Sunday, September 27, 2009

Selamat Ulang Tahun




Salam suma. Bagaimana dengan hari raya anda setakat ini? Okay okay. Saya da taknak citer pasal raya atau berkaitan dengan raya. Kalau nak bagi duit raya masih boleh lagi. Saya sentiasa menerima dengan hati yang terbuka. aik. Bukan duit raya tu ada kaitan dengan raya ke? iyer iyer tapi duit raya kes istimewa. hehe.

Entry kali nih tidak ada kaitan dengan hari raya. Ini adalah entry istimewa dan penuh dengan kasih sayang. hehe. Entry ini khas untuk seorang jejaka yang sangat taf dan hensem seperti model di mana namanya terpaksa dirahsiakan iaitu Muhammad Fitri bin Zainal Abidin atau panggilan manjanya Fitri (manja lah sangat. hik hik hik) dengan ucapan HAPPY BIRTHDAY yang disambut pada hari raya pertama iaitu 20 September yang lalu. eceh. eh eh. Ada kaitan lah dengan hari raya. Okay okay. Penglibatan hari raya kali nih dimaafkan. hehe.

Nih kiranya da lambat wish. aarrrgghh. Peduli apa aku. Nak jugak wish. Owh ya. Terima kasih kepada Celcom kerana memberi panggilan percuma selama seminggu kepada sesiapa yang menyambut hari lahir. hehe. Dapat lah bergayut di pahan pohonan pokok rambutan yang rendang. hik hik hik.




Semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki
Sentiasa berada di bawah lembayung rahmat-Nya
Hidup diberkati dan diredhai di dunia dan akhirat
Sentiasa berbahagia bersama keluarga tersayang dan insan tercinta (ehem ehem)
My choice for life (eh tetiba plak. hehe)



Okay. Pipi dah merah. Abes blushing buat entry. Berpeluh-peluh sampai basah abes baju. Adakah ini simptom makan tak kenyang, tido tak lena, mandi jer basah? woohoo. Entah lah. Salah satu entry yang paling menguji daya tahan mental dan fizikal. Since pipi pun dah rasa macam nak tercabut jatuh tergolek, saya nak intak diri dulu. Bye.

Friday, September 25, 2009

Salam Lebaran

Salam suma. Macam mana dengan raya? Saya dapat agak nanti kat facebook mesti bersepah-sepah gambo raya. Adakah saya akan turut serta dalam aktiviti tersebut? Jawapannya TIDAK. haha. Sebab saya bukannya jenis suka bergambo tatapi suka snap gambo tanpa ada pembabitan saya dalam gambo tersebut. Hari raya pertama disambut di kampung sebelah emak saya setelah berpuluh purnama tidak berbuat sedemikian. yaaahoooooooo *dancing around* Dapat jugak saya bergosip secara remaja di hari raya.

Usai solat sunat hari raya terus beraya dengan mak dan abah. Guess wat? Saya telah berjaya mengawal empangan air mata daripada pecah. hoyeh hoyeh. hey. Kau ingat aku tak sensitif ke pada hari raya walopun sibuk berhoyeh-hoyeh? Saya cuma insan biasa yang suka makan ketupat di hari raya. Sila lah terima dan percaya dengan seadanya. Lepas sesi bermaaf-maafan selesai terus bersiap pegi beraya rumah sedara mara yang jauh di mata dekat di hati dan jugak di rumah. Dekat sangat nak pegi. Jalan kaki pun boleh. Majoriti saudara mara Tok tinggal berhampiran. Sekali harung jer da abes tour beraya.

Pada hari raya pertama mak cik saya baru tau yang saya jugak bakal radiografer seperti beliau. Radiographer is juru x-ray. Bukan yang ajar menari. Itu kareografer. Kang ada pulak yang terkonpius-konpius. Kejadahnya aku nak jadi cikgu menari macam Linda Jasmin. She's hot and sexy. Kalau saya jadi cikgu menari sekali pun, saya akan ajar tarian yang sopan. Bukan yang melompat-lompat da macam monkey or watever. Sangat buruk. Lagi pun memang nak kena rejam sampai mati (eh. da macam hukum hudud jer untuk penzina) dengan mak dan opah kalau saya terkinja-kinja macam monyet menari di khalayak ramai. Sangat bukan wanita Melayu. eh eh. Dah wanita rupanya saya. Baru sedar.

Nih apa pasal saya merapu pasal menari. Salahkan Linda Jasmin. haha. eerr. Akak Linda, selamat hari raya. Mintak maaf. hehe.

Raya ketiga saya da balik semula ke teratak indah. Dapat jugak jumpa dengan kawan-kawan as dorang datang beraya kat umah saya. Sangat gembira pulang ke rumah sebab dapat menikmati line telefon yang sangat cantik. Kat kampung kalau tak panjat pokok rambutan memang susah nak dapat line telefon yang elok. Kebetulan ada orang tu kan (ehem ehem) dapat call percuma seminggu. Tunggu apa lagi. Mari bergayut di dahanan pohon merendang. haha.

Tapi raya memang sama saja bagi saya selagi saya pegang title student. Taun nih usung laptop bawak balik kampung sebab nak siapkan assignment. Okay fine. Terpaksa korban sedikit waktu bersuka ria ketika hari raya demi assignment.



Saya muka baru bangun tido lambang taktaw nak buat apa masa raya. Dorang datang mengejut lalu mengejutkan saya dari tido. Bukan selalu dapat kumpul macam ni. Sekarang masing-masing da blaja jauh.





Untuk semua pembaca,
Untuk semua rakan-rakan,
Untuk semua keluarga,
SELAMAT HARI RAYA

Semoga kita semua sentiasa berada di bawah lembayung rahmat-Nya
Agar hidup sentiasa diberkati
:)

owh ya. Terima kasih kepada Amir untuk kad hari raya ini.



Monday, September 07, 2009

secret recipe

Salam suma. Harinih berbuka makan apa? Saja jer nak tanya. Saya bukannya nak nak pun (keji keji) eerr. Just kidding. hehe. Gurau-gurau bulan posa. Yelar. Dah seharian penat keja plus menahan lapo dari terbit fajar hingga terbenam matahari. Saya makan spagetti dengan insan tersayang yang disertai dengan dates. okay okay. Dates tu kurma lah. Bukannya dating walopun ada ciri-ciri dating pada hari berkenaan. Tunggu seminit. Tunggu seminit. Saya kuar berbuka bersama insan tersayang bukan bermaksud kuar berkasih sayang uda dara merpati dua sejoli suma tu. Saya berbuka dengan Kak Lin. I mean berdua.

Memang dah lama rancang nak berbuka dekat Secret Recipe tapi asyik tertangguh. Kemudian baru hari nih dapat makan dekat sana. Nak bershopping ke nak berhoyeh-hoyeh ke book meja dulu. Kalau tak book da dikebas orang. Menangis kuar hingus plak. Lepas usai solat Maghrib terus pegi makan. Walopun dah book, kena tunggu gak ode. Tapi ada hikmah jugak tunggu ode. Dapat mengajar diri agar menjadi seorang yang penyabar walopun dalam hati jiwa dah meronta memberontak tengok orang lain da dapat ode. Tapi takpa. Kami menunggu ode dengan penuh keimanan. hehe.


Makan makan makan. Tiba-tiba baru perasaan. Seluar dah ketat. Perut tiba-tiba slow slow tukar jadi perut daineso. Apakan ini reaksi makan spagetti? Tambah pulak dengan air jus tembikai. Memang sekali tenung perut da macam kolam renang awam. Tak pun da sama saiz dengan tong minyak Ali Baba Bujang Lapok. Kalau tambah makan roti lagi sikit perut nih boleh meletup. Kang masuk masuk suratkhabar Metro pulak. haha. Tapi Kak Lin memang steady jer. Siap boleh makan kek lagi. pergh. Kagum betol dengan skil menghadam makanan beliau.



Tapi saya da buat satu kesilapan. Silap ode bebola. Sepatutnya saya ode bebola daging tapi dek disebabkan nafsu serakah yang tengah menggila, saya ode bebola ayam. Seyes lah. Saya menyesal giler ode. Kembang tekak sekembang kembangnya. Nak taw macam mana rasa bebola ayam tu? Sila lah ode bila makan kat Secret Recipe. Ntah amenda yang hasut saya ode bebola ayam. heehh. kan da menyesal. Menyesal menyesal pun licin jugak saya belasah makan. hehe. Hampa ingat murah ka menda alah tuh nak main buang-buang jer? Baik makan suma walopun diiringi linangan air mata menyesal yang disulami rasa lapo yang tidak terperi.




Lambang kekenyangan, kami pun membawa perut nan muncet bersiar-siar kejap kat Jusco. Usha-usha kejap kemudian balik hostel dengan perasaan gembira sebab nafsu nak makan kat Secret Recipe telah dipenuhi. haha. Oleh itu, dengan rasminya saya bertuka dari menjadi kesatria baja hitam sebelom berbuka posa menjadi seorang yang angelic selepas berbuka.

haahh. Da jadi angelic. Nak pi solat. bye.