Friday, April 30, 2010

My bad, my bad

Salam suma.


Comel sangat ke nombor matrik aku sampai asyik kena duduk paling belakang dalam exam hall? T___T


Sekali lagi saya buat kesalahan yang sama. Same stupid mistake. Untuk subjek ni dah ada target. Macam subjek-subjek lain. Harap-harap tak jadi macam exam yang lepas. Berapa hari memang dah tunggang langgang baca notes dengan hafal apa yang patut dihafal. Memang dah boleh agak apa yang akan masuk exam nanti. Macam besa, dah ada target soklan apa yang akan keluar untuk soklan esei. Dari zaman berzaman tu jer soklan yang boleh ditanya masa exam. Jadi memang guna abes kelebihan skill sebagai ahli nujum untuk spot soklan.

Sekali lagi buat otai dan kamikaze skip baca satu tajuk sebab malas nak baca. hehe. Panjang sangat tajuk tu dan banyak menda alah yang nak kena ingat. Contohnya proses pencucian filem, peralatan yang digunakan, bahan kimia yang digunakan untuk cuci filem serta apa ntah lagi. Banyak sangat. Tajuk lain lagi pun banyak jugak. So last-last skip baca tajuk tu walaupun dah tau tajuk memang wajib keluar untuk soklan esei. Well. Satu tajuk saja daripada sebelas tajuk yang lain. Owh ya. Lupa pulak. Kebanyakkan tajuk kena ada sekurang-kurangnya satu lukisan. Korang kira lah sendiri berapa banyak lukisan kena ingat. Remaja kan suka mencuba sesuatu yang baru dan thrill. Kira thrill apa skip satu tajuk. Alar. Satu jer pun. Budak dekan memang histeria kalau tak ingat satu ayat dalam satu tajuk. Kalau tak ingat satu tajuk, saya pun taktau apa nak jadi dengan dorang. Terjun lombong kot.

See. Alasan kukuh untuk skip baca satu tajuk yang takdak lukisan. Dapat saja kertas soklan, curi-curi baca soklan yang ada walaupun dah kena warning dengan penjaga dewan exam. Saya tak ingkar pun arahan. Takdak pulak arahan "jangan membaca soklan sehingga diberitahu" atau "jangan lihat soklan sehingga diberitahu".  Arahan "jangan bukak soklan sehingga diberitahu" ada lar.

Dapat arahan bukak kertas soklan, cepat-cepat tengok soklan esei apa yang masuk. Tepat sekali jangkaan saya. Tajuk yang saya skip baca masuk. Nak menyesal sekarang pun dah tak guna. Redha saja. Terus buat kiraan soklan mana yang boleh bagi markah paling banyak dan saya boleh ingat jawapan. Dan memang dah jadi tradisi tengok soklan tau yang diri boleh jawab. Yang menjadi masalahnya, jawapan untuk soklan tu agak rabun-rabun ayam. Sekali lagi, pasrah dan redha.

Lumrah remaja suka buat perkara yang thrill. Kurang daripada setengah jam masa menjawab nak abes, saya tukar soklan. woohoo. Saya amek soklan yang ada tajuk saya skip baca sebab ada yang saya boleh jawab. hehe. Bila masuk ayat ketiga jawapan, saya blur. Tak ingat dah nak tulis apa padahal sebelum tu memang dah ingat full answer. Bila masa tinggal 15 minit nak abes, saya tukar lagi soklan. hehe. Tulisan tak payah tanya. cakar ayam mahupun cakar-cakar haiwan lain lagi cantik daripada tulisan saya. Kalau ayam tengok tulisan saya, confirm kena gelak kaw kaw.

Let bygone be bygone.

Lepas abes exam, terus pergi tengok movie Ironman. Boleh lah tahan best movie tu. Masa tunggu bas, mengadu dekat dia pasal exam tadi. ehem ehem. Saja nak manja-manja bila dah abes exam.

Next, paper CRSIT. Paper ni pun ada potensi saya nak buat thrill. Skip baca beberapa tajuk daripada dekat 20 tajuk kena cover. hehe.

Tuesday, April 27, 2010

2 down

Paper instrument dengan quality assurance dah abes.
Weehuu ~

Saturday, April 17, 2010

Save the best for last

Salam suma.

Semalam hari akhir praktikal dan balik rumah. weehuu ~ Minggu ni saya bertugas di kecemasan untuk syif petang. Masa duty pun rasa cemas bila tengok patient datang dengan cemas. Patut lah asyik rasa berdebar-debar. Macam ada kenal kebal tengah drift. Abes tunggang laggang aorta. hehe.

Duty minggu ni saya tak banyak sangat buat kes. Dah macam tak ada semangat nak buat. Separuh jiwaku pergi. haha. Oleh itu saya banyak buat keja-keja yang tak jumpa dengan patient. Contohnya duduk kat kaunter pendaftaran. My favourite place. haha. Saya memang suka duduk kaunter pendaftaran kat kecemasan. Kira dah tahu apa nak buat kalau borang sampai. Macam tu jugak kalau duduk dekat main department. Bab daftar nama patient memang saya sangat suka walaupun sebenarnya mencabar jugak duduk kat situ. Sapa kata jaga kaunter senang? Meh sini nak puleh hidung.

Selain dari duduk kat kaunter, bilik gelap pun boleh jadi tempat saya duduk bila kurang rajin nak buat kes. Haip haip. Bukan malas cuma tahap rajin kurang haritu. Dan seboleh-bolehnya saya taknak masuk bilik gelap. Kalau diberi pilihan antara bilik gelap dengan buat kes, saya akan pilih buat kes. Aik. Tadi bukan kata nak duduk bilik gelap ke?

Iyer iyer. Saya akan masuk bilik gelap bila keadaan memaksa saya masuk. Contohnya malas nak kena soal jawab pasal anatomi atau pasal positioning patient. Masa tu memang cabut masuk dalam bilik gelap walaupun hati berat saja nak masuk. Bilik gelap kat kecemasan kat hospital yang saya praktikal ni lain sikit daripada bilik gelap yang saya penah masuk. Sapa yang penah masuk akan tahu macam mana lainnya. Kalau masuk jer apa yang saya dah siap setting dalam kepala saya nak abeskan cuci filem cepat dan keluar cepat. Tambah pulak, lampu merah (lampu cahaya selamat) tak terang sangat. Kena tunggu lama sikit baru boleh nampak.

Dan jugak minggu ni minggu last anta buku log. Macam biasa, salin kes tapi entah kat mana saya letak pun tak tahu. Haritu bukak kotak ada lar jumpa sepuluh kes. Bukak buku nota jumpa lagi. Usha dalam buku anatomi ada lagi. heehh. Kes ada di mana-mana.

Hari last saya pegi duty pagi sebab saya nak balik awal. Biasa lah. Mak abah duk tunggu bila anak depa nak balik. hehe. Dan macam biasa, nak naik bas feveret dan single seat punya pasal sanggup tunggu lama kat stesen bas.

Apa yang penting kerjasama. eh eh. Bukan bukan. Apa yang penting dapat balik. :)

Saturday, April 10, 2010

Head shake

Salam suma.

Rasa macam sebelah otak tertinggal dekat dalam kotak bawah meja study. Sebelah lagi duduk elok dalam kepala. Minggu ni nak kena sumbat segala macam jenis nota dalam kepala. Harap otak tak buat hal lagi. Kang tetiba jadi blur memang haru. Walaupun rupa saja nerd tapi tak semestinya study pun secara nerd. Kalau tengok saya live memang macam nerd. Patut lah tak ada orang nak mengorat masa kat kolej. HAHA.

Minggu-minggu terakhir kelas. Jadi hutang test kena bayar. Tu lar. Sapa suruh tangguh buat test. Walaupun sangat gembira test ditangguhkan, natijahnya bila dekat dengan hari test berlungguk-lungguk jugak kena baca. Itu tak masuk lagi dengan test yang boleh dikatakan ada hampir setiap hari. Kan orang tua dah pesan. Menda yang baik tak elok ditangguh-tangguhkan.

ehem ehem.

Sem ni baru nampak macam saya study bersungguh-sungguh. Sungguh nerd cara saya study. Kalau nak buat idola memang tak boleh sebab ia bukan cara smart study. Nak cara study yang kacak, smart dan cantik kena rujuk cara budak-budak dekan study.Walaupun saya suka makan ikan, tak semestinya saya dekan walaupun harap dapat dekan *sigh* Kalau bab study memang tak payah cakap lah. Berlungguk-lungguk cara orang study.

Yang paling femes adalah study group. Jawapan tipikal kalau bab study. Saya kurang berkenan sangat study group sebab kadang-kadang menambahkan lagi blur. Memang lah bagus sebab ada orang boleh tolong terang. Tapi kalau ada 5 orang nak terang dengan 5 cara yang berbeza untuk terangkan satu menda kat saya, blur daripada tahap satu boleh jadi blur tahap empat. Too many cooks spoil the broth.

Ada jugak yang jenis ilmu penuh di dada. Ini memang spesis manusia kacukan encyclopedia. Terang panjang berjela macam karangan kajang pak malau padahal yang penting ciput saja.  Bagus jugak hasil kacukan ni walaupun jenuh jugak nak paham amenda yang dorang terang.

Bila dah blur, susun nota cantik-cantik atas meja study. Kemudian simpan suma pen dan barang-barang yang perlu disimpan. Masuk bilik...

Selamat malam Malaysia. Sweetdream.

Sunday, April 04, 2010

Karnival sukan

Salam suma.

Ingatkan lepas futsal league haritu dah tak terlibat dah dengan futsal serta sukan-sukan yang lain. Rupa-rupanya tak. Kami mewakili course kami untuk futsal (perempuan) dan kami merupakan satu-satunya team perempuan yang masuk futsal untuk karnival sukan. Bunga-bunga di antara segerombolan kumbang. eceh. Masih mengekalkan lagi posisi yang sama bagi pemain. Cuma ada import pemain baru. Kak Tam. hoyeh hoyeh. Welkam to da klab bebeh.

Bagaimana dengan saya? owh. Saya masih jugak menjadi penjaga gol kedua yakni dengan lebih tepat dan maksud stret to da point pemain simpanan. Haip haip. Jangan pertikaian posisi ini. Walaupun pemain simpanan ia tetap bermakna. Bermakna? Macam mana tu? eerr. Tak mengapa. Tak masuk exam pun. Kami jugak berasa syukur kerana semasa short sem kena buat tugasan pasal futsal walaupun sebenarnya saya sendiri pun tak paham amenda tu futsal. Itu merupakan teori. Sekarang baru nampak amenda yang kami buat tugasan dulu. Okay okay. Enough pasal kenangan lama. Meh kita masuk ke isi utama.

Kali ini kami bermain di Extreme Park, Ipoh. Tak silap dekat area Tambun. Kalau tak silap lar. Ingatkan kami sampai lewat. Ternyata kami silap berkali-kali. Kami merupakan pasukan paling awal sampai. Solat Maghrib kat sana dulu. Kalau ikut jadual, pukul 9 malam sepatutnya dah start game tapi sebaliknya berlaku. Ini jangan tanya saya sebab apa jadi macam ni. Ini kena tanya pihak penganjur.

Rakan-rakan kelas jugak datang bagi sokongan kepada course saya. Tenkiu tenkiu. Dush dush dush boom boom. haahh. Itu dia bunga api.
Sebelum mula game, meh berkenalan dengan team saya :)

Jeng jeng jeng.


Lihat lihat. Kak Tam sebagai ahli baru sebagai pelengkap kumpulan. Dan Kak Tam pandai bermain. Seyes tak tipu. Mula game ada rsa cuak bagi mereka yang bermain. Yang jadi pemain simpanan dan serta bagi sorakan jugak rasa cuak walaupun tak main. hey. Dah nama pun manusia. Normal bukan untuk rasa macam tu. Macam peribahasa yang nenek tokwan kita dulu-dulu, cubit paha kanan, pahan kiri pun terasa jugak. eerr. Masuk tak maksud peribahasa ni dengan situasi? Kalau tak berapa nak masuk, masuk-masukkan jua lah.

Sejarah ternyata sekali lagi berulang. Ramai jugak kata sejarah adalah sesuatu yang untuk kita jadikan pengajaran terhadap apa yang berlaku masa dulu. Bagi saya, kadang-kadang sejarah ini ada jugak unsur-unsur mengungkit kisah lampau. heehh. Sekali lagi kami terkandas di separuh akhir. Tapi yang bestnya kali ini tak ada perlawanan untuk tentukan sapa dapat tempat ketiga. Hoyeh hoyeh. Itu yang kita mahukan. Hal ini berlaku sebab masa untuk adakan perlawanan dah singkat. Lagi singkat daripada kain sekolah budak-budak sekolah yang sengteng kain bagi singkat sebab bajet nak nampak macam Beyonce dalam video Crazy In Love. Sengteng pi lah macam mana pun kain sekolah tu. Beyonce tetap ada satu saja. Tak ada Beyonce dua atau Beyonce tiga. Enough melalut. Jom kembali ke pangkal jalan.

Tempat ketiga ditentukan mengikut kiraan mata. Kelebihan kami ada pada mata. Bukan maksudnya mata cantik sebab minum Innershine or whatever. Mata perlawanan. Sejak main futsal baru saya tahu macam mana sistem liga. Saya pun mana arif sangat bab bola dan futsal suma ni. Kenal skuad Kenari dengan team The Blues ada lah. eceh. Yang pasti saya bukan penyokong Red devil. Nama tu pun dah alar-alar macam team vampire makan budak jer.



Kami sedang mencari konklusi. eceh. Macam lagu Hujan. Bukan bukan. Sedang mengira mata terkumpul setelah diberitahu yang perlawanan untuk tentukan tempat ketiga tak ada. Ada kecewa bercampur gembira sebab tak ada game tu. Kita mulakan dengan berita sedih. Saya akan menggantikan penjaga gol utama untuk perlawanan tu. Then dapat beritan tak jadi buat. See. Sedih kan? Seterusnya kita akan ke berita gembira. First, saya tak perlu jaga gol dan risau kalau-kalau pipi saya bakal cium kepala lutut lagi. haha. *sekeh hidung atiq bertubi-tubi* Second, kumpulan saya dapat tempat ketiga kalau mingikut kiraan mata. Kalau ada game, jenuh jugak dok pulun nak bagi dapat tempat ketiga.

Suma game futsal abes pukul 1 pagi. Saya memang dah mengantok tak tahu nak cakap macam mana. Walaupun tak dapat main tetap rasa penat.  Tengok mata pun dah tahu yang memang tengah mengantok. Semakin lewat tido, semakin sepet mata, semakin jelas eyebag. Tak caya tengok gambo kat bawah.


Kebenaran yang tak dapat disangkal lagi -_-

Owh ya. Acara penyampai hadiah untuk para pemenang akan diadakan di Multi Purpose Hall (MPH) kolej pada keesokkannya.

Di sini bermula satu kisah menyayat hati.

Bangun pagi macam biasa lah. Dah nama pun bangun pagi. Jagi kena bangun sementara waktu boleh dipanggil pagi. hehe. Saja buat ayat pusing-pusing. Move on. Kami yang duduk di hostel konpius sama ada nak pegi atau tak majlis bagi hadiah untuk karnival sukan. Ada yang tak kisah. Saya? Berbelah bahagi nak pegi atau tak. Kapten futsal yang gorjes (haha) kata dia tak kisah. Kak Mira ada misi penting. Misi nak tukar Ipoh jadi bandaraya dalam taman yang penuh dengan bunga serta burung berkicauan. haha. Maka tinggallah saya, kapten futsal yang gorjes di mana nama beliau tak dapat diberitahu iaitu Ida (haha) serta Ma.

Guling punya guling kat hostel, kami buat keputusan untuk pegi jugak selepas kol pelajar yang incharge untuk pengangkutan pelajar dari hostel. Dia kata lagi setengah jam van akan sampai. Kelam kabut bersiap. Nasib baik saya dah iron baju tudung suma siap-siap. Maka kami bertiga seiring dan sejalan menuju ke jalan yang benar. Tunggu punya tunggu van tak sampai lagi. Sebelum itu van dah datang ke hostel amek student course lain.

Sejam masa berlalu.

Van tak sampai-sampai lagi. Perut pun dah merengek-rengek kelaparan. Belasah makan keropok lekor dan pisang goreng serta ayaq nyok (air kelapa) yang mak cik jual depan hostel. Kesabaran kapten futsal semakin menipis seperti nipisnya lapisan ozon di Bumi. Pelan-pelan dia tukar jadi vampire. Saya dan Ma pun rasa macam nak join jadi vampire jugak.

Dua jam berlalu.

Bukan setakat batang hidung van, bayang van pun tak nampak. Kol abang yang bertanggungjawab datang amek. Guess what? Dia kata dia tak diberitahu pun untuk datang amek kami. WTF. Tiga jam tunggu for nothing. Setakat nak makan keropok lekor dan pisang goreng serta minum ayaq nyok? Tak ada maknanya. majlis bagi hadiah dah start. Tak kira macam mana sekali pun kami kena sampai sebelum giliran team futsal amek hadiah. Kol teksi dan akak sora-best-saya-bajet-dia-cun bagitahu yang teksi akan sampai dalam 20 minit macam tu lah. Kena tunggu lagi. Rasa macam nak menanges guling-guling pun ada jugak.

Teksi sampai saja terus naik dan mintak pak cik drive selaju yang boleh. Pak cik teksi pun drift tidak terperi. Sampai saja kolej terus secepat yang boleh masuk dewan.

Sekali lagi. Izinkan saya menggunakan perkataan seronok disebut tapi buruk maknanya. WTF.

Elok-elok saja kami sampai penyampaian hadiah untuk futsal pun selesai. T______T Sekali lagi rasa macam nak menanges guling-guling. Tinggal nak bagi hadiah untuk boling dan piala pusingan. Kecewa tak terkata tak dapat naik pentas amek pingat. Walaupun begitu, kami suma gembira sebab dapat ini.


Walaupun dapat tempat ketiga, kami sangat gembira. haha. Muka yang tadi jadi vampire dah tukar jadi sangat angelic.






Dan kami seterusnya ke pameran PC. Ada barang nak beli sambil cuci-cuci mata. Tak sangka jejaka Celcom kacak. Tapi sekacak-kacak mereka tetap tak boleh lawan kacaknya pembantu pegawai farmasi kat Langkawi. pergh. HAHAHA. *kapten futsal, aku tau ko nak sagat muka aku kat dinding bila baca ayat ni. haha* Tak cukup cuci mata kat pameran, kami meneruskan pencucian mata di Jusco. Shopping apa yang patut.

Tapi macam besa. No money no shopping.

Sekian, terima kasih.