Wednesday, October 21, 2009

Daineso Makan Perut

Salam suma.

Seyes lah. Badan still panas lagi tapi gagah membuat entry. Rasanya da dekat seminggu saya demam secara manja-manja. Ini suma sebab kes food poisoning. cis cis cis. Tak guna punya burger. Tampo burger laju-laju.

Sumanya bermula pada suatu hari di hujung minggu. (mode : nostalgia)

Memandangkan hari itu adalah hujung minggu yakni hari Sabtu. Seperti biasa amek kesempatan untuk tido secara overdose. Bila da da tido macam beruang kutub berhibernasi, saya akan terlepas peluang untuk membeli nasik lemak sedap kat belakang hostel. Memang da jadi tradisi pagi tak makan sangat lambang bajet nak brunch (breakfast + lunch). Tapi apakan daya. Daripada brunch, ia terpaksa bertukar menjadi brunchinner (breakfast + lunch + dinner) lambang tengah hari maleh nak jalan pi gerai mak cik bawah pokok. lagipun saya kena basuh baju stok terkumpul yang dah menggunung.

Mi segera sebagai galang ganti bagi memenuhi tuntutan perut saya yang da merengek-rengek laparkan nasik. Maafkan saya perut. Mi segera saja yang mampu saya bagi beserta sedikit keropok ikan. Lagipun, panas terik tak bagus untuk kulit. Sudah lah saya nih bukannya cerah mana pun. 5 level lagi kulit nak sama level dengan kulit Beyonce. Kang kalau da sama level, ada pulak yang konpius saya dengan Beyonce. Tapi takpa. Saya redha. Kalau saya berdegil nak kuar tanpa payung, kulit saya akan sama dengan kaler tayar beskal. Sungguh tragik.

Baiklah.

Tepat pukul 5 petang setelah menahan derita, saya anta mesej kat pak cik kedai bakso. Ode nasik goreng. Pak cik tersebut dengan pantasnya membalas mesej saya, " harinih kedai tutup. cuti raya". Kedai tutup sempena hari deepavali? Wat da fun !@#$%&* Nasib baik keadaan otak saya berfungsi dengan baik. Saya anta pulak mesej kat Farah yang sedang bertaman bunga di Jusco. Ode burger pulak kat Jusco.

Penantian satu kelaparan.

Ternyata Farah tak mengecewakan saya. Beliau pulang dengan hasil. Rezeki depan mata. Tunggu lagi. Belasah jer makan. Lepas makan sembang kejap dengan Kak Ira.

Perut da kenyang, mata pun da ngantok. Maka bermulalah pengembaraan sebenar saya.

Pukul 3 pagi tekak rasa loya. Tido pun tak lena. Seyes. Dah tak boleh tahan. Kuar abes suma yang saya makan. Lega sikit rasa loya. Waktu Subuh pulak dia buat hal. Perut buat hal. Sesi muntah dah memerut berlangsung sehari suntuk. Memang hari Ahad tuh lembik giler. Tengah hari makan sekeping roti dan beberapa suap nasik. Demam pulak dah. Memang terguling-guling atas katil sambil mengadu pada si dia. Si dia mintak saya rehat. Menurutnya, saya da kena food poisoning. Kalau ada ORS, amek ORS. Saya pun taktaw kot celah mana ORS duk kat dalam umah. Ingatkan saya sorang jer yang muntah-muntah macam orang mengandung dan sakit perut, Farah pun seangkatan dengan saya.

Lepas solat Isyak, saya memang da berbungkus macam kuih pau.cWalopun tak sihat, kewajipan jangan dilupakan. Dengan pakai sweater, stokin ngan selimut macam duduk kat negara 4 musim padahal duduk Perak jer bukannya duduk Perancis.

Yang istimewanya ...

Kak Lin telah datang dan check keadaan saya setelah diberitahu bahawa saya demam sebab tak kuar bilik dan asyik tido sepanjang hari lambang memang tak larat nak bangun. Beliau telah demah kepala saya. Dan sesungguhnya saya akan merindui apa yang beliau lakukan ini di masa akan datang :) Keesokkan malamnya baru saya bagitaw mak dan abah yang saya kena food poisoning. Parents suruh minum air teh yang pekat tanpa gula.

Saya semakin pulih cuma badan saja yang dok panas lagi. Lepas kena food poisoning saya tak boleh tengok makanan tertentu macam keropok ikan sebab saya akan rasa loya. Da berapa hari tak makan nasik. Makan buah jer banyak.

Nasib ada farmasi di sisi :)

No comments: