Sunday, August 30, 2009

Ramadhan al-Mubarak

Salam suma. Yeah. Ramadhan datang lagi. Selamat menyambut Ramadhan. Ceh. Da posa berapa hari baru nak ucap selamat ke? Hampeh. Tapi still bulan Ramadhan lagi kan. Takpa. Taun depan sehari sebelom raya saya wish plak. Haha. Agak berciri keji di situ. Haip haip. Bukan niat keji okay. Sebagai peringatan kepada suma saja. Masa tuh da dekat nak raya sampai lupa yang posa tak abes lagi. Masih sempat lagi nak melipat gandakan amalan.

Macam mana dengan Ramadhan anda? Seronok? Bersemangat sebab nak kurus? Ramadhan saya besa-besa saja. Macam dulu jugak. Ini merupakan Ramadhan kedua saya di perantauan (eceh. Tak bleh blah. Perantauan lah sangat padahal dekat jer dengan umah) Takdak kesempatan saya nak tayang muka kat salam perantauan dalam surat khabar. Eerr. Boleh tak tukar Perak jadi Perancis? Sangat sederhana dan takdak unsure berhoyeh-hoyeh secara berleluasa. Owh ya. Ini kali pertama saya berpraktikal dalam bulan Ramadhan. Tapi tapi tapi kan. Macam besa. Saya steady jer walopun nyaris-nyaris nak terjelepuk di tepian pintu lambang penat. Saya buat-buat gagah walopun sebenarnya dah tak larat nak jadi gagah. Haha.

Ramadhan kali nih ada sedikit kelainan. Ini jugak kali pertama saya berpuasa dengan status lain. Ehem ehem. You know. Hik hik hik *deraian ketawa manja mintak pelempang sedas dua* Walopun tak dapat berbuka puasa bersama tapi takpa. Kami berbuka puasa secara PJJ. Okay okay. I noe. Sangat kesian. Redha sepenuh hati T_____T

Ramadhan kali ini jugak hamper-hampir menyebabkan jantung saya gugur jatuh ke bumi negeri Perak yang disayangi negeri Kedah dicintai. Ini suma sebab kes orang main mercun. Saya taktaw sapa insan yang sangat cerdik main dekat kawasan hostel. Rasa mcam bergoncang bangunan. Nasib baik ini bulan Ramadhan. Kita haruslah meningkatkan puji-pujian serta kata-kata yang baik. Kalau tak, peratusan untuk kuar perkataan yang indah disebut buruk maknanya akan kuar.

Seperti biasa, saya menanti kad selamat hari raya. Ceh. Baru posa dah ingat raya. Setiap tahun saya dapat kad raya tapi semakin usia meningkat selaras dengan arus kemodenan, semakin kurang kuantiti kad raya yang saya dapat.isk isk isk Eerr. Baik-baik. Kita lupakan sebentar hari raya. Fokus semula pada amal ibadah di bulan mulia. Kang nafsu mula main peranan, abes lah. Baru berapa hari posa dah sibuk-sibuk nak beli dan tak belah-belah dari shopping mall. Memang sangat tak sihat untuk rohani dan kewangan.

Oleh itu, marilah kita sama-sama melipat gandakan amal ibadah di bulan mulia ini. Beribadahlah seakan-akan ini merupakan kali terakhir kita bertemu dengan Ramadhan. Dan marilah jugak kita berdoa agar dapat dipertemukan lagi dengan Ramadhan pada masa akan dating. Amiin.

Thursday, August 20, 2009

let's make a difference

Salam suma. Setelah beberapa purnama akhirnya saya dapat jugak sebuah beg baru. ehem ehem. Sangat suka. eerr... Sebenarnya bukan nak citer pasal beg baru atau kucing belakang hostel dapat baby baru yang comel giler sampai saya rasa nak culik bawak balik hostel letak dalam balang kaca. Bukan bukan. Kali nih ia berkaitan dengan program tuk subjek Bahasa Inggeris. Nih suma idea Miss Farah. Miss, tumpang lalu :)

Saya selaku setiausaha yang rajin berusaha dengan penolong saya yang jugak setia berusaha, Jaa dengan gigih dan gagah mengarang surat untuk mintak kebenaran buat program amal lagi mulia. Sekarang saya da pakar buat surat. haahh. Cakap jer nak surat apa. Surat carwash, surat nak pinjam meja bangku (taktaw sapa punya keja kata nak guna meja ngan kerusi pun kena mintak kebenaran. memang nak lastik idong) Jangan korang mintak surat nikah dengan surat mati dah lar. Saya memang taktaw. Gila kau mintak surat tu aku buat?

Lepas survey dan buat pilihan akhirnya kami memilih umah Anak Yatim Jasa. Boleh tahan jauh jugak lah dari hostel. Macam besa lah. Pak Mail yang pi amek ngan anta balik. Sungguh besar jasa Pak Mail. Sebelom sampai umah anak yatim, lambang banyak masa lagi kot. Kami sesat jalan. haih. Nih lar akibatnya malu bertanya sesat jalan walopun sebenarnya bukan sebab malu bertanya tapi sebab silap masuk jalan. Kalau tak, kami memang da pi Convo Fair kat UTP. Niat murni tuh dibantah keras oleh Farah sebab dia kata saya ada niat nombor dua. hampeh. Takdak niat lain lah. Betol. Tolong lah caya walopun ada jugak terlintas di hati. Okay. Niat tuh melintas tak bagi salam. Dia tak singgah pun. hehe.

Ate kome ingat nak pi sana main redah tak bagi salam ke haah? Kena ada name tag okay. Ia direka oleh Syikin (tenkiu Syikin) Suma yang terlibat kena pakai. Tapi saya taktaw hukum pakai name tag nih sama ada diwajibkan atau disunatkan pakai. Saya pakai jer. Walopun ia suma sekeping kertas tapi sangat bermakna. Ingat nak buat kenangan di hari tua bagi cucu tengok tapi apakan daya tak tercapai niat saya. Adik kecik da amek. Takpa. Saya redha walopun menanges dalam hati T________T owh ya. Nama program kali adalah Let's Make a Difference. Nama men tangkap muat sebab takdak masa dah nak pikir nama gempak sebab nak kena buat surat cepat.

Ini t-shirt kontroversi yang kami pakai masa hari tuh. Cuba anda suma lihat. Comel kan? Maksud saya t-shirt okay. Ada logo radioaktif dengan nama kolej. Bukan membawa maksud si pemakai. Jangan pikir lain. haahh haahh. Babap kang.

haah. Ini pulak pandangan dari hadapan. Terima kasih kepada Boy dan Paa kerana sudi menjadi model baju ini. eerr. Paa nampak taf dan gagah dengan t-shirt tersebut. haahh. Tunggu apa lagi. Sapa nak nampak taf dan gagah boleh lah tempah t-shirt berkenaan. Mari beli! *bunyi loceng eskrem* Mari beli *bunyi loceng eskrem* Tunggu apa lagi. Dapat ia sekarang jugak. Sesungguhnya anda rugi kalau tak beli. Mari beli! *bunyi loceng eskrem* Kalau tak beli sangat rugi.

Enough dengan promosi. Move.

Pagi-pagi lagi adik-adik kat sini dah redi. Dorang dah berkumpul sebaik saja kami suma sampai padahal kami yang nek bas paling lambat sampai lambang silap jalan sesat perjalanan T_______T Dorang boria pakai baju kaler merah, kami boria pakai baju kaler hitam. eh eh. Macam kenal jer tema kaler merah dengan hitam. Ada orang tuh taw tema kaler hitam ngan merah tema kaler apa. hehe. Hai awak :P

Aktiviti dimulakan dengan pembahagian kumpulan dengan adik-adik oleh Farah. Saya masuk dalam kumpulan mana? Saya universal. haha. Komuniti tertinggi tak terlibat dalam mana-mana kumpulan tapi boleh ja nak masuk. Suka hati tangan kaki nak masuk kumpulan mana. Macam besa jugak, setiap kumpulan kena bagi nama kumpulan, buat poster, trademark (pengaruh masa orentasi dulu) dan persembahkan kat depan suma orang. Nasib baik tak kena buat bangunan ke apa ke yang guna straw atau suratkhabar. Sumpah aku cemuih dan menyampah. Pegi orentasi atau kem mesti kena buat menda alah tuh dari zaman skolah sampai lah masuk uni. haih. Bila tanya motif buat aktiviti tu, jawapannya nak tengok kerjasama dan menda alah lain lah. Dah tak ingat motif lain sebab kecewa sangat. hehe.

haah. Ini poster kumpulan saya. Sumpah comel. Okay saya syok sendiri kata poster ni comel. Sebab apa comel? Sebab saya yang tulis dan lukis. Yang lain tolong sapot bagi idea. Tapi tapi tapi kan. Bukan saya sorang yang kata poster ni best. Pengadil yang amek markah kumpulan pun kata okay. Fine. Okay tak bermaksud comel. T____________T Nama kumpulan adik-adik yang bagi sambil disapot sepenuhnya oleh kakak-kakak dan abang-abang padahal kakak ngan abang yang excited lebih. Adik-adik steady jer. Yelah. Zaman kami dulu mana ada hero haiwan macam Wonderpets nih.

Ini masa persembahan nak tayang poster comel dan trademark kumpulan. Sekali lagi kakak-kakak dengan abang-abang yang excited lebih. Adik-adik steady jer. aarrgghh. Peduli apa dengan status kakak or abang. Masa nih lah nak lepas gian menari. Pegi mati tepi-tepi dengan malu. Nampak kan budak laki yang pakai baju merah nombor 2 dari kanan? haah. Nama dia Halim. I like him. Sebab apa saya suka dia? Entah lah. Kali pertama bertentang mata (eceh) saya senang dengan dia. hehe. Guess wat? Kumpulan saya menang untuk persembahan terbaik. yeah. The Star Wonderpets is the best.

Kami ada jugak tolong kemaskan kawasan umah anak yatim dan dalam umah sekali. Saya awal-awal da pegang tender mop lantai dan yang selain daripada yang berkaitan dengan habuk. Saya memang tak boleh kena habuk. Bukan tak boleh kena langsung tapi dalam kuantiti yang banyak. Kang mula lah bersin sampai rasa macam nak tercabut idong tudung suma lah. Abes tudung senget. Pastu laju jer hingus plus air kuar. Meleleh jer. haih T_________T

Tapi seyes lah. Kebulur giler lepas buat keja. Rasa cam tak makan dari zaman Hang Tuah lagi. Berapa kali saya minum air pun saya taktaw. Nak tunggu nasik lambat lagi. Belasah jelar minum air sampai kembung. Abes muncet perut. Sampai jer nasik terus terkam. hehe. Takdak lah lapo sampai macam tu. Gila hang? Da macam zombie ja. Saya tetap jadi kakak yang baik walopun tengah kebulur giler dengan bagi adik-adik makan dulu. Berselera betol dorang makan. Kesian saya tengok. Kalau tengok saya lagi kesian. Burung yang tengok pun simpati dengan saya.

Lepas makan, suma pi solat Zohor berjemaah kat ruang tamu asrama tapi asing antara lelaki dengan perempuan sebab tak muat nak campur. Yang mana redflag duduk diam-diam kat belakang. Jangan dok berhoyeh-hoyeh plak. Kang tak pasal-pasal dapat cop mohor cap 5 jari.

Banyak jugak game yang kami main. Dan sekali lagi, yang excited nak main kakak ngan abang. Adik-adik steady ja. Banyak game yang ada. Dalam banyak-banyak game tu saya ingat dua jer nama game. Music chair dengan bawak bola ping pong dalam sudu. hehe. Hampeh betol.

haahh. Game main susun huruf jadi perkataan memang best. Excited giler. Tetiba masa main nih rasa diri sangat muda. Macam umo dok belasan taun lagi padahal takdak lah muda mana pun. Tapi memang umo saya belasan taun lagi. Tak masuk 20 taun lagi. haahh. Jangan pertikaikan keremajaan saya. haha.

Drooling abes tengok ni. Sapa tak tengok cepat pegi tengok sekarang jugak. haha. Rasanya pun memang sedap. Sebelom makan kek yang sedap, ada upacara bagi hadiah ngan potong kek. Abes aktiviti, kami pun pulang lah ke hostel dan umah masing-masing. Kami berasa gembira walopun baju basah kena ujan, muka comot kena tepung dan tudung senget.

By da way, thanx Kak Lin sebab bawak kami makan Mcd malam tu walopun lepas tu kami tumpas ketiduran macam daineso sampai tak wish gud nite. hehe

Meh lar tengok gambo-gambo sepanjang hari program.

GALERI PROGRAM AMAL DAN SELAMAT BERAMAL

Monday, August 17, 2009

pagi yang gelap

Salam suma.

Tajuk entry kali ni takdak kena mengena dengan lagu band Hujan, Ribut, Panas (band ni saya reka sendiri. taktaw kot-kot betol-betol ada) atau kejadian alam yang lain. I wonder kenapa lah dorang letak nama band macam tu. heehh. Enough dengan nama band yang macam nama kejadian alam. Move move.

Harini first day kelas pegi praktikal kat x-ray department Hospital Raja Permaisuri Bainun. Maksud saya berpraktikal dalam erti kata sebenar. Buat keja. Sebelom nih banyak buat observation at emergency department and basic nursing training at wards. Yeah. You noe. It's kinda boring to stand there and watch wat others are doing I'm kinda suffer (haha. not really) yet have fun at da same time.

Tuk hari pertama saya ngan Wani kena duty kat bilik gelap kat klinik pakar harian. ehem ehem. hehe. Mula-mula dulu ada jugak lah konpius. Pe kejadahnya bilik gelap nih. Bila da masuk baru taw. Sebelom start duty, macam besa lah. Ada taklimat yang menyebabkan saya hampir tupas ketiduran. Nasib bek dapat kaver. Kalau tak, confirm kena lastik idong. Sesampainya kat klinik lapor diri kat juruxray bertugas dan start duty. Pagi memang busy betol. Tak menang tangan nak cuci filem. Kalau petang agak lengang. Sempat lagi kalau nak makan nasik lemak ke main guli ke.

Hari pertama tak banyak yang saya buat. Tengok dulu macam mana yang lain buat kemudian ikut sikit-sikit sementara nak adapt dengan suasana baru. Kang kalau memandai-mandai tak pasal-pasal kena puleh telinga. Abes telinga merah sakit suma. haahh. Slow-slow kayuh babe. Lepas praktikal kena pi lab skill plak. adoi adoi. Memang malas tahap dewa nak pi. Beruang koala pun tak maleh macam saya. Balik hostel lembik lalu terdampar kat katil macam ikan paus. Ni pun sikit lagi saya nak jatuh kerusi. okay. Bye.

Thursday, August 13, 2009

just another manic Monday

Salam bunga ros suma. Bangun pagi-pagi terus pi kat meja buku. Sebab pasu yang dulu kosong dan terbiar macam tak cukup kasih sayang dan macam terbiar cam anak tiri dah ada teman. A bouquet of rose. Woohoo. Love it so much. Semalam tak berapa nak kembang. Pagi nih dah kembang cantik harum wangi. Hoyeh! Hoyeh! Ada 17 kuntum dan sumanya kembang. Hoyeh! Hoyeh! Okay okay. Macam tak betol jer pagi-pagi dengan tak mandi tak gosok gigi dengan tak solat subuh (astaghfirullahalazim) dah berhoyeh-hoyeh dekat hall umah. Nasib baik tak bergegar umah. Kalau tak ada jer kang yang jatuh katil kepala benjol. Haahh. Sapa yang nak bertanggungjawab? Tak pasal-pasal Cik Tika yang kena jawab.

Bunga ros tu sangat cantik and I love them so much. Okay saya taw da 2 kali ulang yang saya suka. I love it so much. Hehe. Saja jer gedik ulang banyak kali. Bunga ros tu kaler merah. Uit Tika. Bukan ros memang kaler merah ke? Memang lar tapi kan dewasa ini banyak kaler bunga ros. Tapi kaler merah is the best. Sebab apa saya kata kaler merah is the best? Sebab saya dapat bunga ros kaler merah. Kakkahkah. Baik. Saya paham. Tak lawak pun. Tak yah gelak. T_______T

Hari nih macam besa, pi kelas. Punya dok pulun blaja sampai senget-senget sanggul lalu tumpas ketiduran dalam kelas. Penatnya Tuhan jer yang taw. Balik hostel rasa cam nak pitam pengsan. Tapi bila tengok bunga ros kaler merah is the best harum mekar kat atas meja terus tak jadi pitam. Hehe. Hati tengah berpelangi. Tak masuk dengan taman bunga penuh dengan bunga serta serangga yang bertempiran terbang sambil gelak bunyi hik hik hik plus awan berarak mesra. Hehe. Sila memahami orang tengah hati berpelangi.

Aksi dan rasa berpelangi sebab dapat bunga ros kaler merah is the best diteruskan dengan acara guling-guling atas katil. Guling punya guling sampai terhantuk kepala kat dinding. Adeh. Sungguh saket. T___________T Macam remaja purba penah kata, sudah terhantuk baru terngadah. Baru saya teringat. Saya tak solat Asar lagi. Astaghfirullahalazim. Sesungguhnya hamba-Mu ini mudah lalai.

Tunggu apa lagi. Nak pi solat.

Sunday, August 09, 2009

roses everywhere

Hari Ahad lepas, saya dapat a bouquet of roses. Petang tuh dapat mesej yang dia akan tiba di Ipoh tak lama dah. Okay fine. Saya pun teruskan sesi gelak tak bawak mengucap dengan Farah. Then dapat call yang dia da sampai dan turun bawah sekarang. Okay fine. Sambung gelak balik. Tunggu seminit. Turun bawah sekejap? Haahh sudah. Buat apa turun bawah? Saya macam besa lah. Bawak escort turun. Hehe. Mana taw kot-kot ada orang nak culik saya ke. Tak pun alien datang ambush saya guna kapal angkasa bentuk pentagon ker.

Dia datang dengan kawan baiknya. So berbekalkan jarak penglihatan yang terhad disebabkan tak pakai spek, saya men bantai teka jer keta Myvi putih tuh dorang nek. Hehe. Hampeh betol.


Saya ingat dia bagi saya a bouquet of roses buuut ada 2 pokok kaktus and a lot of strawberries sebagai pelengkap rasa. Waaaaaaaa. Manyak suka lor. Saya tak sangka yang dia akan bagi suma tuh. Bukan takat sangka, tak terlintas pun yang dia pegi sana dan beli suma tu untuk saya. Dan saya sangat menghargainya. (awak, sila terharu. Hehe) Saya suka bunga ros yang dia bagi. Sangat suka. Normal kan perempuan suka bunga? Dah tu dapat bunga ros kaler merah menyala semangat waja. Saya memang tipikal girl yang suka bunga. Nasib bek tak berhoyeh-hoyeh kat tempat kejadian. Kalau tak abes malu dengan masyarakat awam lalu saham jatuh menjunam. Sangat tragik T___________T

Seriously I love your roses.


Apa yang terjadi adalah satu permulaan yang baik.

Thank you for everything :)

Saturday, August 01, 2009

Ultraman kesayangan

Assalamualaikum (tak jawab dosa. Hehe)

Harinih saya pecah rekod. Rekod apa? Saya baru jer telan modem broadband saya. Hehe. Sila jangan percaya. Baik-baik. Tak baik menipu di bulan Ogos. Harinih saya kuar dengan somebody. Somebody new. Mesti ada yang kata. Eleh. Kuar pun nak kecoh satu Ipoh. Rilek-rilek. Jangan serbu nek moto tak pakai helmet bajet kepala besi berani. Tahukan anda bahawa saya sekarang sudah masuk satu chapter baru. Mungkin ada yang tak percaya dan perasan. Yelar. Takdak pulak saya nak heboh bior bulan bintang jadi saksi. Tuh mencapub namanya. Sumanya berlaku sangat pantas. Lagi pantas daripada peluru. Chapter lama tuh saya dah masukkan dalam peti besi campak tengah laut. Kalau nak taw chapter lama, pegi lah selam kat Selat Melaka. Tak pun ce usha dalam perut ikan paus kot-kot ada dalam tuh ke. Hehe. Macam lah ada yang nak buat kan.

Kali nih saya betol-betol pasrah dan menerima dengan senang hati tanpa ada paksaan. Sebelom nih ada jugak yang ajak tapi saya tolak dengan baik. Tapi bukan kali nih. Dengan sekali lafaz jer saya setuju. Mungkin setelah dua bulan kot. Yelar. Nak cari masa yang sesuai. Mula-mula cuak jugak lah. Dag dig dug. Macam nak pi amek pisau belah jer jantung. Start steady jer. Bila dah dekat nak sampai mula lah berpeluh-peluh. Haha. Well, I’m just a typical girl. First time babe. Walopun saya nih muka cam tak berapa nak malu sampai kalau orang tengok cam nak baling tepung kat muka, sebenarnya saya memang malulah. Dan to be honest saya memang malu. Nak buat malu-malu kucing kang ada yang menyampah tengok pegi tarik rambut saya da saya botak sebelah. Hehe.

Selama nih saya tak penah pun kuar macam nih. Selalunya kuar macam bawak satu kampong dan bersama teman-teman rapat. Tapi kali nih memang pecah rekod lar. Saya senang jer. Kalau takmo cakap jer takmo tapi bukan dengan cara stret to da point (maksud saya dengan cara yang… hhmmm.. kurang sopan? Adeh. Taktaw nak ganti perkataan kurang sopan dengan perkataan yang lebih sopan dan lembut). Senang citer dengan cara elok. Rasanya takdak sapa pun suka dipaksa. Tapi kali nih saya macam betol-betol buka hati saya dengan pasrahnya. Eceh. Tak bleh blah. Haha.

First time jumpa dia saya tak rasa kekok walopun ada jugak lah sikit-sikit. Dia menjadi diri dia. Jadi saya tak berasa kekok walopun dalam keadaan malu-malu kucing. Saya pun terkonpius-konpius dengan diri saya. Saya nih dah lar cepat gelabah. Bila da gelabah mula lah tatabahasa saya tunggang langgang. Kalau cikgu Bahasa Melayu saya taw confirm beliau murka. Tapi nasib bek BM saya A1. Haha. Ehem ehem. Tumpang lalu. Tapi kali nih bila berhadapan dengan dia takdak lah tunggang langgang sangat walopun sebenarnya YA. Tapi takpa. Tatabahasa sikit pun tak menjejaskan perbualan kami. Nasib baik dia paham. Kalau tak paham taktaw lah. Saya pegi menanges satu sungai tepi tingkap bas ekspres.

Sepanjang setengah hari dengannya saya berasa seronok walopun ada beberapa perkara yang bagi saya blushing macam nak tercabut pipi. Dia steady jer walopun sebenarnya saya lagi steady daripada dia. Haha. Walopun ini merupakan yang kali pertama bagi kami. Pendek kata saya seronok lah walopun naik keta macam naik roller coaster. Saya suka berbual dengan dia. Saya suka dengar lawak dia yang bleh bagi saya gelak sampai nanges-nanges kuar hingus.

Ini kalau dia baca entry saya, confirm saya kena sakat di kemudian hari. Abes malu taktaw nak letak mana muka. Nak sorok dlaam tuperware lah. Takpun nyorok bawah selimut. Haha. Sebelom ada orang perasan saya tengah ngadap laptop sambil senyum sorang-sorang bek saya mintak diri dulu. Bye.