Friday, November 20, 2009

kenapa agaknya yer...

Salam suma.

Sekarang musim budak-budak sekolah amek SPM. Zaman SPM saya dah lama berlalu dan berakhir. Masa nih menda yang saya paling lemah nak ingat angka giliran. Sumpah memang saya susah nak ingat. Sekarang pun saya mana ingat sangat nombor matrik saya. huhu. Saya taw. Sangat kesian kan? Oleh itu sila lah simpati dengan saya.

Menda yang sama jugak selalu jadi ialah kedudukan saya masa exam atau test mahupun kedudukan kelas. Saya pun taktaw sama ini satu suratan atau satu kebetulan. Selalu dapat kedudukan yang paling depan atau paling belakang atau terperosok kat penjuru. T_______T Kalau murah rezeki masa tuh, saya duduk sebelah tong sampah. T______T Tragis sungguh.

Masa SPM dulu-dulu lah. Disebabkan dewan utama dengan dewan lain-lain da penuh, kelas saya amek exam kat kelas biasa. Da tuh, kelas saya jer yang kena amek exam kat tingkat atas. Yang lain-lain suma amek exam dekat dewan. Sedih sedih. Yang lagi sedih dan sadisnya, saya ni pemegang nombor angka giliran yang sangat cantik dan bertuah. Disebabkan nombor angka giliran yang cantik dan bertuah itu lah masa exam SPM saya dapat tempat duduk yang sangat cantik. Lokasi meja saya adalah yang paling belakang dan penjuru kelas. Seyes lah. Tetiba touching. Rasa macam student angkat jer masa tuh. Masa ujian bulanan pun macam tuh jugak. Duduk paling belakang. Tahu tak keburukan duduk belakang masa exam? Ia dapat mencetus satu rasa tak senang duduk sebab tengok orang lain tulis jawapan sampai tak angkat kepala. Punya lah duk pulun menulis. Saya da start menggelabah sebab tengok orang lain duk tulis lagi tapi saya da berzaman abes tulis. haih.

Final exam sem nih pun macam tuh jugak. Kali nih duduk tak dapat dah lah nak guna slogan "apa yang penting? kerjasama" Pengajar da pisahkan tempat duduk tanpa kerelaan. Hancur punah berderai pelamin angan-angan nak duduk sebelah budak dekan. Nak amek berkat lah. Bukannya nak meniru atau mintak talian hayat. Tolong sikit yer. Dengan menggunakan sistem macam nih, sejarah lama berulang kembali. Saya dapat tempat duduk paling depan sebanyak 2 kali. Betol-betol depan meja yang pengajar duduk masa jaga exam. Giler aarrgghh. Jeling kiri kanan pun dah kecut perut mata idong suma. Dan 2 kali jugak lah saya duduk di sebelah orang yang sama sampai terkeluar ayat dari mulut kawan saya, "kita memang ada jodoh lah" adoi adoi. Tahu tak apa keburukan duduk depan? Keburukannya kertas jawapan yang paling depan akan dikutip dulu. Bila da jadi macam tuh, tak sempat lah nak tambah jawapan tuk mantapkan lagi jawapan yang sedia goyah macam jellyfish. Tapi saya peduli apa. Kalau dah kata kena letak pen, takdak maknanya nak letak pen. Saya belasah tulis lagi. hehe.

haahh. Ada lagi satu. Masa buat tugasan IT kat ICT kolej. Saya kena duduk paling depan dan penjuru. See. Saya memang tak boleh berpisah dengan penjuru. tahu tak keburukan duduk paling depan dan penjuru? Potensi untuk diabaikan adalah sangat tinggi. Macam saya halimunan. Dah lah saya nih badan kecik. Duduk pulak macam tuh. Sah-sah lah orang susah nak nampak. Masa buat tugasan IT, kena save tugasan dalam pendrive pengajar. Pendrive tuh tak sampai kat saya sebab ada yang ingat suma da save padahal saya sorang jer lagi tak save. huhu T__________T Memang nak nanges satu sungai.

Apa-apa pun suma ni kenangan indah masa jadi student. Masa dah keja takdanya nak rasa macam ni.

Thursday, November 05, 2009

Kembali

Salam suma.

Tika is back! Kembali ke rumah tercinta. (kesat air mata) Banyak menda yang saya nak tulis. Banyak yang dah berlaku. Saya pun tak berapa yakin saya boleh ingat suma yang berlaku dengan baik. Suma yang berlaku saya cuba semat dalam hati dan pahatkan dalam minda supaya tak hilang. Cuti mula dan kelas abes. Sangat lega. Rasa saya hidup kembali daripada menjalani kehidupan yang sesak. Rasa nyaman jer walopun sebenornya tak nyaman sebab tadi ada brader mana ntah hisap rokok berhampiran saya kat stesen bas. heehh. Stesen bas patut buat zon dilarang merokok lah saya ingat. Takdak lah saya rasa macam tercekik. Saya taknak paru-paru ternoda dengan molekul gas beracun yang singgah tak bagi salam kat paru-paru saya. Saya pegi kat brader tu kemudian amek rokok dia dan pijak selumat-lumatnya. Brader tu menangis teresak-esak sambil berlari anak beredar dari situ. Saya tersenyum bangga dengan hidung kembang kempis. Macam nak meletup jer hidung. haahh. Baru taw. Terasa diri seperti kesatria baja hitam yang telah berjaya menyelamatkan bumi.

Owh ya. Part saya amek rokok dan pijak tu cuma rekaan dalam minda saya sahaja. Kalau nak buat dalam realiti memang saya tak berani. Sebab brader tuh beso orangnya. Saya nih kalau duduk sebelah dia umpama semut merah jer dia umpama gajah hitam. Sebelom nak belasah orang tengok dulu sapa lawan kita tuh. Sila ukur di badan sendir, bukan badan jiran sebelah. Kang main redah tak pasal-pasal lebam mata. Tak sanggup babe. Kang ada pulak konpius saya dengan kola bear. Mungkin tahap kecomelan kami sama hingga ada yang terkonpius. hehe. (sedia menerima kutukan "boleh blah" )

Cadangnya nak gerak awal tapi memandangkan barang tak pack lagi lewat sikit gerak. Kebetulan pagi tuh hujan turun secara romantiknya. Saya dan Akma tumpang Kak Wan (senior farmasi) yang kebetulan nak kuar. Kak Wan drop saya dan Akma kat Stesen Bas Medan Kit memandangkan bas antarabangsa beliau (abes aku kena bambu nanti kalau dia baca. hehe) ada kat situ. Saya yang merendah diri naik lah teksi ke Stesen Bas Medan Gopeng. Dalam teksi baik punya borak dengan pak cik teksi yang kebetulan orang Kedah. Pak cik teksi yang banyak cakap. Saya iyerkan jer apa yang pak cik tuh cakap sebab saya berada dalam zon mamai. Pengaruh hujan romantik. Nasib baik jalan tak jem. Lagipun tak beli tiket bas lagi. so tak kisah sampai pukul berapa pun.

Orang jual tiket bas memang pandai tabur janji manis. Tiket bas tulis bas sampai pukul 12.30 tengah hari tapi bas sampai pukul 1.30 petang. !@#$%^&* Panas jer duduk tunggu lama. Nak usha mamat ensem tak boleh sebab takdak mamat ensem pun. Hampeh. Kalau usha kang tak pasal-pasal saya kena langgar dengan feri Pangkor. Mintak dijauhkan. hehe. Tumpang lalu. Gurau jer. Tak buat pun. hehe. Ampun ampun.

Bas yang bertanggungjawab bawak saya pulang ke tanah tercinta bumi Kedah Darul Aman adalah Kesatuan. Saya sebenornya serik jugak naik bas nih tapi entah sebab apa saya naik jugak. haih. Penumpang bas tak sampai 10 orang. Yang nak turun Butterworth cuma 4 orang. Iyer. Betol weih. 4 orang jer dan suma perempuan. Ada yang nak pegi Thailand. Sampai dekat hentian mana ntah bas berenti untuk rehat kejap. Saya memang da kebulur abes turun pegi beli buah dengan riangnya. Naik bas brader bas tanya

" Awak pegi Butterworth kan?"
"A'ah"
"Awak turun naik bas Durian Burung kat sebelah nih. Dorang tuh taknak pegi Thailand pulak"

Saya blur.

Dengan muka mamai, angkut khazanah alam naik bas Durian Burung kat sebelah bas saya. Dalam hati terlepas jugak kata-kata indah disebut buruk maknanya. Bagitaw pak cik driver bas dan saya pun naik bas.

Yang bestnya.

Bas nih dua tingkat. Yaaaahoooooo. Nasib baik tak berhoyeh-hoyeh depan bas. Tunggu apa lagi. Naik tingkat atas duduk paling belakang. haha. Sambil layang lagu klasik tengok bas lain yang gerak kat sebelah bas yang saya naik. Alahai. Rendahnya kome yer. Iyer iyer. I noe.Terdapat sedikit unsur jakun . aarrgghh. Peduli apa. Nampaknya dia saya dimakbulkan nak naik bas 2 tingkat. hehe. Memang tak boleh blah. Jap jap. Nak kesat air mata terharu kejap T__________T

Sampai umah adik tegur.

"aaaiii akak. Hang tiap-tiap kali balik umah mesti pakai baju baru"
"Besa lah. Akak kan budak Mara. Mestilah kaya. haha"
"Boleh blah lah akak"

Nasib baik mak tak dengar jawapan yang saya bagi kat adik tadi. Kalau tak confirm kena ceramah. hehe.

Wednesday, November 04, 2009

tutup buku balik umah

Salam suma.

Harinih memang down betol. Paper quality assurance memang membunuh. Saya dengan kawan-kawan takdak lah sampai sumpah seranah. Nak histeria jugak lah dengan paper nih yang susah tahap ________ (sila isi dengan jawapan yang sesuai) Bagi saya susah walopun sebenornya tak susah kalau ingat. Memang tak susah pun bila pikir balik. Senang sangat sampai tak tertulis jawapan sampai terpaksa pikir lama tuk tulis satu perkataan. heehh. Itu bukan senang namanya. Itu susah. Kesusahannya membolehkan saya mengosongkan ruang jawapan dengan hati yang terbuka. Tanpa paksaan. T_________T

Damn.

Lepas anta paper saya baru teringat jawapan untuk soklan tadi. Tak ke sakit hati bernanah jiwa. Rasa nak jer baling belanga kat muka sendiri. Ini pun jadi masa paper instrument. Tengah mandi boleh pulak teringat jawapan untuk soklan exam yang saya merapu amenda ntah. Full answers okay. Memang rasa nak celup kepala dalam baldi lama-lama. Kemudian bila takleh bernafas, kuarkan balik kepala. Amek oksigen sepam dua. Masukkan balik kepala dalam baldi.

Memang hati sensitif macam kaca bila pikir pasal exam. Tadi cakap dengan Kak Lin pun dah sebak. Taknak bagi nanges buat lawak sekupang dua kupang. Kang dok pikir pasal exam pecah pulak empangan air mata. Lagi haru biru pink kaler suma. Rasa kecewa memang tak dapat selindung. Tapi exam kali nih saya jadi betol-betol sensitif. Senang jer air mata kuar. Apatah lagi bila dengar sora mak dengan abah. Lagi lah sayu. Saya pun taktaw sebab apa rasa mcam tuh. Mungkin sebab hormon tengah tak stabil. ceh. Tak abes-abes salahkan hormon. haha.

Setiap kali sebelom exam, saya akan kol mak, abah dan dirinya untuk mintak dipermudahkan saya jawab exam. Setiap kali itu lah saya rasa sayu. Mula lah air mata nak kuar. Hampeh betol. Mana ada rockers kapak nanges. Buat malu lah. haha. Kata taf. Tapi kali nih pegi mati tepi-tepi dengan taf. Exam dulu, bab taf kemudian. Mungkin sebab saya taw saya kurang bersedia. Soklan pun da jawab. Jadi tunggu jelar result macam mana.

Macam-macam petua atau amalan yang diberikan sebelom dan semasa jawab soklan. Alhamdulillah sedikit sebanyak membantu. Dah lar saya nih jenis blur. Nasib lah sapa dapat awek blur macam saya. hehe.

Disebabkan kecewa, malam tu Kak Lin bawak saya dengan Farah makan kat KFC. yaaaahoooooo. Terima kasih Kak Lin. Dekat KFC sempat pulak brader tuh interview saya. Amenda ntah dia tanya. Saya pun da lupa lambang lapo sangat. hehe. Mungkin sebab saya pakai t-shirt kolej kot. aarrgghh. Tak penting suma tuh. Tak masuk exam pun. hehe. Lepas makan berhoyeh-hoyeh dekat Jusco. Saya menyuarakan isi hati (eceh) nak tengok midnite movie. Memang saya da dapat agak. Nite saya yang eerr ... kurang murni tuh mendapat tentangan hebat. hehe. Nasib baik tak kena pulas telinga.

Esok pagi baru balik. Tiket bas tak beli lagi pun. Buat otai jer beli tiket on da spot. Peduli apa aku. Janji dapat balik.

Entry ditamatkan kerana saya da mengantuk. Bye.

Sunday, November 01, 2009

Pungguk rindukan bulan

Salam suma.

Semalam kuar pegi fotostat nota positioning untuk Farah dengan short notes quality assuarence untuk kami semua. Untuk kami semua? You noe. Nota hasil keja bersama atau secara individu. Penat tour town Ipoh untuk cari kedai fotostat. Farah cakap ada kedai fotostat dekat dengan kedai nasik kandar Klebang Restu. Pegi usha-usha takdak lah pulak. Then terus pegi town. Pusing punya pusing dekat sejam baru jumpa kedai fotostat yang duk kot celah mana ntah. Memang siot lah. Town Ipoh susah nak cari kedai fotostat. Kulim yang kecik dan comel tu pun bersepah-sepah kedai fotostat. Yeker Ipoh takdak banyak kedai fotostat ke saya yang tak reti cari? adeh. Last-last fotostat kat kedai sewa komik. Cool shop. Boleh pinjam komik. Bapak ah. Banyak giler komik kat situ. Nasib baik suma komik kat situ dalam Bahasa Cina. Kalau dalam Bahsa Melayu or Inggeris dah lama saya pulun borong tak sempat mengucap.

Semalam jugak lah kali terakhir kami jumpa. Jap jap. Nak nanges satu sungai jap. T_________T Lepas nih taktaw bila pulak nak jumpa as saya da start cuti sem dekat 2 bulan. 2 bulan tak jumpa? Bapak giler lama tak jumpa. Dalam 2 bulan macam-macam boleh jadi. I mean. Mungkin saya semakin chubby. Mungkin dia semakin chubby. Sapa taw kan. Tak pun kami saling menjadi chubby. haha. Takdak motif.

Last time jumpa sempat jumpa dengan kawan dia. As usual. Rancangan nak balik sebelom Asar terpaksa ditunda kepada lepas Magrib. *sigh* Next paper bawak 4 kredit hour dan kalau saya sangkut paper nih memang saya dalam bahaya. Lagi bahaya dari aksi-aksi dalam citer Mara Bahaya atau Impak Maksima. Saya berpotensi untuk disekat dari pegi praktikal. Bila da kena sekat, saya berpotensi untuk extend tempoh praktikal sekali gus memanjangkan lagi tempoh pengajian. *pengsan* Nitemare giler. Lagi seram dari mimpi tertinggal bas nak pegi sekolah (okay. mimpi tak pegi sekolah bagi saya mimpi ngeri) Dan guess wat? Saya boleh lagi berpeleseran kat Jusco macam takdak apa-apa dan tanpa rasa bersalah. Fine. Bukan maksud sebab bersalah jumpa dia tetapi ada sebab lain. Biar lah saya sorang saja yang taw. Saya gembira dapat jumpa untuk kali terakhir sebab lepas tuh dah nak cuti. Bila cuti susah nak jumpa atas sebab-sebab tertentu. Mungkin harituh bercampur dengan hormon saya yang tak stabil lambang redflag dah nak berkibar di angkasa.

By da way, thanx sebab sudi jumpa untuk kali terakhir untuk taun nih (hehe. tak bleh blah betol ayat) Thanx sebab melayan kerenah saya yang cerewet pilih kedai fotostat. hehe (gelak lagi) Thanx sebab sudi spendtime dengan saya :) hehe (tengok. gelak lagi. nak kena lempang kot. eh. normal lah orang hepi) Sangat menghargainya. isk isk isk. T________T Tetiba pulak rasa nak nanges. Nih mesti hormon gland air mata tengah aktif. haish.

Bila dah hormon tak stabil, semua di mata nampak serta tak kena tambah dengan tekanan exam. Saya tau. My bad suka study last minute. aarrghh. Peduli apa. Asalkan study walopun last minute. At least study daripada tak study langsung. Harinih dari pagi sampai malam study positioning memandangkan esok paper positioning. Nasib baik pengajar bagitaw apa yang masuk untuk exam. Jadi takdak lah kami yang lain separa psyco baca notes. Sanggup ke nak hafal berpuluh cara posisi pesakit padahal nak masuk exam 2 3 cara jer. pergh. Boleh muntah hijau babe.

Macam besa saya akan tido awal kemudian bangun awal dan study sampai Subuh. Takdak lah mengantuk walopun tido 3 4 jam jer. Better daripada tido lewat. Tak minum nescafe pun takpa. seyes. Memang tak mengantok.

Saya rindu kat dia. Seyes weih. Tak tipu. Tapi apakan daya. Esok nak exam. Takpa. Saya nak simpan rindu dalam balang kaca kejap. Biar rindu tuh duduk diam-diam dalam balang kaca. Lepas abes exam saya amek balik rindu dan sambung balik rindu-rinduan yang da terpendam tadi. hehe. Abes lah. Nih da dapat da simdrom makan tak kenyang, tido tak lena (sebab pikir exam) mandi jer basah.

Da macam orang sewel kurang vitamin jer. To be more specific kurang kasih sayang di musim exam. Doakan kecemerlangan saya untuk exam. Bye.



Tak semestinya kita tak sayang pada seseorang sebab kita tak tunjuk sayang kita kepadanya. Setiap orang mempunyai cara tersendiri untuk menyatakan rasa sayang kepada seseorang atau sesuatu. Pungguk rindukan bulan sebab bulan nampak cantik pada pandangannya. Agak-agak korang lah pungguk nak tak rindukan bulan kalau dia taw keadaan bulan macam mana rupa paras sebenar bulan dari jarak dekat. Selama nih pungguk nampak bulan cantik sebab tengok dari jauh.