Saturday, February 28, 2009

bad day

Where is the moment we needed the most
You kick up the leaves and the magic is lost
You tell me your blue skies fade to grey
You tell me your passion's gone away
And I don't need no carryin' on

You stand in the line just to hit a new low
You're faking a smile with the coffee to go
You tell me your life's been way off line
You're falling to pieces everytime
And I don't need no carryin' on

Because you had a bad day
You're taking one down
You sing a sad song just to turn it around
You say you don't know
You tell me don't lie
You work at a smile and you go for a ride
You had a bad day
The camera don't lie
You're coming back down and you really don't mind
You had a bad day

Salam. Ya Allah. Satu demi satu dugaan datang. Sangat menguji kesabaran. Kalau tak kuat semangat buleh meraung aku tepi tol Juru (pekdahnya berbuat demikian?) Semalam dan minggu nih merupakan hari dan minggu yang sangat tak best bagi aku dan Farah (farah dalam bas balik terengganu masa aku taip entry nih) Apa yang terjadi sangat menguji kesabaran. By da way, demam campak aku semakin pulih. Rasa gatal dan miang kat badan still tak hilang. Ubat pun dah abes.

Dalam bas on da way balik Kedah aku tido. Tido secara rock and roll. Tak peduli dah dengan orang kat sekeliling. haha. Sebaik saja bas gerak, aku pun tido secara otomatiknya. Gilo punya letih. Dah tuh, tido bersila sambil peluk beg yang penuh dengan buku dengan kepala baik punya lentok tepi tingkap. hoho. Memang posing maut tayang muka tepi tingkap. Macam mencapub pun ada. haahh. Peduli apa aku. Bukannya ada orang tengok malam-malam nih. haha. Dah tuh, tido tak sedar diri macam daineso. Abah kol dan kawan anta mesej pun aku tak sedar.

Bad Day

Semalam merupakan bad day bagi Farah. Dari saat dia bangun tido sehingga dia terlentok tido dalam bas Utama (alar comelnya muka ko masa tido) keh keh keh. Setelah dioperate dada dan dixray hati, punca bad day Farah disebabkan oleh slideshow presentation Behaviour Science.

1. Pagi semalam, Farah bangun lambat. Gila punya lambat. Nasib baik ada teman berduet bangun lambat, Akma (mampos aku kena smekdown) Untuk julung kalinya Farah tido lewat semalam. Pukul 4 pagi. Cayalah. Welkam to da kelab bebeh! hik hik hik. Selalunya pukul 12 dia dah out of service. Disebabkan terbangun lewat, keadaan menjadi sangat tak betol. Dalam keadaan kelam kabut tuh, sempat lagi dia berlari-lari tawaf dalam umah. Punyalah tak taw nak buat apa dulu. Nasib baik ada Kak Lin. Tumpang Kak Lin pegi kolej.

2. Lepas abes test pathology, aku ngan Kak Lin lepak kejap depan Ezy's Corner. Nampak Farah kuar dari Ezy's Corner dengan Mr A. Aku ngan Kak Lin dah menguntumkan senyum jahat lagi keji. Ada modal nak sakat Farah nih. hahaha. Memang teruk dia kena ngan kitorang tengah hari tuh. Dah lar minggu lepas kantoi dengan aku, Kak Lin, Akma ngan Ida. Niat hati nak sembunyikan daripada kami. Tapi takkan boleh punya lar. Kami akan korek sampai lubang cacing. Tak dapat lubang cacing, lubang _____ kami cari (sila isi tempat kosong dengan apa-apa perkataan yang anda suka)

3. Tengah hari online kat ICT. Masa Farah tengah online, tiba-tiba pc hang. Dah tu, tak boleh nak sign out member id. Bengang betol dia. Aku duk tepi tuh diam jer. Maleh nak masuk campur. Tak pasal-pasal aku pulak kena fire. Takut pun ada gak tengok. Disebabkan bengang, dia terpaksa guna pc lain.

4. Lepas lunch, balik kolej. Dia pegi toilet. Aku duduk atas kerusi dekat foyer sambil cari maklumat pasal assignment radiation protection (kalau pikir pasal assignment nih bukan takat chickenpox, chikutika pun buleh dapat) Dia terpaksa pegi ke GM (Greentown Mall) untuk beli barang padahal tak sampai sepuluh minit kitorang balik dari situ. Hari pulak hujan. Aku memang sah-sah takkan keluar dari kolej walopun hujan rintik. Tempoh aku dikuanrentin tak abes lagi. Penat dia jalan balik kolej dari GM dalam hujan.

5. Farah bukak plastik gula-gula yang baru beli tadi nak letak dalam beg galas dengan menggunakan kuasa Sailormoon sebab plastik tuh agak sukar untuk dibuka. Disebabkan dia terover guna kuasa Sailormoon, maka dengan selambanya gula-gula dalam plastik tersebut jatuh bertaburan seperti gugurnya bunga-bunga sakura (eceh) hehehe.

6. Masa Farah tengah kutip gula-gula tuh, datang seorang kenalan dia. Aku dah nampak kawan dia datang tapi maleh nak bagitaw. Dengan selambanya kawan Farah sergah dia. Maka Farah terkejut lalu termelatah dengan berkata "opocot". Aku terkejut sama tapi masih lagi maintain macho. Aku pun melatah gak tapi dalam hati sambil sebut "opocot" pelan-pelan dalam hati. hehe. Public weih. Melatah depan public, boleh malu jiwa dan raga kalau terkeluar perkataan yang tak sepatutnya keluar. Melatah di khalayak ramai adalah dibenarkan selagi anda melatah di dalam hati (aku sendiri tak paham apa yang aku taip nih. ayat tunggang langgang)

7. Aku tengah mesej Hamzi, ajak dia naik teksi sekali dengan aku ngan Farah pegi Medan Gopeng. Farah kat sebelah aku. Datang seorang kenalan kami. Pelajar Farmasi, Hamdi. Haahh. Maka bermula episode penjelajahan kami mencari dragon ball. Okay. Mari kembali ke realiti. Hamdi suka menyakat. Farah pantang dikaco. Elok sangatlah tuh. Teruk jugak lar Farah kena sakat dengan Hamdi. Aku? Aku pun join Hamdi gak menyakat Farah. Tapi kejap jelar. Sebab pegi solat Asar. Insaf insaf. Kesian pun ada gak aku tengok Farah kena sakat. Aku dengan Hamzi berada di pihak berkecuali. Lepas Hamdi, Abang Amzar pulak amek alih tugas sakat Farah. Tertekan jer aku tengok Farah. Tu lar Farah. Sapa suruh ko comel sangat. Kan dah selalu kena kaco. haha.

8. Memandangkan beg pakaian kami ada kat umah sewa Kak Imah dan hujan rintik, kami mintak tolong Syah amekkan. Sebab takut tak sempat sampai Medan Gopeng sebelom pukul 7.30 petang. Tunggu punya tunggu Syah tak sampai lagi. Teksi dah sampai. Farah kol Ika. Ika kata Syah tak datang pun. Ades. Farah dah gelabah walopun nampak cool jer. Mintak driver teksi bawak kitorang pegi umah Kak Imah dulu sebelom pegi Medan Gopeng.

Bad Month

Bulan Februari nih memang bad month bagi aku. Macam-macam menda terjadi. Tertekan jugak rasanya. Dari awal bulan sampai nak abes bulan. Walopun tak sebanyak perkara yang membad daykan Farah, tapi impak tuh lagi besar wa cakap.

1. Macam biasa. Aku selalu beli tiket awal sebab takut tiket abes. hahh. Jangan ingat tempat dekat tiket tak abes. Beli dua tiket. Satu tiket untuk balik cuti Thaipusam dan satu lagi untuk cuti mid sem hujung bulan Februari. Tiket untuk balik cuti Thaipusam asalnya waktu tengah hari. Aku nak tukar pegi waktu petang sebab kelas hari Jumaat sampai petang. Mintak tolong Aizuddin tolong tukarkan. Aizuddin pun dah selamat tukarkan tiket.

Bila check balik, tiket yang dah ditukar waktu perjalanan tuh tiket tarikh balik cuti mid sem. Bukan tiket balik cuti Thaipusam. Ya Allah. Macam nak luruh telinga aku bila Aizuddin kol bagitaw. Rupa-rupanya aku tak beli tiket cuti Thaipusam. Aku terbeli dua tiket balik mid sem. Maknanya, masa aku mintak tiket cuti Thaipusam, mulut cakap lain kepala paham lain T____T Masa check tiket jadi macam tuh jugak. Mata baca lain, otak interprate lain. Memang sumting wrong dengan sistem otak aku nih. Kena infection nih. Memang nak kena rendam dalam Dentol. Tak pun rendam dalam Clorox (clorox tersebut akan ditaja sepenuhnya oleh ida. hehe)

2. Sekali lagi mintak tolong Aizuddin tukar tiket cuti mid sem yang baru ditukar tadi kepada tiket cuti Thaipusam (korang paham tak? kalau tak paham pegi baca ayat tuh sampai paham) Alangkah hiba dan sayunya bila tiket cuti Thaipusam dah abes. huhuhu (nanges sampai kuar air mata satu sungai kat tepi tingkap sambil nyanyi lagu sedih) Luckily, ada lagi tiket untuk balik Butterworth *aku nampak cahaya di hujung terowong yang gelap* Masa tu aku rasa sangat lega. Hidup kembali ceria. Awan kembali berarak semula. Sungai mengalir deras kembali... psiiuu... psiiuu..

3. Bosan hujung weekend, Akma ngan aku ajak Kak Lin pegi Ulu Chepor. Mandi air terjun. Pegi main air jer, tak mandi pun. Dah lama sangat rendam kaki dalam air. Perut pun dah lapar. Sikit lagi nak sampai tebing tiba... tiba.. tiba... kami nampak ada buaya kat situ. Apa lagi, kami pun bertempiaran lari macam guli-guli comel bertaburan di taman bunga. Tika, istighfar. Bawak-bawak mengucap. Tolong kawal imiginasi tuh. Jangan over. Mana ada buaya kat Ulu Chepor. Buaya darat ada lar. heee.

Tiba-tiba Kak Lin terjatuh dalam air. Dia tergelincir lalu terpusing 360 darjah masa pijak batu licin. Nih tak de kena mengena dengan lagu Mas Idayu "cinta 100 percent" mahupun filem Cinta 100 ela (letak lar tajuk cinta 100.58 kilometer. baru best) apatah lagi bau-bau bacang dengan Inul goyang gerudi 360 darjah. Akma selamat sampai kat tebing. Penat aku balance badan tak nak bagi terjatuh. Tapi apakan daya. Ku sangkakan panas hingga ke petang, rupanya hujan di tengah hari. Aku pun teremdam dalam air. Bajet konon tak nak mandi lar hari tuh. ceh. Kaki Kak Lin terseliuh dan jari kaki aku terluka berdarah. isk isk. Kesian kami.

4. Aku tengah gelak-gelak dengan kawan dalam kelas. Akma masuk dalam kelas bagitaw ada orang nak jumpa aku. Curious betol aku. Dengan malasnya aku kuar. Okay. Lepas kuar kelas, aku rasa macam nak pengsan di tempat kejadian. Sungguh aku tak sangka. Nasib baik Kak Lin lalu masa tuh. Kalau tak, tak taw lar apa nak jadi ngan aku. eerr... Agak sedikit tensi dengan kejadian tersebut.

5. Kadang-kala bukan semua yang kita taknak orang lain taw dapat dirahsiakan dengan sempurna. Lambat-laun akan ada jugak yang taw. Begitulah yang terjadi pada aku. Lepas berbicara dari hati ke hati, baru aku paham keadaan yang sebenarnya. Dan aku harap tiada perselisihan paham. Walopun keadaan nampak "tenang, damai dan harmoni", terdapat ketengangan di sebalik suasana harmoni tersebut.

6. Mimpi ngeri menjadi kenyataan. Aku demam campak. To be more specific, Measles. Titik.

7. Aku sebenarnya mengalami bad day macam Farah tapi tak sebanyak yang Farah alami. Lepas test pathology, pegi lunch dengan Farah kat GM. Jumpa Kak Imah, Raihan ngan Ika. Kak Imah ajak pegi umah sewa beliau. Ekceli, masa tuh aku dah rasa tak sedap hati. Rasa macam sumting bad akan jadi. Tapi aku setuju nak pegi. Kak Imah tolong bawak balik beg pakaian aku ngan Farah. Tengah hari hujan lebat. Tak leh nak pegi. Macam Farah jugak aku memang gelabah. Tak senang duduk. Masa tuh tak pikir lain, cuma nak sampai Medan Gopeng sebelom pukul 7.30 petang.

8. Kol teksi mintak datang pukul 6.30 tapi dekat pukul 7 baru sampai sebab jalan sesak dekat Medan Gopeng. Hari pulak hujan. Sepanjang masa doa teksi cepat sampai. Bas Hamzi gerak pukul 7.30 petang. Aku ngn Farah tak kisah sangat kalau sampai Medan Gopeng pukul 8 malam sebab bas aku pukul 8.15 malam dan bas Farah pukul 8.30 malam. Tuhan jer taw macam mana risaunya aku bila operator teksi kol bagitaw teksi lambat sampai lambat sebab jalan sesak teruk. Itu tak masuk lagi masa nak ke umah Kak Imah amek beg pakaian.

9. Sampai kat umah Kak Imah, hujan pulak turun. Tadi on da way pegi sana tak hujan. hahh. Aku dah kena hujan. Selama nih punyalah berhati-hati taknak bagi kena hujan. Natijahnya, badan aku gatal dan rasa miang balik. Tapi tak lah teruk sangat.

10. Bas yang membawa aku pulang ke umah adalah Transnasional. Masa aku naik, dah ramai orang dalam bas. Aku dapat single seat. Hoyeh hoyeh! Tiba-tiba aku rasa bengang. Sebab ada orang lain duduk seat aku. Waaachaaa. Karate beliau. Dengan tak pueh ati, aku tanya sebab apa dia selamba jer duduk tempat aku. Dia jawab yang tempat dia pun orang lain dah duduk. Wat da hell???!!! Muka dia pun dah cuak masa tuh. haahh. Taw pun takut. Aku malas nak cari gaduh dan bertekak. Kang kalau sound nanges pulak dia. Aku pegi duduk belakang. Lokasi seat aku PALING BELAKANG DAN PALING CENTER. Sila amek perhatian. SEAT PALING BELAKANG DAN PALING CENTER. Farah kata kalau bas berenti mengejut confirm aku terbang (amboih. hang usha aku dari dalam bas ek)

Ada lagi penumpang yang naik tapi seat dorang orang lain duduk. Mengong betol. Dorang nih naik tak de tiket bas ker yang nak curik seat orang lain. Tampor kang. Keadaan agak sedikit kecoh sampai driver bas terpaksa masuk campur. Bila driver dah bising baru lar terhegeh-hegeh nak duduk tempat masing-masing. Badan aku dah start rasa tak best. Ada pulak yang lambat naik bas. haish. Lagi sekali, driver bas tuh bising. Aku nih lagi lar bertambah tensi. Aku naik bas lain tak penah pulak jadi macam nih.

11. Sampai kat stesen bas Butterworth baru aku ingat. Pendrive. Hahh sudah. Check dalam pencil case. Tak de. Check dalam beg handphone. Tak de. Check kat poket beg galas. Tak de. mampos. Aku tertinggal kat ICT. Macam-macam maklumat ada dalam tuh T_______T Harap-harap staf ICT simpankan pendrive aku. Tak pun, jangan lah ada orang yang amek *pray hard*

Friday, February 27, 2009

aku dicampak 2

(catatan tertangguh seorang pesakit demam campak)

Salam.Hari ketiga aku kena demam campak. Syukur. Alhamdulillah. Pagi nih gatal kat muka dengan tengkuk dah kurang. Syukur sangat. Tangan ngan badan jer yang masih lagi galak menggatal. Hari kedua kena measles merupakan hari yang sangat sengsara. Sangat gatal dan miang di muka dan tengkuk. Cannot tahan. Tempek bedak sejuk ada jugak kurang rasa gatal tapi kejap jelar. Pastu yang rasa macam nak meraung tahan gatal. Penat tangan mengipas muka dengan tengkuk nak bagi hilang gatal. Huhuhu

Aku jugak tertinggal untuk presentation Bahasa Inggeris. Kalau tak silap aku, ia dikira sebagai carry mark. Walaweh. Camner nih? Kalau Boy tak datang, maknanya Dai ngan Ilah jer yang present. Kesian kat dorang. Fizik pun dah masuk tajuk baru. Tajuk penting. Subjek radiation protection pun aku dah banyak tertinggal. 2 kelas pulak tuh. Lagi gila. Sekarang aku masih tunggu lagi macam mana dengan test anatomy dan pathology yang pengajar nak buat hari khamis dan jumaat. Sama ada ditunda lepas cuti mid sem atau aku dengan budak-budak yang tak dapat hadir amek test lepas cuti. Isk isk isk T_____T Sangat kesian kehidupan seorang pelajar yang kena demam campak. Sangat tragis (tragis lar sangat)

Seperti biasa, dinner masih lagi berlaukkan nasi putih dan sup ayam. Pagi breakfast dengan nasi lemak. Yang tu jer yang tekak aku buleh telan. Tengok lauk yang lain kurang menyelerakan. Tekak pun sakit, maybe sebab luka. Kahak ada darah. Bibir kering dan luka. Kulit muka kering especially bahagian hidung. Isk isk isk. Sekali lagi, sangat kesian keadaan diri seorang insan yang demam campak. Dah lar first time kena demam campak, duduk pulak kat hostel yang jauh dari umah (jauh lar sangat padahal duduk dalam bas 2 jam jer. tak sempat nak rasa boring dah sampai) adeh. Mata pun still merah. Tapi tak lar merah macam semerah padi. Itu nama filem. Dan sangat seram lar mata merah macam burung hantu sakit mata. Tak pasal-pasal orang kata aku Pontianak. Wuuuhuuuhuuu… Malam-malam terpekik melolong atas bumbung macam tarzan sakit tekak. See. Walopun sakit tapi masih lagi mempunyai daya imiginasi yang sangat tinggi. Tapi apa kaitan blog dengan demam campak?

Sangat penat. Badan macam dah abes bateri. Tangan lenguh. Muka dan tangan gatal tapi masih lagi boleh tahan. Baju yang dikuarenti berjaya dibasuh dengan jayanya. Puas aku rendam dalam sabun antibacterial, campur dengan antiseptik Detol, sental baju dengan bersungguh-sungguh dan lap barang-barang dengan antiseptik. Aku rasa sangat gagah perkasa. Oleh itu, sila jadikan Cik Tika sebagai idola anda suma. Sebab apa? Sebab aku basuh baju yang dikuanrentin. Dah tu, basuh guna tangan. Tengok. Sebab yang kukuh lagi jitu untuk menjadikan aku sebagai idola. Bukan suma orang orang dapat survive kalau berada dalam keadaan aku (yelar tuh) Okay, cik tika dah masuk dalam zon riak dan takabur. Eerr… terima kaseh kerana menahan rasa meluat.

Sekarang tanda untuk demam campak makin pulih kurang jelas. Bintik merah belom naik sepenuhnya di kaki. Mungkin minggu depan aku pulih sepenuhnya. Bebas dari demam campak. Bintik merah di muka semakin kurang. Sebelom nih bintik merah yang menginap di muka aku nampak tebal. Walopun demam dah kebah, aku tetap rasa letih. Kalau tido, memang nyenyak. Waktu siang keja tido jer. Bangun untuk makan dan solat. Pastu sambung tido balik. Macam baby lar. Keh keh keh. Malam tido awal. Lepas solat Isyak, terus out of service. Sangat mengantuk lepas makan ubat. Macam orang kena jampi tido.

Thursday, February 26, 2009

aku dicampak 1

(catatan tertangguh seorang pesakit demam campak)

Salam. Haahh. Dah taw aku sakit apa? Rasanya macam korang tak taw jer. Keh keh keh. Tak pe. Meh kita ramai-ramai leraikan misteri tersebut. Sudah sedia suma? Baiklah. Sesudahnya sampai di hostel, terus aku check muka. Wow. Makin banyak bintik merah. Check tengkuk. Wow wow. Dah ada bintik merah. Usha sket dekat bahu. Wow wow wow. Dah ada jugak bintik merah. Okay. Mari kita check di bahagian badan pulak. Tahniah! Badan Cik Tika dah dipenuhi dengan bintik-bintik merah yang diiringi rasa gatal dan miang. Tahniah sekali lagi! Horay! Horay! Horay lar sangat. T_______T

Bagitaw Kak Lin. Kak Lin kata lepas mandi pegi klinik (thank you so much sebab tolong bawak tika pegi klinik). Bawak Akma skali sebab dia pun tak berapa nak sihat. Pegi klinik dekat Klebang Restu. Masuk bilik rawatan. Citer macam mana kewujudan bintik merah. Dokte tanya ada tak aku ada symptom-simptom yang dia sebut. Sumanya ada. Cayalah tika. Peewiit (ngek.sakit-sakit pun seronok) Dokte check temperature, dalam mulut dan bahagian….. eerrr…. Segan lar aku nak bagitaw… Kalau bahagian tangan ngan kaki tak pe lagi. Nih eerrr….bahagian belakang badan. Walopun malu tapi aku paham.

Dalam bidang perubatan, tiada istilah malu atau geli. Kalau malu dan geli (geli macam ida tengok lipas.keh keh keh), takkan ada dokte dan team paramedic yang lain yang nak rawat orang sakit. So, as I’m in medical line, I have to understand and be professional.

Okay back to da story. Suma symptom dah ada maka, dengan rasminya dokte mengisytiharkan dengan mendapat perkenan pemegang mohor besar, bahawasanya dengan ini diisytiharkan bahawa Cik Tika mengidap penyakit alergi pada test. Keh keh keh. Aku acah jer. Bukan lar. Okay serius cam Sirius black balik. Aku DEMAM CAMPAK. Measles saja, bukan chickenpox. Rasa macam nak pengsan di tempat kejadian. Mimpi ngeri dah jadi kenyataan T________T

Walopun aku demam campak, aku tetap bersyukur ia cuma measles. Kalau chickenpox lagi teruk aku. Masin betol mulut pengajar ngan kawan aku (ko la nih hanis.kah kah kah) Baru jer dalam kelas pathology tadi sebut pasal demam campak. Balik hostel terus kena. Memandangkan aku ada measles, dokte bagi mc tiga hari. Aik. tiga jer? Kenapa tak 2 minggu? Amboih. Ngada-ngada betol. Kalau tak baik lagi demam, pegi klinik mintak sambung mc. Confirm. Aku sambung mc sampai cuti mid sem minggu nih. Kiranya aku cuti mid sem awal seminggu daripada budak lain. Kah kah kah *gelak keji*

Balik hostel terus kol mak. Mulanya mak pun dah agak yang aku kena measles tapi aku jer yang tak berapa nak yakin. Sebab tak pegi buat check up lagi. Macam bese lar. Awal-awal lagi dah dapat perintah berkurung dalam bilik. Tak boleh melantak macam dulu waktu sakit (nak makan burger ngan eskrem coklat buleh tak?) Tak boleh kuar dari hostel kecuali betol-betol perlu (aiseh.ni yang den lomah nih.tak leh nak poie pasar malam)

Malam pegi umah Kak Tasya untuk pegi amek air kelapa. Balik singgah makan dekat kedai makan bakso. Sebabnya? Sebab dekat tiga jam tunggu ode makanan tak sampai-sampai lagi. Tensi betol aku. Kebulur pun ada gak. Tapi takde lar kebulur sampai tengok meja makan macam nampak biskut merry. LAPAR. PENANTIAN SATU KELAPARAN.

Sebelom tido, makan ubat yang warna-warni macam cekelat smarties. Sapu krim yang amek kat hospital dengan kadar yang sedikit (seperti yang dicadangkan oleh kak teh) mesej jap (ehem ehem) baru lar out of service. Tu pun tido nyenyak. Badan gatal. Muka lagi lar gatal. Gatal badan buleh lagi aku tahan. Muka gatal yang tak tahan. Rasa macam nak menggaaaaaruuuuuuu jer. Ingat Allah tika, ingat Allah. Jangan garu kelak merana diri. Nasib baik aku nih tika, kalau wolverine… dah lama aku garu guna besi kat tangan aku. Garu guna penyakar daun pun best jugak. Tak pun guna garfu. Guna chainsaw pun okay jugak (woih.gila hang nak guna chainsaw)

Buat masa nih, tahan jelar rasa gatal yang sangat gatal nak bagi muka dan badan aku gatal. Huuhuhu.

Monday, February 23, 2009

ratu blusher

Salam. Aku baru balik dari KKG (klinik kesihatan greentown) Hari nih bangun lambat. Sebab apa? Sebab semalam makan ubat selsema. Apa lagi, masuk bilik terus out of service. Penuh tong sampah kat umah dengan tisu aku jer. So hari nih pegi kolej sebarkan virus. kah kah kah. Okay tak lawak. Nasib baik alarm Ida bunyi. Ringtone zikir taubat (insaf insaf) Kalau tak, confirm aku tido sampai tengah hari sambung sampai malam sambung minggu depan. keh keh keh. Teringin jugak aku nak tengok macam mana lar rupanya aku yang tak sihat nih di pagi hari. Macam comel jer. haha. Comel lar sangat. Tapi, memang comel per. heee :P Pegi bukak almari baju. tengok cermin.

Muka aku penuh ditumbuhi ejen-ejen kecik. Sangat horrible. isk isk isk T_______T Check badan, takder bintik merah. Steady lagi. Pegi amek towel, masuk bilik air, bukak.... (woih!) bukak pili air lar. Nih, hampa jangan dok pikiaq pelik-pelik noooh. Tampor kang. mandi macam besa dengan harapan ejen-ejen kecik yang tak diundang akan pegi dengan tak perlu disuruh.

Nampaknya harapan aku tinggal harapan saja. Musnah sudah impian aku. Bintik kecik tak hilang. Tanya Kak Lin ngan Ida. Bintik kecik yang bermaharajalela kat muka aku nih sebab nyamuk, kena lovebite dengan hama atau sebab alergi. Kak Lin cakap maybe sebab hama. Ida lak kata maybe sebab alergi. Aku alergi? Pelik jugak. selama nih aku tak taw pun aku ada alergi yang teruk. Takat alergi kat habuk tuh biasa lar.

Sebelom pegi kelas, tempek mosterizer ngan compact powder banyak-banyak dengan harapan dapat kaver bintik-bintik merah tuh tapi sekali lagi tak berjaya. Pipi aku nih abes merah-merah. Dah macam ratu blusher. Tak payah bazir masa selama 5 minit tenyeh blusher kat pipi. Sampai jer kat kolej, Aizat tegor aku. Apa lagi. Pasal muka ngan pipi aku lar. Segan aku. Senang citer, sapa-sapa yang jumpa aku mesti tegor. Kak Imah ngan Wani pun terkejut tengok. See. Nih baru sebab bahagian muka aku ngan pipi yang dah merah-merah. Tu belom lagi aku tenyeh real punya blusher, lipstik, eyeshadow dengan segala menda alah kewanitaan yang lain. confirm. Ada yang pengsan di tempat kejadian. Tak pun, bila tengok terus jatuh cinta dengan aku. kah kah kah. Buleh jatuh cinta. Tapi jatuh cinta dalam mimpi jelar.

Pagi sesudahnya menyidai muka kat meja kedatangan, pegi KKG (klinik kesihatan greentown) ditemani oleh Cik Akma untuk buat check up. Bukan buleh main-main nih. Kalau tak diubati, takut melarat. Nasib baik hari nih tak ramai sangat orang. So, cepat jer turn aku sampai. Dokte tanya aku sebab apa aku datang jumpa dia. Aku jawab; Saya datang nih nak gadai bintik merah kat muka saya nih. Dokte nak beli tak? Murah jer, RM 2.50 selonggok. Lelong! Lelong! Mana lar saya taw saya sakit apa. Sebab saya tak taw lar saya datang jumpa dokte. hehe. Tak lar pulak aku jawab macam tuh. Sangat kurang sopan. Silap hari bulan dapat cap mohor kat muka. Dokte tuh macam tak yakin jer jawapan yang aku bagi. Macam aku bagi alibi yang tak kukuh. Berulang kali dokte tanya ada tak bintik merah dekat badan. Aku pun jawab takde dengan konfidennya. Sebenornya aku rasa aku ada sakit lain yang takde kena megena dengan alergi. Suma symptom dah ada tapi aku cuba menyedapkan ati dengan mengatakan aku takde penyakit tuh. Inilah satu hikmahnya tak tido dalam kelas pathology. Keh keh keh.

Kalau aku sekor kura-kura atau penyu, aku menyorok lama-lama dalam cengkerang aku. Tak mo kuar. Tak pun, bawak selimut pegi kolej. Bungkus muka macam kuih pau. Keh keh keh. Okay lar. Lepas nih ada kelas pathology. Kalau lambat masuk tak pasal-pasal aku kena smekdown dengan pengajar pulak. Nanti aku citer lagi perkembangan di sebalik misteri kewujudan bintik-bintik merah tuh. Doakan aku agar cepat sembuh k. Muka aku pun sangat teruk rupanya. Rasa cam nak lempang laju-laju muka sendiri lambang tidak percaya dengan keadaan muka.

p/s assignment minggu nih bertajuk “leraikan misteri kewujudan bintik merah di muka cik tika”. Nurse, assistant medical officer dan farmasi digalakkan meneka penyakit yang aku sedang hidapi. Keh keh keh. Kalau betol, aku bagi hadiah. Penginapan 7 hari 6 malam di hostel sendiri. Hostel k, bukan hotel. Harap maklum.

Friday, February 20, 2009

From deep of my liver :P

Kanku jadikan kau kenangan
Yang terindah dalam hidupku
Namun takkan mudah bagiku
Meninggalkan jejak hidupmu
Yang telah terukir abadi
Sebagai kenangan yang terindah

Salam. Semalam mak kol, tanya bila nak balik. Aku kata, minggu depan, hari Jumaat. Macam besa, transit kat Butterworth sebelom balik Kedah. Tiket pun beli. Tiket apa? Tiket konsert Rihanna Live in Kuala Lumpur. Haahh. Lepas satu jam beli tiket konsert, abah aku tanam aku idop-idop kat Gunung Jerai. Aku beli tiket konsert lar tapi tiket bas. Siap ada dua tiket lagi sebab silap beli T________T huhu. Sangat careless. Kalau mak taw, mampos aku kena tanam idop-idop. Biar pecah di perut, jangan pecah di blog (woih. memandai jer peribahasa sendiri. haahh. peduli apa aku. blog aku, bukan blog angelina jolie. haha) Sapa-sapa dari Ipoh nak balik or transit dekat Butterworth, boleh dapatkan tiket bas daripada aku. Lelong! Lelong! Sementara aku masih lagi seorang pemurah. Lelong! Lelong! Kalau aku dah tukar jadi insan berjimat cermat (mind you; berjimat cermat, bukan kedekut mahupun bakhil), jangan kata nak dapat tiket, bau tiket pun belom tentu korang dapat. haha.

Okay okay. Dah terhibur dengan introduction yang sengal? Kalau dah, mari kita ke perenggan seterusnya yang lebih serius. Betol. Wa tak tipu lu. Memang serius. Kalau tak cukup terhibur, pegi baca perenggan tu sampai rasa happy. Kalau rasa menyampah atau nak muntah, jangan baca banyak kali. Nanti diri sendiri yang merana. Bukan aku. Memandangkan apa yang aku nak luahkan di sini agak panjang (tapi tak lar panjang sampai 5 jam scroll down tak abes-abes lagi) Aku akan permudahkan pembacaan anda suma.

Semalam tiba-tiba jer tergerak jari-jari nih selepas dapat signal dari otak untuk buat panggilan rindu kat seorang kenalan lama. Ketua kelas semasa aku di tingkatan 5. Seorang lelaki. Mind you; kawan baik. Bukan skandal mahupun sushi. Sambil tunggu dia reply panggilan aku, sembang dengan Kak Lin, Ida, Akma ngan Farah. Ada mesej. Bukak. Baca. Sekali lagi. Dia tanya aku sapa. Haih. Budak nih memang nak kena. Macam mana pulak dia tak ingat pengawas yang paling bising dalam kelas dulu. Murka betol aku. Haish. Aku bagitaw apa yang patut dia taw tuk kembalikan memori dia. Tiba-tiba… Tiba-tiba… tiba-tiba… jeng jeng jeng… kita iklan sebentar.. keh keh keh. Okay. Kita serius kembali.

Dia kata dia girlfriend kepada A***n. Wat de hell?! Aku nih silap nombor ker? Check balik. Sah. Confirm. Jelas dan nyata. Aku tak silap. Kawan aku lelaki. Macam mana buleh… tukar… eerr… korang paham-paham lar. Konpius aku. Kawan aku nama Hafiz. Macam mana buleh tukar nama A***n?

Turn aku lak interview budak perempuan tuh. Tanya soklan standard lar. Tapi yang pasti, aku tak tak tanya, “nih tengah buat apa?”, “dah makan ke belom?”, “sihat tak hari nih?”. Aku sangat menyampah dengan soklan-soklan spesis tuh. Kalau kadang-kadang tanya buleh lar tahan lagi. Kalau selalu, memang nak kena lempang laju-laju kat muka orang yang tanya. Jawapan yang diberikan, not bad. Nama dia Linda (bukan nama sebenor. tapi berpotensi tu nama betol dia) Tapi tak cukup menyakinkan aku untuk percaya 100%. Jangan harap. Aku gelak lagi ada lar. Keh keh keh.

Kalau betol apa yang Linda katakan, apa yang boleh aku katakan. Aku sangat kecewa. Sangat kecewa. Pada mulanya aku ingatkan boyfriend Linda tu mungkin orang lain. Tapi bila dia bagitaw nama penuh (A***n bin I***s) dan sekolah boyfriendnya (uweek.budak sekolah aku.memang lar kenal) aku tak silap orang. Bukan sebab aku jeles A****n dah ada girlfriend (eleh. sikit pun tak jeles weih. brad pitt lagi best) tapi ia berkaitan dengan kejujuran.

Maybe ada yang tak paham apa yang cuba aku sampaikan. Tapi aku sangat yakin korang memang tak paham pun. Kah kah kah. Aku nih memang suka citer benda yang bagi orang lain tak paham. Tapi tak per. Jangan tensi atau frust kerana tak dapat memahami jalan cerita sebab tak masuk dalam exam pun.

Apa yang aku nak katakan. Dalam sesuatu perhubungan mesti ada kejujuran lebih-lebih lagi kalau melibatkan hati dan perasaan. Sekali hati dah terluka, memang pedih rasanya. Walopun luka dah sembuh, parutnya tetap ada. Kalau dulu aku asyik dengar atau baca tentang bagaimana terlukanya hati bila seseorang tidak jujur dengan kita, baru hari nih aku mengerti perasaan tersebut. Walopun tak sehebat mana pun rasa sakit dan pedih, tapi cukup untuk membuatkan aku lebih berhati-hati. Sebabnya ia berlaku pada insan-insan yang rapat dengan aku dan jugak pada diri aku. Bukan semua lelaki suka mempermainkan perasaan orang lain. Mereka cuma suka bermain bola sepak di waktu petang dan main guli di waktu malam. Hehe. Okay okay. Serius balik.

Bagi yang tahu kisah sebenarnya (kat sini aku bagitaw yang paling ringkas dan umum jer) mungkin ada sesetengah akan mengatakan aku frust sebab A***n sudah berpunya. Honestly, aku tak rasa macam tu. Aku rasa sangat kecewa kerana dia tidak jujur. Dia nak aku jujur tapi dia sendiri tak jujur. Syukur, dulu aku dapat tahu awal yang dia tak jujur. Tapi still tak nak mengaku. Aku ikut flow lakonan dia sampai dia sendiri mengaku yang dia tak jujur. Aku sebenornya maleh sangat nak pikir pasal nih. Dah elok-elok aku lupa, dah si Linda tuh bagi ingat balik. Haih. Ku lempang jua nanti.

Kalau dah berpunya, mengaku jelar in a special relationship. Nak malu apanya. Bukannya aku suruh hang pi redah lautan berapi pun. Sikit pun tak jeles. Seyes. I am happy if you are happy. That is enough for me. You said that you lied to me because you don’t want to lose me. By then,wat you did make me sad, make me walked away from you,your life.Now, I have my own life. New chapter of my life.I hope dat he will not do the same mistake you did. I just want to give him a chance.

Thursday, February 19, 2009

lovebug

Salam. Tajuk entry kali nih tidak ada kena mengena dengan lagu Jonas Brothers. Haiyoh. Cannot tahan lar. Hari-hari nampak serangga kat apartment. Oleh yang demikian, setiap hari jugaklah aku menggunakan superpower aku sebagai superhero menghapuskan serangga especially lipas. Kalau tak hapuskan lipas-lipas tuh, takut jugak. Mana taw nanti dia culik si Ida nih. Tak pasal-pasal masuk suratkhabar. Muka surat depan. Dah pulak kena buat poster king size;

Di Mana Ida?

Apa aku nak jawab dengan Pak Cik Ismail kalau Ida kena culik dengan lipas? Takkan aku nak kata;

Pak cik, lipas tuh culik Ida sebab dia frust. Dah lama dia ngorat Ida tapi Ida tak layan. Nih kiranya macam perumpamaan dan simpulan bahasa warga emas dahulu kala; cinta tak berbalas dan bertepuk sebelah tangan. Asalkan tengok muka lipas tu, Ida lari dan menjerit kegelian. Macam nih; aaaaaaaaaa!!! lipas!!!! Tika cepat hapuskan lipas tu!!! aaaaaaaaa!!!

Tengok. Betapa besarnya impak kehadiran lipas. Bukan takat lipas, macam-macam lagi serangga wujud kat umah kitorang nih. Dah macam mini zoo serangga kalau 14 kali tengok. Mind you; 14 kali tengok. Maknanya bukan kami jer yang menghuni apartment 2-12 nih. Bukan takat serangga jer. Singa laut, kambing gurun, unta Arab, ikan lumba-lumba pun ada. Okay. Sapa caya memang lar .... (terdiam sebantar kerana tidak mahu mengeluarkan ayat sentap) Amboi amboi amboi. Hampa ingat umah kami nih zoo negara?

Oleh itu, marilah kita berkenalan dengan penghuni lain yang turut sama memeriahkan umah 2-12 :P

1. LIPAS

Tengok. Gila punya keji lipas-lipas tuh gelak. Sakit hati tengok. Macam mana lar Ida tak anti dengan lipas. Macam tuh lar muka dorang bila kaco Ida. haah. Ida, pe tunggu lagi? Cepat pegi amek Ridsects sembur kat lipas-lipas tuh. Terdapat beberapa fakta mengenai lipas yang selalu datang menyibuk dekat umah kitorang :

- Lipas akan keluar pada waktu pagi di mana semasa kami suma sedang bersiap sedia pegi ke kolej. Dia tak kuar pun waktu tengah hari sebab dia taw tak de sapa-sapa pun kat umah masa tuh. Sibuk jer dia nak tayang muka pagi-pagi kat kitorang.

- Sangat suka masuk bilik aku ngan Ida. Ntah amenda lar dorang carik dalam bilik kitorang. Bukannya ada bantal busuk pun. Takkan bantal peluk jer (bantal aku lar tuh. cannot tido kalau takde menda nak peluk. hehe. kena kawin cepat nih. hahaha. gatal nak kawen. blaja bagi abes dulu tika ooii) Dalam bilik kami mana ada barang lain selain katil, tilam, bantal dan selimut. Jangan harap nak jumpa krim kewanitaan atau barang-barang kewanitaan yang lain. Apatah lagi barang kelakian. CONFIRM TAK DE. Sapa kata ada tuh, meh sini. Aku nak pelempang beliau laju-laju guna siku. Meh habaq mai kat cheq.

- Suka merayap-rayap atas lantai. Bila dorang dah boring merayap, dorang terbang. Sebab tuh yang buleh tersilap landing atas Ida. keh keh keh. Kadang-kadang tensi aku tengok lipas-lipas tuh. Ida lagi lar. Buleh histeria dia kalau tengok.

- Suka main menyorok-nyorok belakang almari, rak, kotak dan lokasi di mana muat badan si lipas tuh nak menyorokkan badannya. Especially dekat paip kat sink dapur. Cepat jer dia menyorok. Taw lar ada peribahasa seperyi lipas kudung. Saja jer dia nak tunjuk skill. ceh. Kitorang tak heran lar. huuhh.

- Lipas-lipas tersebut jugak suka datang secara persendirian. Tak penah datang berduet, berkapel, membawa family mahupun satu kampung. Mungkin kawan-kawan lipas tersebut sibuk dengan urusan lain. Sebab tuh dia selalu datang bersendirian. Kiranya macam lonely ranger lar. hehe.

- Alat yang digunakan untuk membelasah lipas adalah Ridsects dan penyapu. Ekceli, guna jer apa yang sempat capai masa tuh. Suratkhabar, majalah CLEO (aku takkan sesekali guna majalah aku tuk belasah lipas. harap maklum), botol air, periuk, belanga, seterika, cerek, basikal dan barang-barang ada di sisi anda ketika itu.

2. CICAK

Seterusnya adalah cicak. Bukan cicakman. Atau dalam Bahasa Inggeris dipanggil gecko atau yang korang selalu panggil lizard. Habit cicak tak banyak beza pun dengan si lipas.

- Cicak nih tak kira masa. Sentiasa tayang muka kat umah. Pegi mana-mana pun ada cicak. Tensi aku. Waktu malam lagi lar. Tambah-tambah lagi tengah malam. Lagi lar dia galak keluar. orang tengah sibuk buat assignment, dia pun nak sibuk jugak usha kami tengah buat apa. adeh.

- Cicak berada di mana-mana dalam umah aku. Bilik tido, bilik baju, dapo, ruang tamu, tempat study, ruang makan. Dalam bilik air jer aku tak jumpa lagi. Bukan setakat kat umah kami jer, kat common room, surau, papan kenyataan (nak jugak tayang muka kat sini) dan pondok pak guard. Kesimpulan, tiada hari tanpa melihat cicak.

- Suka sangat main kat area meja makan. haih. Geram betol. Nak sembur dengan Ridsects, ada makanan atas meja. Nak belasah guna senduk nasik, takut berterabur pulak makanan. Nak halau, nanti dia datang balik. See. Betapa tensi dan terseksanya kami dengan kerenah cicak nih. Saja jer nak bagi orang geram dengan dia.

- Kalau dah namanya pun cicak, apalah ertinya kehidupan sekor cicak tanpa membuang bahan buangan di merata-rata tempat. Ya Allah. Sabar jelar. Suka hati dia jer nak buang kat mana. Toilet punyalah besar tuh dia tak nak pegi membuang kat sana. Lagi tensi kalau kena dekat tempat solat. Sabar Tika, sabar. Sabar separuh daripada iman. Separuh lagi? eerr... Kita abaikan dulu persoalan nih. Kita ke isi seterusnya.

- Bagi sesiapa yang tak de cicak dalam bilik mahupun di umah, jangan mintak nak tengok cicak. Sebab apa? Cicak akan muncul tanpa diundang. Kadang-kadang pueh suruh pegi pun dia tak nak pegi. Cicak kat umah aku nih kadang-kadang buang tabiat gak. Ada ke aku tengah bersiap depan cermin tiba-tiba jeer dia kuar dari belakang cermin tuh. Mau tak terkejut aku. Dah taw dia berslah, cepat-cepat pulak sembunyi diri. Takut kena rotan lar tuh. ceh.

3. SEMUT

Untuk semut aku tak sertakan gambar. Sebab aku sangat geli dan tak suka dengan semut. serangga kedua aku geli selepas labah-labah. weekk. Tak suka giler. Kalau korang datang apartment 2-12, jangan lupa berkenalan dengan semut kat sini. Semut kat umah aku nih lain sikit dengan lipas dan cicak. Lain sikit jer.

- Semut-semut nih suka buat hal sendiri. Dia tak kaco Ida tengah tido. Tu jer yang lainnya.

- Semut jugak pantang jumpa makanan atas meja. Sumanya depa nak rasa. Kalau makanan kitorang habiskan. Takde nak makan kemudianya. Kalau nak simpan, kena simpan dalam tuperware (berlungguk-lungguk kat rak) Bukan setakat air Milo, kek Blueberry (tak sempat aku makan. semut-semut tuh dah rasmi dulu. isk isk isk) dengan nasi ayam, ubat batuk aku yang tak sedap tuh pun dorang rasa jugak. Kalau letak makanan or air kejap jer akan ada semut. Kalau takde semut tuh, bersyukur lar. Bukan tuh jer, air masak pun dorang tibai rasa jugak. haih. kalau air sirap tuh okay lar jugak. rasa manis. Nih air masak yang tak de rasa dan kaler pun dorang tibai gak. Pelik betol.

- Semut jugak suka guna jalan short cut. erk. Macam mana tuh? Untuk pegi ke meja makan, dorang akan lalu depan meja study aku dan Kak Lin. Maka, setelah penat berjalan beribu batu, mereka akan singgah sebentar di meja kami untuk melepaskan lelah dan batok di tangga. Tengok. Meja study kami pun depa tibai jadi R&R semut. Sabar jelar Tika.

- Selain daripada berenti berehat di meja study, mereka jugak turut mengexplore meja kami. Segala harta dan khazanah kami dorang teroka. Sampai ke dalam kamus jururawat dengan buku anatomi pun dorang buat lawatan. Lawatan sambil belaja. Aku syak ada student medic semut dalam rombongan tuh. Sebab tuh dia masuk dalam kamus jururawat dan buku anatomi aku.

- Sampai sekarang kami tak taw kat mana sarang semut-semut ni. Puas kami cari tapi tak jumpa. Tapi sekarang agak berkurangan sedikit bilangan mereka. May be sebab cuak kot lepas kena ugut dengan aku. Aku nak sembur dorang guna Ridsects. hehe.

4. LABAH-LABAH

Labah-labah pun aku tak nak letak gambar. Sangat geli. Jangankan nak tengok real, tengok gambar pun aku taknak. Rasanya labah-labah kat umah mana-mana pun ada. Labah-labah nih tak membuat sebarang onar mahupun menimbulkan kekecohan. Dia cuma membuang sawang dia jer. Kadang-kadang tak sampai seminggu buang sawang, dah ada balik sawang tuh. Kalau sebulan tak buang, dah macam umah drakula aku tengok. Macam cuti sem taun lepas. Banyak giler sawang. Nasib aku lar yang kena buang sebab balik umah paling awal. haih.

Rasanya tak de lagi kot penghuni yang lain. "Penghuni istimewa" kat mana-mana pun ada. Just kita tak nampak. Okay. Tak mo cerita pasal "penghuni istimewa" tuh. Takut. hehe. Takut lar sangat padahal kemain galak lagi dok bercerita seram hujung minggu :P

Tuesday, February 17, 2009

akulah superhero!

Salam. Aku ada banyak betul benda nak merepek kat sini. Ikutkan hati, habislah blog ni aku kerjakan sampai esok pagi sambung lagi sampai minggu depan sampai beranak pinak pon tak mahu berhenti memblog. Obses macam tak bawak mengucap. Kah kah kah. Tapi tapi tapi. Masa sangat mencemburui kita. Eceh. Ayat tak ada modal.

Punya lar ketagih nak memblog sampai suma yang aku buat aku nak letak dekat blog. Aku pegi pasar malam pastu jumpa kucing siam, minum air sirap kat depan kolej, macam-macam lagi lah. Macam membosankan kalau suma menda yang kurang best nak citer (tak lar sampai mandi pun nak bagitaw jugak)

Semalam aku study fizik *blushing* ehem. Kah kah kah. Tengah khusyuk study pasal laser, tiba-tiba aku dengar. Dengar apa? Perut aku berbunyi mintak makanan. Keh keh keh. Acah jer. Aku dengar ada orang bukak pintu bilik dengan ganasnya. Huih. Ntah-ntah ada raksasa kuar dari bilik aku apa. Aku dah standby dengan penyapu ngan penyodok nak belasah raksasa tuh sampai lembik. Tiba-tiba aku tak jadi nak belasah. Sebab apa? Sebab yang kuar tuh bukan raksasa mahupun daineso. Tapi Siti Nurhaliza. Kamon lar. Mana buleh belasah idola hidop. Kang aku pulak yang kena belasah balik. Silap hari bulan, aku tido luar kalau Siti Nurhaliza merajuk. Kah kah kah.

Aik. Tadi dia kata nak tido. Nih apa pasal yang tiba-tiba jer bangun. Pelik aku. Muka dia cuak. Tanpa disuruh dia bercerita dengan penuh perasaan.

Rupa-rupanya bukan sebab dia mimpi ngeri. Mahupun ngeri mimpi dia. Sebab… sebab… sebab… Tak dak sebab. Keh keh keh. Okay okay. Ada sebab apa Ida bangun mengejut. Sebabnya ada daineso nak makan rambut Ida. Kah kah kah. Okay. Aku kelentong lagi. Bukan sebab tu lar. Sebab ada lipas tersilap landing. Terlanding kat rambut ida. Kah kah kah. Bila dengar ida citer, 1.5 saat lepas tu aku gelak sambil guling-guling kat ruang tetamu sampai berderai kuar air mata. Kah kah kah.

Yang lipas tu tersilap landing dah satu pasal. Dengan rambut serabut. Muka cuak, ngantuk, takut campur dengan Calamine. Sumpah. Tak daya aku nak tahan gelak bila tengok dia. Haha. Demi Ida, bukan takat meredah lautan berapi mahupun lautan tak dak air, nak bersilat menentang lipas pun aku sanggup. Haha. Atas dasar kekesianan serta semangat kesukanan yang tinggi, aku pun pegi kat rak kak Lin. Amek Ridsect. Sembur kat lipas yang bertanggungjawab menganggu si Ida nih. Maka, lipas tu pun termati di tempat kejadian. Isk isk isk. Sangat tragis ending riwayat sekor lipas. Dan aku jugaklah yang bertanggungjwab semadikan lipas tu kat dalam tong sampah lambang Ida yang masih lagi dalam keadaan trauma. Haha.

Sejak peristiwa tuh, kalau ada lipas jer Ida akan panggil aku tuk hapuskan dengan segera. Haha. Ala-ala macam superhero gak lar. Hhmm… Superhero lar sangat. Takat hapuskan lipas jer. Kah kah kah.

Monday, February 16, 2009

mari meronggeng

Salam. Ya Allah. Letih betol minggu nih. Banyak menda nak kena setel. Assignment radiation protection satu huruf tak tulis lagi. Assignment patologi berlubang (?) Tak masuk lagi dengan test yang coming soon. Perjumpaan course lagi. Nak bincang pasal apa ntah. Busy babe. Adeh. Disebabkan letih, aku citer lar apa yang boleh diciterkan. Macam besa lar. Busy dan letih macam mana pun, blog tetap update. Kalau tak update, aku rasa macam idop segan, mati tak mo. Macam separuh nyawa aku hilang. Eceh. Hiperbola gila.
Disebabkan jap lagi ada kelas, aku akan taip laju-laju selaju buai laju-laju sampai pokok cina (pokok angsana buleh tak?) Tak pun, setaraf dengan kelajuan cahaya. Haha. Walopun mata aku pun dah tak larat nak bukak. Dah start pening macam ada merry go round dalam kepala. Tapi aku masih lagi steady nak memblog. Sangat tabah. Kah kah kah. Oleh itu, silalah admire dan jadikan aku idola hidop korang. Sebab dalam keadaan tak stabil, aku masih lagi gagah memblog. Kah kah kah. Okay, tak lawak pun. Nak gelak pun tak per, tak nak gelak pun tak per. Tak dapat hadiah pun kalau gelak.
Hujung minggu lepas, Kak Lin, Ida, Akma ngan aku telah mengatur langkah ke shopping mall. Dari pukul 11 pagi sampai 11 malam. Hoho. Ini baru dinamakan shopping. Kitorang siap bawak bantal, tilam, cerek, belanga, khemah nak tido kat sana. Eerr.. okay, aku tipu. Sapa caya, aku tak taw nak kata apa dah. Kalau kata, kang sentap lak. Jelajah shopping mall macam tiada hari esok. Bawak ngucap Tika. Ingat Allah Tika, ingat Allah. Kalau tak ingat Tuhan, subuh agaknya baru balik.
Hari tersebut dimulakan dengan bacaan doa selamat dan nyanyian lagu Negaraku yang dinyanyikan dengan penuh semangat. Okay, aku kelentong lagi. Tiba-tiba teringat zaman sekolah. Kami mulakan sesi riadah di shopping mall dengan mengimarahkan panggung wayang. Pada asalnya nak tengok movie antu, House tapi kensel sebab mula lewat. Movie bidan terjun, The Curious Case of Benjamin Button. Kesimpulan daripada movie tersebut, HAMPEH. Ulang taip, HAMPEH. Berderai air mata kekecewaan yang diiringi kekesalan masa dalam cinema.Membosankan. Kami masih lagi bertahan dalam cinema sampai movie abes sebab Brad Pitt. Kalau diikutkan hati, nak jer aku baling tayar basikal kat skrin cinema tanda protes movie tak best (apa lar pekdahnya buat camtu. brad pitt sikit pun tak terjejas)
Kat Ipoh aku rasa cuma ada dua shopping mall yang femes, Jusco Ipoh ngan Ipoh Parade. Tapi rasa malas lar nak citer pasal sales yang ada kat sana. Tak cukup menggoyangkan iman dan mencengkam jiwa serta raga (kalau tak suka raga, sila ganti dengan baldi, gayung, besen, cerek, periuk nasik atau apa-apa peralatan yang anda suka. kotak pensel, pemadam, anak kucing, tayar beca atau berus gigi pun boleh guna jugak ) Syukur sangat tak beli apa-apa. Tak lari bajet bulan nih. Simpan duit tuk anak-anak lagi bagus. Kah kah kah. Tiba-tiba pulak ada azam baru. Tak dak menda baru, still stok lama except kat kedai Vincci. Omaigod. Cannot tahan lar tengok kasut and handbag Vincci. Dah ada yang berkenan di hati. Bilalah elaun MARA nak masuk nih. Tak larat dah pendam perasaan nak beli.
Yang bershopping sakan hari tu adalah Kak Lin. Ehem ehem. Kami Berjaya membuatkan beliau membeli clothes, shoes and bag yang dia tak penah terlintas nak beli. Haha. Sangat teruja (eh eh. orang lain yang beli, dia pulak yang lebih) Sya pun borong sakan. Hamboih. Sakan nooh hang shopping. Mentang-mentang lar elaun dah nak masuk. Elaun aku ngan budak-budak lain ntah zaman bila lar nak masuk. Aku dah beranak pinak baru dapat kot (woih. melampau betol ayat)
Walopun sales yang ada macam hidop segan, mati tak mo, ramai orang awam pegi shopping. Hhmmm… Pikir jap *garu kepala yang tak gatal* ooowwwhh… Patutlah ramai orang. Hari tuh kan Hari Valentine. So, anda suma paham-paham lar. Ingatkan dorang pegi taman bunga, bagi itik makan kat tasik sambil gelak bunyi hik hik hik. Ya ampun.. Tingginya imiginasi. Besa lar, remaja. Sentiasa kreatif dan inovatif (apa kaitan itik dengan kreatif dan inovatif?) Apalah ertinya kuar tanpa ada sesi bergambar. Macam besa lar. Sebelom balik amek gambar selori dua. Makan ayam Kentaki (lepas jugak ngidam aku) dan anta Sya balik umah sewa. Singgah restoran beli roti canai banjir tuk senior tersayang. ehem ehem. Selesai, balik hostel.




Sampai umah malam tu, terus lembik. Sebelom out of service, usha dulu barang yang dah beli (ceh. macam lar aku beli barang) Kesimpulannya, walopun lembik, krim kewanitaan tetap tak lupa pakai. Haha. (apa punya jenis ending. tak menjana minda betol) By then, terima kasih kerana sudi membuang masa anda dengan membaca coretan saya. Nak pegi menuntut ilmu.
Mana Abang Nik… Nak topup… *blushing*

Friday, February 13, 2009

ber-uang

Salam sejahtera. Hayoh. Banyak penat lar minggu nih. Seminggu jadual kelas penuh, dari pagi sampai petang. Punya lar penat sampai tertido dalam kelas anatomi semalam. Tapi tak lar tido sampai berdengkur macam daineso. Tak pasal-pasal kena tegur dengan pengajar. Aiseh. Banyak malu daaa *blushing*

Pengajar : kamu ngantuk ker?
Aku : hehe (senyum macam siput sedut tepi jeti dengan muka ngantok dan separa sengsara ditambah tudung yang dah senget sebelah sambil berkata dalam hati; memang saya ngantuk. Tak leh nak tahan dah nih)

p/s jangan bayang muka aku yang sangat sengsara tu. Nanti korang menyesal. Seyes, tak tipu. Sangat selekeh wa cakap sama lu T____T

Pengajar : haahh. Berdating kot malam semalam (sambil tersenyum)
Aku : eh eh. Tak lar. Mana ada pegi dating. hehe (padahal semalam tido lewat macam drakula sebab gelak-gelak ngan ida, akma ngan kak lin)

Haiyoh. First time kantoi tido dalam kelas. Nasib baek lar pengajar okey, cool jer. Kalau dapat yang strict, abes lar aku. Kena fire sampai rentung. Tak pun, kena pancung kepala dengan pedang samurai ker, kena tanam idup-idup ker. Haish. Sungguh daku tak rela. Dah lar penat kelas tak abes, tambah plak penat dengan kehadiran seorang insan secara otomatik. Punyalah otomatik sampai salam pun tak sempat bagi. haha. Ehem ehem. Saper insan tersebut? Ehem ehem. Dia adalah dafi Spa Q. eh. Bukan, ak tipu jer. Biarlah rahsia. Hahaha. Tak payah taw lar kot. Tak masuk dalam soklan final exam pun. Kalau betol lar Dafi Spa Q tetiba datang kat kelas aku, confirm. Aku pengsan secara otomatik di tempat kejadian (kalau tak pengsan otomatik, pengsan secara manual pun tak per. Ikut keselesaan masing-masing)

Pagi tadi, sebelom pegi kolej, usha kejap purse. T_____________T Sangat kesian aku tengok jumlah fulus yang ada. Ada lar baki RM 5.48 (bukan jumlah sebenor) isk isk isk. Rasa macam nak mengalir air mata. Seperti biasa, tiket bas akan memonopoli kandungan purse berbanding fulus. Tiket bas ekspress lagi banyak daripada fulus. Sangat kesian kan? T_______T Kalau kesiankan aku, silalah nanges sehingga keluar air mata 8 tempayan, 14 gayung, 5 cebok, 7 baldi dan 8 batang sungai sebagai tanda simpati. Kah kah kah. Aik. tetiba pulak buleh gelak masa sedih. Cik tika, penah kena lempang tak? Tapi normal lar tuh kehidupan seorang perantau kalau purse penuh dengan tiket bas. Dah nama pun perantau yang merantau pulang ke kampung halaman dengan menaiki bas. Yang naik motosikal, keta, keretapi, keta mainan, keta sorong, rakit, kapal selam, helikopter tak termasuk. Harap maklum.

Paling tak tahan bila pegi shopping mall. Betapa terseksa dan pedihnya aku tengok sales gila-gilaan kat sunway carnival Mall sampai aku rasa macam nak menginap 3 hari lapan malam kat sana. Cannot tahan lar. Bila bukak purse, jumlah fulus yang ada adalah “sangat membanggakan” sampai nak mengalir air mata aku tengok. Sangat mencengkam jiwa dan raga T______T Pendam jer perasaan nak shopping. Kalau diikutkan ati, nak jer aku bawak banner besar gedabak yang ada tulis; ELAUN MARA, PLEASE COME TO ME bila pegi shopping mall. Guna font paling besar, warna tulisan guna kaler merah. Nak lagi ekstrem, guna darah. Baru gerun sket. Kah kah kah. Tunggu lar bila elaun dah masuk, abes suma shopping mall aku terjah. Bukan takat baju, kasut, suar aku borong, pinggan, mangkuk, peiuk, belanga, dapur arang, penyapu, mesin jahit, cerek pun aku beli. Kalau tak cukup lagi, dengan salesman kat shopping mall tu pun aku borong gak. Peringatan: salesman sahaja. Salesgirl, sila keluar dari senarai barang saya. Kah kah kah. Sangat keji tu. Sangat keji. Ngucap tika, ngucap. Tarik nafas,. Hembus dengan kiraan 8. Fuuh fuuh fuuh (korang buat sampai lapan kali. aku maleh nak taip) Okey, sila bernafas secara normal setelah berlakunya SOB (short of breath)

Okay, sangat merepek aku nih. Tu lar. Sapa suruh menaip entry blog dalam perut lapar. Tengok computer pun dah nampak macam nasi beriani (mengalir air liur) Perut aku nih sangat kental lar. Dapat tahan kebulur dari malam semalam sampai pagi nih. eerr... Maw pulang ke kelas. Pasnih ada kelas patologi.

Pengajaran untuk hari ini : jangan tido dalam kelas kalau tak nak malu sendirian. Ajak kengkawan yang len tido secara berjemaah. Barulah boleh malu secara berkumpulan. Pastu, confirm. Kena fire ngan lecturer or pensyarah. Kalau tak caya, buat lar. Aku ucapkan, selamat mencuba. Adious suma.

Friday, February 06, 2009

gendang gendut tali kecapi

Salam suma.Baru jer lepas kelas anatomy. Sangat penat otak aku fokus dalam kelas walopun sebenornya aku tak fokus sangat pun. Dalam kepala aku melayang ke tempat lain. Yelar, macam mana tak penat. Nak fokus dalam kelas, nak save maklumat, nak melawan godaan syaitonnirrajim yang tak abes-abes hasut aku tido dalam kelas. Sangat kesian otak aku. Otak, I love so much. Waahh. Romantiknya cik tika. Ucapkan kata-kata cintanya dalam blog. kah kah kah. Punya pedih otak aku rasa macam nak pecah berderai disumbat. Online dekat friendster kejap dengan cara terlarang. haha. Thanks to Tuan kerana mengajar aku cara keji lagi terlarang untuk online kat kolej ke website-website yang telah diblock oleh pihak kolej. eerr... Tiba-tiba rasa lapar plak. Padahal baru jer aku melantak pukul 1 tadi. Malas lar pulak nak pegi Ezy's Corner beli makanan. Nak kena redah lautan berapi manusia. Hukeleh, lautan lar sangat padahal kolej aku nih gila punya comel. Tengok lar dulu macam mana. Kalau dah kebulur sangat, aku telan jelar apa yang ada. Makan mouse ker. Buku anatomy ker. Makan keyboard cicah milo panas ker. Tak pun, makan jer orang kat sebelah aku nih. Buat sate pon sodap.

Lapar ni bukan benda asing dalam idop aku. Setiap hari aku rasa lapar. Kalau dah masuk zon kebulur, aku secara otomatik bertukar jadi daineso. Tak caya, tanya lar housemate aku. Kalau dorang kata betol, maknanya kami menipu. Aku tetap aku. Aku takkan jadi daineso mahupun hypo. Kalau aku jadi daineso yang kebuluran, aku akan jadi daineso jadian yang sangat comel (ceh. nak jugak letak perkataan comel tuh) haish. Takkan aku nak jadi daineso jadian muka buruk macam nenek kebayan. Tak pun macam Ju On. eeii. Sangat menyeramkan. Nak jadi dainesojadian yang comel macam Barney. Kalau diikutkan ati, nak jer aku culik Barney yang muncet tuh letak kat bilik aku. kah kah kah.

eerr... Perut aku berbunyi lagi. Harap-harap orang kat sebelah aku tak dengar perut aku berbunyi macam ada mercun meletup-letup dalam perut aku. Sangat buruk dan kurang merdu bunyinya. Jatuh saham aku sebagai seorang wanita. kah kah kah. Aku belom lagi mencapai tahap wanita. Bunyi macam mak cik lar. Lebih baik kita gunakan perkataan gadis. Yup. Much better. Sangat muda belia, bertenaga dan funky (?)

Huiks. perut nih berbunyi lagi untuk kali kedua. haish. Kalau bunyi lagi untuk kali ketiga, aku gadai dia kat kedai pajak gadai. Tak pun, rendam dalam formalin. Pastu letak dalam bilik anatomi, dengan Mr Cadaver. huhuhu. Rasa macam kejam sangat. Aku tak sekejam tuh. Tanpa perut, aku tak bermakna. Hidup aku akan menjadi gelap gelita. Tak pun, mungkin aku akan bertukar menjadi zombie. merayau-rayau di town Ipoh macam zombie yang tak mempunyai wawasan dan matlamat hidup. eerrr... Sangat merapu perenggan nih. Terlalu amat sangatlah merapu. Harap suma memahami. Aku tengah lapar. Bila lapar, hormon-hormon dalam badan pun jadi tak stabil. Maka emosi pun terganggu sampai terkeluar satu perenggan yang sangat membazir lagi merapu.

Ceh. Lapar-lapar pun masih lagi bertenaga untuk memblogging. Perut nih pun satu hal jugak. Tak boleh nak sabor sikit sampai esok pagi. Tak lama dah pun. Cuma tinggal berbelas jam lagi jer nak pagi. Dah tu, lapar nak makan nasi lemak. haih. Banyak songeh betol. Dalam banyak jenis makanan, nasi lemak jugak yang jadi pilihan.Apalah perut nih. Sporting lar sikit. mana boleh makan nasi lemak sebelom start kelas. Habis kelas, baru boleh makan. Bukan takat sebungkus, 14 bungkus makan sekali gus pun boleh. Tak cukup nasi lemak, nak makan gerai yang jual nasi lemak pun boleh. Tak cukup lagi, makan sekali orang yang jual nasi lemak tuh.

Aku dah serik makan nasi lemak sebelom kelas start. Kalau makan, alamatnya aku tertido macam daineso dalam kelas. Bukan sebab kekenyangan selepas membelasah 2 bungkus nasi lemak yang sedap tuh tapi kemengantukkan yang menerjah. Lagi kritikal kalau ada subjek berat. Sangat parah keadaan aku. Nasi lemak kat kolej aku sangat berhantulah. makan sebungkus mesti nak tambah lagi. Natijahnya, aku akan tidur-tiduran dalam kelas dengan rasa tidak bersalah. Kalau dah ngantuk tuh, letak pi lar Fahrin Ahmad kat depan. Belom tentu aku bagi perhatian. Baik aku tido. Tu lar rutin harian aku, masa sem 1 lar. Sem 2 dah jadi budak baik tapi nakal tuh tetap ada. haha.

Kalau perut nih nak jugak nasi lemak, dia kena tunggu hujung minggu nih. Aku bagi nasi lemak yang dijual kat asrama aku. Jugak merupakan nasi lemak berhantu lagi berpenunggu. Aku sanggup kunci alarm jam pada hujung minggu semata-mata nak makan nasi lemak mak cik tuh (selalunya aku bangun dengan seruan alam semula jadi) Lepas makan, confirm. Aku berhibernasi dalam bilik macam beruang. Kalau ada daineso berdengkur sebelah aku pun belom tentu akan menjejaskan tido aku. So, kalau nak cari aku hujung minggu, cari jer kat bilik aku. Aku takkan ke mana-mana termasuklah ke langit ke tujuh. sediakan roket, baru aku boleh pegi. Aku cuma memberuang di atas katil sebab overdose nasi lemak.

Oklah. aku pun dah maleh nak online lama-lama. Nak tengok apa dah jadi kat luar sana. Kalau dah ngadap komputer nih, daineso tengah lawan dengan Ultraman pun pun aku tak taw. adious suma.