kenyataan. Tu yang saya nak dengar.

On the way balik memang saya tak bagi chance langsung moto berenti walaupun sekejap. Saya akan pastikan moto sentiasa bergerak walaupun semasa berenti kat traffic light. Balik terus pecut laju-laju untuk sampai rumah. Balik tu abah bawak moto pergi bengkel. Nah. Amek kau kena dekat RM100 untuk tukar segala menda alah yang patut diganti. Kini, moto dah kembali sihat dan tak mahu bunuh diri lagi.

Walaupun moto tu bebai sampai bunuh diri kat tengah jalan simpang tiga, kami tetap sayang dia. Moto, sila terharu. Sebabnya;

  • moto tu dah lama da. Tak silap saya dah 20 tahun motor tu digunakan dan berjasa untuk kami sekeluarga. Senang citer, sebelum saya wujud, moto tu dah wujud.
  • moto tu yang abah saya guna untuk pergi kerja selama ini, nak cari rezeki buat keluarga.
  • dengan moto tu jugak lah yang bawak kami pi hospital atau klinik kalau saya atau adik sakit.
  • moto tu jugak yang berjasa bawak saya pergi sekolah untuk cari ilmu dari sekolah rendah sampai lah masuk universiti.
  • dengan moto tu jugak yang ajar kami erti macam mana susahnya mak abah cari duit untuk besarkan kami.
Jadi, sebenarnya saya sikit pun tak rasa nak marah bila enjin moto mati. Sekurang-kurangnya saya dapat rasa macam mana rasa enjin moto mati tengah jalan. Taylor Swift tak dapat rasa apa yang saya rasa ni. Rugi wooo ~ 

Petang tu lepas mak balik keja adik citer balik detik-detik mencemaskan kat mak abah. Sekali lagi, dia bawak kuar kenyataan yang tak boleh blah.

"Aji bajet hang nak sepak moto tu tadi kat tengah jalan. Rupa-rupanya hang tak buat pun. Aji macam besa, control macho masa tu"

Ceh. Hampeh punya adik.

Sunday, May 16, 2010

Perkara

Perkara satu - Bangun pagi dalam waktu yang boleh dipanggil pagi. Memandangkan abah ada kat umah, kena bangun awal. Kalau lewat, memang akan kena sound kaw kaw. Boleh jatuh saham kalau selalu bangun lewat. Selain saham jatuh, potensi hantaran kawen untuk turun jugak boleh terjadi. huish. Memang tak boleh dibiarkan jadi. Tapi kalau hantaran turun, boleh kawen awal. Semakin kurang hantaran, semakin cepat boleh kawen. HAHA. Boleh tak macam tu?

Perkara dua - Sebelum main game atau tengok tv kena mandi, brekfes dan kemas katil. Memang kena buat. Tak ada diskaun. Mak memang tak berkenan kalau bangun tak kemas katil. Jadi nak tak nak kena jugak buat walaupun kami adik beradik kadang-kadang malas nak buat. Kemas tetap kemas tapi cuma lewat sikit. HAHA.

Perkara tiga - Menonton CSI untuk kali ke berapa ntah. Tak jemu walaupun diulang-ulang. Well. Dah nama pun peminat CSI. Kalau ulang 34 kali pun saya sanggup tengok. Kalau tengok citer Gerak Khas? Tolong lah. Saya awal-awal lagi dah tukar channel. Tapi kalau mak nak tengok, saya tak dapat berbuat apa sebab tv tu mak punya.

Perkara empat - Pagi ni mak ada test JPJ. Abah bagi cadangan nak pi tengok mak amek test tapi mak tak setuju. Mak kata takut mak tak boleh buat dengan cemerlang kalau kami semua pi tengok. Jangan risau. Akak nak pi tengok orang yang amek test jer. Tak pun tengok tayar keta dan motor kat sana. HAHA.

Perkara lima - Mak lulus test JPJ dengan cemerlang. Tahniah mak! Weehuu.

Perkara enam - Hari ni dapat lepas mengidam. Dapat makan cendol pulut yang mak cik jual dekat kat Sungai Ular, Kulim. Terbaik alam semester. Punya lama teringin nak makan sampai ngigau-ngigau time tido.

Perkara tujuh - Untuk meraikan mak lulus test, kami makan di luar. weehuuu. Sekali lagi, dah lepas gian nak makan ikan masak steam.

Kira mak saya lagi hebat daripada anak gadis dia. Sekali amek test JPJ dah lulus. Anak gadis dia kena amek dua kali. T______T Apa daaa ~ Owh ya. Selera makan semakin bertambah. Memandangkan saya die hard fan nasik, hari-hari mesti makan nasik. Tiada hari tanpa nasik.

Saturday, May 08, 2010

rumah manis rumah

Salam suma!

Dengar sini suma penduduk kampung.
Sila amek perhatian.
Dengan ini diisytiharkan bahawa saya telah selamat pulang ke kampung halaman.
Oleh itu, ayuh rakan-rakan!
Ayuh kita berpoya-poya!
Sekian terima kasih.

Lega bila exam dah abes. Dan mungkin perbuatan tipikal serta agak tak boleh blah iaitu mengira markah yang saya akan dapat untuk paper berkenaan. eerr. Macam tak penah dibuat orang. Memandangkan saya dah buat, kira dah ada orang buat lah. Itu memang habit dari zaman sekolah sampai ke uni yang saya tak boleh nak buang. Saya pun tak tahu kenapa. Maybe ini merupakan salah satu misteri dan keunikan seorang remaja.

Semester ini baru saya dapat rasa nikmatnya study. Bagaimana sebelum ini? Tidak blaja? Bukan bukan. Maksud saya nikmatnya mengulangkaji pada waktu exam. Tidak lagi berlaku blaja pada saat-saat kecederaan. Natijahnya baru saya paham amenda yang selama ini saya blaja. hehe. Baru saya paham macam mana TV camera berfungsi. Baru saya paham macam mana nak buat subtraksi (tajuk ni memang bagi saya tensi sebab berbelit-belit). Baru saya paham apa prosedur nak buat kes dekat bilik forensik (tempat peveret untuk lepak sambil tunggu abang meor fetch lepas abes duty)

Semester ini jugak saya blaja dengan bersungguh-sungguh. Nota jadi boyfriend nombor dua. Boyfriend nombor satu adalah Kyuhyun. HAHA. Acah jer. Kyuhyun pun boleh keluar dari senarai.


kacaknya Kyuhyun. Tapi awak lagi kacak daripada Kyuhyun. wo ai ni <3

Semester ini jugak saya blaja secara nerd. Sepanjang masa asyik membaca nota. Setiap masa perlu diisi dengan blaja walaupun kadang-kadang terasa seperti malas nak baca sebab kemalasan saya berada pada tahap periuk belanga *sigh* Ada 2 sem lagi untuk tunjuk kehebatan diri *kembang idong* Pelajar cemerlang kalau study memang secara saiko-saikoan. Saya tengok pun rasa saiko jugak. Owh ya. Salah satu ciri-ciri pelajar cemerlang adalah study secara saiko supaya anda mendapat result yang membolehkan anda sendiri saiko melihat result sendiri.

Bagi saya, suma paper tak bagi impak yang hebat atau teruja. Lebih kepada neutral. Ada yang tersengeh-sengeh masa keluar dewan exam. Ada jugak yang menanges lepas abes exam. Tu memang panorama yang besa lepas jawab soklan exam. Dah imun dah pun. Bukan sekali dua amek final exam. Boleh tahu sapa yang mengalirkan air mata lepas exam dan sapa yang berhoyeh-hoyeh depan dewan exam lambang satu seksa paper dah lepas kemudian dengan tanpa rasa bersalah pegi tengok movie. (ehem. macam kena kat batang idong sendiri ni)

Suma orang pandai. Tapi macam besa lah, masyarakat awam yang tipikal akan ukur pandai melalui akademik. Alar. Macam lah korang tak besa pulak dengan ayat dan pandangan tipikal pihak-pihak berkenaan.

Let bygone be bygone.

Monday, May 03, 2010

The return of cute little vampire

Salam suma.

Lately, saya cepat rasa annoyed dan jadi garang. Tambah pulak tekanan exam. Masyarakat awam selalu kata garang macam harimau, takpun garang macam singa betina. Lepas ni boleh keluarkan perumpamaan garang macam Atiq. I wonder, kenapa tak letak garang macam kucing. Kan lagi comel. Rasa macam nak tarik-tarik ekor kucing tu sampai dia tak boleh jalan. HAHA.

Okay okay. Enough citer pasal kucing comel mata bulat. Meh sini meh nak story pasal lain. Nak start macam mana yer. Hhmm. Okay okay. Macam nih. Hati saya rasa sangat annoyed sekarang. Nak marah pun ada jugak tapi saya tak tahu macam nak luahkan rasa marah tu. Apa yang saya mampu buat adalah dengan bercakap secara annoyed sampai masayarakat awam dengar macam nak ikat saya kuat-kuat kemudian tinggalkan saya kat tol Jelapang sorang-sorang.

Kadang-kadang kita tengok orang tu macam tak kisah dengan keadaan sekeliling atau perkara yang yang orang lain buat. Tapi kita tahu tak apa yang dia rasa dalam hati dia? Di dalam hatinya dirinya jua yang tahu. Macam saya. Walaupun saya kadang-kadang nampak macam tak kisah dengan sesuatu perkara tetapi sebenarnya saya sangat kisah walaupun perkara tu di mata orang lain adalah perkara kecik. Contohnya pasal kes gurau kasar yang mintak lempang bertubi-tubi yang jadi hari tu.

Dan kini citer sedih dan tragis baru start.

Pada suatu hari, saya pergi mandi macam besa lambang bau dah macam kucing tak mandi seminggu. No wonder lah sebab last mandi Subuh tadi. Harap basuh muka time nak solat saja. Lepas keluar bilik air, tetiba darah muda dan manis yang disukai oleh nyamuk mula menyirap dan mendidih. Selalu orang cakap nak bagi sejuk hati minum air atau mandi untuk bagi sejuk. Tapi memandangkan saya baru lepas mandi, malas nak pergi mandi balik semata-mata untuk sejukkan hati yang tengah panas. Membazir air saja. Membazir amalan syaitonirrajim. Ingat tu.

Sebab apa darah muda dan manis saya menggelegak?

  1. Saya tak kisah kalau orang nak pinjam atau guna barang saya selagi ia berada dalam keadaan macam mana asalnya. Dan antara benda yang saya sayang macam menantang minyak yang penuh adalah buku-buku dan majalah-majalah saya. Saya tak marah pun kalau nak baca buku saya TETAPI jaga lah buku saya elok-elok. Saya pantang orang pinjam buku saya tapi tak jaga elok-elok terutamanya novel. Bila dah kena terkena sekali, saya dah serik. Saya bagi pinjam novel saya dalam keadaan elok siap ada bau kedai lagi. Dapat kat peminjam abes lunyai novel saya. Ini yang bagi saya sedih dan marah. Saya malas nak sound direct. Sendiri mau ingat lah. Ini lar yang dikatakan masyarakat awam tak boleh ubah. Tak bagi, mengata. Bila dah bagi buat harta. Sejak kejadian tu, saya dah malas dan bertaubat daripada beli novel dan berazam nak angkut suma novel kat hostel bawak balik rumah.
  2. Jangan ingat kalau saya buat tak tahu bermakna saya membenarkan apa yang terjadi. Contohnya bila berkenaan dengan barang-barang saya. Sekali lagi, saya tak kisah kalau nak pinjam atau guna barang saya selagi pengguna itu tahu hormat saya selaku tuan empunya barang. Walaupun dah tahu tuan empunya barang tak kisah, sekurang-kurangnya mintak izin tuan barang dulu. Bukannya main redah guna. Ini yang sebenarnya pencetus kemarahan saya. Tergamam saya yang baru lepas kesukaan sebab mandi pakai sabun Protex yang melindungi badan daripada bacteria. Bila dah tengok apa yang terjadi, ternyata sabun Protex tak dapat lindungi saya daripada rasa marah dan annoyed. Ini bukannya baru terjadi tetapi dah lama saya perhatikan.
  3. Sila hormati privacy orang lain. Macam mana perasaan anda bila orang lain tengok benda yang anda tak mahu orang lain tengok? Ada rasa macam nak sekeh dan lempang secukup rasa. Contohnya gambo-gambo yang anda simpan dalam laptop mahupun handphone. Mesti lah ada gambo-gambo yang anda simpan dan tak berhasrat langsung nak upload dalam facebook mahupun blog. Mungkin gambo tu merupakan antara gambo dalam koleksi gambo buruk atau gambo bersama insan tersayang atau gambo gedik giler. Tapi tetiba ada orang lain pergi bukak folder tu dan tengok. Ini pulak merupakan pencetus kedua kepada rasa marah dan annoyed yang saya rasa.
  4. Mungkin bagi orang lain sesuatu perkara tu nampak remeh temeh tetapi tidak bagi orang lain. Contohnya belasah makan makanan orang lain di mana tuan empunya makanan tak sempat nak rasmi dulu makanan tu. For me, kau nak kena hempuk dengan kuali ke haahh? Aku tak sempat nak makan kau dah belasah makan. Kalau semut yang makan, lain citer. Dah nama pun semut. Serangga kecik yang tak tahu apa-apa. Kalau tuan empunya badan sendiri yang offer suruh orang lain rasmi makanan dia, lain citer. Iyer. Lain sangat-sangat citer tu. Sekali sekala saya tak kisah. Kalau dah berkala-kala memang nak kena ketuk kepala. Bukan maksud saya tak boleh makan. Bukan bukan bukan macam tu. At least cakap" nak sikit". Saya bukannya kejam sangat tak bagi langsung. haish. Kan lagi polite dan comel kalau macam tu. Muka suma dah lawa.
  5. Salah ke saya balik kampung tiap-tiap minggu? Salah ke? Habaq mai sat. Isu ni dulu saya tak berapa nak amek pusing sangat. Sekarang YA. Saya sangat kisah. Saya ada mak abah adik di kampung. Saya nak jumpa depa. Saya rindu mereka. Saya boleh demam kalau tak jumpa atau dengar sora meraka lama-lama. Ada jugak sora-sora mintak sepak dari pelbagai sudut kata motif saya balik kampung adalah untuk berdating dengan kekasih hati jiwa raga. Haish. Memang saya balik berdating tapi dengan mak abah adik. Yang dengki kenapa? Jeles sebab anda dah boring asyik kuar dating dengan pakwe makwe anda saja? HAHA.
Agak-agak dah tak boleh nak handle rasa annoyed dan marah tu, saya buat sesi luahan hati dengan Kak Lin sambil makan nasik kerabu. Bila dah luah suma dan nasik kerabu pun dah abes dimakan, baru rasa lega. Macam masyarakat awam selalu cakap, kenyang perut suka hati.

Pengajaran yang dapat diperolehi di hujung citer;
  • Sila main redah pakai helmet. Kalau tak pakai, amat buruk natijahnya. Eerr. Ada yang tak paham ayat tadi? Takpa. Anda kan beuty or handsome with brain. Of course boleh paham. Kan? Kan? Kan?
  • Jangan ingat seseorang tu diam maknanya dia tak kisah apa yang terjadi. Ia lebih kepada silent killer. Huih. Gerun tak dengar? Haah. Nasib baik gerun.
  • Tak bagi, mengata. Dah bagi buat harta. Ini memang ayat peveret saya sejak dari sekolah rendah lagi. Kawan baik saya selalu jugak guna. Itu yang terjadi dalam kehidupan realiti.
  • Walaupun bagi sesetengah pihak penggunaan mintak izin tak berapa nak penting, tapi bagi saya penting. Sekali tengok dan dengar macam bercirikan orang nerd, tapi tinggi nilainya.
Oleh itu, entry bebai dan merap diakhiri dengan ucapan terima kasih.

Sunday, May 02, 2010

bukan salah hormon dalam badan


In the morning

Harini macam besa, berhibenasi dalam bilik sambil guling-guling dengan nota. Nota sekarang dah macam soulmate saya. Pegi mana-mana mesti teringat nota. Besa lah. Nak exam. Kalau tak exam, nota letak tepi-tepi macam abes madu sepah dibuang. Memandangkan saya dalam mood exam, jadi start lah nak kaco orang yang tak ada exam dan dah bekerja. Mintak dia temankan saya. Berkasih sayang secara maya until he starts to talk about his colleagues.

Yeah. That is when all things start to screw up.

Diari satu hati saiz kacang hijau

Saya bukannya marah tapi agak terkejut bila dengar. Terkejut dengan kadar yang sedikit dan tidak berbahaya. Mungkin ini perkara kecik dan sekadar gurauan bagi mereka. Tapi bagi saya, ia gurauan yang boleh menyebabkan hati saya yang beso macam stadium bola jadi kecik macam kacang hijau. Sangat comel saiz hati saya sekarang.

Saya masih lagi ingat kata-kata seorang kenalan saya, "JANGAN BUAT KAT ORANG KALAU KITA TAKNAK ORANG BUAT KAT KITA".  Apa kaitan dengan kisah hati saya jadi kecik macam kacang hijau? Meh nak story macam mana boleh jadi macam tu. Saya sebenarnya tak kisah bergurau kasar walaupun kadang-kadang gurau kasar tu boleh menyebabkan terasa hati. Fine. Dah nama pun gurau kasar. Kalau bergurau tentang perkara fizikal, bagi saya boleh diterima lagi. Contohnya, seseorang kata kepada saya, " atiq, cantiknya badan hang. cantik macam lidi sate. dah tu tinggi melayut macam tiang telekom." Saya boleh terima lagi gurauan kasar yang penuh dengan maksud tersirat. Well. Anggap saja ia sebagai pujian daripada pihak yang jeles sebab dorang tak dapat kurus dan tinggi macam saya. Yelar. Saya kan ada badan saiz model antarabangsa. HAHA.

Tapi bila ia melibatkan hati dan perasaan, I think it's too much. Let's make it simple. Katakan lah, (katakan saja. tak mahu jadi betol-betol) ada pihak-pihak berkenaan bergurau kasar dengan mengatakan mereka nak tolong carikan lelaki/perempuan lain untuk dijadikan girlfriend/boyfriend kepada boyfriend/girlfriend anda sedangkan mereka dah tahu yang boyfriend/girlfriend anda sudah berpunya (seyes tak ada keja depa nak buat. punya berlambak keja ada, itu jugak yang depa berkenan nak buat) Mungkin bagi orang lain ia sekadar gurauan besa. Bagi saya itu gurauan mintak pelembang telinga bertubi-tubi. Kalau dia nak cari jodoh untuk orang yang single, it still acceptable.

Seyes. Hati saya jadi kecik macam kacang hijau bila jadi macam tu T______T

Ia membuatkan saya terpikir. Wujud jugak orang macam tu. Saya pun ingat nak gurau kasar jugak lah. Baru fair kan. Apa kata saya pulak tolong carikan madu atau pasangan lain untuk isteri/suami/boyfriend/girlfriend mereka. Nak tak? Nak tak? Nak tak? Alar alar alar. Boleh lah. Pleeeaasseeee.

haahh. Tahu pun takut.

Dia berkali-kali meyakinkan saya bahawa itu cuma gurau dan saya jugak berkali-kali cuma menganggap ia sebagai gurauan. See. Macam mana kisah ini berkaitan dengan kata-kata kenalan saya. Pandai-pandai mike ler kaitkan kisah tadi dengan kata-kata kenalan teman.


Diari dua hati saiz kacang hijau

Esok saya nak exam paper CRSIT. Kalau nak exam, kena letak tepi-tepi hal yang boleh ganggu fokus. Tapi nak dijadikan cerita, saya terlari daripada fokus saya. Seperti besa, berkasih sayang sambil study. Apa kaitan study dengan kasih sayang? HAHA. Sembang punya sembang dia bagitau something kepada saya.

Sejarah lama kembali berulang.

Sekali lagi hati saya jadi kecik macam kacang hijau. Kali ni pun macam hati saya macam kena libas dengan paip getah. pergh. Sapa yang penah kena masa kecik-kecik dulu tahu lah macam mana pedih rasanya. Yang pasti, saya tak pernah kena. HAHA. Takat kena rotan tu besa lah. Dah nama pun budak nakal.

Kadang-kadang saya terpikir adakah saya kurang sporting atau kurang open minded (macam tingkap jer main bukak-bukak) Mungkin jugak faktor pergaulan seharian saya menjadikan saya berpikiran macam tu. Mungkin ada yang menganggap saya seorang yang kurang sporting sebab saya selalu keluar dengan kawan-kawan perempuan merangkap bestfriend saya tanpa ada pembabitan lelaki walaupun kawan sekelas. Mungkin jugak ada yang menganggap faktor berpunya menjadi halangan sekali gus mengurangkan tahap sporting untuk keluar dengan kawan lelaki. heehh.

Tak ada kaitan langsung.

Memang sejak zaman single mingle and totally available pun saya tak penah keluar dengan lelaki walaupun kawan sekelas apatah lagi nak keluar dengan orang lain sekarang. Itu adalah keputusan diri sendiri dan tidak dipengaruhi oleh sesiapa. Kalau saya mahukan seseorang yang terbaik, saya haruslah menjaga diri dengan terbaik. He told me that somebody told him he had a secret admire. Woohooo. Phewit phewit. Tu lar. Sapa suruh kacak sangat sampai ada secret admire. HAHA.

For me, part secret admire tu okay lagi. Part ajak keluar main bowling ke snorkeling ke keluar makan ke apa yang lain saya tak kisah. Mungkin boleh dikatakan sebagai beridah bersama rakan-rakan. Tapi part nak  padan-padankan dengan orang lain sangat tak comel perbuatan tu. Seyes tak comel. Mungkin ada jugak yang kata tak rocks atau sporting atau open minded kalau tak keluar dengan kawan yang lain jantina.

Macam tu pulak dah.

Mood saya tengah tak berapa nak elok. Ini tak ada kena mengena dengan hormon. Jadi jangan salahkan hormon sebab hormon tak ada kaitan dan tak bersalah. Otak saya tak dapat terima lousy things rite now. Hanya perkara yang berfaedah dan ilmiah saja dibenarkan masuk. Memandangkan mood tak berapa nak elok, saya cepat berasa annoyed walaupun ia perkara kecik. Bila pikir balik, itu semua perkara kecik dan tak ada apa-apa pun. HAHA.



Bila saya rasa annoyed, beware. Anda berada dalam bahaya.