Saturday, January 02, 2010

end-joy

Salam suma.

Dengan ini saya dengan rendah diri ingin membuat satu permintaan yang tidaklah rumit ditunaikan. Tak serumit seperti membuat simpulan bunga gedik geti semasa zaman sekolah dahulu (memang tak pandai nak buat simpul jenis ni dan lain-lain. buat simpul mati tu lar skill tertinggi buat simpulan yang boleh dibanggakan masa dalam pandu puteri). Bukan bukan. Saya cuma ingin pihak kolej dengan gembira dan berbesar hati menambah cuti semester pelajar daripada 2 bulan menjadi kepada 3 atau 4 bulan. Boleh tak? Alar alar alar. Boleh lar boleh lar. Pleeeeaaasseeee. eerr. Tetiba rasa macam ada peluru sesat bakal singgah tak bagi salam kat kepala. T____T

Majoriti (bergantung kepada pembacaan saya di facebook dan lain-lain) mengatakan cuti lama-lama agak membosankan. Bagi saya, cuti sangat best sebab ada saja menda yang saya nak buat. Maksud saya sangat banyak kalau anda tahu apa nak buat. Bagaimana dengan saya? Ada saja menda yang saya nak buat walaupun duduk di rumah. Lain lah kalau berada kat rumah orang. Terhad dan tak dapat buat macam rumah sendiri (memang lah. da nama pun rumah orang lain)

Da alang-alang lalang belalang saya keluarkan kenyataan yang cuti lama best, meh nak kongsi amenda yang boleh dibuat masa cuti.

Mendownload movie. The truth is sampai sekarang saya tak pandai download movie. Pandai bagi cadangan jer. hehe. Kalau nak beli VCD atau DVD jenuh lah nak korek tabung buluh pegi beli. Selalunya saya akan tengok di YouTube (kalau ada lah movie yang dikehendaki kat sana) untuk movie-movie overseas (luar negara maksud saya. bukan movie yang shooting buat kat pulau pinang. harap maklum) dan di Mysoju untuk movie Korea dan Jepun.

Menengok movie yang didownload. erk? Cadangan berciri sangat cerdik macam nak sekeh bertubi-tubi. Maksud saya adalah menengok movie. Sapa yang ada channel movie Astro kat rumah sila bersyukur sebab banyak movie best. Kat rumah saya dah lama takdak. Tinggal kenangan dalam lipatan sejarah T____T Saya sangat suka tengok movie secara berulang-ulang walaupun dah berpuluh-puluh kali ulang kat tv. Kalau setakat skrip movie Harry Potter : The Prisoner of Azkaban takyah cakap lah. Tanya jer. Lekat celah gigi jer. haha.


100 days with Mr Arrogant.

Menengok siri-siri kegemaran di tv. Ini pun feveret jugak. Bagi saya yang tak mudah rasa jemu dengan sesuatu, saya boleh tengok satu-satu citer itu dari season 1 sampai yang the lastest macam citer CSI : Crime Scene Investigation dan anime Cardcaptor Sakura berulang kali. Ini jugak kebaikan Astro ulang balik citer banyak kali. Walaupun takdak orang nak tengok sangat citer yang diulang banyak kali. Jangan riso. Jangan susah hati. Saya kan ada. hehe.

Online. Ini tak payah suruh memang buat punya lah. Setiap hari. 24/7. Tempat panas nak online adalah Facebook. Well, budak-budak sekolah sekarang pun dah maju. Kecik-kecik lagi dah ada Facebook. Nak selit kan sikit pandangan da alang-alang menyeluk pekasam biar sampai ke pangkal lengan (dah dekat dengan ketiak tu. ada berani nak makan pekasam tu? haha) Bukan budak-budak sepatutnya online dekat Myspace ke? haha.

Belajar memasak. Akhirnya ada jugak isi yang berciri membawa manfaat setelah banyak isi yang lebih ke arah lagha. Akviti yang sesuai untuk para gadis, ibu-ibu serta mak cik-mak cik dan kaum lelaki. Kalau sapa nak kawen dengan hero Twillight kena pandai masak. Dia suka giler dengan girl yang tahu masak especially yang tahu masak gulai tempoyak dengan ayam masak kicap. Tak caya pegi tanya Encik Google. Kalau jumpa lah. haha. Saya takpa kalau tak tahu masak gulai tempoyak sebab saya bukannya nak kawen dengan hero Twilight. Saya nak kawen dengan hero citer Korea - mata - sepet - pakai - uniform - kaler - kelabu - yang - setiap - hari- dispen - ubat . Hero citer Korea mana makan gulai tempoyak. haha. Move!


I wonder if Jacob likes sambal tempoyak.

Mengemas rumah. Kepada sesiapa yang jarang-jarang kemas rumah elok sangat lah start kemas rumah especially perempuan. Kalau jarang-jarang basuh pinggan lepas makan bawak-bawak lah insaf. Tak susah pun nak basuh pinggan. Nak kejor ayam opah suruh balik reban lagi susah. Saya tak tipu. Tak caya cuba lah buat.

Membaca. Ini mesti menda yang susah nak dibuat. Saya dah agak dah sebab saya pun kadang-kadang maleh jugak nak buat. hehe. Membaca tak terhad pada membaca buku sekolah, buku anatomy mahupun buku instrument. Kalau tanya orang perempuan jawapan tipikal yang femes yang dorang akan bagi adalah baca novel. Saya teringin jugak nak dengar jawapan lain selain daripada baca novel. Dah selalu sangat dengar. Kalau dulu-dulu masa tengah jadi budak hingusan yang lepas amek PMR ada lar jugak rajin baca. Sekarang nih dah malas nak baca novel.

Menghafal surah. Boleh dibaca dalam solat. Takkan nak asyik nak baca surah yang pendek saja jer kan? At least tahu jugak surah lain selain daripada surah yang selalu dibaca. Kalau bakal mentua mintak jadi imam ada jugak konfiden walaupun takut-takut berani jer. hehe.

Menjaga penampilan diri walaupun cuma duduk rumah. Bukan maksud saya kena pakai makeup dan sebagainya. Bukan bukan. Maksud saya biar nampak diri dalam keadaan terurus. Bila tak kuar jangan tak syampu rambut dengan tak cuci muka biar jerawat tumbuh dengan subur dengan alasan takdak orang nak tengok. Ada pulak macam tu. Buatnya masa jerawat tengah tumbuh subur ada kawan mak datang rumah bawak anak teruna yang masih single serta hensem tak ingat di tambah pulak baik budi perkerti. Takkan nak pegi amek berus dawai yang mak guna basuh kuali buang jerawat. Sila jangan jadi terlalu cerdik dengan berbuat sedemikian. Lelaki suka tengok perempuan yang tahu jaga penampilan walaupun hanya memakai baju kurung.



bertambah cantik lagi kalau pakai baju kurung

Ganti puasa. haahh. Memang patut kena buat masa cuti. Walaupun tak kena ganda puasa kalau tak sempat ganti sehingga sampai bulan puasa yang seterusnya. tak semestinya itu alasan nak lewatkan ganti puasa.

Bersosial dengan adik beradik. Bukannya bermaksud buat parti liar dengan adik beradik. haip haip. Nak kena sekeh dengan ibu bapa? Ia lebih kepada luangkan masa dengan adik beradik. Membuli adik buat air sirap? eerr. Itu cerita lain.

Meluangkan masa dengan ibu bapa. Masa cuti dapat bersama ibu bapa. Masa di kolej dapat dengar suara saja. Ibu bapa sebenarnya seronok kalau anak-anak balik rumah dan duduk di rumah. Banyak perkara yang hendak diceritakan kepada anak-anak. Tak percaya cuba sembang dengan ibu bapa anda.

Muhasabah diri. Ini patut dilakukan setiap hari. Tak payah nak tunggu tahun baru kemudian sibuk senarai azam tahun baru. Azam tahun lama macam mana? Dah masuk dalam peti besi campak tengah laut?


Banyak lagi menda yang boleh buat. Lain-lain boleh dibuat ikut kesesuaian dengan masing-masing. Apa yang saya beritahu ini adalah apa yang saya buat atau lebih spesifik kepada apa yang saya selalu buat. Banyak indoor activities right? hehe. Bersesuaian kepada sesiapa yang suka duduk dalam rumah macam saya. Nak tengok keluar rumah seminggu sekali pun payah.

Adik pernah cakap dengan saya,
"akak hang ingat hang puteri lilin ka asyik duduk dalam rumah ja?"
"hang baru nak tau ka akak nih puteri lilin."

haha.

No comments: