Friday, September 25, 2009

Salam Lebaran

Salam suma. Macam mana dengan raya? Saya dapat agak nanti kat facebook mesti bersepah-sepah gambo raya. Adakah saya akan turut serta dalam aktiviti tersebut? Jawapannya TIDAK. haha. Sebab saya bukannya jenis suka bergambo tatapi suka snap gambo tanpa ada pembabitan saya dalam gambo tersebut. Hari raya pertama disambut di kampung sebelah emak saya setelah berpuluh purnama tidak berbuat sedemikian. yaaahoooooooo *dancing around* Dapat jugak saya bergosip secara remaja di hari raya.

Usai solat sunat hari raya terus beraya dengan mak dan abah. Guess wat? Saya telah berjaya mengawal empangan air mata daripada pecah. hoyeh hoyeh. hey. Kau ingat aku tak sensitif ke pada hari raya walopun sibuk berhoyeh-hoyeh? Saya cuma insan biasa yang suka makan ketupat di hari raya. Sila lah terima dan percaya dengan seadanya. Lepas sesi bermaaf-maafan selesai terus bersiap pegi beraya rumah sedara mara yang jauh di mata dekat di hati dan jugak di rumah. Dekat sangat nak pegi. Jalan kaki pun boleh. Majoriti saudara mara Tok tinggal berhampiran. Sekali harung jer da abes tour beraya.

Pada hari raya pertama mak cik saya baru tau yang saya jugak bakal radiografer seperti beliau. Radiographer is juru x-ray. Bukan yang ajar menari. Itu kareografer. Kang ada pulak yang terkonpius-konpius. Kejadahnya aku nak jadi cikgu menari macam Linda Jasmin. She's hot and sexy. Kalau saya jadi cikgu menari sekali pun, saya akan ajar tarian yang sopan. Bukan yang melompat-lompat da macam monkey or watever. Sangat buruk. Lagi pun memang nak kena rejam sampai mati (eh. da macam hukum hudud jer untuk penzina) dengan mak dan opah kalau saya terkinja-kinja macam monyet menari di khalayak ramai. Sangat bukan wanita Melayu. eh eh. Dah wanita rupanya saya. Baru sedar.

Nih apa pasal saya merapu pasal menari. Salahkan Linda Jasmin. haha. eerr. Akak Linda, selamat hari raya. Mintak maaf. hehe.

Raya ketiga saya da balik semula ke teratak indah. Dapat jugak jumpa dengan kawan-kawan as dorang datang beraya kat umah saya. Sangat gembira pulang ke rumah sebab dapat menikmati line telefon yang sangat cantik. Kat kampung kalau tak panjat pokok rambutan memang susah nak dapat line telefon yang elok. Kebetulan ada orang tu kan (ehem ehem) dapat call percuma seminggu. Tunggu apa lagi. Mari bergayut di dahanan pohon merendang. haha.

Tapi raya memang sama saja bagi saya selagi saya pegang title student. Taun nih usung laptop bawak balik kampung sebab nak siapkan assignment. Okay fine. Terpaksa korban sedikit waktu bersuka ria ketika hari raya demi assignment.



Saya muka baru bangun tido lambang taktaw nak buat apa masa raya. Dorang datang mengejut lalu mengejutkan saya dari tido. Bukan selalu dapat kumpul macam ni. Sekarang masing-masing da blaja jauh.





Untuk semua pembaca,
Untuk semua rakan-rakan,
Untuk semua keluarga,
SELAMAT HARI RAYA

Semoga kita semua sentiasa berada di bawah lembayung rahmat-Nya
Agar hidup sentiasa diberkati
:)

owh ya. Terima kasih kepada Amir untuk kad hari raya ini.



No comments: