Thursday, October 29, 2009

Pecah kaca pecah gelas

Salam suma.

Baru saja selesai paper instrument harinih. Bapak lah. Ada soklan yang membunuh saya di tempat kejadian. Da lah satu soklan bawak banyak markah. Tapi seyes lah. Sedih tak dapat jawab soklan killer dengan cemerlang lantas menyebabkan saya tumpas di medan perang. Akhirnya saya pun menjadi monumen tugu negara dalam dewan exam. *lagu pahlawanku berkumandang*

Lepas abes exam ada somebody bagitaw sumting yang mengejutkan. woohoo. Amenda amenda yang mengejutkan? Kalau dengar pun memang terkejut dan tak puas hati. Tapi benda dah lepas. Soklan pun dah dijawab walopun jenuh perah otak nak pikir amenda yang nak merepek. Kalau nih soklan karangan Bahasa Melayu boleh jugak lah mengarang bagi ayat bunga-bunga semata-mata nak bagi ada jawapan dengan panjang karangan. Ala-ala ayat bunga macam ayat yang P.Ramlee guna nak mengorat awek dalam citer Penarik Beca. hehe. Tapi ini paper instrument. Nak goreng ayat bunga kot celah mana? Suma jawapan fakta belaka. Solid molid metal besi berani konkrit punya jawapan kena bagi.

Lambang kecewa dengan paper exam, kami pi tengok movie walopun sebenornya pagi sebelom kuar umah da berazam taknak tengok movie. Tapi atas dasar kecewa, ku turutkan jua. Kami tengok citer Jennifer's Body. Ada Megan Fox tu. pergh. Phewit phewit. She's so hot. Damn. Cantik betol dia.



Ini kali pertama sorang kawan saya tengok movie kat cinema. Attention please. Kali pertama. Filem nih memang da dapat bayang yang akan ada mayat-mayat yang mati secara mengerunkan. Okay fine. Tapi you noe. Filem oversea. Demi menjaga pandangan dan ilmu-ilmu yang kami simpan baik-baik daripada hilang, kami menundukkan pandangan daripada melihat skrin sambil mengeluarkan kata-kata indah disebut buruk maknanya yang disulami penyesalan yang tidak berbelah bahagi. Dah lah bawak kawan yang baru first time masuk panggung. Bapak lah. Abes ternoda pandangan dia. isk isk isk. Tapi seyes lah. Megan Fox memang cantik. Punya admire kat Megan Fox nih tapi takdak lah amek dia jadi idola hidop. Takdak pekdahnya pun.

Saya pun ingat nak tukar nama. Tika Fox. Amacam? Okay tak? hehe.

Thursday, October 22, 2009

Kuning putih hitam

Salam suma.

Seyes lah. Saya tak abes study lagi. Tinggal berapa hari lagi nak exam. Kejap kejap. Apa itu exam? Adakah ia sejenis kuih muih? Atau sejenis tumbuhan tropika? Saya pun taktaw. Kalau nak tau, sila rujuk kamus anda. Sekian terima kasih. Okay. Bye.


Takdak maknanya nak abes entry. Jangan harap. haha. Sila sambung baca.

Kalau temgok budak-budak farmasi kat kolej saya dorang ada uniform yang kena pakai tiap-tiap hari. Course saya dengan budak medik jer yang takdak uniform. Yang kami ada labcoat putih tuh. Itu pun kadang-kadang masyarakat awam konpius dengan dokte. Penah jugak lah ada yang panggil bebudak course saya "dokte". Kejadahnya aku jadi dokte? Basic anatomy pun jenuh nak ingat.

Nak buat uniform untuk course saya da lama da saya dengar. Sejak dari hari pertama saya daftar kat kolej. Tapi tak buat-buat pun. So sem nih suma tuh jadi realiti. Banyak jugak rintangan nak buat uniform. Tapi saya tak terlibat pun. hehe. Cakap macam saya yang handle suma. haha. Ramai jugak yang komplen. Besa lah. Da nama pun manusia. Kalau kucing lain lah. Kalau kena tarik ekor pun dorang kadang-kadang steady jer. Ce kalau kita cekik kucing. Confirm kucing tuh cekik kita balik. Tak pun kita dengan kucing saling mencekik. hehe.

Rata-rata komen tentang harga uniform. Fine. Dekat-dekat seratus harga satu uniform. Ada ke uniform yang murah dengan kualiti kain yang bagus tambah dengan jahitan yang cantik? Susah nak cari. Kalau ada yang tau kedai yang bagi macam tuh. Meh bagitaw saya. Itu yang pertama.

Keduanya, ada jugak yang komen pasal design uniform. Uniform kami ala-alar baju koprat dengan gabungan kaler putih, kuning dan hitam. Kuning dan hitam sah-sah lah ilham daripada kaler radioaktif. Kalau gabung tiga-tiga kaler tuh memang sama kaler dengan kaler bendera negeri Perak. Dah nama pun Kolej Perubatan Diraja Perak. Kira ngam lah suma kaler tuh. Takkan blaja kat kolej nih nak guna tema hijau kuning. Tu kan da macam kaler tema Kedah. Bukannya kolej nih dekat Perancis. Kalau Perancis ke Alaska lantak lah nak letak kaler apa pun. kaler pink dengan putih ke apa ke.

Ini yang ketiga. Ada jugak timbul persoalan bila nak pakai uniform. Bila nak pi kolej pakai lah. Ada jugak yang mencadangkan pakai sehari jer dalam masa seminggu. Alasan untuk menyokong usul nih segan pakai baju sebab ada yang kata macam baju driver teksi. haih. Camtu pulak da. Ada ke orang pakai uniform seminggu sekali? Saya rasa majoriti da taw yang uniform driver teksi atau bas dekat Jepun macam uniform pilot. Macam tuh jugak kat negara lain. haahh. See.

Saya tak kisah pun pakai ke tak. Kalau da dapat arahan kena pakai, saya pakai.

Lepas macam-macam dugaan, akhirnya siap jugak uniform course saya. Harinih adalah perasmian pemakaian uniform. Memang pelajar wajib pakai. Tapi still ada lagi yang tak pakai. Saya pun taktaw sebab apa. Mungkin dorang ada alasan dan sebab yang tertentu dan hanya mereka yang tau. Ce share dengan orang lain. Ada jugak pekdanya. eerr ... jap jap. Apa pekdahnya? Saya pun taktaw. Mungkin untuk tambah ilmu pengetahuan am. hehe.

Hari nih jugak ada sesi pemilihan ahli jawatankuasa untuk Radiography Student Club untuk taun 2009. Dan sem saya telah diberi kepercayaan untuk handle aktiviti course dan kelab. Tahniah untuk suma yang berjaya. hehe. Ada jugak yang nak calonkan saya untuk jadi setiausaha. huhh. Nehi nehi nehi. Taknak lah. Awal-awal lagi saya da bagi warning jangan calonkan saya. Sapa nak kena sumpah jadi kerang sila lah calonkan saya.




Not bad, rite? :)

Wednesday, October 21, 2009

Daineso Makan Perut

Salam suma.

Seyes lah. Badan still panas lagi tapi gagah membuat entry. Rasanya da dekat seminggu saya demam secara manja-manja. Ini suma sebab kes food poisoning. cis cis cis. Tak guna punya burger. Tampo burger laju-laju.

Sumanya bermula pada suatu hari di hujung minggu. (mode : nostalgia)

Memandangkan hari itu adalah hujung minggu yakni hari Sabtu. Seperti biasa amek kesempatan untuk tido secara overdose. Bila da da tido macam beruang kutub berhibernasi, saya akan terlepas peluang untuk membeli nasik lemak sedap kat belakang hostel. Memang da jadi tradisi pagi tak makan sangat lambang bajet nak brunch (breakfast + lunch). Tapi apakan daya. Daripada brunch, ia terpaksa bertukar menjadi brunchinner (breakfast + lunch + dinner) lambang tengah hari maleh nak jalan pi gerai mak cik bawah pokok. lagipun saya kena basuh baju stok terkumpul yang dah menggunung.

Mi segera sebagai galang ganti bagi memenuhi tuntutan perut saya yang da merengek-rengek laparkan nasik. Maafkan saya perut. Mi segera saja yang mampu saya bagi beserta sedikit keropok ikan. Lagipun, panas terik tak bagus untuk kulit. Sudah lah saya nih bukannya cerah mana pun. 5 level lagi kulit nak sama level dengan kulit Beyonce. Kang kalau da sama level, ada pulak yang konpius saya dengan Beyonce. Tapi takpa. Saya redha. Kalau saya berdegil nak kuar tanpa payung, kulit saya akan sama dengan kaler tayar beskal. Sungguh tragik.

Baiklah.

Tepat pukul 5 petang setelah menahan derita, saya anta mesej kat pak cik kedai bakso. Ode nasik goreng. Pak cik tersebut dengan pantasnya membalas mesej saya, " harinih kedai tutup. cuti raya". Kedai tutup sempena hari deepavali? Wat da fun !@#$%&* Nasib baik keadaan otak saya berfungsi dengan baik. Saya anta pulak mesej kat Farah yang sedang bertaman bunga di Jusco. Ode burger pulak kat Jusco.

Penantian satu kelaparan.

Ternyata Farah tak mengecewakan saya. Beliau pulang dengan hasil. Rezeki depan mata. Tunggu lagi. Belasah jer makan. Lepas makan sembang kejap dengan Kak Ira.

Perut da kenyang, mata pun da ngantok. Maka bermulalah pengembaraan sebenar saya.

Pukul 3 pagi tekak rasa loya. Tido pun tak lena. Seyes. Dah tak boleh tahan. Kuar abes suma yang saya makan. Lega sikit rasa loya. Waktu Subuh pulak dia buat hal. Perut buat hal. Sesi muntah dah memerut berlangsung sehari suntuk. Memang hari Ahad tuh lembik giler. Tengah hari makan sekeping roti dan beberapa suap nasik. Demam pulak dah. Memang terguling-guling atas katil sambil mengadu pada si dia. Si dia mintak saya rehat. Menurutnya, saya da kena food poisoning. Kalau ada ORS, amek ORS. Saya pun taktaw kot celah mana ORS duk kat dalam umah. Ingatkan saya sorang jer yang muntah-muntah macam orang mengandung dan sakit perut, Farah pun seangkatan dengan saya.

Lepas solat Isyak, saya memang da berbungkus macam kuih pau.cWalopun tak sihat, kewajipan jangan dilupakan. Dengan pakai sweater, stokin ngan selimut macam duduk kat negara 4 musim padahal duduk Perak jer bukannya duduk Perancis.

Yang istimewanya ...

Kak Lin telah datang dan check keadaan saya setelah diberitahu bahawa saya demam sebab tak kuar bilik dan asyik tido sepanjang hari lambang memang tak larat nak bangun. Beliau telah demah kepala saya. Dan sesungguhnya saya akan merindui apa yang beliau lakukan ini di masa akan datang :) Keesokkan malamnya baru saya bagitaw mak dan abah yang saya kena food poisoning. Parents suruh minum air teh yang pekat tanpa gula.

Saya semakin pulih cuma badan saja yang dok panas lagi. Lepas kena food poisoning saya tak boleh tengok makanan tertentu macam keropok ikan sebab saya akan rasa loya. Da berapa hari tak makan nasik. Makan buah jer banyak.

Nasib ada farmasi di sisi :)

Monday, October 12, 2009

Lagi-lagi Raya

Salam suma.

Baik lah. Saya surrender. Saya susah untuk tak membuat entry yang mengandungi unsur hari raya. Raya sebulan babe. Walopun saya sedang meniti sisa-sisa hari penghujung zaman remaja, suasana raya secara remaja memang tidak akan dilupakan. Izinkan lah saya menikmati setiap molekul rasa gembira berhari raya dengan memegang status remaja untuk kali terakhir.

Okay. Dah abes baca mukadimah kat atas? Kalau sudah, tahniah. Sekarang anda boleh ke toilet untuk muntah.

Kembali semula.

Mood raya memang berleluasa kat mana-mana termasuk lah kat hospital. Bagus jugak mood raya ada kat hospital. Bila ada mood raya kat hospital, maka mood tersebut akan hantar signal kan otak untuk mencetuskan idea buat jamuan hari raya. Bila da ada idea, maka akan ada macam-macam juadah kena ada orang yang mengketedarah suma juadah tersebut. Untuk menjayakan sesi menketedarah, kena jemput orang ramai. Maka, para pelajar yang sedang berpraktikal dengan gigih kat hospital jugak turut dijemput.

Saya sangat gembira mendapat jemputan ini. Sebabnya ada banyak juadah hari raya ada. Masuk jer main department da dapat bau. tetiba jer idong kali nih dapat berfungsi dengan baik. Kalau tak, memanjang jer tersumbat. Itu yang pertama.

Keduanya, dapat menjimatkan belanja makan tengah hari pada berkenaan lambang da kenyang makan. haah. Da makan percuma sapa takmo.



Ini sebahagian yang saya yang selamat masuk ke dalam perut. SEBAHAGIAN. Sebahagian yang lain adalah dimonopoli oleh air. hehe. Tapi apakan daya, ia tak cukup untuk memberi kekenyangan yang tidak kekal hingga ke petang. hehe. Ada lagi yang lain tapi nasib baik iman kuat haritu. Tak makan banyak sangat. Kalau syaitonnirrajim kuat memang saya belasah makan apa yang ada.

Ketiganya, jamuan raya menyebabkan saya mengantuk. Bila da kenyang campur dengan letih memang hasilnya menjadi sangat tak cantik. Tapi apakan daya. Saya cuma insan biasa yang suka makan puding.

Ada jugak yang tak kenyang. Untuk memenuhi tuntutan nafsu makan, mereka ke foodcourt untuk membelasah makan makanan kat sana.

Buat entry pasal makan memang bagi saya lapo. Tengok tadi atas meja takdak menda apa yang menarik untuk dimakan. kang kalau lapo, saya makan lah apa yang boleh. Makan modem broadband ke. Takpun makan laptop ke. Kalau da lapo sangat saya makan lah diri sendiri.

Daineso kecik mengundur diri.