Monday, December 29, 2008

gggrrr... makan budak! 2

Salam. Rasa pening dan muntah tak berapa nak pulih dengan baik lagi. Rasanya kesan pening tawaf shopping complex dan pendam perasaan nak shopping secara gila-gilaan dengan Wani dan Ekin. Kalau tengok sales yang ada, buleh histeria dan epilepsi secara otomatik di tempat kejadian. huiks. Macam mana tuh? Tak per kalau tak tak taw. Aku pun tak taw macam mana histeria dan epilepsi sekali gus. Tak per. Kita abaikan jer pendahuluan yang tak best nih. Let's proceed to da main point.

Dewasa ini (eceh) aku cuba tuk menjadi seorang warganegara yang sangat bersopan santun tak kira di mana jua aku berada. Sehinggakan aku menundukkan badan bila melintasi lampu isyarat. Tapi, semua tuh macam akan lebur tak lama lagi sebab wujudnya sesetengah homosapien yang tak paham bahasa. Maybe dorang paham bahasa Kenya, aku pegi tibai cakap guna bahasa Melayu versi Kedah. Sebab tuh, maklumat tak sampai dengan jayanya. Pending message.

Aku meluat betol dengan orang yang suka memaksa dan tak paham bahasa. Bagi dia, kalau dia mintak aku kena bagi. Apa yang dia mintak, dia mesti kena dapat. Ku lempang jua dirinya nanti. Kang meraung-raung nanges macam daineso. Bila aku tolak permintaan dia elok-elok, merajuk lar konon-kononnya. ceh. Bila aku tegaskan yang aku tak nak bagi, dia kata aku sombong, berlagak, kedekut lar. Kamon lar. Satu jer yang aku nak bagitaw, cubalah jadi matang walopun tuk seketika. Awak graduate dari universiti yang bagus, dalam bidang yang cerah masa depan dan keja yang hebat dan gaji lumayan ( 5k every month). Sangat vice versa dengan attitude awak. Aku akui aku bersikap kebudak-budakkan (besa lar tuh, aku kan remaja. remaja kan suka bersikap kebudak-budakkan) tapi at certain things, I'm act like an adult.

Tu satu kes. Kes yang lain pulak yang aku bengang. Ada seorang lelaki muncul dalam hidop aku (eceh). Mula-mula elok jer sembang sebab aku syak dia nih mungkin salah sorang kawan lama yang jaoh di mata dekat di hati yang aku tak taw gerangan dirinya. Pastu mula terasa bibit kegatalan. Lama-lama gatal bertukar kepada miang. Aku rasa macam nak fire dia guna xray sampai rentung. Dia nih pun sama jugak ngan homosapien dalam kes pertama tadi. Klo aku kata tak nak, tak nak lar. Tak dak aku teringin kat orang yang tak reti nak sabar-sabar nih. Ku lempang jua nanti. Love needs time, am I right? Sapa setuju, cepat angkat idong. Aku pun tak sangka ramai orang perangai macam nih kat dunia. Rasanya dorang nih terlebih kena radiation kot. Abes gen dorang tunggang langgang macam kena tsunami. Patutnya dorang nih kena pegi duduk bertapa kat Gunung Jerai 40 hari. Muhasabah diri. DESPERADO.

Seriously, aku tak reti nak loving-loving or berperasaan-perasaan dalam usia mentah macam nih. Aku selalu ingatkan diri aku yang aku hanya budak kecik berusia 18 taun yang belom boleh buat sesuka hati. Jaoh skali nak serius dengan sapa-sapa. Aku ada misi yang perlu aku selesaikan. 18 taun terlalu muda. Jujurnya, aku belom bersedia. Dan. Aku cuba yakinkan dia supaya JANGAN tunggu aku. Buang masa saja tunggu aku sedangkan aku tak boleh nak bukak hati aku untuk sesiapa buat masa sekarang nih. Aku tak nak dia ingat aku main-mainkan dia.

Rasa agak lega dapat luahkan sedikit dekat sini. Bukannya ada sapa nak baca kecuali kawan-kawan yang mengenali diri ini. haha. eerr. Maw tido dengan aman. Harap dia tak kol lagi malam nih.

Satu permulaan

Salam suma. Entry kali nih adalah entry terakhir untuk taun 2008. Entry khas untuk taun baru rasanya tak dak kot. Kalau aku rajin, aku buat lar sebijik. By da way, aku nak ucapkan selamat menyambut awal Muharram dan taun baru. Oleh itu, alangkah indahnya memulakan sesuatu yang baru, awal Muharram ini, taun baru Islam dengan sesuatu yang indah, suci lagi murni. Pada 2009 nih, tidak ada bezanya dengan hari-hari biasa. Yang berbezanya, dapat kalender baru. Kalender lama dah buleh gadai kat tempat recycle.

Sana-sini orang bercakap tentang azam. AZAM. Lagi-lagi azam. haih *sigh* Kena ada azam ker? hahh cik tika, yang duk banyak bunyi nih ada azam ker? huhu. Aku tak ada azam. Maybe azam tuh wujud tanpa aku sedari. aik? Buleh pulak lagu tuh. Azam bertimbun-timbun. Kalau susun semuanya buleh sama tinggi dengan umah jiran sebelah. Silap haribulan, lagi tinggi apa sampai buleh kaver umah jiran aku tu. Tapi banyak-banyak azam tuh adalah "azam tak jadi". Sebabnya, aku akan lupa kebanyakkan azam tuh sebelom tibanya besday aku. ces. Sungguh kurang sopan.

Sebenornya bagi aku, setiap hari adalah satu permulaan yang baru. Menjadikan hari ini lebih baik daripada semalam dan melalui hari tersebut dengan gilang gemilang. Lebih baik buat azam begitu daripada buat azam yang tak sampai beberapa bulan, dah lupa atau maleh nak realisasikan azam tuh *kecewa* Rasanya aku nak berazam mendirikan rumahtangga taun nih. eh eh. Acah jer. Gila apa nak kawin taun nih. Nak kena lempang dengan MARA? eerr. Apa kaitan MARA dengan kawin? Memang ada pun. Budak-budak MARA jangan buat tak taw. Pi baca balik janji setia kita kat MARA. huuh. Sori. Emo sebentar. Besa lar. Hormon tak stabil. Sebab ehem ehem. haha. Tak lar. Sebab tak lama lagi kena balik asrama. *sigh*

Azam mendirikan sebuah masjid impian mungkin akan ada dalam beberapa taun akan datang. eceh. Terpanjang pulak bakal azam taun baru aku. haha. Yang pasti bukan masa terdekat. Hal ini kerana aku masih lagi tergila-gilakan Fahrin Ahmad (wat da hell?), mainan McDonald, siri kartun Detective Conan dan siri komik kartun tersebut. eerr. Majalah Cloe adalah majalah untuk dewasa. See. Aku dah dewasa. Bukan budak-budak lagi. Dah buleh kawin pun. haha (sapa-sapa nak muntah, dipersila ke toilet untuk muntah dengan bersungguh-sungguh)

Oleh itu, ayuh semua! Kita kurangkan main, tingkatkan pointer!!!

Sunday, December 28, 2008

5 things that i love you (ehem)

The 7 things i like about you
Your hair
Your eyes
Your old Levi's
You make me laugh
You make me cry
But I guess that both I'll have to buy
Your hands in mine when we're intertwined
Everything's alright
I want to be with the one i know
And the 7th thing I like the most that you do
You make me love you
You do...

Salam. Tidak ada aktiviti yang menarik hari nih. Seperti biasa, saya akan menjalankan tugas saya sebagai suriumah berseri-seri dengan penuh ketekunan dan kesabaran. Agak membosankan. Pegi online, tiba-tiba.... tiba-tiba... tiba-tiba.. (brapa banyak tiba-tiba daa) SAYA DITAGGED!. keh keh. Iyer. Sekali lagi, saya ditagged oleh seorang insan comey tak mengenal erti jemu dan muak yang buleh membawa kepada berlakunya muntah secara besar-besaran. Baiklah. Maleh nak ngomong banyak-banyak, inilah tagged nya. Bagi yang ingin menambah pengetahuan am anda, sila baca ayat-ayat seterusnya dengan teliti. Soklan dalam Bahasa Inggeris. Jawapan jer dalam Bahasa Melayu. Saya kan majmuk. Kalau buleh, suma bahasa dan loghat saya nak guna. eerr. Ada sapa-sapa nak ajar saya Bahasa Kenya? Ada tak? Ulang tanya. Ada tak? Tak der? Tak per T________T

5 things you love

  • Music

Saya sebenornya nak sangat menyanyi lagu Kuek Mambo secara berduet sambil menari tango dengan Siti Nurhaliza RCMP. Tapi... Saya malu tuk menyatakan niat suci lagi murni saya tu.

  • Shopping

Sapa kata shopping tak bagus? Meh sini nak lempang beliau secukup rasa. Shopping buleh diibaratkan sebagai salah satu cabang sukan. Contohnya marathon mengelilingi shopping mall, naik turun elevator, bergegas keluar masuk kedai. Tak ker suma aktiviti tuh mengeluarkan peluh sekali gus menjana minda dan memantapkan jasmani (eerr. cam dah terpesong jauh jer nih) Hai. Saya Tika. Pelajar bidang radiografi iaitu xray, bukan sains sukan. Harap maklum.

  • Cokelat

Saya sangat rindu sama COKELAT APOLLO yang berharga 5 kupang (RM 0.50) yang dijual di koperasi Toy's r Us kolej saya (aku rasa macam masuk kedai mainan. banyak sungguh makanan tuk budak-budak, tambah-tambah lagi Choki-choki. so, jangan salahkan kami sekiranya kami agak kebudak-budakkan. salahkan koperasi kolej. sapa yang bertanggungjawab? koperasi kolej yang bertanggungjawab!) Puas sudah saya cari kat Kulim, tapi tak dak pun. Kat Ipoh jugak yang ada. ces.

  • Handphone

Tak dinafikan menda alah tu merupakan satu keperluan yang wajib dimiliki. Terutama skali pelajar kolej. Terutama skali masa ada exam atau kuiz. Anta pi lar 48 mesej tanya apa jenis filem xray, jangan harap saya nak reply walopun satu huruf. Seyes. Bukan tamaw tolong, tapi kalau dah pengajar duk sebelah masa jawab kuiz, tadak maknanya reply mesej korang. Kang tak pasal-pasal aku plak kena lesing sampai berlubang kepala. Ekceli, saya tak heran sangat dengan hendphone (huih tika. betol ker hang tak heran nih... bukan selang 2 saat hang ngadap handphone ker). Handphone saya besa-besa sahaja. Tak ada MP3, tak ada kamera. Tapi tak per. Suma tuh akan berubah pabila elaun MARA masuk. hehe.

  • Money

No money no talk. Zaman sekarang suma nak duit. Nak buang air pelbagai saiz pun kena bayar duit. Tapi semalam masa aku pegi toilet kat Megamall tadak pulak dorang buat tol depan toilet. Megamall dah kaya kot. Terkejut gak. Yelar, setaun brapa kali jer balik Kedah dan kuar berpoya-poya. Saya kan perantau di bumi orang yang semakin menghijau dek bulan purnama yang memancarkan cahaya kehijauannya itu. Kedah pun dah semakin hijau walopun saya suka cahaya biru menyinari bumi Kedah.

5 man of your dream

Sebenornya saya tak brapa paham kehendak ayat nih sama ada saya kena bagi tahu jejaka idaman kalbu atau ciri-ciri lelaki idaman. Aiman letak ciri-ciri. Tak per. Memandangkan saya rajin dan jari saya masih lagi gagah menaip (walopun hakikatnya jaris manis saya masih lagi saket sebab tersepit tingkap. takut gak ada fracture sebab saya tutup tingkap tuh dengan kelajuan yang sangat membanggakan sampai tak sempat nak angkat jari) saya akan nyatakan kedua-dua kekeliruan tersebut.

  • Dafi Spa Q

Haha. Currently having crush on him. Tapi tak tengok pun citer Spa Q tu. Maleh. Ok. Dah. Kembali ke pangkal jalan. Kalau orang tanya tentang ciri-ciri lelaki idaman, ini jawapan yang saya akan bagitaw. Ciri nih mesti ada pada lelaki bertuah tersebut. WAJIB. Tadak sunat atau diskaun 70%. Hampa ingat kedai kasut Vincci ka ada diskaun-diskaun nih. Dia mestilah seorang LELAKI. hahahahaha. Yelar. Takkan nak berchenta cintun ngan perempuan plak? Mintak dijauhkan. Ciri syaitonirrajim tuh . Sapa lelaki bertuah tersebut? Jeng jeng jeng. Dia adalah ....... eerr... saya tataw. hehe. ok. Let's proceed.

  • Fahrin Ahmad

Alahai. Memang jejaka idaman kalbu nih. 3 hari 3 malam mimpi kat dia. Sekali lagi saya tido lena, makan, kenyang, mandi tak basah. Kalau tanya wanita-wanita, gadis-gadis, anak dara, mak orang, nenek, moyang, mak cik, mak long, mak ngah (cukup tuh. tak yah nak buh banyak-banyak) sudah tentu dorang akan kata salah satu ciri lelaki idaman mereka adalah ensem, taf, muda dan tinggi macam Fahrin Ahmad (tak buleh. fahrin ahmad aku yang punya. muahahaha *gelak dengan nada keji*) Bagi saya konsepnya senang sahaja. Semua orang nak yang terbaik dan yang memiliki sifat-sifat mahmudah serta ciri-ciri yang buleh dikategorikan sebagai indah (?). Oleh itu, tak payah lar nak senarai nilai-nilai murni yang kena ada pada lelaki tersebut. Buat letih tangan jer. Tak perlu lar amek masa 7 jam semata-mata nak pikir ciri-ciri lelaki idaman anda. Lagi baek pegi makan nasi berlaukkan sambal udang (meleleh air liur satu sungai bila sebut sambal udang)

  • Farid Kamil

Ehem. Tetiba suka dengan Farid Kamil. Bukan sebab dia berlakon dalam filem Anak Halal sebab saya tak tengok pun movie tersebut. Macam Cik Aiman, saya jugak mahu seorang lelaki yang tinggi. Sebab saya mempunyai ketinggian yang boleh dibanggakan. haha. eerr. Kita ke isi seterusnya.

  • Hans Isac

alahai. Comelnya dia dalam filem Cuci. Sikap dia dalam filem ini sangat comel (?) Kelakar. Yup. salah satu perkara yang menyemarakkan satu perhubungan. Kalau asyik sorang jer yang buat lawak macam tiada hari esok pasti sangat membosankan. Mungkin jejaka itu pun nak buat lawak tapi tak menjadi. Kesian. Alangkah comelnya (?) kalau kedua-duanya kelakar. Tak perlulah setiap saat nak buat lawak. silap time, rentung kena fire.

  • Shane West

Nama Shane West tak sepopular Brad Pitt atau Tom Kurus (?) Bagi peminat movie "A Walk to Rememmber" (pengaruh Suren lar nih) mesti taw. Shane merupakan watak utama dalam movie nih. Sebab apa saya suka Shane West dalam movie nih? First, sebab muka dia. Walopun brutal tapi ensem. alahai. Cair babe. Second, cara dia tunaikan permintaan jantung hati jantung pisangnya dan berubah dari seorang remaja yang nakal (lumrah lar remaja nakal) kepada seorang yang baik dan sweet macam gula-gula kapas. eerr.

eerr. Rasa macam huraian agak tak best (tak sampai hati nak letak perkataan SANGAT) let's proceed to athers questions.

5 things you love doing when you're happy

  • Sengih sorang-sorang macam arnab dapat macam karot. keh keh.
  • Nyanyi dengan penuh perasaan. Ekceli, anytime pun saya nyanyi gak termasuk lar dalam bilik air. Dalam bilik air nyanyi dalam hati jelar. Tak sopan anak dara nyanyi dalam bilik air.
  • Online sampai subuh. Seronok punya pasal, internet dapat nama (derhaka pada peribahasa nenek moyang)
  • Tido dengan khusyuk. Tak on alarm.
  • Tak maw rasa seronok sangat. Takut nanti menanges tak berlagu tapi bernada. huiks. Macam mana tuh?

5 things you would do when you're EMO

  • Nanges semahu-mahunya dan penuh perasaan sampai bengkak mata macam mata ikan kena tuba. Jangan kaco masa saya nanges. Kalau nak kena pelempang bertubi-tubi, kaco lar.
  • Baca majalah dengan harapan ada sinar kebahagian yang terpancar seperti Vincci atau PDI tengah ada sales secara berleluasa dan histeria.
  • Jugak, online sampai subuh. Menyeluk pekasan biar sampai ke pangkal jalan. Sekali lagi, saya menderhaka kepada nenek moyang dengan mengubah peribahsa turun temurun. eerr. apa kaitan pekasam dengan online?
  • Jugak, tido dengan penuh kekusyukkan.
  • Pegi daki Gunung Jerai dan marathon dari Kuala Kangsar ke Kulim sebagai persediaan tuk menyertai askar wataniah. haha. Acah jer. eerr. Baca buku sejarah kot.

5 things on relationships

Soklan nih pun saya blur jugak. Dia mintak apa sebenornya? disebabkan saya tengah blur dan start nak jadi maleh, saya buh jelar macam yang Aiman buh dan bagi jawapan standard peperiksaan awam.

  • Kejujuran
  • Humour. Bukan tumor maglinant atau benign.
  • Keserasian
  • Kesabaran
  • Kecomelan (?) eerr. Sebenornya saya dah tak taw nak letak apa dah. Men tibai jer isi nih.

Friday, December 26, 2008

Selamat kepada : Raihan

ika dan raihan

Salam. Gadis ayu lagi cun di atas nih adalah Raihana bt Jazlan. Pada 26 Disember 2008 dier berusia 18 taun. Oleh itu, saya ingin mengucapkan selamat kepada beliau. Semoga beliau dipanjangkan umur, murah rezeki dan ditetapkan iman. Itu doa saya kepada beliau kerana saya sayang pada beliau. By da way, Ika masuk list Dekan dan Raihana nyaris-nyaris masuk. eerr. Saya tak taw brapa pointer Raihan. Tak sempat interview beliau lagi.

Wednesday, December 24, 2008

Selamat kepada : Ida

Salam. Gadis ayu lagi cun di atas nih adalah Siti Nurhaliza Saidatun Nafisah bt. Ismail. Pada 24 Disember 2008 dier berusia 18 taun. Oleh itu, saya ingin mengucapkan selamat kepada beliau. Semoga beliau dipanjangkan umur, murah rezeki dan ditetapkan iman. Itu doa saya kepada beliau kerana saya sayang pada beliau. Dan. Beliau merupakan housemate dan rumate saya. hehe. Bestnya. Dapat dengar dia ngigau waktu malam (abes r aku kena fire sampai rentung dengan dia klo dia baca nih)

Thursday, December 18, 2008

gggrrr... makan budak!

Throw on your brake lights
We're in the city of wonder
Ain't gonna play nice
Watch out, you might just go under
Better think twice
Your train of thought will be altered
So if you must falter be wise
Your mind's in disturbia
It's like the darkness in the light Disturbia
Am I scaring you tonight? Disturbia
Ain't used to what you like
Disturbia Disturbia

Salam. Henpon Nokia aku bergegar tiba-tiba atas meja. Sapa plak dah kol aku pagi-pagi buta nih? Aku baru jer nak lapor diri kat pangkalan. Dalam kepala aku, terbayang sorang jer insan yang slalu kol pagi-pagi buta. Sapa lagi klo bukan Kluangman, tak pun Mr Romeo. Tengok-tengok, kuar no 017*******. Nombor sapa plak nih. Bukan nombor Kluangman. Bukan nombor Mr Romeo. Aku pun jawab panggilan tuh. Mana lar taw kot-kot ada emengensi ker (pe kejadahnya emergensi pagi-pagi buta. bukannya keja lagi. apatah lagi oncall. online ada lar. haha)

dia : assalamulaikum, ika.
aku : waalaikumussalam. hai (pe kejadahnya dia panggil aku ika nih. geli. geli)
dia : ingat saya tak lagi? saya nih, farid kamil.
aku : *gelak dengan nada keji* (wat da hal mamat nih. tunggu seminit. farid kamil? adakah dia?)
dia : nape gelak? betol lar. saya farid kamil.
aku : ce bagitaw betol-betol awak nih sape.
dia : betol lar. saya farid kamil. yang berlakon cite anak halal.

haahh. Sudah. Sah. Confirm. Sudah terang lagi bersportlight. Dia bukan Kluangman or Mr Romeo. Sora dia pun lain. Jauh beza daripada Kluangman dan Mr Romeo aku. Sora legato, atau bahasa mudahnya dan senang difahami smooth (bukan lembut aauuw aauuw k) jer, especially Mr Romeo dan tak dilupakan Kluangman (ehem. really. terbawak-bawak sampai dalam mimpi. haha. dah. jangan caya. aku muhong jer tuh) sedap telinga mendengar (haha. abes lar. kembang pak cik tuh klo dia taw) even though masa dia tengah marah manja (?) kat aku or masa bagi kuliah Subuh (mind you. my kluangman memang suka bagi kuliah subuh) Mr Romeo jugak tak bersora seperti itu. Tapi tentang "farid kamil" dan "filem anak halal"... Aku musykil ...

By da way, biar lar aku namakan jejaka misteri tersebut Phantom of the Opera. Ada sebarang bantahan. Ada tak? Ada tak? Tak de. Bagus. Tapi aku ingat nak tukar nama lain sebab panjang sangat nak taip. Oleh itu, aku namakan dia sebagai Mr Krab. Maka, berlarutan lar perbualan yang agak-sengal-dan-mengatuk-tetapi-penuh-dengan-misteri-seperti-misteri-hikayat-mengkarate-lipan-di-kala-subuh. Ada watak tambahan dalam perbualan kami. Kredit to Rosyam Nor dan Aflin Shauki. Terima kasih kerana menambah bunga yang berwarna-warni dalam perbualan saya dan Mr Krab (amenda nih tika oi hang merapu. amenda nih?) haih. Tak daya nak kata apa dah ngan dorang. T__________T

(perbualan tak dapat disiarkan walopun diri ini meronta-ronta mahu memberitahu kerana dikhuartiri tidak mendapat kelulusan daripada pihak yang berwajib serta mengandungi unsur-unsur yang tidak sesuai dibaca oleh mereka yang berumur kurang daripada 18 ++ taun)

Memandang aku masih lagi belom in special relationship dan belom mengantuk, layan jelar walopun ada sakit ati dan menyampah. Sempat jugak tanya soklan cepu ciput kat Mr Krab. Well, dia dapat menjawab dengan baik. Lima bintang bling bling tuk Mr Krab. Tahniah Mr Krab! haha. Ekceli, soklan tuh tak suma orang buleh jawab. Nampaknya tekaan aku terhadap identiti sebenor Mr Krab betol. Agaknya. Ayat-ayat cinta (haha. mind you. nih just sebagai perkataan penyedap ayat jer. tadak maksud tersirat) yang Mr Krab lafazkan di akhir perbualan menghasut aku membuat satu hypotesis ringkas terhadap beliau. Nasib baik dia jauh di mata tapi ____________ (sila lengkapkan ayat tersebut dengan selengkapnya. ini adalah sebagai latih tubi bahasa melayu anda dan sebagai persediaan tuk memartabatkan bahasa melayu) Klo tak, dah lama ku layangkan lempangan manja yang diiringi kasih sayang kepada beliau (ok. mana buleh ganas-ganas. biar garang asalkan comel. wat da hal aku merepek nih. besa lar. aku memang suka merepek. harap maklum)

Wednesday, December 17, 2008

meredah lautan api

Salam. Demi cinta dan kasih aku pada Aiman, aku sanggup buat apa saja. Demimu Aiman. Meredah lautan berapi lagi bernaga idong kembang, aku sanggup. (cait. muntah. muntah. aiman, jangan baca ayat tuh. nanti hang muntah gak. yang len pun jangan baca. klo tak nanti kena diarrhoe dan tuberculosis) Demimu Aiman, jika lautan api sanggup aku redah, inikan pulak menjawab tag mu ini. alahai. Mende kecik cenonet jer (amaran : ada unsur riak dan takabur. sapa- sapa yang tak umo cukup tak leh baca)


SAYA DITAG OLEH AIMAN DI YM! Bangganya. Terharu pun ada gak.


Soklannya tag kali ini adalah :
  • snap picture wallet anda sekarang
  • perkenalkan wallet anda, nama dia, kat mana beli, brapa ringgit
  • Keluarkan apa yg patut, snap puas-puas, minimum 5 item
  • snap wallet bersama empunya diri
  • tag 5 kenalan anda

Nampaknya tag kali nih datang dalam versi mencapub. Apa itu mencapub? Pi bukak kamus dewan edisi keempat. Confirm, tak jumpa! hehe. Tataw lar kot-kot dah terpahat dalam kamus. Almaklum lar, dah setaun tak bukak kamus dewan. eerr... Klo tukar wallet dengan purse buleh tak?

Haahh. Ni dia wallet(?) atau nama feminin dan penuh ciri kewanitaan, purse. Iyer. Saya taw. Ramai akan kata, "ces. macam budak-budak. gambar kat wallet(?) tak menjana minda dan rohani betol. uit cik tika, awak tuh dah besar, ce kome carik purse yang matang sket.."

haahh. Saya akan menerima segala kutukkan tersebut dengan penuh keredhaan dan kepasrahan T___________T Tapi ok lar tuh. Comel per. Kaler merah jambu. Ayu gitu (ok. klo nak muntah, silakan T_T) Saya sangat berkenan dengan wallet (?) ini. Saya pun dah tak ingat brapa kali saya pegang, sentuh, peluk, cium, usha, skodeng dan sebagainya. Yang pasti dan nyata, setiap kali pegi Jusco, saya akan singgah di Memory Lane tuk tengok belek wallet (?) nih. Lama jugak pendam perasaan nakkan wallet (?) itu sampai ngigau-ngigau sebelom saya menjadi pemiliknya yang sah. isk isk isk Sungguh tragis kisah percintaan saya dengan wallet (?) nih (woih.woih. amenda yang hang merapu nih)

Seperti yang tertera gambar di atas (sapa rabun pi pakai spek cepat. kang tak nampak plak purse aku yang menjadi lambang keayuan nih) itu adalah purse saya. Bukan kotak mainan mahupun kotak mancis cap cili merah. Namanya ... eerr... tadak nama. Mungkin nama Si Pink yang Ayu kot. Tak pun Ribena Kulim yang berjenama Lulu Belle (sengaja dihighlight untuk tujuan mencari publisiti) saya membeli wallet (?) ini di Paris, Perak. hehe. Di Pusat membeli dan kemudiannya belah di Ipoh sebagai salah satu persiapan hari raya. Harganya 8 US dolar (korang convert lar sendiri dalam RM. jangan malas)

Jika anda dapat lihat di sebalah kanan, itulah khazanah dan artifak yang setia menjadi penghuni dan penunggu dalam wallet(?) saya. Maleh nak susun menda-menda tuh. Main bawak kuar, tabur dan snap. By da way, tiket bas ekpress ngan tiket bas awam lagi banyak daripada Ringgit Malaysia dalam wallet (?) saya. Klo boleh, nak jer saya gadai tiket-tiket bas terpakai tuh tuk dibuat galang ganti set Happy Meal. haha. Nak buat macam mana, saya seorang student. Elaun MARA tak masuk lagi. Dan idop saya sebagai student ibarat kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. Lagi satu, kad berwarna kuning tu adalah kad x-ray bagi sapa-sapa yang tak penah tengok (ehem. ehem. tengok betol-betol dan ukirkan dalam minda anda)

Tugasan terakhir untuk mengcompletekan tag ini adalah dengan bergambar bersama wallet (?) tercinta. eerrr. Maleh nak snap sebenornya. Tapi dalam soklan, gambar saya dengan wallet (?) Maka, inilah hasilnya. Jeng jeng jeng! Sebelom tuh, sila scroll down dengan perlahan untuk memaksimakan debaran.










haha. Hahh. Jangan kata saya tipu. Saya menjawab berdasarkan soklan k. Gambar dalam tuh gambar saya. Bukan Angelina Jolie. Walopun 10 taun akan datang, saya tetap pemilik wallet (?) ini. Bukan Angelina Jolie.

Haahh. Sapa-sapa nak buat tag mencapub nih, dipersila dengan hormat tetapi karpet merah tak disediakan. Jangan mengada-ngada nak karpet kaler kuning. Melampau betol. Kang kena tulah, padan muka, jiwa dan raga.

Tuesday, December 16, 2008

bukit merah

Salam ceria suma di samping keluarga dan insan terchenta. huk huk huk. Dah dekat seminggu aku batuk manja dan gatal (batuk yang tak bersungguh - sungguh) Tapi batuk tersebut tak menghalang aku tuk pegi cuti-cuti Malaysia bersama keluarga. Apa kaitan batuk ngan pegi bercuti? ok. Lokasi cuti-cuti Malaysia kali ini adalah Bukit Merah Laketown, Perak.

Sebelom bertolak ke Bukit Merah, kami pegi ofis mak kat Alor star tuk amek tandatangan dan pengesahan daripada bos mak. Ni suma tuk MARA. Ulang taip. Untuk MARA.

huduh betol tulisan. kecewa aku tengok tulisan aku yang huduh nih. isk isk isk T_T

Kat sana dapat lar aku jumpa Puan Nik. Sempat sembang dengan beliau ngan staf len kat LPPKN. First impression aku kat Puan Nik, beliau cantik! hehe. Dia sempat gak bagi petua rumahtangga. Menurutnya, tak payah lar nak buat family planning sangat. Nanti klo nak dapat baby lagi, takut susah dapat. Klo buleh setaun dua orang baby, pun tak pa. haha. Sungguh. Nih beliau yang kata. Iyer lar. Dulu susah nak pengasuh. Sekarang dah senang. Taska ngan tempat asuhan berlungguk-lungguk. Huiks. Dah out of topik nih. Dalam perjalanan, ada perkara menarik kat highway. Teruja aku aku tengok. hehe.

alahai. pewira negara. selamat pegi berjuang!

Back to da main point, sampai jer kat Bukit Merah, kami check in kat Suria Apartment. Hahh. Klo nak taw, apartment tuh sebelah highway. Lepas lunch, rehat kejap. Petang tuh baru lar gi jalan-jalan kat kawasan Bukit Merah Laketown. Lepas bermusyawarah 15 minit depan activity board, kami decide nak pegi Pulau Orang Utan. Kami dah terlepas bot pukul 4 petang, so kena tunggu bot pukul 4.30 petang. Tasik tuh SANGAT BESAR. Tasik tuh bukan takat leh memancing ikan gelama dan menjala ikan bilis, klo nak bela ikan paus pun buleh gak aku rasa. Tak pun buat Perlabuhan Klang ker.

Kat sana, ada sorang pekerja kat pulau tuh tunggu dan terangkan pasal penghuni kat Pulau Orang Utan. Orang utan yang ada kat sini dibawak masuk dari Sarawak. Ada sekor orang utan jantan, merangkap orang utan dominan. Namanya Mike dan berusia 26 taun. Dan. Dia ada 4 ekor isteri. wow. haha. Guys, maw rahsia beristeri 4? Silalah berjumpa dengan dia. hehe. Just kiddink. Masa kami kat situ, sempat nampak 2 ekor isteri Mike, Baboon dan Jerangkung. Klo tak silap, Jerangkung tengah pregnant 6 months.

Mike, si dominan

Menurut keterangan, orang utan pun macam manusia. Yang membezakan dorang ngan manusia adalah pemikiran dorang dan jumlah kromosom mereka (hahh. pi bukak buku biologi form 5, bab genetik) Dorang pun ada gak penyakit macam manusia. Saket jantung, kencing manis, demam dan sebagainya. Kami pun tak leh pegang orang utan kat sini atas faktor keselamatan. Especially si Mike tuh. Menurut pekerja kat situ, renjer penah kena cakar ngan orang utan tuh sampai kena brapa ntah jahitan. Kuasa dia menyamai 4 hingga 5 orang lelaki dewasa. Klo renjer pelempang dia, dia pun pelempang renjer tuh balik.

Kat situ pun ada gak skolah tuk anak-anak orang utan. Tapi skolah tuh tadak student demi keselamatan pengunjung dan anak-anak orang utan tersebut. Anak orang utan yang baru dilahirkan dijaga seperti anak manusia. Seyes. Baby orang utan yang baru dilahirkan pun duk dalam inkubator, macam baby manusia. Klo korang tengok, tempat tuh cam dalam wad pengasing baby kat spital.

skolah anak orang utan

alahai comelnya dia.

Ada gak anak orang utan yang dah besar sket kat recovery room. Aku tak ingat brapa ekor sumanya. Yang aku ingat ada dua ekor. Depa ngan Fafat. Nama dia Depa sebab dilahirkan pada hari Deepavali dan Fafat pulak dilahirkan pada Tahun Baru Cina.

Deepa yang comel. geram aku tengok dia.

Ekceli, ada banyak lagi anak orang utan. Yang tuh derang tak duduk kat recovery room. hurm. Nama dorang pun best-best gak. Cam pelakon citer Sepanyol. Carlos, Paulina, Elivas, Eliyas, Adam. pergh. Menurut akak yang bagi penerangan tuh, antara suma anak orang utan nih, Carlos yang paling tua Kiranya dia tu buleh dikatakan abang bagi anak-anak orang utan. Yang menambahkan lagi kekaguman aku ngan Carlos nih, dia ada rasa tanggungjawab. Menurut akak tuh lagi, Carlos akan make sure suma adik-adik dia balik "umah" bila dah sampai masa tuk balik. Pastu baru lar dia balik. Nak nanges keterharuan aku bila dengar akak tuh bagitaw. isk isk isk (woih. woih. woih. awat yang emo tak tentu pasal nih? lupa amek prozac ka?)

Lepas puas tengok aksi dan muka comel orang utan, kami pun pulang dengan perasaan gembira (macam ayat penutup karangan skolah rendah jer) Sebelom balik apartment, makan dulu weih. Tapi, sebelom makan, aku ngan adik pi masuk umah antu. Mulanya aku tamaw masuk. Tapi lepas adik pujuk, aku pun termakan dengan pujukkan dia tuh (ntah apa dia jampi aku sampai aku setuju) Sampai sekarang aku nyesal masuk umah antu tuh. Sungguh. AKU MENYESAL! @#$%&* punya antu T________T (aku mencarut bersungguh-sungguh dalam tangisan) huhu. Klo masuk umah antu ngan boifren ker hubby ker, ok lar gak. Buleh pegang or peluk dia. hehe (niat keji tuh. sangat keji niat anda. ngucap tika. ngucap banyak-banyak)

p/s sila jangan masuk umah antu. jika anda degil, anda akan menyesal seperti saya. pastikan anda tidak mempunyai penyakit jantung atau alergi pada habuk. jika tidak, anda akan menyesal seperti saya.

Rancangan asal nak gi Ecopark waktu malam batal sebab hujan. Kempunan adik. Aku tak kisah pegi ke tak sebab aku dah ngantuk ngan penat menjerit macam tarzan dalam umah antu siang tadi.

Pagi cam besa lar, brekfes. Kupon brekfes hanya tuk mak dan abah. So, aku ngan adik kena bayar tuk brekfes. Harga tuk brekfes aku RM20 dan adik RM15. mak aih. Giler ah. Klo aku taw, aku bawak kuali goreng cekodok kat dalam apartment. So, memandangkan dah mahal bayar, aku pun makan suma yang ada kat atas meja (tadak lar sampai amek berlebihan plak. amek sikit-sikit lar. melampau betol klo nak makan banyak) Jumlah makanan yang dimakan haruslah sepadan dengan harga yang dibayar. Makan dengan penuh penghayatan dan menikmati setiap molekul air yang mahal tuh. Jangan banyak bunyi.

Tengah brekfes, adik dah parkinson nak pi mandi kat swimming pool. Duk lar kat tepi swimming pool tuh lama gak r. Takkan r nak gi terjun buat kuak lentang kat situ plak. Malu jiwa raga aku. Dah r ada anak teruna kat situ (budak-budak laki yang aku yakin masih lagi di bangku sekolah rendah) Ada gak remaja perempuan yang aku yakin dah dewasa pun join gak. alahai. Segan aku tengok derang. Dari bercermin mata, terus tak pakai dah sampai balik bilik.

Kesimpulannya, we're happy! Klo buleh nak pegi lagi. Dan. Tamaw dan masuk umah antu. Hampa jangan dok ajak aku masuk umah antu. Klo nak kena pelempang, ajak lar.

result dah kuar weih.

Salam ceria suma, semoga sehat sejahtera bersama keluarga terchenta dan sushi-sushi tersayang. By da way...

RESULT SEMESTER SATU DIPLOMA RADIOGRAFI UNIKL RCMP KUMPULAN 6 DAH KUAR..!!!


Dan hampir suma dah taw result masing-masing. Sapa-sapa yang nak taw result korang, silalah call Tuan Haji. Namun begitu, ada segelintir yang tak maw amek taw dorang dapat berapa sebab takut nak taw dorang dapat berapa.

Mungkin akan ada yang berkata, "uit tika, pointer hang berapa? asyik dok amek taw orang len dapat berapa..." hurm. Result aku hanya mampu duduk sekadar di pinggiran seperti ketam di tepi jeti. haha. Apa-apa aku terima dengan keredhaan dan kepasrahan. Maybe aku tak berusaha dengan bersungguh-sungguh, ditambah pulak dengan sikap playgirl suka main-main masa belajar dan jawab exam. huiks. main-main masa exam? Nih dah kes parah nih. Cepat-cepat. Anta aku ke Hospital Kulim, bukan Hospital Bahagia Ulu Kinta. Kalau nak anta ke Hospital Ulu Kinta pun ok jugak sebab ada ramai assistant medical officer ensem kat Ulu Kinta. Tu tak masuk lagi dengan dosa kecik dan besar T______T

Tahniah diucapkan kepada kengkawan yang berjaya masuk dalam senarai Dekan ~ Ika, Kak Imah, Nabil dan Syikin serta kengkawan yang len. Tak dilupakan kepada suma senior UNIKL RCMP yang mendapat result yang gilang-gemilang ~ Tahniah!

Kalau aku tak tingkatkan pointer untuk semester akan datang, hancur punah harapan tuk menggengam Piala Malaysia biasiswa MARA dan further study untuk peringkat ijazah. Sekarang aku kena jalani latihan fizikal iaitu dengan berlari 90 km sejam, berkayak ulang alik dari Batu Feringgi ke Sumatera Barat 40 kali dan mendaki Gunung Jerai sebagai persediaan untuk menyertai pasukan tentera darat. huiks. Tak dak lar. Acah jer. hehe. Mungkin latihan tersebut dapat membantu aku untuk terus study dengan bersungguh-sungguh walopun acap kali digoda untuk pegi berpoya-poya di Jusco (pe lar pekdahnya pegi Jusco) Tak dinafikan, aku banyak stop masa study. Pastu pegi melagha sana sini. Tak masuk lagi bila dua tanduk dan gigi taring tumbuh macam drakula. Start lar nak kaco orang study, especially Raihan. haih. Sebenornya susah nak fokus masa study (tambah-tambah lagi sejak ada hamster kat umah 2-12 aku nih. asyik tengok dorang sampai aku tak study fizik T___T) dan dalam kelas stail budak-budak Dekan nih.

eerr. Korang ada tak cara-cara nak nak study dengan cara yang gilang-gemilang agar result pun cemerlang, gemilang dan terbilang? Kalau ada, jom kita share sama-sama. Tak pun, senaman yang dapat menbantu pengangkutan oksigen ke otak aku supaya hypotalamus aku dapat berfungsi dengan baik moga dapat menyedarkan aku bahawa aku takkan jadi seorang diva popular juru xray yang cemerlang, menggengam dan memeluk segulung tikar mengkuang diploma dan ijazah mahupun master serta Phd dengan jaya serta mendapatkan biasiswa MARA kalau prestasi akademik dan sahsiah diri terus menjunam jatuh macam burung merpati kena lastik (saja jer buat ayat panjang tanpa titik, nak bagi korang letih baca dan kenalpasti motif serta visi ayat nih)

Thursday, December 11, 2008

berita terkini

Salam suma. Cuti nih rajin gak lar aku update walopun ada gak rasa maleh tuh. Pemalas betol budak nih. haha. Nasib bek Aiman selalu dok hasut aku update blog nih. Klo nasib lagi bek, dapat lar buat satu tag. hehe. Hari nih tadak apa yang menarik yang aku buat. Takat merempit ngan mak di pagi yang hening lagi nyaman. hehe.

Ingat aku nih rajin sangat ker nak kuar umah? Sungguh aku malas nak kuar. Kuar pun sebab ada urusan jer. Well, pagi nih aku ngan mak pi sekolah adik amek surat tawaran Sekolah Menengah Kebangsaan Kulim. Petang semalam skolah dia tipon suruh pi skolah amek surat tawaran tuh. Mak ngan adik target dapat masuk skolah len, last-last dapat masuk skolah len. Alar, tak kisah lar pi skolah mana pun, yang penting pi skolah nak blaja bukannya nak pi huha huha tak tentu pasal. Then pi pejabat pos beli setem hasil 4 keping yang bernilai RM 10 setiap satu. Pi jumpa pesuruhjaya sumpah, pejabat daerah matikan setem hasil, pejabat PPD dan balik umah.

Sampai jer kat umah, tersadai aku kat atas sofa. Letih. Ingat nak topup tapi bila aku usha isi kandungan purse tuh, otomatik kensel nak topup. Korang paham-paham lar. Cuti-cuti nih pitih tak brapa nak ada. Nak tunggu elaun MARA masuk lambat lagi sampai purse aku dah dapat anorexia nervosa (nak masuk jugak medic nih. haih) Tiket bas ekspres dan bas awam lagi banyak daripada Ringgit Malaysia. Sejak jadi penganggur cuti nih, kegawatan betol diri aku nih.

Sekian sahaja buletin dan informasi basi daripada cik tika. Semoga terhibur dan dapat menambah pengetahuan am anda. Sekian (dah. dah. cam tak betol jer)