Sunday, May 31, 2009

Short Sem

Salam suma. Wokeh. Sekarang short sem dah start. Perasaan? Teruja. woohoo. Yolah. First time amek short sem. Adakah anda teruja? Kalau ada rasa, sila sebut pelan-pelan dalam hati. Kalau tak rasa apa-apa pun sila sebut pelan-pelan dalam hati. hehe. Kalau taknak sebut dalam hati, sila sebut di mana-mana organ badan yang anda suka. huahuahua.

Seperti anda suma maklum, short sem dapat memendekkan tempoh pengajian. Hal ini tidak berlaku di kolej saya. Okay okay. Jangan kecoh. Jangan kecoh. Cool bebeh, keep cool. Sapa-sapa yang dok perasan dia hot, sila cool sebentar. Lakukan demi Cik Tika (pekdahnya berbuat demikian?) hehe. Di kolej saya, short sem adalah masa untuk kita berpesta dan bersuka ria macam tiada hari esok dengan adanya subjek baru. hoyeh hoyeh! T___________T

Subjek-subjek yang bakal menceriakan hari remaja kami adalah :

  • co-curriculum 1
  • Mandarin 1
  • Information Computer Technology

See? Sangat remaja lar blaja subjek-subjek tersebut selama sebulan sampai saya rasa nak pi nanges satu sungai tepi tingkap bas ekspres. haiyoh haiyoh. Cheq maleh bebenor nak pi blajo (campuran loghat yang boleh mengundang murka rakyat jelata negeri-negeri yang berkenaan). Kesimpulannya sapa nak jadi remaja silalah blaja subjek-subjek berkenaan. hehe.

Memandangkan saya sedang meniti di hujung usia remaja *sigh* saya bersemangat ingin blaja. huahuahua. Ramai rakan bertanyakan kepada saya adakan saya memendekkan tempoh pengajian saya. Namun saya telah menghampakan mereka yang mengharapkan saya berkata "ya" dengan jawapan "tidak". hehe.

La nih taktaw macam mana suasana blaja short sem. Adakah akan ada tensi atau lebih kepada berlakunya aktiviti cheng kelas akan berlaku. I don't noe. Wait and see. :)

Saturday, May 23, 2009

Tiang

Salam.

Selamat tinggal remote Astro
Selamat tinggal ikan abah
Selamat tinggal dapur (eceh)
Selamat tinggal mesin basuh (kan ku kenang dikau dalam hidupku)
Selamat tinggal Yamaha LC 135 (wa ai ni)

Esok dah nak balik Ipoh dah. haih. Banyak sedih lor. T________T Memandangkan saya dah start boring bila hari cuti, mulalah nak ajak parents kuar pegi jalan sana sini. Kawan-kawan ada keja masing-masing, maleh nak kaco. Kuar dengan boifren? Itu kes lain. Sila abaikan. haha. Disebabkan parents saya kesian tengok anak dara depa sorang nih parkinson nak kuar berjalan, abah kata "jom pi umah Tok Su.." Maka dengan sepantas kucing mengejar lipas, saya berkata "jom" dengan penuh semangat. Lepas solat Asar, baru bertolak.

Sesungguhnya saya nih memang dah lali dengan ayat kenyataan nih setiap kali berkunjung ke umah Tok Su dan saudara mara lain.

Amboih, tingginya hang nih Tikah. Lagi tinggi daripada abah hang apa...

Hang makan apa yang boleh tinggi melayut sampai lagu nih?

Dah besaq dah hang nih. Tak lama lagi mak ngan abah hang dapat menantu lar tuh.

huahuahua. Apa yang saya mampu lakukan hanyalah tersenyum kambing. hehe. Bila dah pi sana macam-macam cerita kuar. Tak ketinggalan gosip-gosip terbaru. haha. Macam besa lar. Saya selalu ketinggalan kalau bab gosip terbaru lambang berada di perantauan. haha.

Then Tok Su bukak cerita pasal tiang yang ada kat umah Tok Su tuh. Kisah tentang saya dengan tiang tuh dan peel saya masa kecik bila pi umah Tok Su. Senang cerita lar, rahsia saya masa zaman muda mudi.

Tok Su kata,

"Nih Tok Su nak habaq mai kat hang. Hang dulu masa kecik-kecik suka betui dok qrabat tiang tuh. Baik Abang Pitt hang, Kak Dik Na hang, dengan hang sekali. Hampa tiga orang semacam ja. Suka sungguh dok qrabat tiang tuh. Kalau mai umah Tok Su memang tak sah kalau tak pi panjat tiang tuh.."

Apa lagi, aku bantai gelak macam daineso di tempat kejadian. Then Tok Su bukak lagi satu cerita.

"haahh. Biskut kering nih hang cukup suka makan masa kecik-kecik dulu. Tok hang dulu pun heghan. Kat umah dia hampa tak makan pun biskut yang ada. Bila mai umah Tok Su hampa pulun dok makan. Haahh la. Tok hampa mai tinggai sat hampa kat umah Tok Su bila dia nak pi beli ikan kat market. Haahh. Kalau ada ayaq teh pun hang bantai pulun jugak minum"

huahuahua. Sesungguhnya saya tak ingat langsung masa bila saya panjat tiang dan makan biskut kat umah Tok Su. Tak dapat nak recall langsung. Kalau duduk lagi lama, lagi banyak citer pasal saya dan sepupu yang lain kuar. Tak sangka, saya masa kecik sangat nakal. Suka panjat tiang. haha. Kalau kat umah Tok Wan, saya suka panjat pokok rambutan. Kena warning ngan Tok saya buat tak endah jer. Bila Tok dah bawak hanger nak rotan, terus saya jadi budak baik. haha. Lagipun masa kecik, saya tinggal di kampung sebelum pindah ke Kedah. Saya jugak suka amek kuali Tok saya untuk main masak-masak dengan sepupu. Bila Tok nak goreng ikan dah takdak kuali. Bila Tok dah bising kuali dia takdak, terketaq-ketaq kaki pi bagi balik kuali tuh. huahuahua.

Kalau balik umah Opah, confirm. Pi kejar anak ayam Opah. Kemudian kena kejar balik dengan mak ayam tuh. Lintang pukang lari. Setiap petang pulak pegi mandi sungai dengan sepupu. Kalau boleh pagi, tengah hari, petang nak pi mandi kat Sungai Perak. Tapi mandi dengan pengawasan ibu bapa lar.

Tok Su tak penah lupa pesan,

"Hampa nih mengaji elok-elok. Mengaji bagi abeh dulu. Hat yang lain tuh biaq pi dulu. Nanti dia mai kemudian. La nih pikiaq mengaji dulu. Mak abah hampa takdak menda nak tinggai kat hampa kecuali pelajaran. Toksah dok main-main bila mengaji. Ingat tuh. Nak tinggai gigi palsu bagi kat hampa pun tak boleh sebab tak pakai gigi palsu. Tinggai bagi pelajaran ja bagi kat hampa"

hahaha.

Sebelom balik, Tok Su sempat lagi jadi ahli nujum, bagi soklan cepu emas. Penuh maksud tersirat. Soklannya,

"Esok hang balik naik bas sorang..?" "A'ah. Naik sorang ja." "Hang balik sorang ka berdua?" "Huish. Balik sorang ja. Takdaknya balik berdua." (jawab dengan konfidennya) "haha. Takpa lar kalau balik sorang ja. Mana lar taw kot-kot balik berdua ka."

Soklan maut tuh. haha. Memang best bila dapat jumpa saudara mara yang dah lama tak jumpa. Especially masa Hari Raya. Semua balik dan berkumpul. Riuh rendah. Best-best. :)

Wednesday, May 20, 2009

New Chapter

Ku persembahkan satu cita ku
Setulus hati hanyalah untukmu
Dan ku lakukan semampu aku tuk menyayangimu
Hingga kau merasa jadi pujaan ku
Meski bercinta kadang tak indah
Tapi tuk buktikan kau yg terindah
Dan kupastikan I'm the lucky one
Nikmati cinta lebih dari segalanya

Jiwaku ini yang tak tersentuh
Kini terasa sejak bersamammu
Berikan hangat hinggaku tak mampu berjauh darimu
Kerna kau yang bisa buatku bahagia

Meski bercinta kadang tak indah
Tapi tuk buktikan kau yang terindah
Dan ku pastikan
I'm the lucky one
Nikmati cinta lebih dari segalanya

Caramu membuatku tak berdaya
Hatiku pun ribut terjaga
Kau ubah hidupku ini jadi sempurna

Saya dah jumpa kunci hati saya. Dan saya berdoa agar dia yang terbaik bagi saya. Dan saya berharap dia dapat terima kelemahan saya. Walopun akan ada yang berkata saya buat keja gila, tapi hanya dia yang berjaya bukak kembali hati saya. Dengan tempoh perkenalan yang sangat singkat. haha. Dan andainya dia bukan untuk saya, saya redha. :)

Saturday, May 16, 2009

Harinih kita nak makan apa?

Assalamualaikum (tak jawab dosa)

Tajuk entry kali nih memang selalu sangat digunakan dalam kehidupan saya dan rakan-rakan semenjak jadi perantau. Soklan wajib tanya setiap hari. Yang kesian dan sedih lagi mengharukan dalam kelas waktu take 5 atau on da way pegi foodcourt mesti masing-masing akan buat survey. Haritu nak makan apa untuk lunch. Rasa macam takdak menda dah nak makan. Mati akal dan nak pikir padahal punyalah berlambak-lambak makanan kat foodcourt Greentown Mall. heehh. Kalau makanan yang berkuah macam kuew teow bandung ker soto ker kuew teow lakna ker kuew teow tom yam ker (berapa banyak kuew teow daaa) takleh masuk sangat. Tu pun kadang-kadang jer makan bila angin mengidam saya datang baru makan. Tu pun tengok mood tekak gak. Saya pun bukannya boleh terima sangat. Seminggu sekali boleh lar. Abes-abes pun makan nasik putih dengan lauk ekonomi.

Ingat makan tuk brekfes tadi tu cukup ker nak membekalkan kekenyangan sehingga ke lunch dengan makan nugget 3 biji? Sori nek lori makan mee kari kat Kota Kenari lar. Kang sat lagi pukul 10, pukul 11 lapar lar balik. Lagi parah bila angin takdak selera makan. Last-last makan nasik dengan ayam goreng plus sedikit timun sebagai penyeri pinggan dan sambal belacan sebagai penambah rasa. Air memang sah-sah bawak sendiri. Takdaknya nak pegi beli air kat foodcourt. Mahal.

Pastu masalah lagi bila dinner. Masalah sama jugak macam lunch tadi. Makan jer apa yang boleh dimakan. Kalau meja study ngan buku anatomy tuh sedap dan boleh makan, dah lama saya telan. Kalau nak makan yang betul-betul ikut yang disyorkan oleh dokte dan piramid makanan alamatnya kewangan dan isi kandungan purse saya dalam bahaya. Boleh diambang kekopakkan dan kepokaian yang serius. Nih nak bayar duit yuran penginapan lima bintang dengan pengangkutan. So takleh nak shopping dah pasni (yelar tuh. nampak sales terus histeria) Nak kena kumpul duit lagi. huhu. dah MARA bagi duit elaun sara diri sket (syukur weih. ada orang duit pun takdak. tak sampai tengah bulan. oleh, bersyukurlah dengan apa yang mara bagi)

Kalau makan malam, menu saya senang saja. Nasik goreng ayam. Setiap kali dinner. Bagi orang lain mungkin jemu sampai nak muntah dah. Kalau nak ode, senang saja, taip jer "macam besa.." haha. Dari saya semester satu sampai lar nak masuk semester tiga. Menu yang sama. Kadang-kadang saja ubah selera. Mungkin masa tuh saya teringin nak makan yang lain atau tak sihat. Kalau tak sihat, memang confirm makan nasik putih dengan sup. Disebabkan konsisten dan kesetiaan saya pada nasik goreng ayam, sampai Kak Lin panggil saya Ratu Nasik Goreng Ayam. haha.

Kalau agak taktaw nak makan apa hujung minggu, kuar pegi makan kat McD. pergh. Kalau agak-agak tengah kaya masa tuh (cam elaun baru masuk. cek dapat pun dok panas lagi) makan pizza. haha. Bila time pokai, mee segera, wa ia ni. I love you berjuta-juta lemon. haha. Penah jugak kami buat kenduri mee segera. Masak mee segera dan makan secara berjemaah sambil mengalir air mata sebab sedap (kalau dah lapar, sumanya sedap)

Sebab tuh bila lagi seminggu nak balik umah, dah buat list siap-siap. Nak makan apa. kalau dapat makan yang mak atau abah masak (gulai ikan yang abah masak sangat sedap) dah kira nikmat semester alam dah. Rasa cam nak nanges makan. huhu.

Ni lah kehidupan pelajar. :)

Friday, May 15, 2009

Ulu Chepor

(macam besa, satu lagi catatan tertangguh seorang perantau di bumi orang)

Salam suma. Aiyok aiyok. Template blog buat masalah. Entah apa yang tak kena saya pun taktaw. Check kat code, sumanya okay. hhmm. Kena buat post mortem nih. Seperti besa, hujung minggu akan ada aktiviti menarik yang saya buat (selain daripada basuh baju stok terkumpul dan kemas meja tulis yang tetap nampak bersepah walopun setiap hari kemas) Kali ini saya, rakan-rakan dan senior terchenta nak menikmati keindahan alam. eceh. Tempat projek (aiyok aiyok perkataan kontroversi. pengaruh filem bohsia. ceh. sangat tak sihat) adalah Air Terjun Ulu Chepor, Perak. huiks. Perak lagi? Iyer lah. Udah teman ada kat Perak. Takkan nak citer pasal Negeri Sembilan, Terengganu atau Alaska kot. Tak penah sampai pun lagi.

Nasib baik pagi tuh Kak Lin tolong gerakkan saya dan Ida. Kalau tak, memang tak terjaga kami. Bunyi alarm yang macam fun fair terlebih speaker pun tak bagi kesan. heehh. Dengan muka mengatuk, pegilah mandi walopun kejap lagi nak mandi lagi. Takpe. Kami bayar bil air untuk 6 bulan, bukannya tak bayar. Jadi gunakan air dengan sebaik mungkin. Kami pegi dengan dua kereta. Semuanya 10 orang dan perempuan. Ulang taip, perempuan. Pekdahnya pegi mandi kat air terjun ada pembabitan orang lelaki bukan mahram? Gilo apa. Nak kena belasah dengan penyapu? Kalau pegi dengan family atau husband sendiri itu kes lain.

Ulu Chepor tak jauh dari hostel kami. Dalam 30 minit dah boleh sampai kalau lalu pekan Chemor as hostel kami pun dekat Chemor. Nak lalu ikut laluan ke tol Jelapang pun boleh jugak. Ulu Chepor nih memang salah satu kawasan berkelah dan mandi manda yang femes kat Ipoh. Kalau pegi masa cuti sekolah memang penuh dengan budak-budak kecik serta mak-mak budak. Tak ketinggalan ayah budak, nenek budak dan tok wan budak. Tak masuk lagi dengan Mak Ngah budak, Mak Long, Mak Jang dan lain-lain. Abes suma tempat dorang rembat. Kami yang bujang nih kena mengalah carik tempat lain. huhu.Sekadar di pinggiran. Tu lar. Sapa suruh pegi lambat.

Tempat nih bersih (roughly) Takdak pulak nampak polisterin bersepah sana sini, pampers atau menda-menda yang tak sepatutnya. Tapi ada jugak menda yang tak sepatutnya ada terselit. owh ya. Nak masuk ke kwasan air terjun kena bayar. hahh. Atenyer kome ingat free? Nak masuk bayar singgit. Tak bayar takleh masuk. Ada jugak disediakan pondok untuk kemudahan pengunjung. Nak guna pondok pun kena bayar jugak. aiyak.Tak bayar takleh guna. Besa-besa jer pondoknya. Cerek air pun takdak. Apatah lagi micorwave. Lagi takdak. Tapi kena bayar jugak padahal ada semut dok berkawad kat situ. ceh. Tapi kami main rembat jer guna, tak bayar pun. hehe. Rock and roll baby. Besa lah remaja. Remaja memang macam tuh. Suka tak ikut peraturan.

Sampai jer kat sini suma pakat-pakat dah ready nak mandi. Bagaimana pulak dengan Cik Tika? Dah ready tak? hhmm. Sangat sedia. Siap dengan pelampung corak kartun lagi. heehh. Takdak maknanya nak bawak pelampung. Beginilah. Yang sebenarnya dragonball ada tujuh bijik sumanya. eh eh. Tiba-tiba pulak. Sebenarnya saya tak mandi pun. Suma orang yang pegi mandi kecuali saya. hahh. Sebab apa saya tak mandi kat sini? Adalah sebabnya. Biarlah saya saja yang tahu. Bukan sebab saya takut air. Kalau takut air takdaknya hari-hari saya mandi. heehh. Macam kambing jer taknak mandi (tiba-tiba teringatkan hamster yang saya dan kak lin mandikan. fuuh. comel betol)

Agak lama lar mereka bermandi manda. Macam-macam gaya. Takleh nak upload gambo untuk dikongsi bersama. Paham-paham jelar. Kalau saya upload, lepas nih saya kena belasah sampai lembik. Saya buat apa kalau dah tak mandi? Menjala ikan bilis kat sana. haha. (haih. suka betol dengan ikan bilis) Buat blur. heehh. Tidak tidak. Buat apa lagi duduk atas batu sambil makan keropok dan dengar lagu sedih. Lagu sedih? Pekdahnya dengar lagu sedih?

Air kat sini sejuk, jernih dan best. Udara pun bleh lar as jauh dari town. Untuk sampai kat waterfall nih akan lalu kat kawasan kampung. Nak sampai pun kena masuk dalam sikit dan jalan pun agak kecik. Muat sebuah keta jer yang lalu. Kalau selisih dengan keta lain pandai-pandailah tolak ansur. Kemudahan macam tong sampah ngan tempat salin baju pun disediakan. Saya tak penah masuk tempat salin baju sebab saya tak mandi pun. Maybe okaylah kot.

Bila tengok ulat bulu nih teringatkan lagu Wonderpets yang comel. Ada haiwan dalam bahaya... ada haiwan dalam bahaya.. Apa kata kita tukar lirik lagu Wonderpets kepada lagu ulat bulu dengan mengekalkan irama lagu tersebut? Ulat bulu panjat tiang... ulat bulu panjat tiang... lalu jatuh tergolek kena jentik dengan cik tika.. uuuuuuoooo... Entah apa punya lagu daaa yang Cik Tika nih buat. Tak menjana minda.

Lepas dekat 2 jam lebih berendam dalam air, barulah abes mandi. Makan bihun goreng (terima kasih kepada Kak Farhana sebab belanja) dan perabih keropok. Tak lengkap kalau pegi ke suatu tempat kalau tak snap gambo. Lepas amek gambo selori dua kat waterfall balik hostel. Sebelom tu singgah tesco dulu beli barang umah. Makan Kentaki kat sana lambang memang dah kebulur sangat.

Okay. Cik Tika pun nak pegi mandi. adious.

Thursday, May 14, 2009

batu dan golek

(catatan tertangguh seorang pemain bowling. eceh. haha)

Lokasi : Ampang Superbowl Ipoh, Ipoh Parade
Tarikh : 11 April 2009
Waktu : 2.30 petang - 5.00 petang

Salam suma. How are you? Dah makan belom? Sihat tak? hehe. Okay. Bulan lepas dan lepas (memang betol citer basi tunggu masa nak reput) kolej saya telah mengadakan Kejohanan Bowling Terbuka Piala Dekan 2009 di Ipoh Parade. Saya taknak join pun. Pada mulanya lah. Merata-rata tempat iklan kejohanan bowling nih ditampal. Tepi koperasi, kat kafeteria, dalam toilet (heehh. pekdahnya?), depan surau lah. haih. Bersepah-sepah (tiba-tiba teringat kumpulan sepah) sampai dah jemu mata memandang. Saya baca iklan tuh tapi macam besa lar. Cik Tika nih memang takdak hati dan perasaan. Macam robot. Tak terasa pun nak join. Kalau tengok orang pun kadang-kadang takdak perasaan, inikan pulak tengok iklan kejohanan bowling. Memang susah nak bukak hati Cik Tika nih. Baiklah, kita lupakan sebentar pasal citer hati dan perasaan Cik Tika.

Move to da main story.

Nak dijadikan ceritalah. Pada suatu hari, di foyer kolej. Tengah lepak-lepak dengan kawan-kawan sementara tunggu bas Pak Mail. Kak Lin bagitaw ada seorang classmatenya tengah cari dua orang untuk team bowling dia dan kami berminat atau tidak. Sesungguhnya saya memang tak kenal senior-senior lelaki. Betol, tak tipu. Bermula dengan tournament bowling dan kejadian di hadapan kelas saya baru saya tahu kewujudan mereka. Kalau tak, selisih bahu kat pasar ker, berebut nak beli eskrem McD ker memang tak taw mereka senior saya. heehh. Senior perempuan mestilah saya kenal. hehe. Tuan empunya badan, Anuar datang jumpa dan menyampaikan hasrat murninya itu. eceh. Dah macam citer P. Ramlee pulak. Saya dan Akma yang memberi sedikit respon positif.

eerr. Bagaimana pulak dengan Maya Karin RCMP? owh. Dia tak berminat apatah lagi teruja. pH dia neutral. Kalau ajak tournament shopping gila-gila di Jusco mungkin dia akan teruja. Tak pun kejohanan marathon shopping mall. haha. Sabar Ida, sabar. Sabar itu separuh daripada iman. hahh. Separuh lagi? hehe.

Setelah beberapa purnama berfikir (tipu) saya dan Akma setuju untuk sertai kejohanan bowling. Dan ini kumpulan kami. Bukan kumpulan KAMI the movie tuh. Bukan bukan. Nama kumpulan kami? The Rock Kapak. heehh. Tak sesuai bagi seseorang yang berbaju kaler pink. The Joyah Brother's. huish. Like mak cik-mak cik jer nama nih. Tak sesuai dengan dua orang lelaki tersebut. Bagaimana pulak dengan nama Merry Go Round The Chris Brown? ceh. Macam fun fair jer. Tak menjana minda betol. Tak payah lah letak nama kumpulan. Buat pening kepala pikir nama kumpulan. Membazir masa dan tenaga perah mendula oblangata pastu perah dan sidai dekat ampaian (amende nih tika, amende nih?)

Dan. Yang speselnya.

Pengajar jugak tidak ketinggalan turut serta dalam kejohanan bowling ini. Tidak kurang hebat. Tercabar jugak skill bowling kami yang lain. haha. owh ya. Kejohanan ini disertai oleh staf, pengajar dan pelajar kolej saya. Apa yang saya nampak, majoriti peserta kejohanan ini disertai oleh pelajar course saya, merangkap senior saya jugak. heehh. Pelajar course lain? Entah lar. Mungkin mereka sibuk dengan hal masing-masing seperti balik kampung, membeli dan taknak belah kat shopping mall ker. Tak pun pegi Lumut beli ikan bilis ker (bukan ikan bilis pakai helmet. haha)

Sebelom memulakan permainan, kami diberi masa untuk membuat balingan percubaan. Sangat cantik balingan percubaan saya. Kalau berterusan, boleh jadi johan jatuhan pin terbanyak. Tak pun aksi membaling yang sangat sopan. hahahahaha. Tiba-tiba rasa semangat nak main padahal sebelom nih punyalah ati gundah gundala gondala sumalah ada sampai tak lalu makan. Mula jer game. hahh. Baru taw langit tinggi ker rendah. Hancur sudah pelamin angan-angan nak genggam peluk cium piala jatuhan pin terbanyak. Tak payah tanya apa yang jadi. menyampah taw. Taknak citer lar. Citer pasal menda lain pulak. Walopun semangat agak down sikit, sikit jer, warga emas penah berkata; kalau dah pegi separuh jalan, jangan patah balik. Berpegang kepada kata-kata remaja purba, saya sikit pon tak rasa nak berpatah atau kembali ke pangkuan jalan. Permainan nih memang menguji keberanian dan mencabar kewanitaan aku. haha.

Sumanya ada tiga games. Nama jer tiga games tapi rasa macam main 13 games. Abes sakit tangan. Mana taknya, banyak kali angkat bola bowling 9kg. Itu yang paling ringan. Jangan harap saya nak angkat yang lebih daripada 10kg. Tengok orang lain steady jer guna bola bowling berbelas kilo. Jeles gak. heehh. Kalau saya guna yang lebih 10kg, kita tengok lah nanti. Bola tuh yang masuk ker Cik Tika nih yang masuk. Tak pun Cik Tika dengan bola bowling bekerjasama bagi strike. heehh. Tak kuasa saya. Cukuplah terseksa saya dan Akma kena bahan. huhu. Nasib baik saya baik ati, kalau tak. Ada yang makan bola bowling. Sepanjang game, saya rasa lapar. Ini suma salah bola bowling. Saya tengok dah macam buah tembikai jer. huhu (dia dah start dah sesi mengidam. haih)

haahh. Sapakah jejaka-jejaka di atas? Hero Remaja 2009 kot. hehe eerr. Identiti terpaksa dirahsiakan bagi menjaga nama baik mereka. Sebenornya saya pun taktaw sebab gambo nih blur. Mungkin sebab mereka sangat ensem sampai menjejaskan kualiti gambo yang sepatutnya sangat bagus. Tapi setiap kejadian ada hikmahnya. Kang kalau letak gambo clear, ada pulak yang jatuh cinta di tempat kejadian lepas 1.5 saat tengok gambo nih. Bahaya bahaya.

By da way, mereka sudah berpunya. Confirm. Lepas nih gadis-gadis di Malaysia akan bermuram mendung. "Apa?! Mereka sudah berpunya??" Maka berlakulah sindrom mandi tak basah, tido tak lena, makan jer kenyang. haahh. Meh sini Cik Tika nak kabor. Dorang nih single mingle lagi. "Apa? Single lagi? hehe. Ada chance ada chance." Maka hidup mereka kembali ceria. Matahari bersinar kembali. Awam berarak mesra. Air mengalir deras. ~ pssiiuu pssiiuu. haha.

Cukuplah drama pendek tajaan Cik Jah Sdn Bhd. Kita kembali ke cerita asal.

Macam biasalah. Lepas main akan ada sesi bergambo. Ada banyak gambo yg saya snap tapi maleh nak letak. Kang kalau letak banyak lambat loading pulak gambo-gambo tuh. Kena pulak time tenet slow cam siput tempang. Lagi tekanan. Dah membazir masa kat situ. Agaknya sempat lagi pegi basuh baju stok terkumpul, tengok citer Korea kat Mysoju dan lain-lain aktiviti yang dirasakan sesuai. hehe.

owh ya. Acara pemberian hadiah. woohoo. Well. Kepada yang menang saja. Yang tak menang? haish. Dapat jugak. Dapat tengok orang menang amek hadiah. hehe. Ada sourvenir untuk semua orang iaitu berupa bola bowling sorang sebijik. Pilih jer yang mana berkenan. hehe. Acah jer. Pemenang tempat pertama adalah kumpulan yang dianggotai oleh staf kolej. Tempat kedua dan ketiga diungguli oleh pelajar iaitu pelajar radiografi. Hoyeh hoyeh! Tahniah! Haahh. Kalau takdak cawan, guna jelar trofi tuh tuang air. haha.

Sebelom balik, amek Kak Linda kat Medan Gopeng. Sampai umah, macam besa lar. Nyaris-nyaris tumpas di atas katil. hoho.

Cik Tika nih pun sikit lagi jer nak tumpas ketiduran depan laptop. adious.

Wednesday, May 13, 2009

Model (Pelakon) Sambilan

Menjadi model merupakan salah satu cita-cita saya semasa kecil. Semasa kecil sahaja. Pada masa itu fikiran tidak matang lagi. Sangat naive. Tengah sibuk main masak-masak dan mebina keluarga. Membina keluarga? Olok-olok sajalah. Masih lagi sibuk dengan anak patung. Bila dah besar, pasal sejarah pembentukan Malaysia pun dah taw, dah belaja persamaan kimia dan taw apa itu momentum dan radiation protection (eceh), dah tak bercita-cita nak jadi model. Nak jadi angkasawan negara. hahahaha. Gelak lar kalau nak gelak T________T Tapi masih suka tengok American's Next Top Model. haha. Bilalah aku nak tinggi macam omputih nih? haih. Pakai high heel pun boleh lawan tinggi dorang. haha. Tetapi tidak pulak saya bercita-cita nak jadi pelakon sebab saya pemalu orangnya.

hahh. Saya taw. Mesti ada kutukan mesra daripada sesiapa yang membaca kenyataan saya nih. Confirm ada yang gelak tak bawak mengucap dan seperti syaitonnirrajim. Gelak lar kalau nak gelak T____________T Saya pasrah.

Pada hari ketiga klinikal kami sepatutnya pegi ke hospital tetapi dikensel last minute. Semalaman saya menyiapkan mental saya yang tak berapa nak siap untuk pegi ke hospital. Nak menghadapi dan menengok kes-kes kecemasan sampai saya pun rasa cemas. Tiba-tiba pulak kensel. adeh. Oleh itu, saya simpan dulu mental saya untuk kegunaan pada masa hadapan. haha. Encik Nazri bagitaw yang kami kena jadi model untuk membantu pelajar semester 5 yang menjalani OSPE (pernilaian klinikal = abdomen/kub; vertebra, tengkorak) (correct me if i'm wrong) pada hari berkenaan. Rasa bumi nih berputar-putar. Keluar abes bulan bintang planet atas kepala. Ini bukan jadi model yang tiru cara kucing jalan. Lenggang kangkung sawi bayam suma tuh (i wonder kenapa lenggang kangkung? kangkung nih boleh berlenggang ker). Jangan salah sangka pulak.

Jadi model?! aiyak.

Semua taknak jadi model. Tapi demi pengajar dan senior tersayang (eceh) kami turutkan jugak walopun hati punyalah sengsara merana hancur berderai hati terbelah dua tiga empat lima dan sebagainya. Saya pun tak paham sebab apa semua orang taknak jadi model untuk membantu senior? Saya sendiri pun tak tahu sebab apa saya taknak. Mungkin sebab ada pelajar lelaki. Mungkin sebab ketika itu hormon remaja saya sedang rock and roll. Biasa lah remaja memang macam tuh. Hormon suka sangat rock and roll.

By the way, ini kali pertama saya menjadi model. Perasaan saya? Perasaan yang sangat mengujakan. isk isk isk. Susah untuk diterjemahkan dalam kata-kata. Hanya air mata yang boleh menyatakan segalanya (eceh) haha. Saya tidak tahu bagaimana OSPE dilakukan. Sebab tuh excited semacam walopun dalam hati taknak. Macam mana tuh? Okay. Kita abaikan dulu ayat kenyataan yang tak berapa penting dan tak menjejaskan idop walopun tak paham. Baik pegi baca buku patholgy ker blaja masak nasik beriani ker. Lagi berfaedah.

Kita masuk kepada isi penting. Oleh itu, hanya isi penting saja yang akan diberitahu. Sila amek perhatian. Ayat seterusnya ada isi penting (ceh. buat ayat pusing tujuh keliling. bagi orang yang baca pening)

Ia diadakan di radiography skill lab di basement kolej saya. owh ya. Radiography skill lab dahulunya merupakan bilik mayat sebelom lokasi bilik mayat itu dipindahkan ke tempat lain. Agak sunyi dan sememangnya takdak telephone coverage line. haahh. Bila dah ada kat sana jangan harap nak bermesej-mesej atau mengcalling-calling. Sorry seems to be da hardest word. haha. Di basement, ada mesin x-ray. Saya dah tak ingat mesin apa tapi yang pasti mesin x-ray lar. Tiada ragu-ragu mahupun syak wasangka apatah lagi rasa cemburu. haha. Takkan mesin basuh baju atau mesin tebu pulak. heehh.

OSPE dimulakan pada pukul 9 pagi. Kami dibahagikan tugas. Tugas-tugas tersebut adalah :

  1. Menengok jam
  2. Menekan buzzer. Saya pilih button A. eh eh. Bukan. Menekan loceng.
  3. Memanggil calon-calon bertuah
  4. Meniup wisel
  5. Menjadi model untuk fesyen musim peperiksaan. haha. Acah jer. eh. Exam pun ada fesyen? Sudah semestinya ada. Fesyen baju pakai alar kodar dengan muka tak cukup tido lambang banyak study. heehh.

Tugas yang bold dan underline di atas adalah tugas yang saya buat. woohoo. Agak bosan jika melakukan satu tugas. Walopun kena naik turun tangga lebih sepuluh kali dalam sehari untuk memanggil calon-calon bertuah tersebut yang dikuarentin sampai boleh slim lagi badan yang memang dah sedia slim, saya pasrah. Walopun kena menengok jam setiap 4 minit, saya pasrah. Walopun kena jadi model yang naive di mana bertindak mengikut arahan, saya tetap pasrah. haha. Apa pasal pulak nih Cik Tika tiba-tiba jadi angelic? Sebab saya kurang minum air. heehh.

Sepatutnya yang menjadi model pada hari ini adalah pelajar klinikal minggu pertama. Memandangkan berlaku sedikit error sampai boleh keluar ERROR 404. haha. Sebab itulah kami yang klinikal pada minggu kedua kena berkorban. Memandang kami telah menjadi model bidan terjun (sikit lagi jer nak jatuh dalam gaung kecintaan. eceh. pewira negara, cepat selamatkan cik tika. haha) pengajar telah berbesar hati untuk belanja kami makan tengah hari. hoyeh hoyeh. Rezeki jangan ditolak, bala jangan dicari. Terima kasih kepada Encik Nazri dan Puan Nafisah.

Alhamdullillah. Rezeki kami harinih. Dapat makan free. hehe. OSP diteruskan sehingga petang. Dalam pukul 4.15 petang baru abes. Sangat penat. Balik hostel memang kecundang di atas katil. Kalau tak on alarm, confirm. Terlajak tido sampai Maghrib. huhu. Penat sampai rasa nak luruh tulang badan. Sampai nak angkat tangan pun dah tak sanggup lagi. heehh. Melampau betol penatnya.

Tuesday, May 12, 2009

Emergency Department

Salam suma ~ (pekdahnya update blog waktu subuh?)

hahh. Macam mana dengan hidup korang suma? Musim-musim exam dan cuti nih susah sikit nak dengar kabor. Masing-masing umah jauh. Lain lar kalau umah dekat. Jalan empat langkah dah sampai. hehe. Saya pun dah start bosan. Hari-hari mengadap laptop. Laptop pun hari-hari mengadap saya. Sampai terdetik jauh di sudut kecil memori laptop nih, "takdak orang ke nak mengadap aku?" Kurang lebih lar ayatnya.

Sebelom mula exam, saya telah selamat dan jayanya menjalani klinikal di Hospital Raja Permaisuri Bainun (atau nama lamanya Hospital Ipoh) selama seminggu (walopun sebenornya tak sampai seminggu pun). Untuk semester 2, saya telah ditugaskan untuk menjalani klinikal pada minggu kedua. aiseh. Dengar citer minggu pertama best. Taktaw lar sejauh mana kebenarannya. Semester satu dahulu saya ditempatkan di wad. Penempatan kali ini pula adalah di Jabatan Kecemasan. woohoo. Sangat teruja. hoyeh hoyeh! (pekdahnya berhoyeh hoyeh?) Sesungguhnya sapa-sapa yang bertugas di hospital sememangnya sudah mengetahui apa yang ada dan keadaan di jabatan kecemasan. So, special entry bagi yang tak penah pegi Jabatan Kecemasan. (next sem dan seterusnya kena pegi lagi kat sini. mobile x-ray)

Kalau masa semester satu kami ditugaskan untuk menjalani latihan basic nursing, semester dua pulak adalah melakukan pemerhatian di jabatan kecemasan. huiks. Dan seperti biasa, kami dah lali dengan soklan dan kenyataan seperti berikut;

"Kenapa korang duduk kat sini? Bukan tempat korang kat jabatan x-ray ker?"

"Kesian korang. Saya tengok muka kamu pun kesian" (kata seorang MA kepada saya. taktaw apa motif beliau berkata sedemikian. sekadar bersimpati kot. tengok saya berkawad dalam jabatan lambang taktaw nak buat apa)

"Pelik betol. Suma nih takde kena mengena pun dengan bidang kamu. Kenapa kamu kena buat?" (majoriti staf hospital berkata demikian)

"Hai awak. Boleh berkenalan? Nama saya Osman (bukan nama sebenar)" (ini kes istimewa. bukan cik tika yang kena. hanya orang yang bertuah yang kena. betol tak farah? haha *gelak keji*)

"Haahh. Yang Kedah di sini, Kedah di sana nak mintak nombor telefon. Boleh tak?" (sumpah masa nih aku malu. kalau boleh nak je menyorok belakang stretcher. tak pun menyorok dalam kotak ubat ker. kat dalam ambulans pun okay jugak)

"Beritahu saya apa yang kamu tahu tentang jabatan kecemasan?"

haahh. Killer question. Memang membunuh. Soklan terakhir tuh memang kena kat saya. Ia ditanya oleh penyelia Jabatan Kecemasan, Encik Suhaimi. Memang terkejut tiba-tiba kena tanya. Tunggu apa lagi. Saya pun menggoreng ayat seperti bertih goreng dengan konfidennya. Nasib baik jawapan diterima. fiiuuuh. Lega walopun sebenornya ketaq lutut dok menggoreng ayat. Jantung lop dup lop dup macam nak terkeluar je. Nasib baik pakai overall. Kalau tak terkeluar jantung saya (informasi : lop dup merupakan bunyi sebenar jantung kita. yang bunyi masyarakat awam asyik kata bunyi jantung bunyi dup dap dan bunyi-bunyi yang lain tidak tepat)

Terdapat beberapa kawasan penempatan kami di jabatan kecemasan. Antaranya red zone (kritikal) yellow zone (separa kritikal), green zone (tidak kritikal), bahagian pendaftaran, asthma bay and observation ward. owh ya. Kami tidak dibenarkan berada di kawasan triage kerana kawasan tersebut kawasan "panas" (correct me if i'm wrong) Bukan sebab takdak aircond ker ada bbq ker (gilo buat bbq kat sini) Sepanjang taklimat, kami asyik dengar bunyi siren. Bukan bunyi macam siren moto jual eskrem Mat Kool atau adik yang jual karipap. Bukan. Bunyi siren itu menandakan tahap kecederaan pesakit. Siren yang berbunyi sekali menandakan pesakit akan dihantar ke yellow zone manakala siren yang berbunyi tiga kali menandakan pesakit akan dihantar ke red zone. Sebelom dihantar ke zone-zone tersebut, pesakit akan dihantar ke triage (correct me if i'm wrong)

Memandangkan nama saya adalah nama pertama dalam senarai minggu kedua, maka dengan suka citanya saya telah ditempatkan di red zone bersama dengan seorang rakan. Maka bermula sesi usha mengusha di jabatan kecemasan. Saya jugak telah berjasa pada diri sendiri terutamanya lutut kaki dengan mengunci lutut dengan berdiri selama beberapa jam. Nak duduk tak berani. heeh.

Abes waktu bertugas, tak ramai pesakit. Dapatlah jugak tengok alat-alat yang ada kat situ. Menda paling menarik bagi saya adalah tiub. haha. Macam-macam jenis tiub. Kalau sapa-sapa yang dah lama makan guna tangan dan buang air kecik secara normal dan teringin nak makan dan buang air kecik guna tiub, sila-silalah cari gaduh ngan Cik Tika. Nescaya. Anda akan dapat menggunakan tiub-tiub tersebut di kemudian hari. haha.

Hari kedua klinikal saya adalah di bahagian pendaftaran. Apa yang saya buat di sini? Buat blur. hehe. Takdak lah. Tengok macam mana proses pendaftaran pesakit dibuat. owh ya. Kawasan ini jugak kawasan yang sibuk.

Dan dan dan. Guest wat?

Ada dua buttons kat situ. Satu button bertanda "code arrest" dan satu button lagi tidak bertanda. Sangat suka tekan button tersebut. Buuuuut bukan sebarangan tekan okay. Kami tekan lambang tak taw nak buat apa dan mendapat perkenan staf yang bertugas. Main-main tekan memang nak cari nahas. Silap hari bulan percuma jer kena lempang. haahh. Sia-sia jer. Button "Code Arrest" adalah bagi kes di mana sekiranya terdapat pesakit atau sapa-sapa yang tetiba jer pengsan di kawasan berhampiran (bukan sebab sengaja buat-buat pengsan sebab nak perhatian daripada charming and beautiful doctor, nurse or medical assistant. woohoo. sangat kurang sopan dan perbuatan tersebut berciri keji)

Pada hari itu saya sangat jeles. Betol. Sangat jeles. Di red zone ada banyak kes. huhu. Kes yang sangat menarik (i really mean it. bukan sebab dokte, nurse dan medical assistant yang menarik. case yang sangat best) Bukan saya seorang saja yang jeles malah rakan-rakan lain jugak jeles dan berebut nak buat permerhatian di red zone. owh. (eleh. kat pendaftaran pun jugak lar. eh eh. ayat sedapkan hati tuh)

Kami sepatutnya pegi ke hospital pada hari seterusnya tetapi tidak kerana menjadi bidan terjun dengan menjadi model bagi membantu senior dalam peperiksaan. okay. Burn satu hari kat situ. Kami terpaksa merombak kembali jadual penempatan klinikal sebab tak semua akan dapat merasa duty di semua kawasan kalau ikut jadual asal.

owh ya.

Saya berada di di semua tempat kecuali red zone dan pendaftaran (padahal masuk jugak lagi kat red zone tuh) Nak tahu keadaan di setiap zone tersebut. Bagi saya, yellow zone kawasan sibuk selepas red zone walopun kadang-kadang red zone tak sibuk pun. Sunyi bila takdak pesakit. Sedikit rasa seram. Macam lar saya seorang saja yang ada kat hospital masa tuh (ceh padahal dalam hati dah berdebar-debar. saja jer nak sedapkan ati)

Farah cakap kami di minggu kedua bertuah kerana tidak terserempak dengan dan diinterview oleh dokte yang in charge di jabatan kecemasan. Dengar citer boleh tahan jugak gerun beliau. huih. Kalau Cik Tika jumpa beliau entah lar apa nak jadi. Kang ketaq lutut kepala dan suma lah jawab soklan cepu gangsa yang dokte bagi. Kalau tak boleh jawab sumpah. Memang malu dengan tangki oksigen, katil dan ubat-ubat kat situ. Tu pun kalau tanya soklan berkaitan dengan x-ray lar. Tanya soklan pasal course nursing memang lah saya ketaq abes. Sebabnya? Saya hanya taw basic sahaja. Dan major saya adalah medical imaging. Bukan nursing. Cuba tanya jururawat. Dorang taw tak berapa kVp yang boleh diberi pada patient mengandung? Confirm dorang tak taw.

Banyak perkara yang saya belaja semasa klinikal di jabatan kecemasan. heehh. Banyak lagi yang saya tak taw sebenarnya.

Daaaaaan. Mendapat kenalan baru merupakan satu yang menggembirakan. hoho. Bukan skandal bukan skandal. Cuma kenalan semasa bertugas.

Menunggu En Nazri untuk membawa kami berjumpa dengan penyelia.
Macam besa, snap gambo.
Muka yang agak cuak dan excited. haha.
Kalau suka, sila pahatkan dalam ati agar jadi kenangan abadi.
Tak suka, sila delete gambo nih.
Delete lah kalau boleh.
hahahahaha.

Monday, May 11, 2009

English Week

Salam. Kebanyakkan entry bulan Mei kali ini bercirikan entry basi tunggu masa nak reput di mana orang lain dah hapdet berabad yang lalu tapi cik tika baru nak hapdet lambang sibuk dengan urusan harian sebagai student dan maleh nak on laptop sebab maleh.

Lokasi : Unikl RCMP
Tarikh kejadian : 25 Mac 2009 hingga 27 Mac 2009
Waktu : 24 jam sehari semalam. Pastu korang kira lar sendiri berapa jam tuk 3 hari.

Bersempena dengan kempen Earth Hour yang disambut oleh seluruh masyarakat di Bumi (alien takleh sambut. haha) kolej saya jugak tak ketinggalan menggunakan tema Go Green untuk English Week. I wonder kelip-kelip sambut tak Earth Hour? Turn off cahaya yang dorang hasilkan. hehe.

Semasa saya di tingkatan 4, sekolah saya pernah terlibat dengan satu kempen iaitu Save Energy di mana penggunaan tenaga elektrik digunakan seminimum yang mungkin. Kesannya, bil letrik dapat dikurangkan dan penggunaan aircond diminimumkan di kawasan-kawasan tertentu sahaja. Contonya bilik Multimedia dan bilik Bahasa, Sains dan Matematik (gilo kalau tak pasang aircond dalam bilik multimedia. sauna percuma babe. cukuplah dengan sauna dalam kelas sendiri) Di kolej saya pula, aktiviti Reuse, Recycle, Reduce rancak dijalankan. Nak selamatkan Bumi lar katakan.

eerr. Saya sangat suka dengan design Bumi dalam banner tersebut. Sangat comel. Rasa macam nak amek bawak balik hostel buat langsir tingkap. Okay. Ada potensi nak lari topik. Move to da story.

eh kejap Cik Tika. Kata English Week. Kenapa tak buat entry in full English?

Saya nak buat tapi saya taknak menimbulkan sebarang masalah. Mungkin ada yang membaca entry saya akan muntah darah, demam kura-kura dan sakit pinggang. Puncanya? Grammar Bahasa Inggeris yang sangat mantap sampai kalau anda semua baca boleh tumpas pengsan dan jatuh cinta di tempat kejadian. Terlalu indah perkataan dan bahasa yang saya guna. haha. Lagipun, bukankah saya pencinta Bahasa Melayu? Entah bila Dewan Bahasa dan Pustaka nak sedar bahawa saya seorang kipas susah mati (die hard fan) Bahasa Melayu sampai buat entry dalam Bahasa Melayu. Oleh itu, admirelah saya. (bukan admire perkataan inggeris ker?) Takpe. Abaikan dan kita terus kepada perenggan yang seterusnya.

Pelbagai aktivti diadakan (ceh. macam ayat karangan budak sekolah). Sepanjang English Week, telah ramai superhero telah dilahirkan. Superhero? Macam mana tuh? Bukan sebab mereka telah membantu seorang nenek melintas jalan. Bukan sebab mereka menyelamatkan kucing yang terkandas di atas pokok. Bukan bukan. Mereka telah membantu menyelamatkan Bumi dengan mengguna semula bahan-bahan terbuang. hhmm. Bagaimana pula dengan dengan lampin bayi pakai buang? okay. Itu kes lain.

Ada jugak beberapa booth yang dibukak. Salah satu daripadanya adalah booth makanan Thai.

Booth ini dikendalikan oleh pelajar jurusan jururawat dari Thailand. Kalau dah nama pun booth makanan, mestilah jual makanan. Takkan jual tayar basikal atau pasu bunga. Salah satu makanan popular di booth tersebut adalah Somtam. Kenapa saya sebut Somtam sahaja? Sebab itu jer makanan yang saya taw yang dijual di booth ini. Makanan lain saya taktaw sebab saya tak pegi pun booth nih. hehe. Entah mengapa seperti tiada seru untuk singgah sebentar walopun sekadar amek bau di booth ini. Mungkin kerana ada booth lain yang menjual barangan yang lebih menggugat iman dan nafsu makan. Mungkin jugak orang yang menjual barangan tersebut sangat menarik sehingga saya pun tertarik ke sana. haha. eerr. Teh tarik tidak dijual. Harap maklum.

Booth kegemaran saya adalah booth yang menjual pen cap ayam dengan harga murah. Murah! Murah! Dua ringgit setengah selonggok! Dua ringgit setengah selonggok! Dakwat pen tidak akan abes walopun sudah dua tahun sebab tak guna langsung! Murah! Murah! Jangan lepaskan peluang untuk memiliki pen cap ayam istimewa ini!

Okay. Sebenarnya tidak ada booth yang menjual pen cap ayam. hehe. Tapi tapi tapi. Ada booth yang menjual eskrem. Pelbagai jenis eskrem yang dijual. Ada empat jenis dan bentuk. Pelbagai kan? Lebih daripada satu jenis. hehe.

Mari makan eskrem! *bunyi loceng eskrem*
Mari makan eskrem! *bunyi loceng eskrem*
Eskrem yang sedap dan pelbagai rasa!
Mari beli mari beli! Murah murah!
Cuma seringgit sahaja untuk setiap satu!
Murah murah!
Jangan lepaskan peluang untuk menikmati keenakkan eskrem.
Kami sudah merasainya.
Anda bila lagi?

:)
Sekian terima kasih.
Iklan tidak dibayar oleh pihak kolej. Ikhlas untuk berkongsi kenikmatan dan kelazatan ekrem bersama anda semua.
Semoga terhibur.
p/s Ini bukan iklan racun serangga. Lipas, jangan masuk campur.

................................

Cukup terhibur dengan iklan tidak berbayar tersebut. Kita beralih pula dengan aktiviti yang diadakan sepanjang English Week. Aktivti wajib; bahas (bold, underline dan kaler merah melambangkan betapa pentingnya aktivti tersebut). Dan sudah semestinya tiada insan lain yang akan menyertainya kalau bukan Cik Farah kesayangan pelajar Radiografi tanpa mengira senior atau junior. Beliau berganding bahu dengan rakan-rakan yang lain iaitu Zainal, Hamzi, Rachel, Syikin dan Syed. Keputusannya, kumpulan Rachel, Zainal dan Syed berjaya meraih tempat kedua. Tahniah!

Ini pula kumpulan choral speaking yang dimonopoli oleh kelas saya. Semua peserta adalah perempuan. Pelajar lelaki? owh. Mereka ada. Mereka terlibat dengan aktivti lain. Uniknya kumpulan choral speaking ini, kami hanya berlatih selama seminggu sahaja. fuuh. Memang batu dan golek (rock and roll) Konduktor kami adalah saudari Angeline. Dan tajuk ucapan kami adalah "Please Give Us a Chance to save Our Earth". Berkat dengan semua komitmen (?) yang diberikan, kami berjaya menjadi juara. Tahniah! hoyeh hoyeh!

Terdapat jugak satu lagi aktiviti. eerr. Saya dah tak ingat nama aktiviti tersebut. Ia lebih menjurus kepada permainan teka dan lakon. (correct me if i'm wrong) Ia disertai oleh Hidayah, Anis, Syikin dan Nadirah. hhmm. Macam best jer permainan nih. Lakonkan perbuatan berdasarkan perkataan yang diberi. Kalau perkataan tersebut adalah "rock and roll" maka anda kena perlu melakonkan perbuatan yang menggambarkan "rock and roll" (eh eh. macam aktivti yang senior buat masa orentasi untuk budak radiografi lar)

Acara yang mendapat sambutan adalah pertandingan nyanyian solo dan berkumpulan. Semua orang nak tengok. Pensyarah pun turun padang jugak. Banyak penyertaan bagi nyanyian berkumpulan.

Nyanyian solo diungguli oleh senior saya, Kamarul Ariffin (correct me if i'm wrong) yang berjaya menjadi naib johan. Tahniah! omaigaod. Terpaku terpana dan suma lah bila dengar dia nyanyi. Sangat sedap suara dia. Penuh dengan penghayatan sampai Cik Tika dengar dan lihat dengan penuh penghayatan dan kekhusyukkan. Kalau Fahrin Ahmad lalu sebelah pun dah tak amek peduli.

Tiba-tiba saya teringin menyanyikan lagu "Pagi yang Gelap" (padahal pagi tu terang benderang) di pentas sampai orang lain yang dengar menangis berhingus suma (bukan sebab kesian, cantek sikit!) Tapi sebab terharu mendengar nyanyian saya tersebut yang sangat mmenyentuh hati, cengkam jiwa menusuk kalbu. eceh. Kalau boleh, biar ada penonton histeria (penonton lelaki lah) Kalau penonton perempuan nak histeria pun takpe jugak. 9histeria sebab nyanyian saya yang baik, bukan sebab nyanyian macam tarzan sakit tekak)

Kemudian.

Sampai masa yang ditunggu. Persembahan nyanyian pelajar lelaki kelas saya. hoyeh hoyeh! owh. Masa ini baru tahu yang mereka ada bakat terpendam. Dan sangat sporting.

Standby standby. Semua sedia. Ketika dalam keadaan sedia (eh. dah macam dalam kawat pulak. okay. itu cerita lain. kita teruskan cerita persembahan ini) mereka telah memakai cermin mata dan aksesori lan seperti topi keledar. hehe. Part topi keledar tipu.

Ready ready.

Jeng jeng jeng.

Yeah. Mereka telah beraksi.

Kumpulan mereka mendapat sokongan kuat daripada rakan sekelas, senior dan junior. Ramai turun padang (walopun sebenarnya buat dekat dalam dewan tertutup, bukannya padang) Ada jugak kumpulan senior yang turut serta. Saya tak kenal mereka kecuali yang memang saya penah tengok. eerr. Maapkan junior mu ini kerna tidak mengenali kalian. hehe.

Nak tengok pelajar lelaki kelas saya menyanyi? Sila klik pada video di bawah.

okay. Got to go. Agak kurang stabil. Lapar. Sayang perut, isi-isikan. Adios

Sunday, May 10, 2009

the ones that i love

Salam suma.

Bersempena dengan Hari Ibu, saya nak dedicatekan post ni khas buat mama saya, Rose Ashiah yang berada nun di sinun ~ Kedah Darul Aman (semoga sentiasa aman. tak yah lah ikut jejak langkah perak. pening jer) dan buat semua ibu-ibu yang lain termasuklah ibu mertua. ngeh ngeh. Salam, apo kabor mak cik? Tengah buat apa tu? Sihat? Dah makan belom? (ayat bunga lambang nak amek ati bakal mak mentua. keh keh keh) Okay. Saya belom ada calon mak mentua lagi.

Tidak ketinggalan semua kawan dan senior sama ada yang dah jadi ibu atau belom jadi ibu atau on da way jadi ibu (slow-slow kayuh) serta yang bakal menyambut cahaya mata. Tidak dilupakan kepada mereka yang dah berangan nak jadi ibu. Siap ada nama lagi untuk anak masing-masing. haahh. Selamat Hari Ibu jugak tuk korang. keh keh keh.

Tak kisah lar korang panggil mak ker, ummi ker, mama ker, mommy ker, ibu ker. Dia tetap orang yang melahirkan kita ke dunia ini. :) Sapa-sapa tak wish lagi, tunggu apa lagi. Cepat-cepat wish. Yang duduk jauh tuh, bawak-bawak lar kol. Tak pun anta mesej ker. Berapa sangatlah kredit yang luak kalau kol mak jika nak dibandingkan dengan jasa dan pengorbanan mak kita. Kalau boleh topup semata-mata nak mesej dan kol boifren atau girlfren, takkan nak kol or anta mesej kat parents pun tak boleh kan? Ingat. Keredhaan Allah bergantung kepada keredhaan ibu bapa terhadap anaknya. Syurga itu di bawah tapak kaki ibu.

Membuat ibu bapa gembira kita dah dapat pahala sebab menyenangkan mereka. Apatah lagi taat kepada mereka. Kalau taat kat boifren atau girlfren bukannya dapat pahala pun. hehe.

For all those times you stood by me
For all the truth that you made me see
For all the joy you brought to my life
For all the wrong that you made right
For every dream you made come true
For all the love I found in you
I'll be forever thankful baby

You're the one who held me up
Never let me fall
You're the one who saw me through through it all

You were my strength when I was weak
You were my voice when I couldnt speak
You were my eyes when I couldnt see
You saw the best there was in me
Lifted me up when I couldnt reach
You gave me faith coz you believed
I'm everything I am
Because you loved me

You gave me wings and made me fly
You touched my hand I could touch the sky
I lost my faith, you gave it back to me
You said no star was out of reach
You stood by me and I stood tall
I had your love I had it all
I'm grateful for each day you gave me
Maybe I don't know that much
But I know this much is true
I was blessed because I was loved by you

You were my strength when I was weak
You were my voice when I couldn't speak
You were my eyes when I couldn't see
You saw the best there was in me
Lifted me up when I couldnt reach
You gave me faith coz you believed
I'm everything I am
Because you loved me

You were always there for me
The tender wind that carried me
A light in the dark shining your love into my life
You've been my inspiration
Through the lies you were the truth
My world is a better place because of you

You were my strength when I was weak
You were my voice when I couldn't speak
You were my eyes when I couldn't see
You saw the best there was in me
Lifted me up when I couldnt reach
You gave me faith coz you believed
I'm everything I am
Because you loved me

You were my strength when I was weak
You were my voice when I couldnt speak
You were my eyes when I couldnt see
You saw the best there was in me
Lifted me up when I couldnt reach
You gave me faith coz you believed
I'm everything I am
Because you loved me

I'm everything I am
Because you loved me

Haahh. Kat bawah nih video tentang surat seorang ibu kepada anaknya. Sedih giler. Merambu-rambu air mata saya kuar masa tengok. tup tup tup air mata jatuh atas laptop. Credit to Saiful Nang :) Sebelom tengok, pi standby sekotak tisu. haha.Kalau tak nanti asyik nak tarik baju orang lain lap air mata. haha.

Kebetulan, abah kena keja 24 jam pada Hari Ibu. Then abah kena oustation pulak. adeh. So Hari Ibu akan disambut pada satu tarikh yang akan diberitahu. Apa hadiah untuk ibu saya? Rahsia. hehe.

Saturday, May 09, 2009

cuti hoyeh-hoyeh

Assalamualaikum (tak jawab dosa)

Akhirnya saya selamat sampai ke umah setelah mengharungi 2 jam perjalanan yang letih dan memuntahkan. Mungkin mulai hari ini entry saya tidak dapat lari daripada menyebut tentang bas ekpres especially kalau update setelah pulang ke negeri tercinta kalau bukan negeri tanah tumpah dan mengalir darah hijau kuning saya kalau bukan Kedah Darul Aman. Entah mengapa saya suka bercerita tentang bas padahal hari-hari naik bas.

Kali nih bas yang bertanggungjawab membawa Cik Tika pulang adalah bas ekpres Transnasional. omaigod. Entah mengapa saya semakin hari semakin sayang kepada bas ini. Bukan sebab bunga tayar bas nih cantik. Bukan sebab warna langsir yang match dengan warna bas. Bukan bukan. Sebabnya saya sangat suka dengan single seat bas nih. Sound funny rite? haha. Walopun seat single mingle and totally available (eh macam sama jer ngan status cik tika. haha) tetapi muat untuk meletak 4 beg. Serious. 4 beg. Orang lain bawak balik 2 atau 3 beg tapi saya bawak balik 4 beg. Saya rasa sangat gagah perkasa. haahh. Badan kecik tapi bawak beg punyalah banyak. Macam balik kedah dan takkan kembali ke Ipoh. hey. Mana boleh tinggalkan Ipoh. Nanti keluar pulak peribahasa abes madu sepah dibuang (kalau berselisih bahu dengan kumpulan raja lawak sepah, sumpah saya tak kenal)

Bila sampai jer umah, dah ada lauk gulai ikan. Abah masak. Punyalah sedap sampai rasa nak nanges bila makan. Terus lupa nasik goreng ayam dengan nasik goreng kerabu kat Ipoh. haha.

Okay. Enough citer pasal bas ekpres. Kang kalau tak berenti, abes suma biodata driver bas, cara membuat bas dan lain-lain kuar. Bukan buleh caya sangat dengan Cik Tika nih.

Memandangkan cuti semester selama 2 minggu selepas berperang dengan exam, mungkin tak banyak menda yang boleh dilakukan. Tapi tapi. Masa itu emas. Time is gold. Ikan emas bukan emas apatah lagi gold (bukan mende yang sama ker gold dan emas. saja jer pegi putar belit ayat)

Agenda cuti semester :

  1. Menghafal surah Yassin dan surah-surah yang lain. Sikit lagi nak abes. Semangat semangat.
  2. Pergi bank. Untuk apakah? Untuk membeli koleksi periuk belanga. Kalau sudah ke bank, untuk urusan wang lah. Bank in check untuk elaun.
  3. Membaca buku-buku ilmiah. Aktiviti terpuji ini akan menggantikan aktiviti saya yang kebanyakkan dihabiskan di hadapan komputer.
  4. Marathon drama dan movie Korea dan Jepun. hoho. Dah lama nak tengok tapi masa sangat mencemburui saya. eceh.
  5. Saya kena menulis entry di blog. Banyak cerita tertangguh dan yang dah basi, tunggu masa nak reput. Entry-entry tersebut tak dapat dipublish lantaran kesibukkan dengan aktiviti harian sebagai pelajar.
  6. Study? heehh.
  7. Menjaga kebajikan dan kesihatan ikan-ikan abah. Sangat comel kan aktiviti nih? Saya sekarang sedang cuba bersosial dengan ikan-ikan abah yang comel di samping menambahkan lagi kasih sayang saya pada haiwan.
  8. Memantapkan lagi skil memandu kereta. Semakin hari skil terhakis. Macam mana nak lumba kereta dengan Hamilton nih?
  9. Keluar berpoya-poya bersama rakan taulan. Sudah lama tak bertemu. Sangat merindui aktiviti masa zaman remaja. haha.
  10. Istikharah. Istikharah. Istikharah. Mintak pertunjuk daripadaNya. Semoga dapat membuat pilihan memandangkan hati sangat tak tenang ketika ini.
  11. Solat hajat. Ya Allah. Jauhkan aku dan rakan-rakan daripada durtani. Amiin.
  12. Berkasih sayang dengan pokok-pokok yang mak dan abah tanam especially pokok limau nipis. Buah limaunya tak banyak kali nih.
  13. Ganti tido.
  14. Tidur awal dan bangun awal. Bangun awal untuk buat kerja umah. haha. Believe it. Tolong lar percaya saya nak bangun awal semata-mata nak buat kerja umah. haha.
  15. Setelah menyiapkan isi yang ke 14, saya kena berundur dahulu. Sebabnya mak dah bising bila nak basuh baju stok terkumpul. adeh. Wash by hand sebab mesin basuh rosak. Hukeleh. Setakat basuh baju guna tangan Cik Tika sikit pun tak heran lar. hahahaha. Apa pasal kerek sangat nih? Okay. lepas nih ada peluru sesat singgah kat kepala Cik Tika.

owh ya. Saya cuti sehingga 25 Mei sebelum memulakan short sem. So, sempat kot nak buat semua mission impossible tuh. haha. By then, tenkiu :)

Tuesday, May 05, 2009

kecewa

Salam suma.

Aku dah taknak dah citer pasal bas ekspres, pegi Tesco Extra beli buah kiwi yang masam giler sampai aku takleh tido sebab rasa masam sangat atau pasal menda lain. Sekarang fokus utama adalah final exam.

Hahh. Aku baru lepas exam Anatomy ni. Balik-balik terus rasa nak mengarut kat sini. Maka aku buat lar entry nih.

Aku rasa lain untuk exam kali nih. Takut. Takut repeat paper. Ya Allah, mintak dijauhkan daripada repeat any subjek. Tapi aku taktaw aku dah buat preparation yang secukupnya untuk exam kali nih. Dah lar lepas paper Pathology pegi tengok movie X-men Origin : Wolverin padahal paper paper radiation physics hari Isnin. Killer subjek. siot. Rasanya tak penah dibuat orang. Tak taw lar kot-kot beruang ker platipus ker itik pulang petang ker dah penah buat. Aku pun dah taktaw nak utamakan yang mana satu.

Secara jujurnya, aku sangat dukacita dengan radiation fizik. SANGAT KECEWA. Tak dapat digambarkan dengan kata-kata. Tapi aku cuba sedaya upaya untuk sedapkan hati (eerr. hati sedap ker? tak penah makan pun) Setiap kali exam, alasan yang sama. Tak ingat. Amenda yang ingat ntah lar. Paper radiation protection, anatomy ngan pathology masih lagi berada di bawah tahap semput. Paper radiation fizik memang sangat tipis. Nak buat macam mana. Dah jawab pun exam. Usaha pun dah.

Aku dah takkan terdaya lagi dengan kata-kata,"aku takleh jawab la exam tadi.." atau "aku tinggal banyak kosong.." dan sebagainya. So, lepas exam tadi memang aku chow pegi satu tempat yang agak privasi berdekatan dengan exam hall, kol mak. Menyurakan rasa kecewa aku pasal paper fizik. Macam besa lar. Aku kena fire abes dengan mak. Tapi tak rentung lagi lar. Still berada dalam keadaan normal. Steady lagi. Mak kata apa yang dah lepas, biar lepas. Jangan ulang kesilapan yang sama untuk masa akan datang. Rasa macam nak nanges bila mak cakap macam tuh. Seriuosly. Aku pun rasa malas nak join diskusi ringkas kertas soalan yang dorang jawab.

Exam kali nih memang bagi aku SOB (short of breath) Penat aku jawab exam dengan soklan exam yang taf, tambah pulak dengan SOB. Tapi aku rasa bukan takat semput. Tersimpul mati dah nih. Kalau buat CPR pun tak leh dah. Kalau anta pegi red zone kat emergency rasanya buleh diselamatkan. eceh. Nak jugak pegi red zone. Nak buat camne.Tiba-tiba dah terjatuh cinta dengan hospital. Cinta dan kasihku tertinggal di hospital. ewah. kahkahkah. (okay. aku tipu. jangan caya) Pengakuan palsu lagi dusta tuh. Eh. Bukan cinta cik tika tertinggal kat _____________ (sila isi tempat kosong dengan tidak melebihi 21 patah perkataan) haha. Tetiba pulak. Tadi kata tipu.

Alamak. Dah lari topik. Back to da main point. Perbetulkan mood. Mood sedih. Bukan mood flirty. Move move!

Jumaat nih paper Behaviour Science. adeh. Doakan kejayaan suma student yang nak amek exam subjek nih agar lulus dengan cemerlangnya. Takdak yang kena repeat. Kalau kena repeat, satu rekod dan sejarah akan tercipta. Ckp lar sejarah yang kami buat semester lepas. pergh. Memang best. Ada modal nak citer kat anak cucu pasal pecah rekod di kala zaman muda mudi dan alam kolej. haha. Pekdahnya citer kat anak cucu? Kalau citer nampak sangat nenek dorang nih sangat nakal masa zaman muda. Dah lar nakal, energetik dan rock and roll. haha. Sangat comel lah jadi nakal zaman kolej. Serius.

Berjuta kali menyuarakan rasa kecewa pada mak dan abah. Sampai depa pun naik muak dengar keluhan rasa anak dara sorang dorang nih. Bese lar. Remaja memang macam tuh. hehe. Rasa kecewa sampai rasa nak nanges 2 hari non-stop sambil nyanyi lagu sedih nyanyian Ziana Zain kat tepi tingkap bilik. huhu. dinginnya getaran asmara... sentuhan mula bermadah... ku tak bisa juarai... jiwa yang ku tak punya... hukhukhuk

Tertekan bila teringatkan exam. Tak suka exam. Nak tido.

eh eh. Jap. Sebelom tu, nak share satu video pasal medic. Sapa-sapa yang berminat dengan medic atau baru nak minat dan jatuh cinta dengan medic bulehlah tengok. Kalau tak minat pun buleh tengok. Takpe. Tak kena bayar pun kalau tengok. Setakat kena belikan cik tika minyak wangi Dior Addict jer. Tak mahal pun. RM218 jer. hahhahahaha. ciktikamataduitandantengahgilakanminyakwangidanhandbag.

Video nih jugak sebagai salah satu lambang cik tika agak terkilan dengan paper patholgy sebab tak ingat fakta tentang penyakit Glomerulonephritis. Geramnya. *lempang gegendang telinga laju-laju tanda kecewa*