Saturday, May 31, 2008

Daun hijau

Salam. Ok. Tamaw sedey sedey lagi. Tamaw. Aku sudah boleh terima hakikat. Hahaha. Lambat sungguh aku menerima kenyataan. Oh well. Aku tak menyesal. I know, there are bigger things waiting for me. Yup! Mari hidup semula. Mari =)

- Credit to "pak cik pak cik" kesayanganku. Kamu sebahagian dari penyebab yang buat aku bersemangat semula. ngeh ngeh. -

Friday, May 23, 2008

wehoo

Salam.
Setelah 2 minggu berada dalam keketaran dan kegelisahan.
Akhirnya.
Aku lulus test JPJ dengan cemerlangnya..!!!
Hohoho. Riak. Riak.
Dan, dapat kenalan baru.
Saudara Izwan namanya (klo tak silap r. Yg aku pasti nama dier ader "Wan")
Ader gak insiden yg eerrr... klakar????
Saudara Izwan kata jadi aku jadi lagu tuh sebab aku terlebih excited.
Aku plak kata aku jadi lagu tuh sebab aku ketaq.

Kekasihku
Waja Manja kusayang,
Nantikanlah kehadiran adindamu ini.
love you. Muuuaaaah!!!

- Selamat tinggal L. Berakhir sudah episode chenta kita selama 4 bulan. -

Thursday, May 22, 2008

jatuh tergolek

Salam. Guess wat? Chelsea kalah ngan Man U. Arrrrggghhh. Tensen. Tensen. Kesedihan kedua aku dalam masa 5 jam. Fuuhh. Dugaan. Dugaan. Kesedihan pertama. Sudah dijangka. Huhuhu.

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui." - Surah Al-Baqarah ayat 216

"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya." - Surah Al-Baqarah ayat 286

"Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang orang yg paling tinggi darjatnya, jika kamu orang orang yg beriman." - Surah Al-Imran ayat 139

"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang orang yang khusyuk" - Surah Al-Baqarah ayat 45

- Kesedihan tadak kena mengena ngan kekalahan Chelsea di tangan Man U - -

Wednesday, May 21, 2008

First Time

Salam.Kena tag. Pertama kali. Selama ni aku fikir macam manalah tag tu rupanya. Macam ni rupanya. Terima kasihlah yer Farhana sebab bagi idea nak post entry kat blog aku.

Soalannya. Sila nyatakan

  1. 7 fakta tentang anda
  2. 7 perkara menakotkan anda
  3. 7 lagu buat masa sekarang
  4. 7 perkataan yg anda suka bebenor sebut
  5. 7 perkara yg sangat bernilai
  6. 7 pertama kali dalam hidop anda
  7. 7 blog yg kena tembak

Susah nih. Haaiihh. Tapi tak pa. Akan ku tempuhinya dengan penuh kecekalan. Ahakz.

7 fakta tentang aku

  • a good listener, yet a very good babbler
  • suka buat blurr.
  • gemar merepek dengan kawan kawan dan taulan
  • tak berminat dengan aper aper jenis nombor dan maths. Senang citer, alergi nombor.
  • bukan orang yg senang nak success dalam exam. Guling pi lar study camner pun. Seyes.
  • susah nak fokus dalam buat aper aper especially studi. Haaiihh.
  • malas study. Adess. Penyakit dari zaman skolah sampai masuk universiti.

7 perkara menakotkan aku (objek pun buleh tak?)

  • bila tiada orang yg disayangi di sisi
  • pegawai JPJ. (trauma siot aku ngan depa)
  • zombie. tak kisah depa mai dari kampung mana pun.
  • kantoi
  • labah labah
  • tenet dan pc tableh guna
  • orang yg cakap menda menda pelik sepaerti perkara yg 18 taun ke atas jer buleh cakap.

7 lagu buat masa sekarang

  • Halim Yazid - anak tupai
  • Madonna - 4 minutes
  • Sudirman - dari jauh ku pohon maaf
  • Britney Spears - break the ice
  • Matta Band - ketahuan
  • Paramore - misery business
  • Mila AF 5 - (tajuk aper ntah aku tataw. Seyes. Aku start minat lagu nih pas aku dengar ringtone henpon Ain.)

7 perkara yg aku suka bebenor sebut

  • ntah lar
  • hukeleh
  • poyo jer
  • huiks
  • hurm
  • pulak dah
  • caya lah!

7 perkara yg sangat bernilai

  • family and friends
  • ka ching $$$
  • pc. Iluv u! Muaahh. :P
  • oxygen
  • tenet
  • makanan dan minuman
  • kad pengenalan

7 pertama kali dalam hidop aku

  • kena kiss. Ngan mak lepas aku dilahirkan. Hohoho.( Syahdu. Syahdu)
  • buli adek masa dier tengah blajar merangkak. Dier jadi kuda. Muahahaha. (Bajet nak jadi pontizan r)
  • nek beskal tayar 3. Ketika berusia 3 taun. Pada taun 1993.
  • pegi skol nek bas awam taun 2003. (Aku budak berdikari weih.)
  • jadi pengawas gila kuasa. Masa skolah rendah. Cian classmates aku. Tak caya, tanya Zul. (eleh. Dier pun sama gak)
  • buli kucing. Juga ketika berusia 3 taun. Buh kucing tuh dalam sangkar arnab. Then, bagi dier makan "nasi" hampas kelapa dengan "berlaukkan" bunga raya.
  • drive keta. Alar. Masa praktikal tuk amek lesen L tu.

7 blog yg ditembak oleh pengawas gila kuasa nih. Hahaha.

  • Aiman
  • Fitri (klo hg bukak blog aku)
  • Ety
  • Maya
  • Mak cik yg jual nasi lemak kat taman aku (klo dier buat blog r)
  • Alien planet Uranus.
  • Saper saper yg nak buat tag nih. Tiada diskriminasi ketinggian badan.

- Ader pengakuan kamikaze tuh -

Selamat kepada : Fiza

Salam. Gadis ayu lagi cun di atas nih adalah NorHafiza bt Md Tahir. Pada 20 Mei 2008 dier berusia 18 taun. Oleh itu, saya ingin mengucapkan selamat kepada beliau. Semoga beliau dipanjangkan umur, murah rezeki dan ditetapkan iman. Itu doa saya kepada beliau kerana saya sayang pada beliau.

Monday, May 19, 2008

Petanda

Salam.
Aku sudah dapat petunjuk.
Tapi aku masih ragu ragu.
Takut ader unsur unsur gangguan nates.
Diri aku pun semakin tenat.
Keja nates gak nih.
Dok hasut aku.
Aku kena tanya Dia lagi.
Tuk lebih kepastian.

Sunday, May 18, 2008

Separa polis.

Salam. Semalam gi beli kain tuk buat baju kurung kat Kamdar. Jimat belanja. Lalu depan pejabat pos. Seorang anggota polis yg aku yakin masih bujang tegur abah.

aku : abang polis tuh kenai abah ker?
abah : entah lar.
aku : kemaen ramah lagi tegur. Junior abah masa kat pulapol kot.
abah : *senyum sambil usha mamat tadi* Rasanya tuh polis bantuan
aku : polis bantuan? Cam FRU gak ker?
abah : bukan lar. FRU tuh len.
aku : *blur seketika* abes tuh, yg nih separa polis ker abah?
abah : ader plak cengggitu.

Niat aku tuk tanya lebih terbantut bila mak mula menyelit.

mak : kamdar nih tempat last. Beli gak kain kat sini. Klo tamaw, tadak baju kurung.
aku : aaaloorr...
mak : tadak alooor alooor. tak beli kang.
aku : ok. ok.

- Klo nak tengok polis bantuan, cuba gi bank BSN or bank bank yg berdekatan. -

Friday, May 16, 2008

Hari Guru

Selamat Hari Guru


Kepada semua guru
especially guru guru di :

Tadika Pasti Sungai Semambu
Sekolah Kebangsaan Kulim (Bandar)
Sekolah Menengah Kebangsaan Sultan Badlishah

Jasamu dikenang sepanjang hayat

Tuesday, May 13, 2008

ikhlas

current status : rasa SANGAT berdosa



camner nak berjaya klo perangai tamaw berubah?
camner nak jadi budak baek klo asyik buat hati insan insan tersayang terluka?
acap kali diri ini tidak dapat mengawal emosi.



- diam lebih baek daripada berkata kata -

Monday, May 12, 2008

Encek L

Encek L versi hensem Encek da weido

Salam. Abes r. Aku dah tangkap cintan ngan mamat nih. Encek L. Atau nama sebenornya Matsuyama Kenichi. Nak kata hensem, tak pun. Seram ader r bila tengok muka dier. Seram pun still comey per. Memang betol aper yg orang kata. Klo dah berkenan, suma pasal dier elok.



- Maw jumpa itu Encek L daaa -

momito cayunk

Who should I give my love to?
My respect and my honour to?
Who should I pay good mind to - after Allah
And Rasullullah?
Comes your Mother
Who next? Your Mother
Who next? Your Mother
And then your Father

Cause who used to hold you?
And clean you and clothes you?
Who used to feed you?
And always be with you?
When you were sick, stay up all night
Holding you tight?
That’s right no other
My Mother

Who should I take good care of
Giving all my love?
Who should you think the most of - after Allah
And Rasullullah? Comes your Mother
Who next? Your Mother
Who next? Your Mother
And then your Father

Cause who used to hear you
Before you could talk?
Who used to hold you?
Before you could walk?
And when you fell, who’d pick you up?
Clean your cut?
No one but, your Mother,
My Mother

Who should I stay right close to?
Listen most to?
Never say no to – after Allah
And Rasullullah?
Comes your Mother
Who next? Your Mother
Who next? Your Mother
And then your Father

Cause who used to hug you
And buy you new clothes?
Comb your hair and blow your nose?
And when you cried who wiped your tears?
Knows your fears? Who really cares?
My Mother


- I love you Mak, Rose Ashiah bt Sapian ( Mother's Day 11 of May) -

Wednesday, May 07, 2008

tuala kaler pink

Salam. Semalam aku, Wani ngan Ain gi skolah. Niat kitorang adalah tuk gi tengok budak budak koir buat persembahan sempena Hari Anugerah Cemerlang (HAC). Pegi sana jumpa balik r cikgu cikgu dan junior junior. Wani dan Ain nak gi amek pengesahan daripada cikgu. Nasib bek ader Cikgu Johari. Beliau lar tolong sahkan dokumen dokumen tuh. Cam besa lar, memang kitorang kena "motivasi" pagi. Dah r tuh, terjumpa ngan pengetua. Woow. Pengetua sangat cantik dan baek aku tengok pagi tuh. Hehehe. Pagi tuh. Tapi tataw naper HAC kali nih tak meriah. Rasa sunyi.

HAC kali nih Tunku Bendahara yg datang. Makin turun pangkat. Kesian junior aku. Kempunan nak amek hadiah daripada Sultanah Kedah. Kiranya taun aku amek hadiah dulu r last Sultan dan Sultanah Kedah datang. Khabarnya Sultan dan Sultanah ader kat luar negara sekarang nih. Cam besa lar, kitorang tertanya tanya gak aper hadiah yg budak budak taun nih dapat. Guees wat? Yg lelaki dapat tuala mandi kaler pink dan perempuan Muslim dapat tudung. Ader gosip mengatakan tudung tuh dibeli kat Longwan. Wallahualam. Ntah betol ker tak. Memandai jer dorang sebarkan gosip panas tuh. Batch aku dapat hadiah buku. Batch junior dapat pendrive. Batch taun nih dapat tuala dan tudung. Weeiihh. Tudung mahal oooo. Batu keliling tudung tuh. Mau tak harga 40 hengget ++.

- Hadiah taun depan aper pulak agaknya -

Sunday, May 04, 2008

riak dan takabur

Salam. Semalam Yah anta mesej. Ajak pi tengok pertandingan koir peringkat daerah kat SMK Tunku Panglima Besar. Huiks? Dekat giler. Naik gerek pun buleh. Ingatkan buat kat Selama lagi taun nih. hehe. Pagi tuh, Yah, aku, Ekin ngan Ain pi lar tengok budak-budak koir nih. Yelar. Kami kan senior penyayang lagi budiman. hak hak hak. Kali nih dua sekolah jer yang bertanding. Skolah kesayangan aku, SMK Sultan Badlishah dan SMK Tunku Panglima Besar. SMK Serdang tak join coz depa tarik diri saat akhir. Punca penarikan tersebut tak dapat dikenalpasti. Apa-apa pun, memang dah taw. Sapa yang akan menang. hehe. Riak sket. Skolah aku lar. Muahahahaha. Riak lagi. Cuma peringkat negeri jer ada masalah sket. SM(J)K Sin Min. Musuh tradisi.

Taun nih kumpulan koir ok lar. Tapi tak leh lawan senior depa. haha. Suara tak jelas. Suara dak laki mantap. Manly voice beb. Cair maskara aku kena air mata sebab nanges dengar sora depa yang best tuh. Lagu koir taun nih :

  1. Kuek Mambo
  2. Getaran Jiwa
  3. eerrr... aku dah lupa. tapi best r lagu nih.

Taun nih rama dak form 3 masuk. So suara depa masih lagi cam budak budak, especially suara dak perempuan. Dak Form 4 dan form 5 ada brapa kerat jer. Yang len Miss Gooi tahan, tableh masuk coz prestasi dalam akedemik tak best. Tu lar hampa, jangan durhaka kata senior. Kan kami suruh hampa suma pi blajaq. Bukan pi berpoya-poya kat 7E depan skolah. Dah kena tahan masuk koir. haaiih. Sementara tunggu result, ada persembahan puisi dan lagu. Budak-budak SMK Labu Besar (huuhh). Time depa baca puisi tak best. Kat part depa nyanyi tuh best. Fuuuh. Suara mamat tuh macam suara Mus kumpulan May. Klo tenung dia lama-lama dari jauh, dari pandangan mata rabun aku, cam Paok lar plak (hang suka tak aku puji?).

- Pertandingan Koir Peringkat Negeri diadakan di SMK Keladi, Kulim pada 11 Mei 2008. Jom pakat-pakat pi tengok -