Monday, September 07, 2009

secret recipe

Salam suma. Harinih berbuka makan apa? Saja jer nak tanya. Saya bukannya nak nak pun (keji keji) eerr. Just kidding. hehe. Gurau-gurau bulan posa. Yelar. Dah seharian penat keja plus menahan lapo dari terbit fajar hingga terbenam matahari. Saya makan spagetti dengan insan tersayang yang disertai dengan dates. okay okay. Dates tu kurma lah. Bukannya dating walopun ada ciri-ciri dating pada hari berkenaan. Tunggu seminit. Tunggu seminit. Saya kuar berbuka bersama insan tersayang bukan bermaksud kuar berkasih sayang uda dara merpati dua sejoli suma tu. Saya berbuka dengan Kak Lin. I mean berdua.

Memang dah lama rancang nak berbuka dekat Secret Recipe tapi asyik tertangguh. Kemudian baru hari nih dapat makan dekat sana. Nak bershopping ke nak berhoyeh-hoyeh ke book meja dulu. Kalau tak book da dikebas orang. Menangis kuar hingus plak. Lepas usai solat Maghrib terus pegi makan. Walopun dah book, kena tunggu gak ode. Tapi ada hikmah jugak tunggu ode. Dapat mengajar diri agar menjadi seorang yang penyabar walopun dalam hati jiwa dah meronta memberontak tengok orang lain da dapat ode. Tapi takpa. Kami menunggu ode dengan penuh keimanan. hehe.


Makan makan makan. Tiba-tiba baru perasaan. Seluar dah ketat. Perut tiba-tiba slow slow tukar jadi perut daineso. Apakan ini reaksi makan spagetti? Tambah pulak dengan air jus tembikai. Memang sekali tenung perut da macam kolam renang awam. Tak pun da sama saiz dengan tong minyak Ali Baba Bujang Lapok. Kalau tambah makan roti lagi sikit perut nih boleh meletup. Kang masuk masuk suratkhabar Metro pulak. haha. Tapi Kak Lin memang steady jer. Siap boleh makan kek lagi. pergh. Kagum betol dengan skil menghadam makanan beliau.



Tapi saya da buat satu kesilapan. Silap ode bebola. Sepatutnya saya ode bebola daging tapi dek disebabkan nafsu serakah yang tengah menggila, saya ode bebola ayam. Seyes lah. Saya menyesal giler ode. Kembang tekak sekembang kembangnya. Nak taw macam mana rasa bebola ayam tu? Sila lah ode bila makan kat Secret Recipe. Ntah amenda yang hasut saya ode bebola ayam. heehh. kan da menyesal. Menyesal menyesal pun licin jugak saya belasah makan. hehe. Hampa ingat murah ka menda alah tuh nak main buang-buang jer? Baik makan suma walopun diiringi linangan air mata menyesal yang disulami rasa lapo yang tidak terperi.




Lambang kekenyangan, kami pun membawa perut nan muncet bersiar-siar kejap kat Jusco. Usha-usha kejap kemudian balik hostel dengan perasaan gembira sebab nafsu nak makan kat Secret Recipe telah dipenuhi. haha. Oleh itu, dengan rasminya saya bertuka dari menjadi kesatria baja hitam sebelom berbuka posa menjadi seorang yang angelic selepas berbuka.

haahh. Da jadi angelic. Nak pi solat. bye.

No comments: